Ślub. Jasne postawienie sprawy- czy tak można? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-24, 00:01   #31
akakowalska
Raczkowanie

Dot.: Ślub. Jasne postawienie sprawy- czy tak można?

Mam ta sama sytację, tylko że jestesmy ze soba 7 lat. On mowi że chce slubu, ale jeszcze nie teraz bo nie mamy aż tyle pieniędzy. Myslę że rodzice oczywiscie nas wesprza finansowo, ale wydaje mi się że jego duma nie pozwala na "pożyczanie" od rodziców. Efekt jet taki że nadal czekam jak idiotka, on mówi że kocha nad życie- to widzę i czuję.
akakowalska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 02:37   #32
takbonie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez VampIrzyca Pokaż wiadomość
Zachowujesz się, jakby w ogóle nie zależało Ci na tym facecie tylko na samym pierścionku i małżeństwie. Obojętnie z kim, byleby małżeństwo. Czy Ty go aby na pewno kochasz czy on jest tylko dla Ciebie tylko dobrą partią na męża i jak nie ten to inny, bylebyś osiągnęła cel? Naprawdę jesteś w stanie rzucić ukochanego faceta, bo nie jest w stanie Ci powiedzieć, kiedy chce się zaręczyć? Dla mnie nie do ogarnięcia - chory pęd niektórych do małżeństwa i zapominanie o czymś, co chyba powinno być najważniejsze w związku - miłości.
Autorka chyba chce wiedzieć na czym stoi, czy ma podobne myśli jak jej partner.
Więc jak się nie wpakować w przechodzony związek?

Samych uczciwych ludzi niestety nie spotykamy.
takbonie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 03:24   #33
rembertowa
Zakorzenienie

o, kolejny wątek pierdzionkowy. Jak zwykle - skoro jesteś gotowa go zostawić, jeśli Ci się nie oświadczy, bo ważniejsze jest dla Ciebie zaobrączkowanie w jakimkolwiek związku, niż ten konkretny mężczyzna i ten konkretny związek, to znaczy, że jesteś gotowa do ślubu w sensie zupełnie abstrakcyjnym, bo na pewno nie z nim. To nie to. Odpuść sobie i jemu.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 07:39   #34
elvegirl
po drugiej stronie szafy

A ja nie bardzo rozumiem ten pojazd po autorce. Dziewczyna ma priorytet ślubny - no ma, wolno jej. Wybrała sobie partnera, który deklarował identyczne poglądy, były dość konkretne ustalenia, a teraz raptem się okazuje, że panu się przestało spieszyć i nie poinformował pani o tym fakcie. Też bym była zdezorientowana na jej miejscu.
Jedyne do czego bym się u autorki przyczepiła, podsumowała ładnie drabineczka:
Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
zaatakowałaś go tekstami żę to nie ma sensu, zamiast jak człowiek powiedzieć: kochanie, ty nie zaczynasz tematu, to chyba ja muszę. myślę że powinniśmy zalegalizować związek bo: [argumenty], co o tym sądzisz? [on się wypowiada] i koniec jesteście zadowoleni. tymczasem ty naskoczyłaś na niego z bezsensem związku, więc zabrzmiało jak zabrzmiało, zamiast podsunąć mu wspólną decyzję wyszło wymuszenie. on nie miał nic złego na myśli podejrzewam że on myśli że tobie chodzi o sam fakt zaręczyn, więc się nie dogadaliście. dla mnie tutaj widzę błąd z twojej strony

Cytat:
Napisane przez Ameliaq Pokaż wiadomość
My nauczyliśmy się otwarcie ze sobą rozmawiać.
No właśnie jednak chyba się tego nie nauczyliście Autorko.
Stary 2014-06-24, 07:50   #35
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A ja nie bardzo rozumiem ten pojazd po autorce. Dziewczyna ma priorytet ślubny - no ma, wolno jej. Wybrała sobie partnera, który deklarował identyczne poglądy, były dość konkretne ustalenia, a teraz raptem się okazuje, że panu się przestało spieszyć i nie poinformował pani o tym fakcie. Też bym była zdezorientowana na jej miejscu.
Jedyne do czego bym się u autorki przyczepiła, podsumowała ładnie drabineczka:

No właśnie jednak chyba się tego nie nauczyliście Autorko.
Moze dlatego, ze autorka ani razu nie wspomniala ze chcialaby wyjsc za niego. W kazdym poscie podkresla jedynie ze powoli uplywa zalozony przez nią czas na 'luzny zwiazek' i czas przejsc dalej. Tak jakby facet nie odgrywal zbyt waznej roli.

Poza tym ja wcale nie odczulam, ze on sie wycofal. Moze szykuje jakas niespodzianke. Autorka tego nie wie, bo jak juz zauwazylas, w gruncie rzeczy nie potrafia rozmawiac. On po prostu jeszcze nie padl na kolana a skad pewnosc ze nie zrobi tego jutro?
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 07:55   #36
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Moze dlatego, ze autorka ani razu nie wspomniala ze chcialaby wyjsc za niego.
No tak, zapomniałam że na Wizażu często trzeba łopatologicznie, że sam fakt bycia z kimś w związku jeszcze nie oznacza, że się chce właśnie za tego człowieka wyjść
Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
Poza tym ja wcale nie odczulam, ze on sie wycofal.
Ja bym odczuła, jeśli byłoby jasne i wcześniej obgadane, że zamieszkamy razem właściwie tylko po to, żeby złapać ostatnie szlify związku i oboje planujemy w szybkim tempie związek zalegalizować, a tu rok strzelił i nic, też bym rozpoczęła po takim czasie rozmowę na ten temat. Tyle że w NIECO inny sposób, niż zrobiła to autorka
Stary 2014-06-24, 08:03   #37
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, zapomniałam że na Wizażu często trzeba łopatologicznie, że sam fakt bycia z kimś w związku jeszcze nie oznacza, że się chce właśnie za tego człowieka wyjść
Nie lap mnie za slowka. Po prostu autorka pisze jak automat.
Jest facet -odhaczamy
Mija zalozony czas-odhaczamy
Czas na pierscionek

ZERO uczucia. Poza tym, jak bez normalnych rozmow mozna przedstawic sprawe od razu w postaci 'slub albo sio od wrzesnia bo nasz zwiazek nie ma sensu'

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 08:06   #38
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Autorka pisała, że kilka razy w ciągu tych 4 lat o tej sprawie rozmawiali.

A pisania o tym jak to ona go kocha w temacie, który dotyczy nie uczuć, a konkretnego problemu, nie wymagam. Jest sprawa, jest opisanie jej i tyle.
Stary 2014-06-24, 08:08   #39
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Autorka pisała, że kilka razy w ciągu tych 4 lat o tej sprawie rozmawiali.

A pisania o tym jak to ona go kocha w temacie, który dotyczy nie uczuć, a konkretnego problemu, nie wymagam. Jest sprawa, jest opisanie jej i tyle.
No rozmawiali i jak widac on sie nie rozmyslil. Nie powiedzial jej ze jest za wczesnie ani zeby poczekali. Wiec po prostu pewnie czeka na odpowiedni moment a autorka histeryzuje i wcale bym sie nie zdziwila jakby jej gadki o bezsensie zwiazku odwlekly zareczyny w czasie
Stary 2014-06-24, 08:11   #40
elvegirl
po drugiej stronie szafy

A to fakt, gadki o bezsensie związku to do kitu opcja na zdobycie jakiejkolwiek informacji i osiągnięcie wymarzonego celu To coś jak "zależy mi na nim, więc mu powiem, że trzeba zakończyć związek"
Stary 2014-06-24, 08:16   #41
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
A to fakt, gadki o bezsensie związku to do kitu opcja na zdobycie jakiejkolwiek informacji i osiągnięcie wymarzonego celu To coś jak "zależy mi na nim, więc mu powiem, że trzeba zakończyć związek"
hahaha, otóż to :P

też mnie nie dziwi że dziewczyna chce ślubu ale to się w ogóle nie tak załatwia i nie tak wygląda wspólne podejmowanie decyzji. na miejscu faceta też bym się załamała
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 08:22   #42
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Kilka razy w ciagu 4 lat to troszke malo, gdy mowimy o powaznej rozmowie o przyszlosci.

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 08:45   #43
margitta
Zakorzenienie

Na twoim miejscu już żadnych oświadczyn bym nie chciała, nie wiedziałabym jak się zachować w tej sztucznej, wymuszonej sytuacji

Wydaje mi się, że na tym etapie trzeba zacząć po prostu rozmowy o konkretach. Czy bierzemy ślub, kiedy, jak to zorganizować. Oświadczyny to jakaś formalność pozbawiona już (w twoim przypadku) romantyzmu. Po co on ma pytać czy za niego wyjdziesz skoro już odpowiedziałaś Jak będzie chciał dopełnić tradycji i po drodze się kurtuazyjnie oświadczyć to plus dla niego.
Stary 2014-06-24, 08:57   #44
Masia87
Raczkowanie

Nie można zmuszać faceta, bo jeszcze bardziej się blokuje i jest "nie, bo NIE" życzę wytrwałości, spokojnie porozmawiajcie. I wyznaczanie deadline w związku jest niedojrzałe.

"W życiu nie można mieć wszystkiego, ale można spotkać kogoś, dzięki komu wszystko inne przestaje mieć jakiekolwiek znaczenie"
Masia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 08:59   #45
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c
Konto usunięte

Przypomina mi to szantaż.
1999a18a2ffdaccef542471663304a63305f1c5c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 09:17   #46
201605161428
Konto usunięte

Co to niby sa "przechodzone zwiazki"? Co to bez slubu to jakas gorsza milosc? Brak papierka sprawia, ze facet cie mniej kocha? Znam pare, ktora zyje w nieformalnym zwiazku od 17lat i zyje im sie rownie dobrze i szczesliwie co malzenstwo.
Droga autorko, ty wcale nie chcesz za niego wyjsc. Ty chcesz zaciagnac pierwszego, ktory sie zgodzi przed oltarz, bo przeciez to juz wypada.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201605161428 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 09:24   #47
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Znam pare, ktora zyje w nieformalnym zwiazku od 17lat i zyje im sie rownie dobrze i szczesliwie co malzenstwo.
No i fajnie, dla nich ślub nie jest istotną kwestią, mają takie samo podejście do tematu i żyje im się zgodnie i szczęśliwie, co cieszy. Ale to nie zmienia faktu, że są ludzie, dla których ślub jest istotnym, koniecznym krokiem do podjęcia na pewnym etapie związku, nie chcą żyć w związku bez tego. I tak, dla nich taki związek jest niepełny. Naprawdę nie wiem co w tym takiego dziwnego.
Stary 2014-06-24, 09:32   #48
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Na twoim miejscu już żadnych oświadczyn bym nie chciała, nie wiedziałabym jak się zachować w tej sztucznej, wymuszonej sytuacji

Wydaje mi się, że na tym etapie trzeba zacząć po prostu rozmowy o konkretach. Czy bierzemy ślub, kiedy, jak to zorganizować. Oświadczyny to jakaś formalność pozbawiona już (w twoim przypadku) romantyzmu. Po co on ma pytać czy za niego wyjdziesz skoro już odpowiedziałaś Jak będzie chciał dopełnić tradycji i po drodze się kurtuazyjnie oświadczyć to plus dla niego.
Chyba jedyne rozsądne wyjście.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 09:33   #49
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TheUnlike Pokaż wiadomość
Co to niby sa "przechodzone zwiazki"? Co to bez slubu to jakas gorsza milosc? Brak papierka sprawia, ze facet cie mniej kocha? Znam pare, ktora zyje w nieformalnym zwiazku od 17lat i zyje im sie rownie dobrze i szczesliwie co malzenstwo.
Droga autorko, ty wcale nie chcesz za niego wyjsc. Ty chcesz zaciagnac pierwszego, ktory sie zgodzi przed oltarz, bo przeciez to juz wypada.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Zupelnie inna sytuacja bez znaczenia dla watku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 09:35   #50
Shebeauty
Raczkowanie

My z moim partnerem wiele razy rozmawialiśmy na temat zaręczyn ,ślubu i wiem,że mój facet tego chce tak samo jak ja, tylko,że ja jestem od Ciebie o parę lat młodsza i się nie dziwię,że chcesz,tego skoro jesteście już w takim wieku. Może twój facet szykuje jakąś niespodziankę dlatego nie rozmawia o tym. Szczerze,to ja bym się nie cieszyła z wymuszonych zaręczyn - a twój facet pewnie chcę sam od siebie to ogarnąć dlatego ignoruje,tego tematu i nie dziwię mu się bo nikt nie lubi rozmawiać na temat niespodzianek, które się szykują.

Razem od 13.01.2010r
Prawo jazdy 26.06.2012r.

małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia
Shebeauty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 09:36   #51
cava
Zakorzenienie

Ja neiw eim co kobiety mają za schizy z tymi zaręczynami?
Niby wyzwolone, niby samowystarczalne, niby w związkach partnerskich, a jak co do czego to blady strach i temat tabu.

J atam bym nei chciał czekać jak bezwolna kukłą bez prawa głosu, ani byc zaskakiwana z nienacka.To jest wazny temat i jak każdy inny "dyskutowalny"
Jakaś paranoja po prostu. Szkoda że z zapłodnieniem nie ma takich siupek.
Juz widzę te teksty:
"twoje macierzyństwo jest wymuszone, bo powiedziałąś że chcesz dziecka a nie czekałaś aż on ci zrobi niespodziankę i Cię zapłodni z nienacka.
Wtedy to dopiero taaakie romantyczne!.
A tak, jakbym miała go pytać kiedy planujemy zostać rodzicami, to bym już w ogóle takiego wymuszonego dziecka nie chciała!"

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 09:50   #52
kiciun
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
"twoje macierzyństwo jest wymuszone, bo powiedziałąś że chcesz dziecka a nie czekałaś aż on ci zrobi niespodziankę i Cię zapłodni z nienacka.
A tak, jakbym miała go pytać kiedy planujemy zostać rodzicami, to bym już w ogóle takiego wymuszonego dziecka nie chciała!"
świetnie powiedziane
kiciun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 10:11   #53
mrsdarkside
Raczkowanie

Jak dla mnie Autorka po prostu za mocno się rozpędziła. Dla mnie to też nic dziwnego, skoro chce zwyczajnie wiedzieć na czym stoi; szczególnie, że podobno mają z partnerem podobną opinię na temat małżeństwa, ślubu etc. To sposób zakomunikowania tego niezadowolenia (jeśli to można tak delikatnie nazwać) jest problemem.

Jasne, na kompromis można iść, ale kompromis to taki stan, w którym obie strony coś tracą i coś im zostaje - to nie zawsze jest dobre wyjście.

Zgadzam się z dziewczynami, takie wymuszone zaręczyny to coś w rodzaju pyrrusowgo zwycięstwa.

Ale jest jeszcze jedna sprawa, na którą mocno zwróciłam uwagę: "On mówi abym dała jemu troszkę czasu i dostanę tego czego chcę." Hola, hola. Czego TY chcesz? Tylko ty? Takimi zaręczynami też nie byłabym zainteresowana. I tak, można powiedzieć, że Autorka wymogła na nim taką odpowiedź, ale tu treść się liczy, bo - jak dla mnie - pokazuje jego stosunek do sprawy.
Stary 2014-06-24, 10:23   #54
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

A mi sie wydaje ze odpowiedz faceta to nie tekst do interpretacji na mature z polskiego i nie ma co sie doszukiwac drugiego i trzeciego dna w nim. Pewnie jakby on przeczytal jak zostaly jego slowa zinterpretowane to by zbladl

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 10:37   #55
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
A mi sie wydaje ze odpowiedz faceta to nie tekst do interpretacji na mature z polskiego i nie ma co sie doszukiwac drugiego i trzeciego dna w nim. Pewnie jakby on przeczytal jak zostaly jego slowa zinterpretowane to by zbladl

Dokładnie, nie ogarniam przeinterpretowywania słów innych ludzi, jezusie
Stary 2014-06-24, 10:39   #56
ewa102
Zadomowienie

zgadzam się z elvegirl i drabineczką

a co do tego pisania jak z automatu to jak dla mnie autorka po prostu racjonalnie myśli i mówi i wcale to nie oznacza że go nie kocha samej zdarza mi się mówić coś "bez uczuć " co wcale nie oznacza, że ich nie mam - po protu w danej chwili ważniejsze jest dla mnie racjonalne myślenie i opisanie faktu.

a mnie niepokoi ostatnie zdanie - że to autorka dostanie co chce,

choć słyszałam już opinie panów że brali ślub bo to ich kobiety go chciały, a im wszystko jedno było czy się ożenią czy nie [ogólnie ], ale to z nią chcieli spędzić reszte życia więc go brali, żeby ją uszczęśliwić

Akcja "pokaż kolana!"

czas: do maja

cel: ćwiczyć,ćwiczyć,ćwiczyć !

15km
ewa102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 10:54   #57
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:

tez tak sadze

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-24, 10:59   #58
Arinka_
Zakorzenienie

Cytat:

Też tak uważam,
Stary 2014-06-24, 11:32   #59
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez mrsdarkside Pokaż wiadomość
Ale jest jeszcze jedna sprawa, na którą mocno zwróciłam uwagę: "On mówi abym dała jemu troszkę czasu i dostanę tego czego chcę." Hola, hola. Czego TY chcesz? Tylko ty? Takimi zaręczynami też nie byłabym zainteresowana. I tak, można powiedzieć, że Autorka wymogła na nim taką odpowiedź, ale tu treść się liczy, bo - jak dla mnie - pokazuje jego stosunek do sprawy.
Ciekawe jakie interpretacje byłyby, gdyby powiedział "oświadczę się, daj mi trochę czasu, w końcu dojdę do tego, do czego chcę".
Pewnie coś w stylu: "on chce? ON CHCE?! A ty? Gdzie w tym wszystkim jesteś ty?!!!1 Zupełnie się nie liczy z tobą, z twoimi uczuciami, nie szanuje cię, uciekaj, rzuć go!"
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-24, 11:36   #60
_ema_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Ja neiw eim co kobiety mają za schizy z tymi zaręczynami?
Niby wyzwolone, niby samowystarczalne, niby w związkach partnerskich, a jak co do czego to blady strach i temat tabu.

J atam bym nei chciał czekać jak bezwolna kukłą bez prawa głosu, ani byc zaskakiwana z nienacka.To jest wazny temat i jak każdy inny "dyskutowalny"
Jakaś paranoja po prostu. Szkoda że z zapłodnieniem nie ma takich siupek.
Juz widzę te teksty:
Jesteś moim guru
Idealne podsumowanie tego co chciałam napisać
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości