Problem z promotorem... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-27, 23:12   #31
201605090958
Konto usunięte

Dot.: Problem z promotorem...

Gwoli wyjasnienia-prawnicy sie szybciej bronia, bo po studiach zdawaja na aplikacje, wiec dlatego na tych wydzialach obrony wlasnie sie koncza.
Co do argumentu ze zdanie z wizazu wykryje program plagiatowy...bezcenne
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 23:14   #32
201604181004
Konto usunięte

Tzn czy plagiat to watpie ale ja bym nie wrzucala bo promtor po prostu moze znalezc ten tenat i bedzie kwas;-p
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 23:44   #33
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Cześć!
Chciałabym się Was poradzić. Od dłuższego czasu mam problem z promotorem. Kończę już studia, została mi tylko obrona.
Teraz siedzę nad poprawkami pracy i ... nie mogę..

Ogólnie mój promotor miał "zlewke" na mnie. Apogeum było, gdy po raz kolejny nie przeczytał mego tekstu, nie dostałam żadnych wskazówek, uwag itp. i w dosyć nieprzyjemny sposób się do mnie odniósł. Uznałam, że nie ma sensu żaden kontakt z nim, napisałam wszystko sama do końca i mu wysłałam. Dostałam uwagi i poprawki do tekstu. I teraz nie wiem ...
Nie wiem czy to ma być pomoc czy raczej "pomoc". Niektóre zmiany, które mam niby wprowadzić brzmią dosyć "słabo".
Ogólnie do zawartości nie ma uwag, kilka rzeczy mam dopisać, ale pokreślił strasznie dużo rzeczy i pozmieniał szyki zdań, słowa.
Nigdy nie miałam problemu z pisaniem prac. Zawsze byłam chwalona, że piszę ładnie. I rozumiem, że ktoś może mieć inne zdanie, ale w tej sytuacji nie wiem czy to jest dobra wola.
Te jego "poprawki" to masa powtórzeń, zmiana sensu zdań, usunął kilka wiadomości, jakie jak dla mnie były ważne. Osobiście bardzo nie lubię jak w tekście są powtórzenia czy często używane słowo "jest". A u niego w dwóch zdaniach jedno słowo występuje 3 razy, kiedy u mnie było raz i brzmiało o wiele lepiej..

Nie wiem czy mam pozmieniać jak chce, ale jednak to mój tekst i ja się pod tym podpisuje. Uznałam, że zmienię to co mi odpowiada, a gdzie to nie ma sensu- zostawię jak miałam. Tylko nie wiem czy dobrze robię, bo już słyszałam, żeby pozmieniać jak on chce ...
1. Nie gniewaj się, ale o tym, co w pracy naukowej brzmi "słabo", a co nie to chyba jednak promotor wie lepiej. Promotor będzie też jednym z recenzentów Twojej pracy, więc lepiej zrób tak, jak on sobie życzy.

2. Nie neguję, że piszesz ładnie. Ale myślę, że nie o poprawki w stylu chodziło promotorowi

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 08:13   #34
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Gwoli wyjasnienia-prawnicy sie szybciej bronia, bo po studiach zdawaja na aplikacje, wiec dlatego na tych wydzialach obrony wlasnie sie koncza.
Widać niewiele wiesz na temat plagiatu. Program sprawdza pracę również z tym, co jest w internecie, czyli także z wizażem. Nie będzie to wielki fragment, ale jednak współczynniki idą w górę.
Widzę, że bardzo Cię zabolało, że Twoje "obrony się już kończą" nie okazało się trafne i teraz próbujesz nadrabiać pyskówką. Daruj sobie.

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 08:19   #35
Agrafka86
Wtajemniczenie

Plagiat dzieli się na kilka współczynników. Ważny jest 1 i 2. Współczynnik 1 wynosi 50%, natomiast 2 - 5% i to właśnie współczynnik 2 jest z internetu, a nie ze źródeł macierzystych. Współczynnik 2 jest "aktywowany" gdy ilość powtarzających się słów wynosi ponad 25 po sobie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

09.07.2011 Żona

Agrafka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 08:35   #36
FeelingGood
Rozeznanie

Ok, wysłałam wczoraj tak, jak chciał. Poczekam, może znów będę robić poprawki jego poprawek
Dziękuję dziewczyny za zainteresowanie.

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 08:37   #37
margitta
Zakorzenienie

Moim zdaniem, jeśli nie piszesz pracy z polonistyki, to naprawdę język nie ma takiego znaczenia i przesadzasz trochę czepiając się o powtórzenia. Moja praca była jednym wielkim naukowym bełkotem i nie sądzę żeby komuś się to dobrze czytało Za to promotor do pracy naukowej kazał mi wprowadzać elementy Pisma Świętego (jestem wierząca, ale bez przesady) i tego nie zrobiłam. Wiadomo, że nie sprawdzał dokładnie czy każda jego wskazówka została zawarta. Może popraw delikatnie te zdania jak cię to aż tak razi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-28, 08:43   #38
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Obrony trwaja u mnie od polowy maja i jeszcze przez nastepny tydzien a potem zaczyna sie przerwa wakacyjna. Tak, ja na serio. Zapewne Ty też na serio pisząc dośc alogicznie wiec proponuje PW
Ojej, u ciebie. U mnie w czerwcu trwały jeszcze zajęcia, potem była sesja, a dopiero w lipcu i wrześniu obrony. Są różne kierunki, tak ciężko to zrozumieć? Piszesz jakby termin obron był ustanowiony ustawowo.

Autorko, najlepiej oddać tak jak poprawił promotor. Może i ty się pod tym podpisujesz, ale uwierz mi- i tak nikt nie będzie potem tego czytał. Dużo znaczenie ma też kierunek studiów. Jeśli nie jest to kierunek humanistyczny, to styl pisania ma niewielkie znaczenie i nawet nie powinien być zbyt kwiecisty. Te wszystkie "jest" brzmią czasami lepiej niż powymyślane synonimy.
A recenzent to przecież inny pracownik naukowy, który ocenia stronę merytoryczną (albo i to nie-nawet na najlepszych uczelniach i kierunkach), a nie polonista. Chyba że to praca z filologii polskiej, to wtedy co innego

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Ok, wysłałam wczoraj tak, jak chciał. Poczekam, może znów będę robić poprawki jego poprawek
Dziękuję dziewczyny za zainteresowanie.
Ja miałam promotorkę, która kazała mi robić poprawki własnych poprawek, więc może być różnie i jeszcze wszystko może wrócić do Twojej koncepcji

Edytowane przez Fleur_D
Czas edycji: 2014-06-28 o 08:42
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 11:41   #39
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Obrony trwaja u mnie od polowy maja i jeszcze przez nastepny tydzien a potem zaczyna sie przerwa wakacyjna. Tak, ja na serio. Zapewne Ty też na serio pisząc dośc alogicznie wiec proponuje PW
No widzisz, a u mnie jak na razie obroniła się jedna osoba, reszta dopiero we wrzesniu, bo promotorka większości robi sobie urlop na wakacje (nei wiem, nie wiem jak to się dzieje).

Poza tym, to zależy od uczelni, kierunku. U nas na przykład w ostatnim semestrze mielismy najwięcej najcieższych egzaminów, a poza tym mieliśmy pięć przedmiotów, na które lista lektur wynosiła 30 pozycji oraz na które na bieżąco w ciągu semestru trzeba było czytać nie raz bardzo opasłe dzieła. Czasem tak bywa, że nie wszędzie wszystko da się zrobić od razu.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 12:11   #40
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
1 kierunek z jakichś kilkuset, które można studiować w Polsce - ot reprezentatywny przykład

