![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Portugalia a może Hiszpania?-Przeprowadzka na stałe.
Hiszpania jest świetnym krajem, ale trzeba mieć pieniądze żeby w nim się wygodnie zainstalować. Z pracą jest ciężko, zwłaszcza jeśli nie macie "twardych" zawodów (medycyna, inżynierie, IT). Bez języka emigracja jest naprawdę głupim pomysłem, nie to co jeszcze 6 lat temu.
W blogu, który mam w podpisie znajdziecie dużo informacji gospodarczych o Hiszpanii, zwłaszcza we wpisach z zeszłego roku. Poczytajcie, przeanalizujcie sytuację, Wasze umiejętności, wykształcenie, doświadczenie i dopiero zacznijcie myśleć o emigracji. A kwestia uczuciowa to jeszcze inna bajka - ja znam osobiście dziesiątki (setki?) związków Polek z Hiszpanami. Szczęśliwych, trwałych, wieloletnich, z dziećmi, itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
zielony stworek
|
Mam kuzynkę w Hiszpanii i z pracą tam coraz gorzej nawet ze znajomością języka.
Dużo Hiszpanów emigruje np do Norwegii, niedługo będzie ich tak dużo jak Polaków. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Z tym hiszpańskim to też różnie
![]() Edytowane przez kikamrusia Czas edycji: 2014-06-27 o 00:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Też potwierdzam. W rejonie Barcelony jak nie znasz katalońskiego to nie masz żadnych szans na pracę tylko z językiem hiszpańskim. Moja siostra mieszka tam prawie 16 lat i jest ciężko. Wogóle to niechętnie zatrudniani są obcokrajowcy, a do tego jeszcze kobiety. Szybciej można znaleźć pracę poza Barceloną i to raczej ciężką - opieka nad starszymi itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Mieszkałam 3 miesiące w Hiszpanii i szczerze mówiąc jedyna dostępna praca dla większości obcokrajowców to uczenie angielskiego (z tym, że zawsze preferują native speakerów), ale jest to praca mało płatna i raczej sie sama nie utrzymasz.
Bardzo ciężko jest znaleźc pracę, a życie tam jest drogie. Przepiękny kraj, zakochałam się w nim i ich kulturze, ale nie polecam emigracji tam. Pełno młodych hiszpanów teraz wyjeżdża do UK bo nie moga znaleźc u siebie pracy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:51.