![]() |
#31 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak nauczyć się płynnie mówić bez pomocy native speaker'a?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
No Jeżeli chodzi o fonetykę, wymowę, to, o ile tego jeszcze nie zrobiłaś, polecam naukę angielskiego ipa (od razu nastawiając się na akcent brytyjski bądź amerykański - najpopularniejsze w słownikach, jeśli masz ochotę). Znając ten alfabet i wszystkie dźwięki jakie nie występują w języku polskim, przy pomocy słownika, bez nagrania, będziesz wiedzieć jak dane słowo się wymawia poprawnie. Zresztą sama świadomość tego jest bardzo przydatna.
No i wymowa poszczególnych slow to połowa drogi, fajnie jest wiedzieć jak słowa "zlewają się" w zdaniach (amerykański szczególnie). Do tego potrzeba dużo osluchania (ja staram się słuchać kanałów, podcastow i audiobooków nagranych przez Amerykaninow, do których akcentu dążę), oraz przydałoby się trochę teorii, poznania od strony naukowej co ułatwi to pierwsze. Moim faworytem jest yt. Np.: Rachel's English oraz kanał Pchilochko. Są odpowiedniki brytyjskie ![]()
![]() |
#33 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ja akurat też mieszkam blisko Krakowa i nawet nie cudując z takim udawaniem obcokrajowca bardzo często używam angielskiego - a to żeby wytłumaczyć drogę na dworzec, a to żeby w czymś pomóc. Duże miasta mają dużo plusów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Wydaje mi się, że nie musisz wyjeżdżać za granicę, żeby poznać jakiegoś native'a.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jak i gdzie nauczyć się płynnie mówić po angielsku ?
Miałam ten sam problem i naprawdę wiem jak to jest.. Bariera językowa była dla mnie straszna i długo z nią walczyłam. Próbowałam wielu rzeczy, np. jak mówicie oglądanie filmów po angielsku, ale prawdziwe efekty przyniosła mi nauka metodą Krebsa, którą odkryłam dzięki cudownemu Google. Kursy tą metodą właśnie uczą posługiwać się biegle językiem obcym, stawiają na komunikatywność, czyli to czego tak bardzo pragniemy. Kurs ma bardzo fajną formę i mi przypadł do gustu. Jestem bardzo zadowolona i już nie wstydzę się mówić po angielsku! Nie zacinam się, mam ładny akcent i mówię płynnie. W sumie zajęło mi to nieco ponad miesiąc
![]() ![]() Edytowane przez Peru Czas edycji: 2015-08-06 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
BBC http://www.bbc.co.uk/learningenglish YouTube https://www.youtube.com/user/bbclearningenglish https://www.youtube.com/user/EnglishLessons4U
"Cognoscetis veritatem, et veritas liberabit vos." "Lewicę od prawicy różni wszystko, włącznie ze stosunkiem do działań arytmetycznych. Prawica lubi dodawać i mnożyć. Lewica odejmować i dzielić... po równo" - Henryk Sienkiewicz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim słuchać i... mówić. Cokolwiek, nawet powtarzać za speakerami radiowymi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
Z tego co ja sie orientowałam, to moja kuzynka ucząc się wymowy chodziła do takiej Akademii Jezykowej (tzn to jest w sumie nazwa tej szkoły), jak Twoja "Mala wioska" jest z okolic trójmiasta to próbuj tam. Karolina chodziła na takie coś jak metoda Direct, to jest właśnie skupienie się na mowie. Jak nie jesteś z 3miasta to poszukaj, może gdzieś koło Ciebie jest taka szkoła która to oferuje
![]() A esteś ogolnie w fajnym momencie z angielskim, ale szlifuj go. Bo powyżej tego będzie już doceniane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Jedna ze szkół językowych organizuje konkurs- może spróbuj? Nic nie stracisz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Byłam w mniej więcej podobnej sytuacji jak autorka po maturze.
Zaczęłam oglądać seriale po angielsku, najpierw z napisami, potem też. Czasem włączam bbc stream i oglądam. Kiedyś radia słuchałam. Polubiłam dużo stron na fejsie po angielsku typu: bbc, the new york times, digg itp. Zwykle raz dziennie sobie jakiś artykuł przeczytam. Na początku kiedyś kiedyś zaczynałam od uproszczonych książek. Co do rozmów to fajnie sobie kogoś znaleźć. Polecam Internet. Ja rozmawiałam z kilkoma osobami znalezionymi na interpals.net. Fajnie jak trafię na native speakera, ale jak nie, to też ok. Przynajmniej użyję języka, myślę w nim. I wolę sobie na Skype z kimś porozmawiać, niż lekcje z nativem i 8 innymi osobami. Widzę dużą poprawę, ale zamierzam dalej ćwiczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:56.