Intercyza , a narzeczony - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-24, 13:32   #31
Vilqa
Zadomowienie

Dot.: Matka i Babcia intercyza

Mieszkanie i garaż po matce będzie tylko Twoje, nawet jeśli nie podpiszesz intercyzy. Spadek zalicza się do majątku odrębnego (tak samo jak i wszelki majątek, który zgromadziłaś przed ślubem). Wspólne będzie to, co zgromadzicie po ślubie.
Po co nalegają na intercyzę? Chodzi im o podział dorobku Twojego i męża?

Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo"

Edytowane przez Vilqa
Czas edycji: 2014-06-24 o 13:35
Vilqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:34   #32
201607040940
Konto usunięte

Zaproponuj matce i babce że pójdziecie do prawnika po poradę - niech prawnik im wytłumaczy że spadek i darowizna wchodzą do majątku odrębnego (moim zdaniem) i w celu ochrony praw majątkowych z TEGO tytułu nie ma sensu (moim zdaniem) podpisywanie intercyzy.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:35   #33
skazana_na_bluesa
.

po co zakładasz drugi taki sam wątek?

powiedz im, że według prawa nawet po rozwodzie te dwie rzeczy będą tylko twoje. a najlepiej wydoroślej, skoro zakladasz własną rodzinę.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:37   #34
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
po co zakładasz drugi taki sam wątek?

powiedz im, że według prawa nawet po rozwodzie te dwie rzeczy będą tylko twoje. a najlepiej wydoroślej, skoro zakladasz własną rodzinę.
Dokładnie. Już widzę to "udane" małżeństwo, na które zbyt duży wpływ mają matka i babcia.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:40   #35
kotwkulce
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
spadek i darowizna wchodzą do majątku odrębnego (moim zdaniem) i w celu ochrony praw majątkowych z TEGO tytułu nie ma sensu (moim zdaniem) podpisywanie intercyzy.
Sorry, że się przyczepię i będę złośliwa :P Nie mogę się powstrzymać.

Takie rzeczy nie zależą od czyjegoś zdania, a od przepisów, więc po co ten komentarz?
kotwkulce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:41   #36
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Mistrzyni jednego postu. Tu tez sie nie odezwiesz? nie odpowiesz na posty wizazanek?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 13:58   #37
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kotwkulce Pokaż wiadomość
Sorry, że się przyczepię i będę złośliwa :P Nie mogę się powstrzymać.
Takie rzeczy nie zależą od czyjegoś zdania, a od przepisów, więc po co ten komentarz?
no właśnie a po co Twój komentarz? i tak możemy sobie wymieniać/nabijać posty.

Nie jestem prawniczką wiec nie przypisuję sobie perfekcyjnej znajomości przepisów. Dlatego zresztą wysyłam Autorkę do prawnika - bo on przekona mamę i babcię że ich mieszkanie i garaż są BEZPIECZNIE. Nie zrobią tego bezcenne rady wizazanek.
Stary 2014-06-24, 14:05   #38
Aimee_J
Zakorzenienie

Autorka pewnie się odezwie, ale ja się dopytam - z czystej ciekawości.

Dobrze zrozumiałam, że gdy np. w trakcie trwania już mojego małżeństwa umrze ktoś z mojej rodziny i dostanę spadek należy on do majątku odrębnego?
Zawsze myślałam, że w takiej sytuacji wlicza się to do majątku wspólnego [bo otrzymane po ślubie].
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 14:09   #39
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Autorko, wydoroślej! Masz zamiar stworzyć nową rodzinę, a boisz się przeciwstawić matce? Całe życie matka będzie Ci się wtrącała do życia i Ci je układała?
Od czasu poprzedniego wątku porozmawiałaś z partnerem o intercyzie czy zamiotłaś temat pod dywan?*

*Nie liczę już nawet na odpowiedź...
Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Mistrzyni jednego postu. Tu tez sie nie odezwiesz? nie odpowiesz na posty wizazanek?
W następnym tygodniu pewnie będzie kolejny ciekawy wątek o tym, że:
a) była awantura
b) ślubu nie było
c) mama i babcia nie przyszły na ślub albo przyszły na ślub ale na wesele (albo milion innych opcji, wystarczy sobie kolejnośc pozamieniać).
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 14:32   #40
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
Zaproponuj matce i babce że pójdziecie do prawnika po poradę - niech prawnik im wytłumaczy że spadek i darowizna wchodzą do majątku odrębnego (moim zdaniem) i w celu ochrony praw majątkowych z TEGO tytułu nie ma sensu (moim zdaniem) podpisywanie intercyzy.
to prawda art. 33 KRiO
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 14:40   #41
Nat Hol
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Nie, bo założy nowy wątek, zamiast odpowiadać na pytania zawarte w poprzednim

Co do samej sytuacji to uważam, że załatwianie takich spraw na kilka dni przed ślubem jest mało poważne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 14:43   #42
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;47018344]Autorko, wydoroślej! Masz zamiar stworzyć nową rodzinę, a boisz się przeciwstawić matce? Całe życie matka będzie Ci się wtrącała do życia i Ci je układała?
Od czasu poprzedniego wątku porozmawiałaś z partnerem o intercyzie czy zamiotłaś temat pod dywan?*

*Nie liczę już nawet na odpowiedź...

W następnym tygodniu pewnie będzie kolejny ciekawy wątek o tym, że:
a) była awantura
b) ślubu nie było
c) mama i babcia nie przyszły na ślub albo przyszły na ślub ale na wesele (albo milion innych opcji, wystarczy sobie kolejnośc pozamieniać).[/QUOTE]

Z kazdym watkiem pojawiaja sie nowe szczegoly

1. To byl wstep ze rodzina namawia na intercyze
2. Bitwa o garaz i mieszkanie
3. Ciąg dalszy nastąpi..

Cytat:
Napisane przez Nat Hol Pokaż wiadomość
Nie, bo założy nowy wątek, zamiast odpowiadać na pytania zawarte w poprzednim

Co do samej sytuacji to uważam, że załatwianie takich spraw na kilka dni przed ślubem jest mało poważne.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 14:47   #43
new woman in town
Zakorzenienie

Dwa wątki, bo w pierwszym zastanawiała się co powiedzieć narzeczonemu a w tym babci i matce. To dwie zupełnie inne sprawy
new woman in town jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 17:03   #44
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Autorka pewnie się odezwie, ale ja się dopytam - z czystej ciekawości.
Dobrze zrozumiałam, że gdy np. w trakcie trwania już mojego małżeństwa umrze ktoś z mojej rodziny i dostanę spadek należy on do majątku odrębnego?
Zawsze myślałam, że w takiej sytuacji wlicza się to do majątku wspólnego [bo otrzymane po ślubie].
Wydaje mi się że do odrębnego, ale 100% pewności nie mam.
Ale gdyby Autorka umarła po nabyciu spadku/darowizny to rzeczony spadek/darowizna wchodzi do masy spadkowej i jej mąż dziedziczy - o czymś takim słyszałam.

I robienie takiej jazdy Pannie Młodej kilka dni przed ślubem - jest po prostu wstrętne. Dlatego warto wyłożyć kasę na prawnika żeby wyjaśnił faktyczny stan prawny i mamusia z babcią wreszcie odpuściły sprawę.
Stary 2014-06-24, 17:20   #45
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez new woman in town Pokaż wiadomość
Dwa wątki, bo w pierwszym zastanawiała się co powiedzieć narzeczonemu a w tym babci i matce. To dwie zupełnie inne sprawy
No, tylko że nie odpisuje Wizażankom

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 18:32   #46
dobbinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
No, tylko że nie odpisuje Wizażankom
Czepiacie się. Autorka nie wie, co wam odpowiedzieć, po prostu. Za dwa fdni bedzie nowy wątek: Matka i babcia namawiają mnie do intercyzy, narzeczony nie namawia, a ja nie wiem, co odpowiedzieć Wizażankom. Pomocy!
dobbinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 18:38   #47
Mevianne
Raczkowanie

Cytat:
Wydaje mi się że do odrębnego, ale 100% pewności nie mam.
Ale gdyby Autorka umarła po nabyciu spadku/darowizny to rzeczony spadek/darowizna wchodzi do masy spadkowej i jej mąż dziedziczy - o czymś takim słyszałam.

I robienie takiej jazdy Pannie Młodej kilka dni przed ślubem - jest po prostu wstrętne. Dlatego warto wyłożyć kasę na prawnika żeby wyjaśnił faktyczny stan prawny i mamusia z babcią wreszcie odpuściły sprawę.
Ale to i tak mąż przecież dziedziczy majątek osobisty żony po jej śmierci.

Z KRiO:

Cytat:
Art. 33. 30) Do majątku osobistego każdego z małżonków należą:
1) przedmioty majątkowe nabyte przed powstaniem wspólności ustawowej;

2) przedmioty majątkowe nabyte przez dziedziczenie, zapis lub darowiznę, chyba że spadkodawca lub darczyńca inaczej postanowił;

3) prawa majątkowe wynikające ze wspólności łącznej podlegającej odrębnym przepisom;

4) przedmioty majątkowe służące wyłącznie do zaspokajania osobistych potrzeb jednego z małżonków;

5) prawa niezbywalne, które mogą przysługiwać tylko jednej osobie;

6) przedmioty uzyskane z tytułu odszkodowania za uszkodzenie ciała lub wywołanie rozstroju zdrowia albo z tytułu zadośćuczynienia za doznaną krzywdę; nie dotyczy to jednak renty należnej poszkodowanemu małżonkowi z powodu całkowitej lub częściowej utraty zdolności do pracy zarobkowej albo z powodu zwiększenia się jego potrzeb lub zmniejszenia widoków powodzenia na przyszłość;

7) wierzytelności z tytułu wynagrodzenia za pracę lub z tytułu innej działalności zarobkowej jednego z małżonków;

8) przedmioty majątkowe uzyskane z tytułu nagrody za osobiste osiągnięcia jednego z małżonków;

9) prawa autorskie i prawa pokrewne, prawa własności przemysłowej oraz inne prawa twórcy;

10) przedmioty majątkowe nabyte w zamian za składniki majątku osobistego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.
Na 100% majątek osobisty.

Mevianne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 19:08   #48
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez airforceone Pokaż wiadomość
Matka z Babcia zmuszaja mnie do podpisania intercyzy. Mam dostac w spadku mieszkanie oraz garaz po matce.
Nie wiem co robic , wykoncza mnie psychicznie. Jak podejsc do takich osob.
W ta sobote biore slub , i nie chce klocic sie z narzeczonym , ani podpisywac takiej to umowy bo ktos tak chce. Na domiar zlego terroryzuja mnie, ze jezeli nie podpisze tej umowy to nie przyjda na slub. Co o tym myslicie?
To niech teraz się wstrzymają i przepiszą na wnuki, jak się pojawią. Co za cudowna rodzinka, szantażować nieobecnością na ślubie z powodu chciejstwa jakiegoś. Musisz mieć swoje zdanie i przede wszystkim CO NA TO NARZECZONY? Tylko nie mów, że on nic nie wie...
enchant jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 19:08   #49
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dobbinka Pokaż wiadomość
Czepiacie się. Autorka nie wie, co wam odpowiedzieć, po prostu. Za dwa fdni bedzie nowy wątek: Matka i babcia namawiają mnie do intercyzy, narzeczony nie namawia, a ja nie wiem, co odpowiedzieć Wizażankom. Pomocy!
Kolejny watek to: zdanie dziadka/taty/tescia/tesciowej/sasiadki/pani ze sklepu na temat intercyzy.

Edytowane przez tiniaczek
Czas edycji: 2014-06-24 o 19:30 Powód: lit
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 19:13   #50
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enchant Pokaż wiadomość
To niech teraz się wstrzymają i przepiszą na wnuki, jak się pojawią. Co za cudowna rodzinka, szantażować nieobecnością na ślubie z powodu chciejstwa jakiegoś. Musisz mieć swoje zdanie i przede wszystkim CO NA TO NARZECZONY? Tylko nie mów, że on nic nie wie...
Ale to nie jest jakieś tam chciejstwo - to nie jest tak, że babcia i matka grożą niepojawieniem się na ślubie, bo serwetki są czerwone, a nie fioletowe. Może warto spojrzeć na to z innej strony - kobiety mogą nie ufać narzeczonemu autorki, mają do tego prawo, tak samo, jak mają prawo zdecydować, że należące do nich mieszkanie i garaż mają trafić konkretnie do niej.
Czy ich postępowanie i szantażowanie jest słuszne czy nie to już inna kwestia, ale intercyza może nieźle uratować tyłek w podbramkowych sytuacjach. Dlaczego tyle osób traktuje to jak jakąś obelgę wobec partnera albo wręcz szykowanie się na rozwód?
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 19:55   #51
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez narcyzowa Pokaż wiadomość
Ale to nie jest jakieś tam chciejstwo - to nie jest tak, że babcia i matka grożą niepojawieniem się na ślubie, bo serwetki są czerwone, a nie fioletowe. Może warto spojrzeć na to z innej strony - kobiety mogą nie ufać narzeczonemu autorki, mają do tego prawo, tak samo, jak mają prawo zdecydować, że należące do nich mieszkanie i garaż mają trafić konkretnie do niej.
Czy ich postępowanie i szantażowanie jest słuszne czy nie to już inna kwestia, ale intercyza może nieźle uratować tyłek w podbramkowych sytuacjach. Dlaczego tyle osób traktuje to jak jakąś obelgę wobec partnera albo wręcz szykowanie się na rozwód?
Chciejstwem nazywam taką formę szantażu.
Temat przepisania mieszkania na pewno nie pojawił się kilka dni temu, tak samo jak temat ślubu. Absolutnie wszystko można omówić i przedstawić tak, by nikogo nie urazić. Jestem jak najbardziej za intercyzą czy rozdzielnością majątkową (którą można zrobić w każdym momencie związku małżeńskiego) ale nie rozumiem braku rozmowy między partnerami i szczucie panny młodej nieobecnością najbliższej bądź co bądź rodziny na jednym z najważniejszych wydarzeń w jej życiu. Mogą nie ufać, ich prawo, ale można przecież porozmawiać z facetem, że wolą w ten sposób zabezpieczyć przyszłość wnuków czy nawet córki, bo różnie w życiu bywa i to wcale nie musi być oznaka braku zaufania - bo dzisiaj każdy może stracić majątek prowadząc np. prowadząc działalność gospodarczą albo tracąc pracę a mając obciążenie kredytowe. To wszystko sprowadza się do ROZMOWY MIĘDZY PARTNERAMI. Może okazać się, że facetowi to będzie zwisać i powiewać, tym bardziej, że to i tak nie ma być jego, no chyba, że on się żeni dla tego potencjalnego majątku w postaci mieszkania i garażu
Stary 2014-06-24, 20:10   #52
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enchant Pokaż wiadomość
Chciejstwem nazywam taką formę szantażu.
Temat przepisania mieszkania na pewno nie pojawił się kilka dni temu, tak samo jak temat ślubu. Absolutnie wszystko można omówić i przedstawić tak, by nikogo nie urazić. Jestem jak najbardziej za intercyzą czy rozdzielnością majątkową (którą można zrobić w każdym momencie związku małżeńskiego) ale nie rozumiem braku rozmowy między partnerami i szczucie panny młodej nieobecnością najbliższej bądź co bądź rodziny na jednym z najważniejszych wydarzeń w jej życiu. Mogą nie ufać, ich prawo, ale można przecież porozmawiać z facetem, że wolą w ten sposób zabezpieczyć przyszłość wnuków czy nawet córki, bo różnie w życiu bywa i to wcale nie musi być oznaka braku zaufania - bo dzisiaj każdy może stracić majątek prowadząc np. prowadząc działalność gospodarczą albo tracąc pracę a mając obciążenie kredytowe. To wszystko sprowadza się do ROZMOWY MIĘDZY PARTNERAMI. Może okazać się, że facetowi to będzie zwisać i powiewać, tym bardziej, że to i tak nie ma być jego, no chyba, że on się żeni dla tego potencjalnego majątku w postaci mieszkania i garażu
Ok, rozumiem i jak najbardziej popieram. Szczególnie nie ogarniam, dlaczego autorka nie powie nic swojemu partnerowi, żeby wspólnie rozwiązać ten problem.
Odniosłam się ogólnie do podejścia niektórych ludzi do intercyzy, w poprzednim wątku autorki niektóre dziewczyny pisały, że dla nich zaproponowanie przez partnera intercyzy byłoby obelgą A czegoś takiego nie rozumiem kompletnie.
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 20:21   #53
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Ok, rozumiem i jak najbardziej popieram. Szczególnie nie ogarniam, dlaczego autorka nie powie nic swojemu partnerowi, żeby wspólnie rozwiązać ten problem.
Odniosłam się ogólnie do podejścia niektórych ludzi do intercyzy, w poprzednim wątku autorki niektóre dziewczyny pisały, że dla nich zaproponowanie przez partnera intercyzy byłoby obelgą A czegoś takiego nie rozumiem kompletnie.
Bo często ludzie patrzą na to przez pryzmat 'Chce intercyzy, pewnie będzie chciał się rozwodzić, albo myśli, że go okradnę'. A to bzdurne podejście. Nie znam się na intercyzie itd., ale wydaje mi się, że w sytuacji, gdy np. mąż [lub żona] popadnie w długi z powodu np. złego zarządzania własną firmą, to przynajmniej nikt im obojgu nie zabierze wszystkiego, co mają. Więc podpisanie intercyzy nie musi być koniecznie prostą drogą do rozwodu, a zabezpieczeniem dla obojga małżonków, żeby nie stracili całego majątku.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 20:28   #54
enchant
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aimee_J Pokaż wiadomość
Bo często ludzie patrzą na to przez pryzmat 'Chce intercyzy, pewnie będzie chciał się rozwodzić, albo myśli, że go okradnę'. A to bzdurne podejście. Nie znam się na intercyzie itd., ale wydaje mi się, że w sytuacji, gdy np. mąż [lub żona] popadnie w długi z powodu np. złego zarządzania własną firmą, to przynajmniej nikt im obojgu nie zabierze wszystkiego, co mają. Więc podpisanie intercyzy nie musi być koniecznie prostą drogą do rozwodu, a zabezpieczeniem dla obojga małżonków, żeby nie stracili całego majątku.
Podpisuję się pod tymi słowami

Intercyza czy rozdzielność majątkowa to nie jest furtka do zdrady czy oszustwa, w dzisiejszych czasach należy to traktować raczej jak polisę, zabezpieczenie.
Stary 2014-06-25, 10:55   #55
Duszaniola
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale nie chodziło o samą intercyzę, tylko o termin. No sama pomyśl, nie poczułabyś się mega dziwnie, jakby TŻ nigdy nie wspomniał o intercyzie i nagle wyskoczył z tym tydzień przed ślubem? Ja bym się zrobiła podejrzliwa, o co mu chodzi. A jakbym jeszcze usłyszała, że mu mamusia kazała podpisać, to bym mocno rozważyła ten ślub. Nie przez intercyzę, tylko przez brak dojrzałości.

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości