Jak i gdzie nauczyć się płynnie mówić po angielsku ? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-24, 14:25   #31
Miss_O
Przyczajenie

Dot.: Jak nauczyć się płynnie mówić bez pomocy native speaker'a?

Cytat:
Napisane przez Ethlinn21 Pokaż wiadomość
Oprócz wymienionych książek/radia/newsów/myślenia polecam sposób, na który osobiście nigdy się nie odważyłam, ale zawsze mam go gdzieś w głowie
Jeśli mieszkasz w dużym mieście/w pobliżu takowego, to próbuj co jakiś czas jeździć po sklepach i udawać osobę z zagranicy, pytać czy jest jakaś książka w Empiku, jaką pani poleca, czy są bluzki w danym rozmiarze w sieciówce, zamów sobie kawę w kawiarni... To taki everyday English, ale zawsze się przydaje.

Ja z francuskim radzę sobie tak, że kupiłam sobie teraz książkę, którą czytam - i robię to nie tylko po cichu, ale czytam też na głos. Kiedy nie jestem pewna jakiegoś słowa, sprawdzam wymowę w jakichś aplikacjach. Myślę, że czytanie na głos jest dobrym sposobem na usprawnienie własnego mówienia w języku
Do tego dodać radio, seriale i będzie good.
MEGA pomysł
Miss_O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-25, 15:15   #32
Kucias
Zadomowienie

No Jeżeli chodzi o fonetykę, wymowę, to, o ile tego jeszcze nie zrobiłaś, polecam naukę angielskiego ipa (od razu nastawiając się na akcent brytyjski bądź amerykański - najpopularniejsze w słownikach, jeśli masz ochotę). Znając ten alfabet i wszystkie dźwięki jakie nie występują w języku polskim, przy pomocy słownika, bez nagrania, będziesz wiedzieć jak dane słowo się wymawia poprawnie. Zresztą sama świadomość tego jest bardzo przydatna.
No i wymowa poszczególnych slow to połowa drogi, fajnie jest wiedzieć jak słowa "zlewają się" w zdaniach (amerykański szczególnie). Do tego potrzeba dużo osluchania (ja staram się słuchać kanałów, podcastow i audiobooków nagranych przez Amerykaninow, do których akcentu dążę), oraz przydałoby się trochę teorii, poznania od strony naukowej co ułatwi to pierwsze. Moim faworytem jest yt. Np.: Rachel's English oraz kanał Pchilochko. Są odpowiedniki brytyjskie
Stary 2015-07-28, 17:55   #33
Ethlinn21
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Nineveh03 Pokaż wiadomość
Geniuszu! To jest genialne!
Szkoda, że mój angielski jest już w miarę wyrobiony, gdyby nie był, to już bym sobie robiła wycieczkę do Krakowa
Cieszę się, że się podoba
Ja akurat też mieszkam blisko Krakowa i nawet nie cudując z takim udawaniem obcokrajowca bardzo często używam angielskiego - a to żeby wytłumaczyć drogę na dworzec, a to żeby w czymś pomóc. Duże miasta mają dużo plusów
Ethlinn21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-29, 08:30   #34
papciekapcie
Rozeznanie

Wydaje mi się, że nie musisz wyjeżdżać za granicę, żeby poznać jakiegoś native'a. Od czego mamy Internet? italki i interpals <- polecam. Wybierasz języki których się uczysz i szukasz partnera językowego, choć często oni sami pierwsi piszą do Ciebie
papciekapcie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-31, 15:57   #35
jagolina
Przyczajenie

Dot.: Jak i gdzie nauczyć się płynnie mówić po angielsku ?

Miałam ten sam problem i naprawdę wiem jak to jest.. Bariera językowa była dla mnie straszna i długo z nią walczyłam. Próbowałam wielu rzeczy, np. jak mówicie oglądanie filmów po angielsku, ale prawdziwe efekty przyniosła mi nauka metodą Krebsa, którą odkryłam dzięki cudownemu Google. Kursy tą metodą właśnie uczą posługiwać się biegle językiem obcym, stawiają na komunikatywność, czyli to czego tak bardzo pragniemy. Kurs ma bardzo fajną formę i mi przypadł do gustu. Jestem bardzo zadowolona i już nie wstydzę się mówić po angielsku! Nie zacinam się, mam ładny akcent i mówię płynnie. W sumie zajęło mi to nieco ponad miesiąc Kurs zamówiłam na ( ciach ciach) i teraz czekam na hiszpański, bo dostałam zniżkę

Edytowane przez Peru
Czas edycji: 2015-08-06 o 19:55
jagolina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-06, 12:30   #36
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papciekapcie Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że nie musisz wyjeżdżać za granicę, żeby poznać jakiegoś native'a. Od czego mamy Internet? italki i interpals <- polecam. Wybierasz języki których się uczysz i szukasz partnera językowego, choć często oni sami pierwsi piszą do Ciebie
Również polecam interpalsa
Stary 2015-08-10, 18:17   #37
Barca_Forever
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Niebieskooka arystokratka Pokaż wiadomość
Ja staram się jak najczęściej oglądać filmy, seriale, programy informacyjne po angielsku.
Polecam Pani uwadze:

BBC
http://www.bbc.co.uk/learningenglish

YouTube
https://www.youtube.com/user/bbclearningenglish
https://www.youtube.com/user/EnglishLessons4U

"Lewicę od prawicy różni wszystko, włącznie ze stosunkiem do działań arytmetycznych. Prawica lubi dodawać i mnożyć. Lewica odejmować i dzielić... po równo" - Henryk Sienkiewicz
Barca_Forever jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-17, 19:52   #38
tamtaglista
Zakorzenienie

Przede wszystkim słuchać i... mówić. Cokolwiek, nawet powtarzać za speakerami radiowymi i śpiewać, mi pomogło śpiewanie z Kate Nash - british taki, że mucha nie siada
Stary 2015-08-21, 12:48   #39
brzozka9
BAN stały

Z tego co ja sie orientowałam, to moja kuzynka ucząc się wymowy chodziła do takiej Akademii Jezykowej (tzn to jest w sumie nazwa tej szkoły), jak Twoja "Mala wioska" jest z okolic trójmiasta to próbuj tam. Karolina chodziła na takie coś jak metoda Direct, to jest właśnie skupienie się na mowie. Jak nie jesteś z 3miasta to poszukaj, może gdzieś koło Ciebie jest taka szkoła która to oferuje
A esteś ogolnie w fajnym momencie z angielskim, ale szlifuj go. Bo powyżej tego będzie już doceniane.
brzozka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-21, 14:36   #40
tamtaglista
Zakorzenienie

Jedna ze szkół językowych organizuje konkurs- może spróbuj? Nic nie stracisz
Stary 2015-08-21, 23:19   #41
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Byłam w mniej więcej podobnej sytuacji jak autorka po maturze.
Zaczęłam oglądać seriale po angielsku, najpierw z napisami, potem też. Czasem włączam bbc stream i oglądam. Kiedyś radia słuchałam. Polubiłam dużo stron na fejsie po angielsku typu: bbc, the new york times, digg itp. Zwykle raz dziennie sobie jakiś artykuł przeczytam. Na początku kiedyś kiedyś zaczynałam od uproszczonych książek.
Co do rozmów to fajnie sobie kogoś znaleźć. Polecam Internet. Ja rozmawiałam z kilkoma osobami znalezionymi na interpals.net. Fajnie jak trafię na native speakera, ale jak nie, to też ok. Przynajmniej użyję języka, myślę w nim.
I wolę sobie na Skype z kimś porozmawiać, niż lekcje z nativem i 8 innymi osobami.
Widzę dużą poprawę, ale zamierzam dalej ćwiczyć
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości