problem z wychowaniem dziecka - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-20, 08:52   #31
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Dot.: problem z wychowaniem dziecka

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Szczena mi opadła... To może stwórzmy jakieś getto dla takich dzieci albo może najlepiej od razu do gazu...

Dziecko ma dopiero 6 lat a nie 16, wg. mnie wszystko jest jeszcze do naprawienia.
Tylko, że problem jest w matce i dopóki ona nie zmieni postawy, to dziecku nic nie pomoże.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 09:38   #32
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Szczerze? Dla mnie i tak dzieciak jest praktycznie spisany na straty.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Tak samo jak nie wierzyłam w przemiany w Superniani, bo do ludzi musi najpierw dotrzeć, że problem jest w nich, a nie w sadzanym na karnego jeżyka za ich błędy dziecku.
Vixen, no proszę Cię. Mam nadzieję, że mama tego 6 latka tego nie przeczyta. Powiem Ci, że chodze z córą na grupę, na inne zajęcia grupowe i są tam takie dzieci, z którymi rodzice mają...cięzko. Lekko mówiąc. Właśnie podobne problemy. I ze sobą też. I często zaczynają terapię gdy dziecko ma lat 10, 12, starsze nawet... I co, wszystkie na straty?

Mają cięzką sytuację, mama sama, jeszcze ten ojciec, ale tu pewnie nieprędko się coś zmieni. Ktoś musi pomóc im to ogarnąć, pomóc odnaleźć się tym dzieciom, mamie.

Jeżeli taką mamą pokieruje ktoś, kto wie co robi, to w niecały rok dziecko może zrobić ogromne postępy.

Co Wy z tą Supernianią?? może od razu porównamy nasze inne życiowe problemy do "trudnych spraw" albo "surowych rodziców", albo do tych nowych, no, kłócących się matek (o!) albo innego dennego reality, w kazdym wątku na wizażu, bo na kazdy temat już jakiś program jest.
Wy serio tak poważnie traktujecie tą supernianię? żeby odnosic to do zycia? nie miałam pojęcia

Edytowane przez taszkin
Czas edycji: 2014-06-20 o 09:49
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 09:44   #33
żurawinka
Zakorzenienie

Ja znam przykład chłopca uważanego przez dziadków i rodzinę dalszą za trudnego Chłopiec bez matki, tylko ojciec nie odnajdujący się w nowej sytuacji, wiecznie nie było go w domu bo albo praca albo impreza. Dziecko jak napisałam pod opieką dziadków z metodami wychowawczymi z dawnych lat. W "wychowanie" chłopca próbowali się angażować też ciotki i wujkowie ale ostatecznie "przemówienie" do rozsądku tatusiowi zmieniło sytuację. Chłopiec potrzebował zainteresowania ojca, żeby spędzał z nim czas, on jasno mówił czego potrzebuje "gdzie jest tata, dlaczego go nie ma?" Jeśli posłuchamy dziecka to ono powie czego potrzebuje, jeśli jakiś rodzic ma co do tego wątpliwości. Nie rozpisując się za długo teraz chłopiec z ojcem ma głębszą relację, wcale nie jest "trudny"tylko normalny chłopak, powiedziałabym że ma dużo empatii w sobie.Ale to ojciec musiał zmienić myślenie/postępowanie pierwszy.
Druga sprawa na ile zaangażowanie bliskich osób wpłynęło na postrzeganie sytuacji tego ojca. Sprawy oczywiste nie były dla niego tak oczywiste czy nie chciał tego widzieć.
Trzeba sobie uświadomić jak duży wpływ mają rodzice na swoje dzieci i z jakim bagażem wysyłają je w dalsze życie, czy swoim postępowaniem ( jak w tym przypadku biernością) w przyszłości nie zrobią im krzywdy.

