![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Matka i Babcia intercyza
Mieszkanie i garaż po matce będzie tylko Twoje, nawet jeśli nie podpiszesz intercyzy. Spadek zalicza się do majątku odrębnego (tak samo jak i wszelki majątek, który zgromadziłaś przed ślubem). Wspólne będzie to, co zgromadzicie po ślubie.
Po co nalegają na intercyzę? Chodzi im o podział dorobku Twojego i męża?
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2014-06-24 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Zaproponuj matce i babce że pójdziecie do prawnika po poradę - niech prawnik im wytłumaczy że spadek i darowizna wchodzą do majątku odrębnego (moim zdaniem) i w celu ochrony praw majątkowych z TEGO tytułu nie ma sensu (moim zdaniem) podpisywanie intercyzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
.
|
po co zakładasz drugi taki sam wątek?
powiedz im, że według prawa nawet po rozwodzie te dwie rzeczy będą tylko twoje. ![]()
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Dokładnie. Już widzę to "udane" małżeństwo, na które zbyt duży wpływ mają matka i babcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Takie rzeczy nie zależą od czyjegoś zdania, a od przepisów, więc po co ten komentarz? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Mistrzyni jednego postu. Tu tez sie nie odezwiesz? nie odpowiesz na posty wizazanek?
![]()
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie jestem prawniczką wiec nie przypisuję sobie perfekcyjnej znajomości przepisów. Dlatego zresztą wysyłam Autorkę do prawnika - bo on przekona mamę i babcię że ich mieszkanie i garaż są BEZPIECZNIE. Nie zrobią tego bezcenne rady wizazanek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Autorka pewnie się odezwie, ale ja się dopytam - z czystej ciekawości.
Dobrze zrozumiałam, że gdy np. w trakcie trwania już mojego małżeństwa umrze ktoś z mojej rodziny i dostanę spadek należy on do majątku odrębnego? Zawsze myślałam, że w takiej sytuacji wlicza się to do majątku wspólnego [bo otrzymane po ślubie]. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Autorko, wydoroślej! Masz zamiar stworzyć nową rodzinę, a boisz się przeciwstawić matce? Całe życie matka będzie Ci się wtrącała do życia i Ci je układała?
Od czasu poprzedniego wątku porozmawiałaś z partnerem o intercyzie czy zamiotłaś temat pod dywan?* *Nie liczę już nawet na odpowiedź... Cytat:
a) była awantura b) ślubu nie było c) mama i babcia nie przyszły na ślub albo przyszły na ślub ale na wesele (albo milion innych opcji, wystarczy sobie kolejnośc pozamieniać). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do samej sytuacji to uważam, że załatwianie takich spraw na kilka dni przed ślubem jest mało poważne.
(...)Marzyła wtedy, że "jeszcze będzie przepięknie, jeszcze będzie normalnie",dokładnie pamiętała tę radość, gdy uznała, że tak właśnie jest i tę nadzieję, że tak zostanie. http://koherencja.bloog.pl/?smoybbtticaid=612f02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47018344]Autorko, wydoroślej! Masz zamiar stworzyć nową rodzinę, a boisz się przeciwstawić matce? Całe życie matka będzie Ci się wtrącała do życia i Ci je układała?
Od czasu poprzedniego wątku porozmawiałaś z partnerem o intercyzie czy zamiotłaś temat pod dywan?* *Nie liczę już nawet na odpowiedź... W następnym tygodniu pewnie będzie kolejny ciekawy wątek o tym, że: a) była awantura b) ślubu nie było c) mama i babcia nie przyszły na ślub albo przyszły na ślub ale na wesele (albo milion innych opcji, wystarczy sobie kolejnośc pozamieniać).[/QUOTE] Z kazdym watkiem pojawiaja sie nowe szczegoly ![]() 1. To byl wstep ze rodzina namawia na intercyze 2. Bitwa o garaz i mieszkanie 3. Ciąg dalszy nastąpi..
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Dwa wątki, bo w pierwszym zastanawiała się co powiedzieć narzeczonemu a w tym babci i matce. To dwie zupełnie inne sprawy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale gdyby Autorka umarła po nabyciu spadku/darowizny to rzeczony spadek/darowizna wchodzi do masy spadkowej i jej mąż dziedziczy - o czymś takim słyszałam. I robienie takiej jazdy Pannie Młodej kilka dni przed ślubem - jest po prostu wstrętne. Dlatego warto wyłożyć kasę na prawnika żeby wyjaśnił faktyczny stan prawny i mamusia z babcią wreszcie odpuściły sprawę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Z KRiO: Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Do to the beast. Edytowane przez tiniaczek Czas edycji: 2014-06-24 o 19:30 Powód: lit |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy ich postępowanie i szantażowanie jest słuszne czy nie to już inna kwestia, ale intercyza może nieźle uratować tyłek w podbramkowych sytuacjach. Dlaczego tyle osób traktuje to jak jakąś obelgę wobec partnera albo wręcz szykowanie się na rozwód? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Temat przepisania mieszkania na pewno nie pojawił się kilka dni temu, tak samo jak temat ślubu. Absolutnie wszystko można omówić i przedstawić tak, by nikogo nie urazić. Jestem jak najbardziej za intercyzą czy rozdzielnością majątkową (którą można zrobić w każdym momencie związku małżeńskiego) ale nie rozumiem braku rozmowy między partnerami i szczucie panny młodej nieobecnością najbliższej bądź co bądź rodziny na jednym z najważniejszych wydarzeń w jej życiu. Mogą nie ufać, ich prawo, ale można przecież porozmawiać z facetem, że wolą w ten sposób zabezpieczyć przyszłość wnuków czy nawet córki, bo różnie w życiu bywa i to wcale nie musi być oznaka braku zaufania - bo dzisiaj każdy może stracić majątek prowadząc np. prowadząc działalność gospodarczą albo tracąc pracę a mając obciążenie kredytowe. To wszystko sprowadza się do ROZMOWY MIĘDZY PARTNERAMI. Może okazać się, że facetowi to będzie zwisać i powiewać, tym bardziej, że to i tak nie ma być jego, no chyba, że on się żeni dla tego potencjalnego majątku w postaci mieszkania i garażu ![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odniosłam się ogólnie do podejścia niektórych ludzi do intercyzy, w poprzednim wątku autorki niektóre dziewczyny pisały, że dla nich zaproponowanie przez partnera intercyzy byłoby obelgą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Intercyza czy rozdzielność majątkowa to nie jest furtka do zdrady czy oszustwa, w dzisiejszych czasach należy to traktować raczej jak polisę, zabezpieczenie.
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.