![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: pomoc - paczki
Cytat:
W każdym razie ten wątek to dla mnie mocna abstrakcja. W życiu nie dałabym złotówki prywatnej osobie, która chce coś zrobić, mimo że wierzyłabym w jej dobre intencji - bo mi też to podejrzanie wygląda. Chcąc pomagać innym warto rozejrzeć się w lokalnych ośrodkach wolontariatu - i tyle. Kto powiedział, że tam pomoc nie trafia do konkretnych osób i nie można zgłosić własnych pomysłów? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
porozmawiaj może z miejscowym proboszczem, może Was wesprze siłą swojego lokalnego autorytetu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dawniej jak pisałam robiliśmy bardziej zorganizowane i formalne akcje - jak np. z koncertem. "Darczyńca" kupował sobie po prostu bilet na koncert, miał z tego przyjemność słuchania, z biletów kasa szła na opał dla domu dziecka, prócz tego jak ktoś był chętny mógł sobie za gotówkę kupić coś na licytacji i tyle. Kupowałaś piwo na koncercie - dochód z tego właściciel przeznaczał na nasz cel, przecież nie musiał, po prostu chciał się dołożyć. Nie ma w tym żadnego "oszustwa" bo nawet nie było by jak kogoś oszukać i na czym. Dla uczestników to był normalny wypad do pubu na fajną imprezę, za którą normalnie płacili. Ludzie chodzą na imprezy, nawet gdy dochód z nich zasila kieszenie organizatorów, prawda?
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Klarissa, wiesz co robi rozsądny człowiek, który widzi biedną, potrzebującą pomocy rodzinę? Stara się wśród znajomych stworzyć jakąś pomoc (np. zebrać żywność, ubrania, meble itd.) albo stara się pomóc, szukając pomocy w organizacjach pomagających biednym, chorym itd. To są jedyne drogi. I według mnie to, co opisujesz, wpisuje się w ten kanon. Natomiast szukanie prywatnych darczyńców (piszę o pieniądzach) przez prywatną osobę nie związaną z jest natomiast już grubymi nićmi szyte i gdybym spotkała taką osobę to nie wiem, czy nie zgłosiłabym tego jako nielegalnej zbiórki - nie można przecież robić zbiórek pieniędzy bez zezwolenia. Mimo że ta osoba mogłaby mieć najlepsze intencje. Po prostu wierzyć mi się nie chce, że ktoś, mając tyle możliwości oficjalnej pomocy konkretnej jednostce będzie się bawił w pomoc na własną rękę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ostatnie, aż dziwne, że "nie chce ci się wierzyć". Chyba nigdy nie korzystałaś z pomocy w żadnej instytucji i nie wiesz jak to wygląda, dlatego nie rozumiesz dlaczego ludzie czasem szukają mniej oficjalnych sposobów. Czasem idzie po prostu o czas, o to, że coś jest potrzebne teraz a nie za 2 miesiące po kontroli i napisaniu sprawozdania z prowadzonej akcji fundacji... Często papierologia, obowiązujące przepisy itd. sprawiają, że pomoc nie dociera na czas. Dlatego ja wolę nieformalne drogi. Ja się teraz angażuje rzadko i tylko wśród znajomych, głównie dlatego, że nie potrzeba mi właśnie takich insynuacji jak twoje. Tylko na podcinaniu skrzydeł ktoś zawsze traci...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.