Z tego co piszesz koleżanka ma trzech synów, jej przyszłość jeśli nie zmieni postępowania nie wygląda różowo. Będzie miała czterech facetów którzy ją wykończą
Jakie granice stawia matka, jakie obowiązki ma syn w domu?
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 09:47   #34
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Obstawiam, że 6latek obowiązków nie ma z reguły rodzice uważają, że dzieci nie mogą mieć obowiązków.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 10:12   #35
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Szczena mi opadła... To może stwórzmy jakieś getto dla takich dzieci albo może najlepiej od razu do gazu...

Dziecko ma dopiero 6 lat a nie 16, wg. mnie wszystko jest jeszcze do naprawienia.
Zobacz, co wyprawia ojciec tego dziecka i jak się zachowuje matka, nie wiem, jakim cudem tacy rodzice mają "naprawić" dziecko...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 11:10   #36
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Szczerze? Dla mnie i tak dzieciak jest praktycznie spisany na straty.

---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Tak samo jak nie wierzyłam w przemiany w Superniani, bo do ludzi musi najpierw dotrzeć, że problem jest w nich, a nie w sadzanym na karnego jeżyka za ich błędy dziecku.
Na czym opierasz taką opinie? Bo chyba nie na swoim 'odczuciu'?

Cytat:
Napisane przez lookka Pokaż wiadomość
Witam Was wizazystki, posze ponieważ blagan Was o pomoc...
Moja znajoma jest na skraju zalamania, boje sie ze nie dlugo moze dojsc do tragedi w tym domu. Opowiem w skrócie:
Monia ma 3 synów jeden ma 6lat a dwojka 3lata wychowuje ich sama. Starszy syn bije ja rekami i wszystkim co popadnie, wyzywa ją i pluje na nią buntuje tych mlodszych a rozwniez i tych mlodszych bije nie jednokrotnie jeździła na pogotowie do szycia rany na glowie lub upewnić sie czy sie ktoregos nie polamal.
On wpada w taki szal zlosci kilka razy dziennie za to ze Monia powie ze ds mu laptopa za pare minut bo musi dokończyć cos w kuchni za to ze przelaczy kanal z bajkami za to ze mu czegoś nie chce kupić w sumie o wszystki. Dodam ze ona urodzila go po 40-stce i byl wyczekanym i wymarzonym synkiem rozpieszczonym do granic możliwości. Nigdy nie slyszal sprzeciwu, on nawet do tej pory pije herbate z butelki.
Moglabym pisac w nieskończoność: jak cos je to teszte wyrzuci na dywan wszystko wybrudzi jogurt wyleje na laptopa i krzyczy na swoja mame ze ma sobie to posprzątać. Ona krzyczy a ona smieje sie jej w twarz.
Roznymi radami probowalam jej pomoc alr ona jest za 'miekka" zeby byc konekwentna i w ogóle. ..
Po ostatniej sytyacji jak po mnie zadzwonila bo tak ja bił i gdy to zaobaczylam plakalam razem bo ja juz nie wiem jak jej pomoc... wyobrazcie sobie ze on ma taka siłę ze nie moglam go od niej oderwac... blagam Was powiedzcie co robić czy mozna wiecie o kims takim jak SUPERNIANIA o kims kto by przyjechal i pomógł jej...
Jak slysze z Moni ust ze ona chce zasnąć i juz sie nie obudzić to jestem zalamana. Blagam poradzcie cos!!!!!
Dziecko i rodzic do konsultacji z psychologiem. Konkretny plan działania.

Cytat:
Zobacz, co wyprawia ojciec tego dziecka i jak się zachowuje matka, nie wiem, jakim cudem tacy rodzice mają "naprawić" dziecko...
Zgadzam się z tym, że rodzice muszą również nad sobą pracować i pewne kwestie sobie uświadomić- a to łatwe nie jest zwłaszcza, że rodzice nie często są nadwrażliwi i nie przyjmują konstruktywnej ( i jakiejkolwiek innej krytyki).
Stary 2014-06-20, 11:13   #37
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Poza tym kto to widział, żeby sąsiadka z góry/koleżanka pilnowała matki, żeby skarciła dziecko. Kosmos jak dla mnie.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-20, 11:13   #38
_vixen_
Zakorzenienie

Swoją opinię opieram, jak napisałam, na zachowaniu rodziców, zwłaszcza ojca. Pewnie ma koło 50 i weź teraz zmieniaj starego chłopa , żeby nie dawał dziecku gier dla pełnoletnich, nie chlał i odzywał się do niego po ludzku, a nie jak menel do menela.
Stary 2014-06-20, 11:43   #39
taszkin
Zakorzenienie

Ojciec nawet jak ze swoimi mądrościami zjawi się 3 razy w roku w domu, nie zrobi rewolucji. Tzn nie zrobiłby, gdyby mama panowała nad domem. Ale, to mama musi cały ten czas w ryzach trzymać. Jesli się pozbiera, jeśli ogarnie wychowanie, to po prostu zamiast trząść portkami przed synkiem odłoży te głupią strzelankę na półkę mówiąc, że to nie dla niego i dostanie w swoim czasie, że tata nie doczytał, że to dla dorosłych. Ale się pewnie boi, bo jak to, bo od taty, co tata powie... i tak ze wszystkim.
Stary 2014-06-20, 11:52   #40
_vixen_
Zakorzenienie

Dlatego ja też nie mam pozytywnych rokowań w takch przypadkach, chłopiec ma 6 lat, za chwilę się zaczną koledzy i osiedle go wychowa, jak rodzice nie potrafią.
Stary 2014-06-20, 11:55   #41
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Swoją opinię opieram, jak napisałam, na zachowaniu rodziców, zwłaszcza ojca. Pewnie ma koło 50 i weź teraz zmieniaj starego chłopa , żeby nie dawał dziecku gier dla pełnoletnich, nie chlał i odzywał się do niego po ludzku, a nie jak menel do menela.
Ojciec ma kontakt z dzieckiem sporadyczny jak rozumiem.
To, że kupuje mu durne gry nie oznacza, że dziecko ma w nie grać- tutaj matka powinna wkroczyć i tyle.
Dziecko ma 6 lat i można je wyprowadzić na prostą- nie będzie to ani łatwe ani błyskawiczne, ale jak najbardziej możliwe.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-20, 15:55   #42
Lillian_
Rozeznanie

Jak dzieciak gra w gry dla 18+to jest porostu zdemoralizowany i tyle tam każdy problem rozwiązujesię przemocą a rodzice zwłaszcza Ojciec nie jest przystosowany do bycia ojcem jak rodzice zjednocza się żeby chłopaka wychować to jest szansą jak nie to czarno to widzę

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Pod moim sercem, inne bije serce, Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane, Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukaja do mojego serca, Myślę sobie wtedy: może być wspanialej? Nosze w sobie życie które Bog mi daje !
Lillian_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-20, 16:13   #43
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Lillian_ Pokaż wiadomość
Jak dzieciak gra w gry dla 18+to jest porostu zdemoralizowany i tyle tam każdy problem rozwiązujesię przemocą a rodzice zwłaszcza Ojciec nie jest przystosowany do bycia ojcem jak rodzice zjednocza się żeby chłopaka wychować to jest szansą jak nie to czarno to widzę

Uwielbiam błyskaiczne wizażowe diagnozy wyssane z palca.
Stary 2014-06-20, 17:43   #44
Lillian_
Rozeznanie

Sugerujesz że gry naszpikowane przemocą nie demoralizuja? To nie jest diagnoza wyssana z palca i chyba oczywistej jest ze do wychowywania dziecka zwłaszcza trudnego potrzeba 2rodziców współpracujących razem nie rozumiem tej złośliwości

Pod moim sercem, inne bije serce, Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane, Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukaja do mojego serca, Myślę sobie wtedy: może być wspanialej? Nosze w sobie życie które Bog mi daje !
Stary 2014-06-20, 17:56   #45
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Sugerujesz że gry naszpikowane przemocą nie demoralizuja? To nie jest diagnoza wyssana z palca i chyba oczywistej jest ze do wychowywania dziecka zwłaszcza trudnego potrzeba 2rodziców współpracujących razem nie rozumiem tej złośliwości

Nie. Sugeruję, że nie masz pojęcia czym jest demoralizacja, jak gry mogą wpływa na dziecko. Ba, nie masz pojęcia co to dziecko gra, w jakim predziale czasowym itd.

Poza tym nie napisałaś: gry, oparte na przemocy demoralizują.
Ty napisałaś, że
Cytat:
dzieciak gra w gry dla 18+to jest porostu zdemoralizowany i tyle
A na to, by stwierdzić czy ktoś jest zdemoralizowany trzeba przeprowadzić diagnozę i trzeba wiedzieć o czym się mówi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-20, 19:30   #46
Lillian_
Rozeznanie

No wybacz ten skrót myślowy "18+ " myślę że każdy trzeźwo myślący człowiek by zrozumiał że pisząc 18+ mam na myśli przemoc sex i agresję przepraszam za niezrozumiały skrót myślowy i bardzo się myślisz jeśli twierdzisz że nie wiem co to demoralizacja pozwól że zacytuję " uwielbiam wizazowe diagnozy wyssane z palca Love" myślę że jesteśmy kwita

Stary 2014-06-20, 19:48   #47
ajah
wańka wstańka

Cytat:
No wybacz ten skrót myślowy "18+ " myślę że każdy trzeźwo myślący człowiek by zrozumiał że pisząc 18+ mam na myśli przemoc sex i agresję przepraszam za niezrozumiały skrót myślowy i bardzo się myślisz jeśli twierdzisz że nie wiem co to demoralizacja pozwól że zacytuję " uwielbiam wizazowe diagnozy wyssane z palca Love" myślę że jesteśmy kwita

Ciężko zroumieć co piszesz, gdzie nie stosujesz znaków interpunkcyjnych.
Stary 2014-06-21, 08:13   #48
Lillian_
Rozeznanie

Hahaha ale mnie z rana rozbawilas dzięki!!!! jak to mówią kiepskiej baletnicy... Itd

Stary 2014-06-21, 09:32   #49
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Hahaha ale mnie z rana rozbawilas dzięki!!!! jak to mówią kiepskiej baletnicy... Itd

Dziewczyno kończę z tobą OT, bo to niczego do wątku nie wnosi.
Pojęcia nie masz o czym piszesz, jednocześnie uważasz, że nie musisz pisać po polsku, by zostać zrozumianą.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-22, 14:54   #50
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Przykre, ale niestety prawdziwe.

Skąd 6 latek wie jak bić czy wyzywać matkę? Albo ojciec albo matka pokazali mu jak to się robi - bijąc siebie czy swoje dzieci i wrzeszcząc na siebie lub na nich. Dzieci nie biorą takich zachowań z kosmosu i tego jestem pewna. To po pierwsze. Z jednej strony agresywne zachowania, z drugiej strony pozwalanie na wszystko i spełnianie zachcianek dziecka (6- latek pijący z butelki? Przecież sam sobie tej herbaty do butelki nie robi, prawda?) to po drugie, i na koniec mama, która ma 3 dzieci a chyba nie nadaje się nawet do ogarnięcia jednego... dorosła kobieta i dzwoni do koleżanki, żeby ją ratowała przed jej własnym, 6-letnim synkiem bo ją bije? Nie wiadomo czy się śmiać, czy rozpłakać...
Stary 2014-06-22, 15:06   #51
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Klarissa, gdzieś ty była, jak cię nie było?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 18:35   #52
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Skąd 6 latek wie jak bić czy wyzywać matkę? Albo ojciec albo matka pokazali mu jak to się robi - bijąc siebie czy swoje dzieci i wrzeszcząc na siebie lub na nich. Dzieci nie biorą takich zachowań z kosmosu i tego jestem pewna.
No to nie do końca prawda. Tzn., nie zawsze. Moja córa najlepszym przykładem była I oj, jak to bolało jak ktoś twierdził, że ktoś jej to przeciez musiał pokazać, najpewniej rodzice:/.
Stary 2014-06-22, 18:59   #53
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
No to nie do końca prawda. Tzn., nie zawsze. Moja córa najlepszym przykładem była I oj, jak to bolało jak ktoś twierdził, że ktoś jej to przeciez musiał pokazać, najpewniej rodzice:/.
Zgadzam się
Założenie, że dziecko musiało czegoś doświadczyć czy być czegoś świadkiem by powielać wzorce jest błędne.
Przyczyn zachowań jest mnóstwo od zaniedbań, przemoc doświadczaną prze dziecko czy jego bliskih, po zaburzenia i choroby.
Stary 2014-06-22, 19:35   #54
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
Tak, u nas też całkiem niedawno był problem z synem. Nagle, nie wiadomo dlaczego zaczął być agresywny wobec dzieci w przedszkolu, co mu się nigdy wcześniej- czyli przez aż 3 lata- nie zdarzyło. Kilkakrotnie nawet powiedział do mnie "przywalić ci?" Teraz jest już lepiej ale nadal dużo rozmawiamy, przypominamy i czasem jeszcze trzeba go hamować, uspokajać.

Dzieci dużo złych zachowań przynoszą z przedszkola, a chłopak o którym mowa w wątku gra w strzelanki i pewnie też ogląda bajki których nie powinien...
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 22:28   #55
Klarissa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46989416]Klarissa, gdzieś ty była, jak cię nie było? [/QUOTE]Nad polskim morzem dzieci jodem raczyłam co by przestały chociaż trochę chorować

Cytat:
Nie o to mi chodziło. Moje dziecięcia też miały etap prób bicia rodzica a nie doświadczyły lania. Ale czym innym jest etap próbowania pewnych rzeczy, a czym innym jest etap urządzania awantury z "grubej rury" włącznie z wyzwiskami i przemocą. Zauważcie, że 6 letnie dziecko to już nie jest etap "spróbuję matkę pacnąć łapką ciekawe co zrobi".
Stary 2014-06-22, 22:36   #56
taszkin
Zakorzenienie

No, u nas to też już nie etap próbowania, ale nie będę się o moim kwiatuszku rozwodzić. Chciałam powiedziec tylko, że to, że KAŻDE dziecko, które nawet duże, bije, wyzywa, kopie, wali głową w ścianę czy co tam bądź, niekoniecznie musi oznaczać, że otrzymało taki wzorzec z góry. Takie uogólnienie jest ...uogólnieniem
Stary 2015-05-26, 19:05   #57
przygodka1234
Przyczajenie

Matka nie stanowi żadnego autorytetu dla tego chłopca. Chłopiec potrzebuje wyznaczenia mu wyraźnych granic.
Może wprowadzenie systemu motywacyjnego, coś by pomogło. Jeśli on krzyczy na matkę, podejrzewam że mama wchodzi z nim w dyskusje, powinna dawać krótkie, jasne komunikaty: rzuci czymś "jeśli tego nie podniesiesz to nie będziesz oglądał dzisiaj bajki" i przede wszystkim konsekwencja w działaniu.
przygodka1234 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-14, 10:13   #58
nina129
BAN stały

polecam psychologa dzieciecego jak najszybciej a poza tym ja tez myslałąm ze mój synek ma jakies napady zlosci bo ciagle wpadał w złośc jak mój mąż ukladał puzzle typu <ciach> z młodzszym synkiem ,naszczeście te czasy sa juz za nami

Edytowane przez teQiba
Czas edycji: 2015-07-14 o 10:25 Powód: usunięcie linka
nina129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości