Syn podał rodziców do sądu za zniszczone dzieciństwo - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-05, 23:35   #31
zielonaherbata1983
Raczkowanie

Dot.: Syn podał rodziców do sądu za zniszczone dzieciństwo

Cytat:
Napisane przez Azmika88 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie z innej beczki. Czy rodzice mają obowiązek łożyć na utrzymanie i naukę dzieci na studiach? I czy jest na to przepis?
Bo w rodzinach po rozwodach często są przyznawane alimenty do wypłacania właśnie do końca studiów. A co w "normalnych" rodzinach, czy rodzice mają taki obowiązek też? Czy koniec liceum i do widzenia - utrzymuj się sam?
Obowiązek utrzymywania dziecka przez rodziców nie jest ograniczony żadnym terminem. Nie kończy się z chwilą osiągnięcia przez dziecko pełnoletności ani nawet wtedy, gdy skończy ono studia. Rodzice mogą "się zwolnić" z obowiązku łożenia na dziecko dopiero wtedy, gdy będzie ono w stanie samodzielnie się utrzymać: znajdzie pracę, będzie je stać na życie na poziomie nie gorszym niż w rodzinnym domu.

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ----------

dalej jest napisane, ze nawet jeśli dziecko weźmie ślub, a nie jest w stanie się utrzymać to w pierwszej kolejności po współmałżonku, obowiązek ten nadal spoczywa na rodzicach. To tak z teorii ale jeśli chodzi o realia, to myślę, że tak powinno być, że rodzice dziecku sponsorują studia.
zielonaherbata1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 09:22   #32
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Może tętniak to nie ich wina, ale np. brak zębów już tak, nie wspominając już o tym do czego mogło doprowadzić takie zaniedbanie. Tak zły ogólny stan zdrowia to na 100% wina zaniedbań.
Oj chyba nie, jak się ma stałe zęby to jest się już na tyle dużym, żeby wiedzieć, że trzeba myć zęby. Nie sądzę, żeby pasty w domu nie było. Higienistka w szkole też nie zauważyła by i nie zawiadomiła opieki społecznej? Jak trzeba by się zaniedbać i przez ile lat, żeby wszystkie przed 30 stracić?
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 10:54   #33
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
W Polsce środki wczesnoporonne są nielegalne, więc nie można dostać recepty na nie.
Dostępna jest za to antykoncepcja postkoitalna. Na receptę, którą wystawić może bodajże każdy lekarz. Chociaż moim zdaniem najlepiej tematem zainteresować się wcześniej i albo porozmawiać ze swoim ginekologiem, dostać receptę na tabletkę, wykupić ją i trzymać w razie czego, albo wiedzieć, którzy lekarze w okolicy w razie czego bez problemu przepiszą receptę na taki środek.
każda recepta ma określoną datę ważności, więc to może się nie sprawdzić.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 11:41   #34
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Oj chyba nie, jak się ma stałe zęby to jest się już na tyle dużym, żeby wiedzieć, że trzeba myć zęby. Nie sądzę, żeby pasty w domu nie było. Higienistka w szkole też nie zauważyła by i nie zawiadomiła opieki społecznej? Jak trzeba by się zaniedbać i przez ile lat, żeby wszystkie przed 30 stracić?
A czemu miałaby być, skoro ponoć towarzystwo kąpało się raz w tygodniu, a zwyczaju mycia zębów nie było? Nie wiem, czy 10-latek jest w stanie sam sobie zorganizować całą higienę, skoro nawet myć głowy mu nie było wolno za bardzo. Może powinien był być bardziej ogarnięty, ale też otoczenie ma wpływ na człowieka, na jego postrzeganie świata i generalnie na wszystko. Zahukane dzieci się nie sprzeciwią rodzicom, choćby miały rozwiązanie na wyciągnięcie reki - takie przypadki akurat znam z otoczenia.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2014-05-06 o 11:42
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 12:19   #35
rousse
BAN stały

Cytat:
A czemu miałaby być, skoro ponoć towarzystwo kąpało się raz w tygodniu, a zwyczaju mycia zębów nie było? Nie wiem, czy 10-latek jest w stanie sam sobie zorganizować całą higienę, skoro nawet myć głowy mu nie było wolno za bardzo. Może powinien był być bardziej ogarnięty, ale też otoczenie ma wpływ na człowieka, na jego postrzeganie świata i generalnie na wszystko. Zahukane dzieci się nie sprzeciwią rodzicom, choćby miały rozwiązanie na wyciągnięcie reki - takie przypadki akurat znam z otoczenia.
Dokładnie, należy winić jego rozgarnięcie, a jak nie to na pewno też szkołę, bo badania zawsze są i powinni coś zobaczyć i zareagować, zawiadomić jakieś służby.
Jak to nie wolno mu było myć głowy?
Stary 2014-05-06, 13:14   #36
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Ale przecież zdrowie zębów nie zależy tylko od mycia, wydaje mi się, że to nie ma aż tak dużego wpływu, jak dieta czy choroby.
Facet pewnie stracił zęby z niedożywienia, nieleczonych ubytków i chorób.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 13:17   #37
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Ale przecież zdrowie zębów nie zależy tylko od mycia, wydaje mi się, że to nie ma aż tak dużego wpływu, jak dieta czy choroby.
Facet pewnie stracił zęby z niedożywienia, nieleczonych ubytków i chorób.
Sądzisz, że niedożywienia nie zauważono by w szkole? Dla niedożywionych były zdaje się obiady darmowe.
Stary 2014-05-06, 13:35   #38
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
każda recepta ma określoną datę ważności, więc to może się nie sprawdzić.
Wiem, o tym, dlatego napisałam „albo porozmawiać ze swoim ginekologiem, dostać receptę na tabletkę, wykupić ją i trzymać w razie czego”.
Wcześniejsze wykupienie tabletki miałoby jeszcze ten plus, że można by mieć tabletkę przy sobie i w razie czego od razu ją zażyć, a nie np. w nerwach jechać do lekarza i apteki.
Stary 2014-05-06, 13:41   #39
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Sądzisz, że niedożywienia nie zauważono by w szkole? Dla niedożywionych były zdaje się obiady darmowe.
On jest koło trzydziestki, tak?
Nie wiem, może akurat miał pecha, nikt się nim nie zainteresował, trudno powiedzieć. Pewnie, że w szkole powinni coś zauważyć, ale wydaje mi się, że czasem można przeoczyć pojedynczy przypadek.
Zresztą sam obiad to też trochę mało, nie mówiąc o tym, jak kiedyś wyglądały stołówkowe obiady w większości szkół.
Albo po prostu miał próchnicę czy przeszedł jakieś niedoleczone zapalenie ucha czy zatok.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 14:01   #40
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Azmika88 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie z innej beczki. Czy rodzice mają obowiązek łożyć na utrzymanie i naukę dzieci na studiach? I czy jest na to przepis?
Bo w rodzinach po rozwodach często są przyznawane alimenty do wypłacania właśnie do końca studiów. A co w "normalnych" rodzinach, czy rodzice mają taki obowiązek też? Czy koniec liceum i do widzenia - utrzymuj się sam?
Tak do końca nauki czy to w szkole średniej czy na studiach.

I tak bardzo dobrze że mówi się o tym że nie wystarczy dziecko urodzić, zwłąszcza w dobie niekochających ( łagodnie powiedziawszy) rodziców co wyciągają ręce po własność swych dzieci biologicznych.

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
Koleżanka z klasy była bita, miała siniaki, nikt tego nie widział nawet jak się na nie ordynarnie patrzył, takie czasy.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-06, 15:06   #41
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Dokładnie, należy winić jego rozgarnięcie, a jak nie to na pewno też szkołę, bo badania zawsze są i powinni coś zobaczyć i zareagować, zawiadomić jakieś służby.
Jak to nie wolno mu było myć głowy?
Ciężko winić za nierozgarnięcie kogoś, kto w taki sposób jest wychowywany. Trudno żeby chłopak się awanturował o pastę do zębów czy wizytę u lekarza, skoro z tego co mówi był doprowadzony do takiego stanu, że chciał się zabić żeby nie obciążać rodziców kosztami swojego utrzymania. Bo śmiał jeść.
A szkoła jak szkoła, 20 lat temu jeszcze nie było takiej jazdy na wzywanie opieki społecznej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-05-06, 17:08   #42
rousse
BAN stały

Cytat:
Ciężko winić za nierozgarnięcie kogoś, kto w taki sposób jest wychowywany. Trudno żeby chłopak się awanturował o pastę do zębów czy wizytę u lekarza, skoro z tego co mówi był doprowadzony do takiego stanu, że chciał się zabić żeby nie obciążać rodziców kosztami swojego utrzymania. Bo śmiał jeść.
A szkoła jak szkoła, 20 lat temu jeszcze nie było takiej jazdy na wzywanie opieki społecznej.
Jakoś nie kupuję tego, niby nierozgarnięty, a jednak wykazywał tymi próbami perspektywiczne myślenie Jakoś kupy mi się to nie trzyma
Ok miał pecha w życiu, ale pewnie nie tylko on
Stary 2014-05-06, 18:19   #43
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Jakoś nie kupuję tego, niby nierozgarnięty, a jednak wykazywał tymi próbami perspektywiczne myślenie Jakoś kupy mi się to nie trzyma
Ok miał pecha w życiu, ale pewnie nie tylko on
Widzę, że głównie się czepiasz Nie wiem czego tu nie kupować, ale ok, masz prawo.
No nie tylko on, więc jeśli mówi prawdę to niech zapadnie sprawiedliwy wyrok - może będzie to straszak dla innych, którzy akceptują takiego pecha u swoich dzieci.
Stary 2014-05-07, 00:47   #44
_Juliette_
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślę, że stracił zęby przez szkorbut (zgadzałoby się- słaba dieta, niedożywienie). Nawet jeśli się zębów kompletnie nie myje, to nie wypadają od razu, najpierw się psują. Zresztą, jako nastolatek/dorosły poszedłby do dentysty, chociażby szkolnego, żeby odratować co się da. Jeśli ktoś nie ma zębów wcale, bo wszystkie mu wypadły, tu wchodzi w grę raczej tylko jakaś choroba.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-07, 13:17   #45
kasiapyra
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zielonaherbata1983 Pokaż wiadomość
No i dobrze, że nie są legalne środki wczesnoporonne i tym bardziej aborcja.Legalne są za to środki antykoncepcyjne zresztą bardzo skuteczne! Cywilizowani ludzie w krajach rozwiniętych nie powinni się bezmyślnie stukać jak jakieś króliki! Wystarczy wziąć pigułkę anty albo użyć prezerwatywy, zamontować spiralę- jest tyle możliwości aby uniknąć aborcji.
zgadzam się w 100%,
kasiapyra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości