|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Błędy
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam tak, ze jak czytam jakis post zawierający błędy, to mam wrazenie, ze ktos napisal to dla jaj, nie traktuje tego powaznie
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
To pewnie przez wątek "ulubione błędy językowe"
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
Po lekturze wizażu bardziej przeraża mnie zanikająca umiejętność czytania ze zrozumieniem
. Błędy z kolei zdarzają się totalnym ignorantom, którzy nie znają odmiany przez przypadki (czyli znów podstawówka), podstawowych zasad. Większość błędów jest wyłapywana przez przeglądarkę i nie wierzę, że "stąd" czy "na pewno", "naprawdę" i "w ogóle" są tak rzadko używane w gazetach/książkach/Internecie/w ogóle mediach, że osoba pisząca z błędem nie widzi poprawnych form czytając choćby nagłówki...
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-06-26 o 22:42 |
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
Mimo wszystko przepis ten jest źle sformułowany. Obecnie brzmi tak, że wielu boi się zwrócić uwagę na błąd nawet w grzeczny sposób. Przepis powinien mówić o chamskim wytykaniu błędów jako "oręż" w kłótni i tym podobne.
Amen. Co do podkreslania: Jest multum błędów, których wężyk nie wyłapie ponieważ słowo jest zapisane poprawnie ale źle użyte w zdaniu. Wtedy się nie dziwię, że ktoś nawet nie pomyślał by to poprawić. Niestety takich błędnie użytych form spotykam setki tutaj. Jakaś plaga. Ludzie nie wiedzą kiedy napisać np. kobietą a kobietom. Dla mnie lekka paranoja. Choć przyznaję, że przez tak liczne błędy innych sama czasami łapię się na rozmyślaniu jak napisać w danym przypadku coś tak przecież do tej pory dla mnie banalnego. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2014-06-26 o 22:34 |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
O, tak! Używanie -ą zamiast -om (czy odwrotnie) jest coraz powszechniejsze. To drugi najbardziej dobijający błąd w moim rankingu.
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jeżeli ktoś pisze tak po polsku nie chciałabym widzieć jak wygląda u niego pisownia np. angielskiego.
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. W rezultacie zaczyna się narzekanie, że język polski taki beznadziejnyyyy, po co interpunkcja, po co ortografia, skoro "każdy rozumie". I pojawiają się kwiatki typu "z kont" (tak, chodzi o "skąd"). Ostatnio znajomy napisał "samohut". Zastanawiałam się poważnie czy ma to jakiś związek z "Pizza Hut" . Zorientowałam się dopiero, gdy wspomniał o tankowaniu.
![]() Edytowane przez --Olka-- Czas edycji: 2014-06-30 o 23:26 |
|
|
|
|
|
#43 |
|
na drugie mam Irena
|
dużo osób korzysta z wersji mobilnej a tam czasem słownik rządzi się swoimi prawami.
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
na drugie mam Irena
|
bo częściej pomaga niż przeszkadza
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Myślę, że nie ma żadnego problemu wysłać zwrócenie uwagi poprzez prywatną wiadomość. Ba, uważam nawet, że to powinna podpowiadać kultura osobista. Zwracanie uwagi na publicznym forum uważam właśnie za brak kultury. Zwrócenie uwagi na osobności - to jest właśnie wyraz kultury i szacunku do innych osób.
Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2014-07-02 o 14:07 |
|
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
Lubię jak ktoś grzecznie zwróci uwagę na błąd i jeszcze łopatologicznie go wytłumaczy. Nie raz czytając takie wiadomości do kogoś, sama uczyłam się, że coś piszę niepoprawnie. Już nie udawajmy takich wysoce kulturalnych
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja za brak kultury uważam wysyłanie wiadomości z mnóstwem rażących błędów. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Wyobraź sobie sytuację: założyłaś wątek o hodowli pszczół. Wątek ładnie się rozwija. I nagle ja Ci odpisuję, że "w mojej chodowli przczół...". Ktoś odpisuje "niepisze się chodowli tylko hodowli". Następna osoba zwraca jeszcze uwagę, że nie "przczoły" tylko "pszczoły" a później ktoś jeszcze zauważa, że prawidłowo jest "nie pisze" zamiast "niepisze". Oczywiście przynajmniej jedna z osób doda słowo "nieuku". I Ty zamiast cieszyć się z dobrze rozwijającego się wątku pełnego rad masz wątek z pouczeniami. A osoby zainteresowane tematem uciekają...
Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2014-07-02 o 14:19 |
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Można by dodać w ustawieniach opcję do zaznaczenia, czy chcemy by ktoś zwrócił nam uwagę na błąd w wypowiedzi i np. jakiś znaczek by się pojawiał pod nazwą użytkownika (np. obok on/off i zgłoś). I inni użytkownicy pisaliby np. na szaro, co to za błąd i jak powinno być napisane poprawnie. A w ogóle to najlepiej zmienić regulamin, co komu szkodzi kulturalne zwrócenie uwagi na błąd?
Pisanie PW jest bez sensu według mnie, naprawdę komuś się chce je wysyłać, żeby poinformować o błędzie?
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem do czego pijesz w dwóch ostatnich zdaniach? |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do programów: ja na przykład na służbowym laptopie mam odgórne wyłączone podkreślanie. Choćbym chciała to nie zmienię. Poza tym ktoś tu wspominał o wyrazach poprawnie napisanych jednak niewłaściwie użytych np. "przyglądam się tym kobietą". Edytowane przez Miss Saeki Czas edycji: 2014-07-02 o 14:37 |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Np. dla przykładu mogłoby to wyglądać tak:
[wypowiedź na temat] hodowli pszczół ![]() Bez zbędnego pisania o nieukach itd.
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=eibhlin87;47131939]Np. dla przykładu mogłoby to wyglądać tak:
[wypowiedź na temat] hodowli pszczół ![]() Bez zbędnego pisania o nieukach itd.[/QUOTE] Owszem tak można. Podałam to jako przykład, bo znam życie. Dwóch wypowie się "na poziomie" a trzeci "zatrolluje". Niestety na wizażu jednak pełno trolli jest (wystarczy przejżeć niektóre wątki). ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Nie traktuj tego personalnie. To jest ogólne stwierdzenie. |
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Zabrzmiało tak jakbyś zwracała się konkretnie do mnie, dlatego zapytałam, o co dokładnie chodzi. Teraz wszystko jest jasne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:54.

.

. 

jeżeli ktoś pisze tak po polsku nie chciałabym widzieć jak wygląda u niego pisownia np. angielskiego.

. Zorientowałam się dopiero, gdy wspomniał o tankowaniu.