Autorko, poprawiaj według uznania promotora. To tylko praca mgr - napiszesz, obronisz i wszyscy, łącznie z promotorem, o niej zapomną.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 19:47   #41
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez LunatyczkaBB Pokaż wiadomość
Widać niewiele wiesz na temat plagiatu. Program sprawdza pracę również z tym, co jest w internecie, czyli także z wizażem. Nie będzie to wielki fragment, ale jednak współczynniki idą w górę.
Widzę, że bardzo Cię zabolało, że Twoje "obrony się już kończą" nie okazało się trafne i teraz próbujesz nadrabiać pyskówką. Daruj sobie.
Nie moje tylko u mnie. Widzisz różnicę? i nie prowokuj dalej, moze spacer Cie uspokoi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-28, 21:45   #42
Nebtu
Raczkowanie

Cytat:
Rozumiem, ze Twoje wyskie mniemanie o tym, ze praca jest dobrze napisana bierze sie z tego, ze regularnie publikujesz artykuły naukowe w pisamach naukowych, bo jesli nie...To cCos Ci sie chyba pomyliło. Jesteś studentką, która ma do napisania pracę naukową, anie wyporacowanie. Dobrze pisałaś na etapie wypracowań, ale nie na poważniejszym etapie, To promotor dopuszcza pracę i ją przyjmuje, a nie decyduje Twoje mniemanie o Twojej pracy. Poza tym terminy obron zasadniczo dobiegaja konca wiec jakim cudem sie jeszcze nie obronilas?
Jaka jadowita odpowiedź.
Moja obrona jest w poniedziałek, nie tylko moja i nie tylko u mojego promotora i nie tylko z mojego instytutu. Terminy obron wyznaczone są u nas i na lipiec.

Poza tym sama byłam świadkiem, jak dziewczyna wyszła z dyżuru promotora z głupimi poprawkami dotyczącymi szyku zdań, w już oprawionej pracy, bo wcześniej powiedział jej, że nie musi już nic zmieniać. I co powiesz na to?

A taki dobry wydział i tacy mądrzy wykładowcy.

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Cytat:
No pewnie. Fajnie, że własnie kończę prawo. Egzaminy wstępne na aplikację są pod koniec września (plus jeden w październiku), rejestracja na nie - w sierpniu. O czym Ty do Autorki i reszty rozmawiasz? :P

Edytowane przez Nebtu
Czas edycji: 2014-06-28 o 21:51
Nebtu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 22:02   #43
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Nebtu Pokaż wiadomość
Jaka jadowita odpowiedź.
Moja obrona jest w poniedziałek, nie tylko moja i nie tylko u mojego promotora i nie tylko z mojego instytutu. Terminy obron wyznaczone są u nas i na lipiec.

Poza tym sama byłam świadkiem, jak dziewczyna wyszła z dyżuru promotora z głupimi poprawkami dotyczącymi szyku zdań, w już oprawionej pracy, bo wcześniej powiedział jej, że nie musi już nic zmieniać. I co powiesz na to?

A taki dobry wydział i tacy mądrzy wykładowcy.

---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

No pewnie. Fajnie, że własnie kończę prawo. Egzaminy wstępne na aplikację są pod koniec września (plus jeden w październiku), rejestracja na nie - w sierpniu. O czym Ty do Autorki i reszty rozmawiasz? :P
No tak mam, czy ja odpowiadać za wszystkich promotorów ze wszystkich wydziałów? Proponuję sprawdzić do kiedy mozna skladac dokumenty, bo konia z rzędem temu komu przyjmie ORA we wrzesniu dokumenty, a zreszta studiujesz to wiesz, tak samo jak wiesz ile czasu jest od obrony do wydania. Sformułowania " O czym Ty do Autorki i reszty rozmawiasz?' nie rozumiem, jest w jakims slangu czy gwarze, bo na pewno nie z poszanowaniem j.polskiego. . I nie, nie jestem jadowita, wyrazam sie precyzyjnie
Stary 2014-06-28, 22:12   #44
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
A pogrubione to w jakim slangu?
Stary 2014-06-28, 22:21   #45
201605090958
Konto usunięte

http://polishconjugation.com/index/ZDAWAC-ZDAC jeszcze jakies pytania?
Stary 2014-06-28, 22:35   #46
20160901857
Konto usunięte

W słowniku języka polskiego nie ma takiej formy, ale jak tak uważasz, to niech będzie na twoje
Stary 2014-06-28, 22:35   #47
Nebtu
Raczkowanie

Cytat:
No tak mam, czy ja odpowiadać za wszystkich promotorów ze wszystkich wydziałów? Proponuję sprawdzić do kiedy mozna skladac dokumenty, bo konia z rzędem temu komu przyjmie ORA we wrzesniu dokumenty, a zreszta studiujesz to wiesz, tak samo jak wiesz ile czasu jest od obrony do wydania. Sformułowania " O czym Ty do Autorki i reszty rozmawiasz?' nie rozumiem, jest w jakims slangu czy gwarze, bo na pewno nie z poszanowaniem j.polskiego. . I nie, nie jestem jadowita, wyrazam sie precyzyjnie
Obie (zdaje się) wiemy, że do rejestracji na egzamin wystarczy mieć absolutorium i wyznaczony termin obrony tak, aby w dniu egzaminu miec już tytuł magistra..

A, to ja Ci go tłumaczyć nie będę, bo jeszcze i mnie zaprosić do wymiany wiadomości...
Stary 2014-06-28, 22:40   #48
LunatyczkaBB
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agrafka86 Pokaż wiadomość
Plagiat dzieli się na kilka współczynników. Ważny jest 1 i 2. Współczynnik 1 wynosi 50%, natomiast 2 - 5% i to właśnie współczynnik 2 jest z internetu, a nie ze źródeł macierzystych. Współczynnik 2 jest "aktywowany" gdy ilość powtarzających się słów wynosi ponad 25 po sobie.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
To też właśnie to miałam na myśli. Jeżeli wrzuci swój dłuższy fragment to drugi współczynnik się zwiększy

Cytat:
Napisane przez margitta Pokaż wiadomość
Moim zdaniem, jeśli nie piszesz pracy z polonistyki, to naprawdę język nie ma takiego znaczenia i przesadzasz trochę czepiając się o powtórzenia. Moja praca była jednym wielkim naukowym bełkotem i nie sądzę żeby komuś się to dobrze czytało Za to promotor do pracy naukowej kazał mi wprowadzać elementy Pisma Świętego (jestem wierząca, ale bez przesady) i tego nie zrobiłam. Wiadomo, że nie sprawdzał dokładnie czy każda jego wskazówka została zawarta. Może popraw delikatnie te zdania jak cię to aż tak razi

O czym pisałaś?

LunatyczkaBB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-28, 22:46   #49
201605090958
Konto usunięte

nie zaprosić...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-28, 22:56   #50
Nebtu
Raczkowanie

Cytat:
nie zaprosić...

Cieszę się, że jednak Cię zagiąć.
Stary 2014-06-28, 23:15   #51
201605090958
Konto usunięte

Nie jestem w stanie zrozumiec o czym piszesz, moja Przedmówczyni więc daruję sobie dalszą konwersację...nie będę się zastanawiać, jak Magistrantka może tak kaleczyc j.polski...
Dobranoc wraz z życzeniami łatwej obrony niezależnie od terminu
Stary 2014-06-29, 07:23   #52
Nebtu
Raczkowanie

Cytat:
Nie jestem w stanie zrozumiec o czym piszesz, moja Przedmówczyni więc daruję sobie dalszą konwersację...nie będę się zastanawiać, jak Magistrantka może tak kaleczyc j.polski...
Dobranoc wraz z życzeniami łatwej obrony niezależnie od terminu
Dziękuję.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości