![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 853
|
Dot.: Zwi±zek na odleg³o¶æ i problem z mieszkaniem.
Cytat:
Podejrzewam, ¿e facet trzyma siê jej tak kurczowo nie tyle z poczucia obowi±zku i mi³o¶ci, co przewa¿aj± profity- ma mieszkanie i ¿arcie za free, darmowa sprz±taczka i kucharka, po co ma siê wyprowadzaæ do dziewczyny? ¯eby marnowaæ kasê na wynajem i s³uchaæ wiecznych narzekañ 'pozbieraj skarpetki, umyj naczynia, wyniós³by¶ ¶mieci'? Ogólnie fajnie, ¿e nie chce zostawiaæ jej samej, no ale je¶li jego obecno¶æ ogranicza siê do tego, ¿e ³askawie po prostu jest, to serio, zwyczajnie ¶mieszne jest te wasze oburzenie i bronienie wnusia. W analogicznej sytuacji, ju¿ widzê, jak np. bronicie tatusia, który raz w miesi±cu odci±¿y matkê i zajmie siê dzieckiem przez parê godzin czy wy¶le marne 100z³ na pampersy i mleko. Ju¿ s³yszê te oklaski dla najwspanialszego taty na ¶wiecie.
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 462
|
On ma obowi±zek wywi±zania siê z tego, zeby babci pomóc do ¶mierci, zapisa³a mu mieszkanie. Wiesz, co to jest cofniêcie darowizny?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
strasznie wygodnicka jeste¶. czyli co, ch³opak powinien rzuciæ wszystko i przenie¶æ siê do szczecina? powiedzia³abym, ¿e logika le¿y i kwiczy. przeprowad¼ siê do krakowa, wynajmij pokój albo namów go na wspólny wynajem. babcia d³ugo nie po¿yje, wiêc dobrze, ¿eby by³y pod rêk± osoby, które bêd± mog³y jej pomóc w razie w. a có¿, z racji, ¿e babcia ju¿ d³ugo nie po¿yje - za jaki¶ czas zamieszkacie razem w tym mieszkaniu.
---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 24
|
skazana_na_bluesa -ja wygodnicka?Czy ja napisa³am ¿e chce ¿eby ch³opak zostawi³ babcie i przeprowadzi³a siê do mnie?Napisa³am w³a¶nie ¿e sprawiedliwe bedzie jak ja przeprowadzê siê do krakowa i zamieszkam z ch³opakiem w pobli¿u babci.Nie jestem egoistk± i na pewno pomog³abym ch³opakowi w opiece nad babci±.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
skazana-na-bluesa je¶li mówisz serio, to jestem zdziwiona. Co prawda jestem wyjêta z krakowskich realiów, ale sama wynajmujê mieszkanie trzypokojowe z podwórkiem w du¿ym domu podzielonym na mieszkania i p³acê poni¿ej 1000z³ plus media oczywi¶cie, dodam, ¿e pokoje mam bardzo du¿e, bo nawet chcia³am wynaj±æ mieszkanie w normalnym bloku i jak zobaczy³am te klitki-pokoiki to mi siê s³abo zrobi³o, bo jeden pokój mam wielko¶ci trzech
![]() Dla autorki w±tku radzê, ¿eby powa¿nie porozmawia³a z ch³opakiem, je¶li nie staæ jej na wynajêcie kawalerki, to mo¿e rzeczywi¶cie dobrym rozwi±zaniem bêdzie zamieszkanie z ch³opakiem i babci±, o ile ta wyrazi zgodê. Jak tu ju¿ która¶ z Was napisa³a, dla niektórych s± to a¿ dwa pokoje, a kiedy¶ wspólne mieszkanie mo¿e okazaæ siê plusem, z czasem babcia mo¿e zacz±æ niedomagaæ i wtedy mogliby¶cie zajmowaæ siê ni± na zmianê, je¶li oboje w tym krakowie mieliby¶cie pracê. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 390
|
Cytat:
Co do babci, to pewnie wnusio jej za du¿o nie pomaga, bo i na razie nie ma takiej potrzeby (kobieta sprawna), ale JEST! W razie czego jest blisko, jest dla kogo zrobiæ obiad, jest do kogo gêbê otworzyæ... Samotna staro¶æ jest straszna i przera¿aj±ca. No i pewnie niepisana umowa by³a taka, ¿e facet dostaje mieszkanie (2 pokoje w krakowie w zale¿no¶ci od lokalizacjo jakie¶ 220-300 tys), a w zamian opiekuje siê babci± do ¶mierci, wiêc to nie takie proste, ¿eby wzi±³ manatki i baj baj maszkaro.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 282
|
Wiele z tego co piszesz brzmi dosyæ egoistycznie...
Cytat:
Podobnie my¶lisz tylko o sobie, ¿e chcia³aby¶ wyjechaæ za granicê a nie mo¿esz przez niego, bo on musi zostaæ w Krakowie... To bardzo jednostronne my¶lenie, planuj±c wspóln± przysz³o¶æ trzeba braæ pod uwagê potrzeby obu stron. On nie mo¿e teraz wyjechaæ, bo widocznie chce siê zaopiekowaæ babci± (co dobrze o nim ¶wiadczy) i albo to zaakceptujesz albo nie, co by³oby chyba koñcem zwi±zku. Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem je¶li jeste¶ w stanie zaakceptowaæ przeprowadzkê do Krakowa, to i tak bêdziecie ju¿ blisko, nie musicie od razu mieszkaæ ze sob±, ¿eby i tak spêdzaæ wspólnie bardzo du¿o czasu. Poza tym taki przeskok ze zwi±zku na odleg³o¶æ od razu do fazy mieszkania ze sob± mo¿e byæ wed³ug mnie skokiem na g³êbok± wodê. Naprawdê nie mog³aby¶ wynaj±æ taniego pokoju w mieszkaniu studenckim w jego okolicy i widywaæ siê czêsto a mieszkaæ oddzielnie na jaki¶ czas? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Zapomnia³am dodaæ ¿e we wrze¶niu wprowadzam siê do Krakowa bo bêdê odbywaæ tam praktyki.Jednak pozostanê przy wynajmowanym pokoju.Przez miesi±c czasu zobaczê jak nam siê uk³ada i nastêpnym krokiem bêdzie w³a¶nie zamieszkanie razem.Przynajmniej ja to tak widzê.
---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- monicka_ Mo¿e i zabrzmia³o to egoistycznie ale zupe³nie tak nie jest.Nie chcia³abym tam zamieszkaæ bo ja i ona mog³aby siê poczuæ nieswojo we w³asnym mieszkaniu,w którym mieszka od ponad 60lat i wychowa³a tam dzieci.My¶licie ¿e jestem egoistyczn± ksiê¿niczk± ale ja naprawdê babciê lubiê i mam z ni± b.dobre relacje,nie chce dla niej ¼le. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Równie¿ my¶lê, ¿e przepisanie mieszkania ma zwi±zek z pewn± obietnic± albo poczuciem moralnego obowi±zku co do opieki nad babci± i mieszkaniem z ni± przez ostatnie lata ¿ycia. A Ty chcesz mieæ kontrolê nad tym, kiedy on ma z Tob± zamieszkaæ. Niestety jedna strona musi siê po¶wiêciæ... I tak bêdziecie blisko w tym samym mie¶cie. ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ---------- Cytat:
W zasadzie...przed Tob± jeszcze rok studiów. A wiesz ¿e w ci±gu roku wiele mo¿e siê zmieniæ... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 881
|
Cytat:
![]() [1=fbf4f81e41525779832788c d71e9a6a506251643_6580de1 7ecce4;46637132] Nie wiem czy jeste¶ egoistyczn± ksiê¿niczk±, ale przyznaj, ¿e wyd¼wiêk niektórych Twoich s³ów jest do¶æ jednoznaczny. No mo¿e to tak brzmi po prostu, nie wiem... Postaraj siê zrozumieæ jego sytuacjê i na razie ciesz siê wizj± mieszkania w tym samym mie¶cie. [/QUOTE] Mnie siê wydaje ¿e przesadzacie. Dziewczyna nie skupia siê na babci bo w±tek bardziej dotyczy jej i ch³opaka. Oczywi¶cie babcia w tej sytuacji jest integraln± czê¶ci± co nie zmienia faktu, ¿e autorka nie chce babci oddaæ do domu starców, a po prostu zamieszkaæ z ch³opakiem gdzie¶ blisko niej. ![]() Kto¶ pisa³, ¿e mo¿e babcia wcale nie chce z ni± zamieszkaæ, to co, oczekuje ¿e wnuk bedzie z ni± mieszka³ do jej ¶mierci sam? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez justynaxxx86 Czas edycji: 2014-05-28 o 08:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Nie wiem, ja ogólnie nie uwa¿am, ¿eby wszyscy faceci byli ze swej natury wygodniccy, choæ znam i takich. I z góry nie zak³adam, ¿e taki typ akurat musi reprezentowaæ ch³opak Autorki. Odwróæmy zatem sytuacjê, czyli - dziewczyna mieszka z babci± po udarze, a jej facet siê wkurza, ¿e siê nie chce wyprowadziæ. Dziewczynie babcia te¿ gotuje, ba, nawet sprz±ta i prasuje od czasu do czasu. I dziewczyna nam tutaj pisze, jak to po pierwsze - do takiej opieki siê zobowi±za³a (nie chce wyj¶æ na niewdziêczn±), a po drugie - po prostu, babcia np. bra³a aktywny udzia³ w jej wychowaniu i nie chce, ¿eby mieszka³a sama, bo np. mo¿e siê przytrafiæ drugi udar. Ta relacja nie musi wynikaæ z bycia paso¿ytem, ale zwyczajnych wy¿szych uczuæ, które ja np. wobec mojej babci posiadam. Bo zajmowa³a siê mn± jak by³am ma³a, zabiera³a mnie na wakacje, razem lepi³y¶my pierogi. Byæ mo¿e ch³opak Autorki ma analogicznie lub chocia¿ podobnie. Przypuszczam, ¿e wtedy równie¿ rady by³yby inne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 759
|
Szczerze, jak napisa³a jedna z dziewczyn - najpierw zastanów siê, czy staæ Ciê na samodzielne mieszkanie w Krakowie. Nie wiem jakie studia koñczysz, po jednych jest w tym mie¶cie ³atwiej (jest np. sporo ofert dla handlowców, informatyków), po innych zdecydowanie trudniej. Pierwsza praca to równie¿ nie kokosy, a kawalerki wychodz± chyba najdro¿ej ze wszystkich metra¿y. Do tego dojazdy do pracy, ew. benzyna, jedzenie dro¿sze...A ju¿ nie mówiê o tym, ¿e w³a¶ciciele mieszkañ bywaj± ró¿ni. Po prostu w rzeczywisto¶ci mieszkanie u babci, przynajmniej na pocz±tku, mo¿e okazaæ siê nie tak± tragedi±, a wrêcz mo¿liwo¶ci± spokojnego zaaklimatyzowania siê w nowym miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 257
|
Powiem tak: mo¿e miêdzy nami nie bylo 600 km,ale 100km. Ja wszystko postawi³am na jedna kartê i przenios³am siê do Krakowa. Mieszkamy razem i jeste¶my szczê¶liwi. Ale ludzie siê zmieniaj± pod jednym dachem. To zwiazek na odleglosc i ryzyko. Mo¿e siê okazaæ, ¿e siê wam nie uda i co? Wrócisz do Szczecina? Zamieszkajcie u babci jaki¶ czas, zobaczysz jak bêdzie. Na spokojnie poszukacie mieszkanka blisko i pracy. A Ty zobaczysz jak bêdzie wam obojgu pod jednym dachem. Tylko pamiêtaj zeby odci±æ Go od babci ( gotowanie, pranie etc)
![]() A tak apropo to skaczecie tak na tego ch³opaka, ¿e lubi jak babcia mi wszystko robi. No nie do koñca fair, ale pomyslcie jakie s± babcie. One kochaj± nas rozpieszczac. Choæ nie mo¿na tego wykorzystywaæ!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 118
|
Cytat:
Tego typu sprawy s± wzglêdne. Ocenianie ich w kategoriach wygodnictwa i egoizmu jest w³asnie egoistyczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 164
|
Je¶li on rzeczywi¶cie nie mo¿e siê przeprowadziæ do mieszkania znajduj±cego siê w pobli¿u babci (w co w±tpiê, dla mnie jest wygodnicki) to mo¿e wynajmij mieszkanie lub pokój w Krakowie w okolicy mieszkania ch³opaka a szanowny Pan niech Ci chocia¿ odrobinê dok³ada do utrzymania mieszkanka. Rozumiem, ¿e Kraków bo babcia itd itp, ale skoro ju¿ zdecydowa³a¶ siê w to wej¶æ to dlaczego masz ponosiæ koszta wynikaj±ce z tego, ¿e poniek±d zrobi³a¶ uk³on w jego stronê?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 400
|
Wizaz mnie zadziwia. Gdyby to nie byla babcia, a matka, to byloby: "absolutnie sie nie zgadzaj, zepsuje zwiazek, matka bedzie sie wtracac, nie beziesz sie czula swobdnie etc. etc" a tu jak pojawila sie babcia, to autorka ma nie byc egoistka i wprowadzac sie natychmiast.
![]() To nic ze takie mieszkanie niezaleznie od tego co to za czlonek rodziny jest po prostu niekomfortowe, nigdy nie bdzie sie czula jak u siebie. Nie wspominajac, ze babci sie moze to nie podobac. Ja to bym absolutnie sie na cos takiego nie zgodzila. Hm, takze pomysl z samodzielnym pokojem jest wg mnie okej, lepiej go poznasz, gdy bedziecie sie czê¶ciej widywac i czesciej ze soba pomieszkiwaæ. Edytowane przez blaskskonca Czas edycji: 2014-05-28 o 11:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak dla mnie kluczowe jest to, czy babcia rzeczywi¶cie wymaga opieki i kto¶ musi z ni± mieszkaæ, czy potrzebuje kogo¶ bliskiego, z kim mog³aby porozmawiaæ i po prostu pobyæ. Je¶li to drugie, te¿ by³abym za opcj± zamieszkania gdzie¶ w pobli¿u. Zastanawiam siê te¿ nad tym, co z dzieæmi babci (rodzicami T¯ i ich ewentualnym rodzeñstwem). Bo wychodzi na to, ¿e ca³a odpowiedzialno¶æ za babciê spada na jednego wnuka. Ja na przyk³ad nie wyobra¿am sobie, ¿eby moje dziecko nie mog³o za³o¿yæ w³asnej rodziny, bo musia³oby na staro¶æ zaj±æ siê którym¶ z moich rodziców. I nie chodzi oczywi¶cie o to, ¿e ch³opak ma siê odci±æ zupe³nie, ale o jakie¶ zdrowe podej¶cie do relacji rodzinnych.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Babcia ma tylko jednego syna-ojca mojego ch³opaka.Ch³opak jest najm³odszy, reszta jego rodzeñstwa jest za granic±.
W³a¶nie zdziwi³o mnie to,¿e gdyby mowa by³a o matce ch³opaka,a mojej przysz³ej te¶ciowej,to inne odpowiedzi by by³y-wiadomo jak± ³atkê maj± te¶ciowe. Starsi ludzie te¿ daj± nie¼le popaliæ! Co do warunków mieszkaniowych ,to dla mnie to s± tylko 2 pokoiki,nie mia³abym tam w³asnej przestrzeni.Kolejn± spraw± jest to, ¿e moja praca bêdzie wymaga³a przyjmowania klientów do domu,co u babci mo¿e byæ niemo¿liwe. Jeste¶my m³odzi a mieszkaj±c z babcia musia³abym na ka¿dym kroku liczyæ siê z tym,¿e jest w pobli¿u. Mog³abym zapomnieæ o wspólnych k±pielach,romantycznych kolacjach czy nasiadówach ze znajomymi ,bo mogliby¶my obudziæ babciê. To jej mieszkanie wiêc musia³abym siê dostosowaæ w 100% do jej warunków. Babcia jest a¿ do przesady nadopiekuñcza i skaczê nad doros³ym -23 letnim(!) ch³opakiem jak nad zgni³ym jajkiem ,co mi osobi¶cie bardzo przeszkadza,ch³opaka to równie¿ bardzo denerwuje.Mój ch³opak jest bardzo dla niej pomocny,o nic nie trzeba go 2 razy prosiæ.On te¿ ma z ni± dobrze,ale z³otówki od niej nigdy nie wzi±³.Wiêc nie mo¿na powiedzieæ ¿e j± wykorzystuje i jest paso¿ytem. Najlepsz± dla mnie opcj± jest zamieszkanie w pobli¿u babci i opieka nad ni± kilka razy w tygodniu.Ciekawe tylko co na to babcia no i ch³opak.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 5 779
|
a czy jest ktokolwiek poza twoim ch³opakiem, kto móg³by zaj±æ siê babci±?
moim zdaniem najlepsz± opcj± jest twoja przeprowadzka do krakowa i wynajêcie jakiego¶ pokoju niedaleko ch³opaka. wtedy zobaczyliby¶cie jak to wygl±da na co dzieñ i zamiast od razu pakowaæ siê we wspólne mieszkanie spotykaliby¶cie siê jak stacjonarna para. ps. by³am na odleg³o¶æ prawie trzy lata, mimo wielu wspólnych wyjazdów, pomieszkiwania u siebie po kilka tygodni, po trzech miesi±cach wspólnego mieszkania siê posypa³o ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Grin-Bêdê tam ca³y wrzesieñ,wiec przez miesi±c czasu zobaczê jak nam siê uk³ada. Wspólne mieszkanie wiec nie by³oby skokiem na g³êbok± wodê.
Tak naprawdê jak siê jest w zwi±zku "na miejscu" to tez nie znamy do koñca partnera,poznajemy w pe³ni drug± osobê mieszkaj±c z ni±. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 60 422
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#54 | ||
Konto usuniête
|
Cytat:
Cytat:
![]() ponawiam pytanie: czy jest kto¶ poza twoim ch³opakiem, kto móg³by siê babci± zaj±æ? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 592
|
Cytat:
Cytat:
Czego¶ nie rozumiem u autorki... Sama by nie chcia³a zostawiæ znajomych i rodziny, a facet powinien wszystko rzuciæ i jechaæ do Szczecina do niej. Jak to w koñcu dzia³a? Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e Czas edycji: 2014-05-28 o 18:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Raczej nie ma mo¿liwo¶ci by babci± zaj±³ siê kto¶ inny.
Rodzeñstwo ch³opaka jest za granic± a rodzice mieszkaj± 35km ok Krakowa.Maj± 3 pokojowe mieszkanko ale w±tpiê by babcia zechcia³a z nimi zamieszkaæ-starych drzew siê nie przesadza.Wiadomo,¿e ka¿dy lepiej siê czuje u siebie. Nie oczekuje by ch³opak przeprowadzi³ siê do Szczecina tylko ¿eby siê zgodzi³ na zamieszkanie ze mn± w pobli¿u babci.My¶licie,¿e zbyt du¿o od niego wymagam? ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- grin-Dlatego wolê teraz zamieszkaæ ni¿ po 5 latach gdzie mog³oby siê okazaæ ¿e kompletnie nam siê nie uk³ada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 164
|
co do mieszkania ze sob± i ewentualnych problemów to moim zdaniem nie ma regu³y, czasem po 5 latach one wychodz±... nigdy nie mamy pewno¶ci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#58 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 390
|
KarlaKarolajna - nie chodzi o to, ¿e za du¿o, albo za ma³o wymagasz. Chcesz bardzo realnej rzeczy - mieszkaæ ze swoim facetem. Z tym, ¿e sytuacje w ¿yciu s± ró¿ne i nie zawsze ma siê to, co siê chce, a przynajmniej nie zawsze od razu.
To co mnie osobi¶cie razi w Twojej postawie, to mówienie "ja to tak widzê i to dla mnie i tak po¶wiêcenie", a brak przy tym przegadania tematu z ch³opakiem. Serio wierzyæ mi siê nie chce, ¿e jeszcze tego nie obgadali¶cie, ¿e jeszcze nie zapyta³a¶ jakie on widzi mo¿liwo¶ci i jak siê odnosi do "Twojego widzenia" Waszej przysz³o¶ci. Musisz te¿ wzi±æ pod uwagê, ¿e jak siê ochoczo bierze od babci mieszkanie za kupê kasy (akurat znam ceny nieruchomo¶ci w Krakowie), to siê ma zobowi±zanie, ³±cznie z pielêgnowaniem jak babcia bêdzie niedomaga³a, a to niestety mo¿e byæ ju¿ wkrótce. Swoj± drog± facet mo¿e jeszcze nie byæ gotowy na mieszkanie z Tob± po spotykaniu siê raz na dwa tygodnie. Mo¿e wola³by Ciê mieæ najpierw blisko, a potem dzieliæ z Tob± przestrzeñ mieszkaln±... Oczywi¶cie to nie jego, a WASZA decyzja, ale brak tu obgadania sprawy i potrzeb obu stron. Brak rozmowy, kompromisu i rozwa¿enia opcji. Bez takiej elementarnej komunikacji pozabijacie siê mieszkaj±c razem.
ksi±¿ki: 12 filmy: 70 ![]() "Epidemia" Robin Cook miesi±c z hula hop: 2/30 Edytowane przez Pestka88 Czas edycji: 2014-05-28 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 6 592
|
Cytat:
A zapytalas go, czy chce mieszkac z Toba w poblizu babci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usuniête
|
Cytat:
Edytowane przez 201803080934 Czas edycji: 2014-05-28 o 19:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:20.