![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: UŁ czy UKSW?
a co z ludźmi? dowiedziałam się ostatnio że na UŁ ludzie przychodzą pod krawatem na zajęcia, jak jest na UKSW?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Na każdym wydziale prawa trafiają się oszołomy, które od I roku latają po uczelni w krawacie i z teczką w łapie, ale raczej budzą politowanie niż respekt.
Ja na UKSW nie widziałam takich osób, może jakieś pojedyncze, mieszczące się w statystyce, przypadki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
co do UKSW, to nie wiem, ale np. na UJ, jak moja znajoma przyszła na wykład w swetrze to wykładowca się zapytał czy przyszła do obory.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
to widzę że na październik muszę zakupić kilka marynarek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Ale dlaczego od razu w garniaku i garsonce? Koszula i normalne spodnie nie gryzą, a wyglądają zdecydowanie lepiej niż powyciągane swetry i dresowe bluzy, których na uczelnię nosić nie wypada, chyba że jest się człowiekiem z polibudy
![]() http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...rt=101&ndsp=36 http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...art=20&ndsp=36 http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...art=56&ndsp=36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
O RLY?
|
Powiem tak - u mnie bardziej elegancko ubierają się ludzie, którzy pracują w miejscach związanych z prawem lub w korpo, gdzie obowiązuje dresscode. Ja też chadzam ubrana mniej więcej jak nouvelle, ponieważ ubrania w podobnym stylu obowiązują mnie w pracy, więc nie będę kupować jeszcze dodatkowych ciuchów specjalnie żeby pokazać się na uczelni.
Większość dziewczyn lata w ciuchach Zary, albo H&M - styl a'la blog Kasi Tusk. Parę chłopaków w garniakach - większość jeansy + koszulki. Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę, żeby wykładowcy czy ćwiczeniowcy zwracali uwagę na strój studenta. U mnie tak nie ma - parę osób świeci włochatymi nogami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Podepnę się pod wątek, bo też interesuje mnie prawo. Matury nie poszły mi jak oczekiwałam, więc raczej na te 'prestiżowe' uczelnie się nie dostanę. W miarę realne szansę mam chyba w Rzeszowie, Opolu i Toruniu. Którą z tych uczelni najlepiej wybrać? I jeszcze jedno pytanie, ile mnie jwięcej trzeba mieć procent z matur, żeby startować na UKSW?
"Cisza krzyczy szeptem którego nikt nie umie słyszeć" Edytowane przez irriaty Czas edycji: 2014-06-25 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja natomiast słyszałam od znajomych, że ludzie teraz ogarnęli, że ubieranie się na galowo na wykłady jest przezabawne i można spotkać normalnych ludzi w dżinsach i normalnych bluzkach. Można się ubrać schludnie i na luzie, o ![]() ![]() *co do stroju mam na mysli dwa pierwsze, sukienka ujdzie;p Jeśli ktoś ma prace to oczywiście rozumiem, ale jeśli ide tylko na wykłady to nie wyobrażam sobie wskakiwać w przesadnie eleganckie ciuchy Edytowane przez Hurricane_ Czas edycji: 2014-06-25 o 20:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Chodziłam do LO w Warszawie. Na stwierdzenie jednej z koleżanek, że składa papiery na UKSW reszta klasy popukała się wymownie w czoło.
