Mam bzika na punkcie zdrowego jedzenia-Ty też? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-03, 14:15   #31
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Dot.: Mam bzika na punkcie zdrowego jedzenia-Ty też?

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Taco -> zgadzam się z Tobą Ja tam akurat jestem przeciwniczką wszelkiego rodzaju diet "nisko..." bądź takich w znacznym stopniu ucinającym kalorie. Pewnie wszystko może być dobre na chwilę, a po czasie zaczną wychodzić braki.

Poza tym fajnie, że polubiłaś kaszę jaglaną Ja ją uwielbiam i mogłabym jeść zarówno na słodko jak i wytrawnie
Ja w ogóle nie lubię diet :P Chcę zmienić nawyki żywieniowe - jak najrzadziej jeść niezdrowe i smażone rzeczy, częściej te, które są lepsze dla organizmu.
Kasza jaglana na słono jest dobra, spróbuję też wkrótce na słodko - teraz mi się skończyła, muszę skoczyć na zakupy
Zawsze stawiałam znak równości między zdrowym jedzeniem, a niesmacznym. Teraz wiem że to nieprawda. Jak dobrze mieć internety, które są kopalnią świetnych przepisów! Poznaję też nowe warzywa i owoce - w tym roku po raz pierwszy jadłam szparagi (!!!), co za wstyd i smutek, są przecież przepyszne!

Edytowane przez 8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Czas edycji: 2014-06-03 o 14:17
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 17:01   #32
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Cukier biały/trzcinowy warto zastąpić ksylitolem (cukier brzozowy) lub stewią. Nadają się do pieczenia, są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i co najważniejsze są naturalne, a nie przetworzone jak sklepowe słodziki
Stewia podobno ma ohydny smak a ksylitol gdzie można dostać? Bo insulina po nim nie skacze, nie?

Cytat:
Napisane przez Iwoka Pokaż wiadomość
Troszkę mnie zdziwiło/rozśmieszyło, że nie szkoda Ci tych węgli dla 4 łyżeczek cukru w samej kawie, a szkoda Ci dla pysznych i zdrowych suszonych owoców
No wieeeem, to mój jedyny "biały grzech ciężki", który zamierzam czymś zastąpić, ale jeszcze nie wiem, czym. Bo wiele osób rezygnuje ze słodkiego smaku, a przecież jest on potrzebny tak samo jak wszystkie inne. Jeśli odżywiam się normalnie (nie muszę chudnąć), to zastępuję z reguły cukier miodem bo naturalny miód uwielbiam, zwłaszcza latem, ten świeży
Czytałam o syropach klonowym, z agawy i jakimś jeszcze, ale wszystkie tak samo wywołują skoki insuliny. Naprawdę muszę dorwać ten ksylitol, tylko gdzie?
201607040946 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 17:23   #33
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kaguya Pokaż wiadomość
Naprawdę muszę dorwać ten ksylitol, tylko gdzie?
Ja widziałam dzisiaj w Carefour Express (więc w regularnym też na pewno jest), koło cukru. Albo mi się popierdzieliło, a jeśli tak, to był w Rossmanie. Kupowałam dzisiaj cukier trzcinowy i byłam w tych dwóch sklepach i na pewno widziałam ksylitol
8c9538aac29bb5fbc2d31b2aac28a8f9b62d5c74_6584d267571b8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 17:52   #34
zielonaherbata1983
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Hmm, to muszę spojrzeć na te wyniki, ale na pewno mam za wysoki, bo musiałam robić w dwóch niezależnych laboratoriach i wyszło tu i tu 300....Kiedy nie jem tłusto, mięsa prawie wcale (a jeśli już białe i ryby), nie powiem fast fooda czasami, ale na co dzień dużo warzyw... Mam coś z wątrobą.
co znaczy"mam coś z wątrobą"? czy lekarz Cię badał albo robił usg?lub badania krwi na poziom bilurbiny ,aspat, alat, hbs+?
zielonaherbata1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 18:03   #35
Dotka90
Zakorzenienie

Do stevii da się przyzwyczaić, ja się już przerzuciłam
Nie określiłabym smaku jako ohydny, po prostu ma taki ziołowy posmak.
Ksylitol też nie smakuje jak cukier, czuć różnicę

Ksylitol to wszędzie jest: w marketach, rossmannie, sklepach ze zdrową żywnością.

Co do stevii, to tutaj trzeba czytać skład ile mamy stevii w stevii, bo często jest jej mało.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 18:08   #36
201607040946
Konto usunięte

To wybiorę się na poszukiwania ksylitolu, bo mnie chodzi głównie o to, żeby taki produkt nie podnosił poziomu cukru we krwi
Cholera, nie mogę się nadziwić, jakie te mini bułeczki z siemienia i wiórków kokosowych są pyszne. Myślałam, że nie wyjdą albo będą niedobre, bo w sumie to bardzo proste, ale... pewnie przez tłuszcz (z siemienia, wiórków i jajka) są takie soczyste upiekłam zamiast chleba, bo podobno siemię ma minimalną ilość węglów wchłanialnych w ogólnej dawce węgli
I kocham tłuste ryby! Nawet smażone. Łososia własnie konsumuję
Stary 2014-06-03, 18:26   #37
zapaałka
Zakorzenienie

Ksylitol polecany jest dla diabetyków, właśnie dlatego, że nie powoduje skoków insuliny (jest metabolizowany bez użycia/ z użyciem minimalnej ilości insuliny - różnie informacje w różnych źródłach), tak samo polecany dla osób z kandydozą (drożdżycą), bo nie odżywia grzybków w przeciwieństwie do normalnego cukru
Ze stewią problem jest taki, że albo się ją polubi, albo znienawidzi, trzeba spróbować na sobie W smaku solo jest bardzo dobra (liście), dodana do napojów czy wypieków - tu wg osobistych preferencji.
Wszystkie zamienniki cukru można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, powoli pojawiają się też w hipermarketach, a nawet osiedlowych sklepikach.

Z tym słodkim smakiem, który niby jest potrzebny w naszej diecie, to wg mnie lekka przesada i dobra wymówka dla łasuchów Sztuczny cukier nie jest człowiekowi w ogóle potrzebny, głupie przyzwyczajenie, które można zwalczyć w ciągu 3 tygodniowego postu anty-słodyczowego Przyjemności owszem, ale w postaci świeżych/suszonych owoców czy chociażby wspomnianego miodu, które coś pozytywnego organizmowi dostarczają

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-03, 18:32   #38
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zapaałka Pokaż wiadomość
Ksylitol polecany jest dla diabetyków, właśnie dlatego, że nie powoduje skoków insuliny (jest metabolizowany bez użycia/ z użyciem minimalnej ilości insuliny - różnie informacje w różnych źródłach), tak samo polecany dla osób z kandydozą (drożdżycą), bo nie odżywia grzybków w przeciwieństwie do normalnego cukru
Ze stewią problem jest taki, że albo się ją polubi, albo znienawidzi, trzeba spróbować na sobie W smaku solo jest bardzo dobra (liście), dodana do napojów czy wypieków - tu wg osobistych preferencji.
Wszystkie zamienniki cukru można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością, powoli pojawiają się też w hipermarketach, a nawet osiedlowych sklepikach.

Z tym słodkim smakiem, który niby jest potrzebny w naszej diecie, to wg mnie lekka przesada i dobra wymówka dla łasuchów Sztuczny cukier nie jest człowiekowi w ogóle potrzebny, głupie przyzwyczajenie, które można zwalczyć w ciągu 3 tygodniowego postu anty-słodyczowego Przyjemności owszem, ale w postaci świeżych/suszonych owoców czy chociażby wspomnianego miodu, które coś pozytywnego organizmowi dostarczają
O to mi oczywiście chodziło, gdy pisałam o słodkim smaku, come on sacharoza nic dobrego nie wnosi, za to owoce i miód (w umiarkowanych ilościach, a nie - jak moja matka - pół słoika dziennie i kilo arbuza)
Stary 2014-06-03, 18:32   #39
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez zielonaherbata1983 Pokaż wiadomość
co znaczy"mam coś z wątrobą"? czy lekarz Cię badał albo robił usg?lub badania krwi na poziom bilurbiny ,aspat, alat, hbs+?
Wiesz co to jest moje stwierdzenie Otóż miałam jeszcze wyniki na trójglicerydy- też wysokie. Natomiast jak zjem coś mocno smażonego czy ciężkostrawnego to od razu lecę po sylimarol... Teraz mam ten ostropest. No i wolę jeść potrawy lekkostrawne.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 19:06   #40
LoveMessages
Zakorzenienie

Ja dziś robię zupe ogórkową więc jest zdrowo (tak myślę), wczoraj miałam pieczone ziemniaczki z grilla (grill na gaz nie węgiel więc chyba zdrowiej??)
LoveMessages jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 19:11   #41
Dotka90
Zakorzenienie

Bernikula, USG sobie robiłaś? To wcale nie musi być wątroba, mogą być problemy z woreczkiem.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-03, 20:16   #42
zielonaherbata1983
Raczkowanie

Cytat:
Wiesz co to jest moje stwierdzenie Otóż miałam jeszcze wyniki na trójglicerydy- też wysokie. Natomiast jak zjem coś mocno smażonego czy ciężkostrawnego to od razu lecę po sylimarol... Teraz mam ten ostropest. No i wolę jeść potrawy lekkostrawne.
to przy najbliższej wizycie możesz poprosić o usg jamy brzusznej, bo z wątrobą nie ma żartów. Przy ostropeście nie trzeba już sylimaryny spożywać bo ma jej więcej niż jakikolwiek lek. Zdrówka
zielonaherbata1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 21:23   #43
misiadk
Raczkowanie

Cytat:
Aha, bo ja właśnie chcę oczyścić wątrobę i przy okazji zbić cholesterol, bo mam wysoki (dużo złego i dużo dobrego). Będę musiała za jakieś 3 miesiące zrobić wyniki.
Na obniżenie cholesterolu polecam olej lniany budwigowy. W rodzinie stosują dietę dr Budwig i są efekty nie tylko w obniżeniu poziomu cholesterolu, ale także tak całościowo np poprawił się wygląd skóry, włosów mniej przeziębień. Ja nie mam problemów z cholesterolem, ale codziennie zjadam 2 łyżki oleju i pierwszy raz nie dopadło mnie tzw przesilenie wiosenne, a wręcz przeciwnie tryskałam energią.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Bernikula, USG sobie robiłaś? To wcale nie musi być wątroba, mogą być problemy z woreczkiem.
Popieram, moją mamę niby bolała wątroba, a jak się okazało to był woreczek, usunęła i po problemie. Jeden minus musi uważać co je, ale w tym przypadku to wychodzi na zdrowie bo unika tłustych, smażonych ogólnie ciężkostrawnych potraw.
misiadk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-03, 21:48   #44
Dotka90
Zakorzenienie

No i należy pamiętać, że wątroba nie BOLI
Jak coś tam boli, gniecie itd, to najczęściej właśnie woreczek.
Stary 2014-06-03, 21:58   #45
heliks
Zadomowienie

moj styl jedzenia pozostawia wiele do zyczenia ale nie jest chyba najgorzej
polubilam sie z serkami/twarozkami, czerwona i zielona herbata, pije duzo wody, staram sie unikac smazonego(niestety jestem z miesozernych wiec miesko lubie), nie slodze cukrem kawki tylko kupilam specjalny slodzik na bazie stewii, ograniczam spozycie bialego pieczywka na rzecz ciemnego z ziarnami

Nie demonizujcie wszystkich wedlin i parowek (ostatnio dorwalam takie z 90% mieska wiec nie bylo najgorzej). Poza tym unikam produktow z MON choc czasami ma ochote na pasztetowa a duda raz na 2 mce chyba nie zaszkodzi az tak bardzo
Gdzie moge kupic stewie w plynie i w jakich proporcjach ja zamieniacie np w ciastach?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-04, 02:03   #46
zapaałka
Zakorzenienie

Stewię kupisz w sklepie ze zdrową żywnością i hipermarketach, ale jak ktoś wyżej wspominał trzeba sprawdzać składy Ostatnio na rynku pojawiło się dużo słodzików ze stewią, które w składzie mają chociażby.. cukry proste
Stary 2014-06-04, 06:47   #47
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
No i należy pamiętać, że wątroba nie BOLI
Jak coś tam boli, gniecie itd, to najczęściej właśnie woreczek.
Dziewczyny, jak pójdę następnym razem po skierowanie na wyniki cholesterolu to wezmę to skierowanie na USG, bo rzeczywiście może to woreczek- nawet bym nie pomyślała....

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ----------

Cytat:
Napisane przez misiadk Pokaż wiadomość
Na obniżenie cholesterolu polecam olej lniany budwigowy. W rodzinie stosują dietę dr Budwig i są efekty nie tylko w obniżeniu poziomu cholesterolu, ale także tak całościowo np poprawił się wygląd skóry, włosów mniej przeziębień. Ja nie mam problemów z cholesterolem, ale codziennie zjadam 2 łyżki oleju i pierwszy raz nie dopadło mnie tzw przesilenie wiosenne, a wręcz przeciwnie tryskałam energią.

---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:14 ----------

Popieram, moją mamę niby bolała wątroba, a jak się okazało to był woreczek, usunęła i po problemie. Jeden minus musi uważać co je, ale w tym przypadku to wychodzi na zdrowie bo unika tłustych, smażonych ogólnie ciężkostrawnych potraw.
A gdzie go kupujesz?

Insta
Stary 2014-06-04, 07:45   #48
misiadk
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, jak pójdę następnym razem po skierowanie na wyniki cholesterolu to wezmę to skierowanie na USG, bo rzeczywiście może to woreczek- nawet bym nie pomyślała....

---------- Dopisano o 07:47 ---------- Poprzedni post napisano o 07:47 ----------

A gdzie go kupujesz?
Ja kupuję w małym zwykłym spożywczym sklepie. U mnie jest z firmy ol'vita, polecany też jest oleofarm. Warto też poszukać w okolicy czy ktoś prowadzi małą olejarnie. Ogólnie ten olej jest dość dostępny np apteki czy sklep ze zdrową żywnością. Trzeba pamiętać, że musi być on w szklanej ciemniej butelce i przechowywany koniecznie w lodówce zarówno przed otworzeniem jak i po otwarciu butelki, gdyż taki olej zaczyna tracić swoje właściwości powyżej 10*C. Należy zwrócić uwagę na termin ważności, gdyż jest on krótki ( bodajże 3 m-ce od tłoczenia). Jak będziesz miała jakieś pytania co do oleju to pisz może będę mogła pomóc.
Stary 2014-06-04, 08:25   #49
paula78
Zakorzenienie

Nie wiem czy znacie blog tlusteżycie.pl ja polecam kopania wiedzy co do słodzenia, watroby, trawienia, odzywiania, itp.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-04, 08:55   #50
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez misiadk Pokaż wiadomość
Ja kupuję w małym zwykłym spożywczym sklepie. U mnie jest z firmy ol'vita, polecany też jest oleofarm. Warto też poszukać w okolicy czy ktoś prowadzi małą olejarnie. Ogólnie ten olej jest dość dostępny np apteki czy sklep ze zdrową żywnością. Trzeba pamiętać, że musi być on w szklanej ciemniej butelce i przechowywany koniecznie w lodówce zarówno przed otworzeniem jak i po otwarciu butelki, gdyż taki olej zaczyna tracić swoje właściwości powyżej 10*C. Należy zwrócić uwagę na termin ważności, gdyż jest on krótki ( bodajże 3 m-ce od tłoczenia). Jak będziesz miała jakieś pytania co do oleju to pisz może będę mogła pomóc.
Dzięki bardzo, pójdę do sklepu ze zdrową żywnością

Insta
Stary 2014-06-04, 12:48   #51
misiadk
Raczkowanie

Tutaj można znaleźć info na temat ostropestu plamistego http://www.akademiawitalnosci.pl/ost...zym-to-sie-je/. W zasadzie cały blog jest dość ciekawy wg mnie warty przeczytania i pogłębienia naszej wiedzy. Choć i tak takim moim małym guru i wyznacznikiem odżywiania obecnie pozostaje dr G. Pająk.
Stary 2014-06-04, 16:57   #52
201607040946
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy znacie blog tlusteżycie.pl ja polecam kopania wiedzy co do słodzenia, watroby, trawienia, odzywiania, itp.
Znam i czytam, mam nawet w ulubionych
Stary 2014-06-04, 18:30   #53
Rena
Zakorzenienie

Ja lubie zdrowa zywnosc codziennie jem otreby a w kuchni rzadzi parowar.

Envoyé depuis mon GT-S5839i avec Tapatalk
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-06, 00:11   #54
Dziewczyna Stradivariusa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Nie znam, ale poznam, to już pewne.
Dziewczyna Stradivariusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-08, 12:25   #55
Kica.
Zakorzenienie

jestem wegetarianką od podstawówki, ale zdrowo zaczęłam sie odzywiać dopiero pod koniec liceum czyli ok 9 lat temu. wtedy zaczęłam też uprawiac sporty i ogólnie prowadzić zdrowy tryb życia.

przede wszystkim wykluczyłam żywność przetworzoną i sklepowe gotowce. wszystko robie sama, opierając się na sezonowych warzywach i owocach.
Oczywiście zdarzają mi się "grzeszki" i czasem się skusze na coś niezdrowego, bo nie chciałabym sobie czegokolwiek odmawiać

zdrowe odżywianie jest już po prostu częścią mojego życia, która sprawia mi ogromną radość. Marzę żeby w przyszłości mieszkac na wsi i uprawiać własne warzywa

Jeśli chodzi o różne blogi dotyczące zdrowia, to ja byłabym ostrożna - je często prowadzą osoby bez żadnej wiedzy medycznej i ich porady mogą nawet poważnie zaszkodzić. Polecam czytać publikacje naukowe i badania. Gdy wyczytamy jakąś nowinke na czyjejś prywatnej stronce, warto sprawdzić w poważnych źródłach czy faktycznie jest to prawda.
Stary 2014-06-09, 07:22   #56
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Kica. Pokaż wiadomość
jestem wegetarianką od podstawówki, ale zdrowo zaczęłam sie odzywiać dopiero pod koniec liceum czyli ok 9 lat temu. wtedy zaczęłam też uprawiac sporty i ogólnie prowadzić zdrowy tryb życia.

przede wszystkim wykluczyłam żywność przetworzoną i sklepowe gotowce. wszystko robie sama, opierając się na sezonowych warzywach i owocach.
Oczywiście zdarzają mi się "grzeszki" i czasem się skusze na coś niezdrowego, bo nie chciałabym sobie czegokolwiek odmawiać

zdrowe odżywianie jest już po prostu częścią mojego życia, która sprawia mi ogromną radość. Marzę żeby w przyszłości mieszkac na wsi i uprawiać własne warzywa

Jeśli chodzi o różne blogi dotyczące zdrowia, to ja byłabym ostrożna - je często prowadzą osoby bez żadnej wiedzy medycznej i ich porady mogą nawet poważnie zaszkodzić. Polecam czytać publikacje naukowe i badania. Gdy wyczytamy jakąś nowinke na czyjejś prywatnej stronce, warto sprawdzić w poważnych źródłach czy faktycznie jest to prawda.
A co proponujesz na grilla? Bo postanowiłam sobie, że nie będę jadła z grilla kiełbasy ani innego mięsa. Jem oscypki, fetę w ziołach, cukinię. Co jeszcze?

Insta
Stary 2014-06-09, 15:14   #57
LoveMessages
Zakorzenienie

Mam sposob na sniadania! Potrzebuje 7 malych kontenerkow I tam wkladam sobie wydzielone porcje warzyw I owocow juz przygotowanych I gotowych do jedzenia. W danym dniu wyciagnac dip I mozna jesc.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-06-09, 16:07   #58
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
A co proponujesz na grilla? Bo postanowiłam sobie, że nie będę jadła z grilla kiełbasy ani innego mięsa. Jem oscypki, fetę w ziołach, cukinię. Co jeszcze?
Przeciez miesa sa zdrowe. Mozesz tez grillowac rybe i robic szaszlyki warzywne.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-09, 20:10   #59
bernikula
mOLDerator

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
Przeciez miesa sa zdrowe. Mozesz tez grillowac rybe i robic szaszlyki warzywne.
Czerwonego raczej unikam, baaaaaardzo rzadko jem, jeśli już to białe. Ale to tak raz w tygodniu. Mięso jest dla mnei ciężkostrawne, nawet z dużą ilością warzyw, które jem codziennie. Dlatego pytałam o pomysły na grilla Z rybą to dobry pomysł, np. pstrąga.

Insta
Stary 2014-06-09, 20:14   #60
LoveMessages
Zakorzenienie

Cytat:
Czerwonego raczej unikam, baaaaaardzo rzadko jem, jeśli już to białe. Ale to tak raz w tygodniu. Mięso jest dla mnei ciężkostrawne, nawet z dużą ilością warzyw, które jem codziennie. Dlatego pytałam o pomysły na grilla Z rybą to dobry pomysł, np. pstrąga.
Ja bardzo duzo jem z grilla np robiony samodzielnie veggie burger. uwielbiam mlode slodkie ziemniaki w przyprawach grillowane w folli.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości