![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: spory problem
Hej Justy.
Toś mi Brachu walnął.Pozytywnie oczywiście.Owszem czytałem i powiem Ci że(to było dawno - powinienem w pościku o tym wspomnieć) rozważaliśmy to z żonką.Przyczyn jest przerważajaca ilość.Sporo wyciepalismy na starcie np.biegi długodystansowe (zart).Z sensownych przyczyn pozostały(chorubska odpadaja)detergenty.Fakt, z tym Lidka ma kontakt na co dzień .Jest b.czysta kobietą,więc infekcje raczej odpadaja.Zastanawiam się czy właśnie zbytnie wyjałowienie nie jest przyczyną tego paskudztwa.Samo wycinanie skórek też pozbawia paznokcie naturalnej ochrony.Teraz Lidka pójdzie do dermatologa uzbrojona w potężne narzędzie - pewną wiedzę.No i chyba jednak antybiotyki - na nich sie skończy.Odbudowa tego ubytku potrwa raczej długo,tak sądzę.Dzięki za link !.Cieszę sie (to moja pierwsza wizyta na forum)że tak szybko i składnie nas poratowałeś.Odpowiedziałb ym szybciej ale szalałem w "snookera" Pozdrawiam i dziękuję mniamniuśnie.Marek Ps.Skoro antybiotyki mogą to wywoływać(Żonka nie używa od dawna)to czy leczenie moze być związane z podaniem ant.?? Edytowane przez marmarecki Czas edycji: 2005-08-07 o 22:27 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
antybiotyki stosuje sie głównie, jeśli przyplącze sie dodatkowa infekcja pod paznokciem. z antybiotyków ryzyko onycholizy podnoszą tetracykliny (gł. doksycyklina) i fluorochinolony.
czynniki, na które łatwo być narażonym: detergenty, lakiery do paznokci i zmywacze, urazy, pigułki antykoncepcyjne, atopia (ale są też objawy na skórze- suchość, wrażliwość itp) oraz łuszczyca- często łuszczyca paznokci i ich onycholiza są jedynym objawem choroby. odrost paznokcia u dłoni trwa 4-6 miesięcy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
No tak.Jeszcze raz przejrzałem stronkę(pod twoim postem).To juz byłoby calkiem na koniec.Do szczęścia brakuje nam opisu terapii,leczenia.Sporo informacji na ten temat znalazłem ,ale są to strony angielskojęzyczne.Gdybyś mógł w skrócie cos podpowiedzieć bedę wdzięczny.No i "potomnym"takie zwieńczenie tematu z pewnością sie przyda.Dzieki i pozdrawiam(wraz z żonką Lidką)Marek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
No tak.Zapłaciłem frycowe.Mogę tylko miec nadzieję że Justy nie ma mi tej gafki(GAAAAAAAFY)za złe.Tyle sie mówi o emancypacji.Chyba "nałóg"mnie dećko zmylił.Dzieki Joasiu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Zielone paznokcie! RATUNKU!!!
Witam! I błagam o pomoc!
Od kilku lat mam akryl na paznokciach, nigdy nie miałam żadnych problemów, aż tu nagle... Zmyłam przed chwilą lakier i zauważyłam zielony nalot na moich paznokciach, pod akrylem. Już sobie znalazłam w internecie wieść, że jest to grzybica, już spiłowuję akryl i jutro bienę do dermatologa. Mam jednak prośbę, abyście mi coś poradzili, może ktoś walczył już z tym problemem. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie jak z tym walczyć, za każdą informację! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zielone paznokcie! RATUNKU!!!
jeśli to grzybica (raczej tak) to do wyboru są tabletki przeciwgrzybicze oraz "smarowidła": lakiery i płyny lecznicze. Tabletki są skuteczniejsze, ale bardziej obciążają organizm (gł.watrobę).
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Mam podobny problem
![]() Stosowałam terapię pulsową, nie pomogło ![]() ![]() Pomógł mi pevaryl in solutio, który niestety został wycofany z polskiego rynku ![]() Mam jeden zainfekowany paznokieć a było ich sześć i też jestem zrozpaczona ![]() Na dodatek lekarz sam nie wie co to jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Anja, napisz mi koniecznie, co Ci lekarz przepisał, bo ja już nie wiem co mi pomoże
![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
kwitnące paznokcie :/
chyba dobry dział
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: kwitnące paznokcie :/
Też to miałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
"Późno" odpowiadam, a właściwie jeszcze nie odpowiadam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
Przyczyną może też być łuszczyca.
Dlaczego pazury u ręki rosną 5 razy szybciej niż u stóp ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Jak wiadomo nasz stan zdrowia odzwierciedla nasz wyglad zewnetrzny. Takie plamki tez sygnalizuja NIEDOBOR ZELAZA (a wiadomo ze to prowadzi do anemii) wiec na wszelki wypadek jedz wiecej zielonych warzyw
![]() takie biale plamki wyskakuja tez w wyniku uszkodzen machanicznych paznokcia. Byc moze zbyt drastycznie obchodzisz sie ze swoimi pazurkami. Ja mam tak gdy wycinam skorki albo po prostu przytrzasne sobie palec i uszkodze macierz paznokcia. Chociaz ostatnio zamiast wycinac skorki, po kazdej kapieli odsuwam je patyczkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
BAN stały
|
Z tego co wiem to nie jest grzybica... to moze byc PLESN! To wynik nieprofesjonalnego robienia tipsow.Zle przygotowany paznokiec -nie odkazony przed nakladaniem tipsow, lub dostalo sie powietrze pod tipsa i dostala tam sie wigloc, woda albo jakies kremy. Dobrze ze ja spilowalas. Mam nadzieje ze jak najdrobniejszym pliniczkiem... Po prostu niech ten paznokciec odpocznie od akrylu. Odrosnie normalny wiec nie martw sie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
na jakimś blogu wyczytałam że białe plami oznaczać mogą niedobór keratyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
A ja mam takie plamki od zawsze i już się przyzwyczaiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
W moim przypadku to zjawisko przybrało naprawdę drastyczną formę - podłużne, poziome białe plamy, zapełniające właściwie całą płytkę paznokcia, tak, że są one praktycznie całe białe
![]() Znajoma kosmetyczka powiedziała mi, że ta na pozór bardzo pospolita i prozaiczna przypadłość jest dość tajemnicza i do końca nie wiadomo, co - oprócz niedoboru cynku i uszkodzeń mechanicznych - może ją powodować. Plamki często pojawiają się w okresie dojrzewania a potem same z siebie znikają jak kamfora - i na to też liczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
hm... baile palmkito niedobor zelaza
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
biale tam mialo byc:P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Heeej ..Biał plamki są spowodowane niedoboem keratyny (tak jak wyzej pisały..dziewczyny :p) nom ja np.maluje utwardzaczem i do tego jem witaminki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Ciemna plamka pod paznokciem
Jakiś czas temu (ok. miesiąca) pod paznokciem u stopy, na dużym palcu pojawiła się ciemnoszara plamka, która nie przesuwa sie wraz z wzrostem paznokcia. Nie boli mnie palec i nie pamiętam zebym się uderzyła w nogę. Nie wiem co to moze być. nigdy wcześniej nie miałam problemów z paznokciami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciemna plamka pod paznokciem
Nikt nie jest w stanie mi nic poradzić??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ciemna plamka pod paznokciem
Dostałam skierowanie na biopsję, ta mała, niepozorna plamka to moze być czerniak złośliwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Dot.: Nierówne, pofałdowane paznokcie na kciukach
WITAM ja również mam pofałdowane paznokcie to jest na 100% od tarczycy, robiłam badanie krwi TSH i norma jest 4 a ja mam 15 - poza tym wszystkie inne badania są OK. Idż do endokrynologa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam,
Od 3 lat mam duży problem. W poprzednich latach przez to jakoś przebrnąłem, ale teraz chciałbym to zakończyć. Otóż zaczyna się to w połowie jesieni, a kończy w połowie wiosny (połowa jesieni -> zima -> połowa wiosny), najdziwniejsze jest to że w lecie nie występuje w ogóle, powtarzam W OGÓLE. Teraz przejdźmy do sedna sprawy: W tym okresie odczuwam piekielny ból pod paznokciami, zwykle nie wszystkimi na raz tzn. przez tydzień bolą mnie powiedzmy kciuk i wskazujący, a w następnym jakieś inne palce. Jest to tak okropny ból że nie idzie pisać piórem czy na klawiaturze (z góry przepraszam za literówki). Zwykle towarzyszy temu schodzenie skóry z opuszków palców, zwykle świeża skóra się przebija i mam rany na wszystkich palcach (bardzo bolesne ![]() Żeby też nie było, nie mam żadnych odkształceń, przebarwień czy innych oznak chorób na paznokciach, wygląda on zwyczajnie tyle że boli gdy na przykładm naciskam nim klawisz czy biorę pióro. Gdy np. udeży mi w taki palec piłka (nie musi być mocno) od razu pojawia się krew pod paznokciem i zaczyna boleć tak że chciałoby się umrzeć... Bardzo proszę o pomoc ponieważ z czymś takim nie da się żyć, poprostu się nie da... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Paznokcie
??
nie mam pojecia co to moze byc, pierwszy raz sie spotykam z czyms takim... mysle, ze my na forum niewiele pomozemy, musisz wybrac sie z tym do lekarza!
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Ja mam to samo ale tylko na jesień.I też nie mam pojęcia co to może być.
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Można powiedźeć że to zanika w zimie i wiosnie, najgorzej jest na jesień, potem jest już bardzo mało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:28.