Widziałam zagadnienia egzaminacyjne z jednego z przedmiotów z mojego kierunku, to był śmiech na sali. Warszawa Warszawą, ale tam jest oprócz UW przynajmniej kilka uczelni prywatnych o wiele lepszych od UKSW ("pieszczotliwie zwanego Uksfordem) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Hurricane_ Czas edycji: 2014-06-26 o 21:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Jeszcze się nie spotkałam z tym, że ktoś zakłada jakieś ciuchy, bo jest studentką czegoś tam, a właśnie skończyłam studia i widziałam wiele studentek
![]() EOT, bo za bardzo odchodzimy od tematu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Elegancki ubiór nie świadczy o dorosłości ![]() Modle się właśnie o moje wyniki, więc trzymaj kciuki, żeby miała okazję się przekonać! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Z tym ubiorem coś faktycznie jest na rzeczy. Jako absolwentka studiów nieprawniczych (anglistyka) i obecna studentka prawa muszę przyznać, że zdarzały mi się sytuację, że na filologii pytano mnie, czy miałam w ten dzień egzamin, zaliczenie, byłam w pracy :P Na filologii dużo osób nie przykłada wagi do ubrań (ech, nie dość, że zazwyczaj jest mało facetów, to wyglądają strasznie; zdarzają się dziewczyny, które przychodzą ubrane gorzej niż tragicznie). Mówię od razu, nie jestem fanką szpilek (zakładam jak muszę) i codziennych garsonek, tylko po prostu koszul, ładnych bluzek, sukienek
![]() A co do wyboru uczelni, UŁ jest o niebo lepszy niż UKSW. A miasto to wiadomo, tylko że jak widać po wypowiedziach koleżanek o poziomie kształcenia na UKSW, to chyba sama wolałabym Łódź (to nie jest złe miasto, wręcz przeciwnie, rozwijające się) . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Mam nadzieję, że się przekonasz ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-06-26 o 22:34 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
ja też należę do OKE Kraków, także życzcie mi powodzenia
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, jeśli teraz przeliczyłam sobie i wychodzi mi wynik na prawo na UKSW 76 punktów, to nie muszę się martwić, że się nie dostanę, prawda?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
W którejś rekrutacji na pewno, możliwe że nawet w I.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
Ja wybrałbym Uniwersytet Łódzki.
Ale tak bardziej szczerze, to jako były student (2 lata) prawa na UWr odradzam ten kierunek w ogóle. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Dlaczego UŁ, tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
powiedziałeś, że odradzasz studiowanie prawa, bez żadnego argumentu, więc wypadałaby uzasadnić.
Edytowane przez Winston_Smith Czas edycji: 2014-06-27 o 19:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Nie podałem argumentów, bo to jest temat UJ czy UKSW, ale w porządku. Moim zdaniem opłacało się studiować prawo kilka lat temu, ale teraz to już nie jest wcale taki elitarny kierunek.
Po skończeniu studiów nawet nie jesteś prawnikiem... Sam kierunek - zależy gdzie studiujesz, nie jest jednak tajemnicą, że najlepiej jest skończyć wydział prawa na UJ - niby taki perspektywiczny (bo kto nie potrzebuje prawnika w dzisiejszych czasach etc.), w opinii wielu ludzi zawód prawnika = kokosy (haha...) - ale prawda jest zgoła inna. Na minus jest na pewno to, że już teraz rynek jest nasycony prawnikami i ciężko jest się wybić, a trzeba doliczyć to, że za 5 lat będzie ich jeszcze więcej. Potem aplikacją (na którą notabene wielu absolwentów prawa w ogóle się nie wybiera) - kolejne 2-3,5 roku... Nam na pierwszym roku pewien profesor powiedział, że po studiach co najwyżej 20% z roku będzie pracowało w zawodzie. Znam trochę środowisko prawnicze i nie widzę powodów, aby mu nie wierzyć. ![]() ![]() Koszty poniesione na naukę są niewspółmierne z korzyściami, o ile takie w ogóle istnieją. Na tym kierunku mają szansę się wybić - osoby, które do prawa mają naturalną smykałkę, lubią siedzieć w gąszczu przepisów itp. i wybrały ten kierunek z zamiłowania. Co do osób, które są tzw. "humanistami" i wybrały prawo, bo to najlepszy kierunek humanistyczny bla bla bla - zazwyczaj im nie wychodzi. To nie jest reguła, ale jednak coś w tym jest. Prawa nie można tylko polubić, trzeba je pokochać. ![]() - osoby z rodzin prawniczych - osoby zamożne (uczące się języków, kończące szkoły prawa obcych państw itd.) - osoby z wielkim samozaparciem - tzn. takie które lubią się uczyć i są skłonne poświęcić wolny czas właśnie na to; imprezy trzeba będzie odstawić - albo wóz albo przewóz - osoby, które będą się angażować w studia (działalność w kołach, konferencjach, seminariach, praktyki - zazwyczaj bezpłatne, a jak - staże etc.) Czasami nawet osoby bardzo ogarnięte i zdolne nie pracują w swoim zawodzie... "plecki" też warto mieć. Ja się cieszę, że zrezygnowałem z tego kierunku. Ale jak ktoś chce to niech próbuje, nie mam zamiaru przekonywać nikogo do czegokolwiek. ![]() ps. polecam http://forumprawne.org/forum-mlodych...esc-iv-39.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:24.