![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Sprawdzone produkty spożywcze dla dzieci
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja ze swojej strony polecam serek waniliowy siedlecki. Można go dostać na mazowszu w większości sklepów, poza siedlcami głównie w sklepach Społem. Skład to twarożek,naturalny aromat waniliowy i cukier. Krótki skład, krótka data ważności, bez żadnych konserwatow. A przy tym smak dzieciństwa! Uwielbiam!
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
Dzięki za polecenie Piratek! Moje dziecko nie je tak chętnie nawet czekolady (przemycanej przez babcię). Nie wiem, na czym polega fenomen parówek, ja sama ich nie znoszę.
Ale gdyby TŻowi się odmieniło i postanowił zrobić badania genetyczne na ojcostwo, to każę mu kupić po prostu paczkę parówek i sądzę, że tempo ich zjedzenia przez Małego wystarczy za wszystkie testy, bo wcina równo, jak tatuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Mój Młody tylko dziś wstal to sobie zażyczyl spaghetti z parówkami na obiad
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
Shonyen, jesteś pewna, że ten sam producent gwarantuje ten sam skład skoro parówki na wage są połowę tańsze niż paczkowane? Ja nie jestem co do tego przekonana.
Perse, od kiedy dajesz Artkowi parówki? Czy to dzieciom nie szkodzi( chodzi mi o duzą ilość tłuszczu)? Piratki maja tylko 83 % mięsa z tego co widzę na etykiecie, są na rynku lepsze parówki pod względem ilosci mięsa, nie wiem tylko czy lepiej 93 % mięsa i kilka E, czy bez e ale mniej mięsa Edytowane przez mamasierpniowa Czas edycji: 2014-07-25 o 09:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Od niedawna daję.
Piratki, które ja kupiłam, mają 93% mięsa, sprawdziłam przed chwilą w lodówce. Nie dostaje tego dużo, teraz zjadł drugi dzień i znowu zrobimy sobie przerwę na inne drugie śniadania. Ale jakaś alternatywa to zawsze jest, tym bardziej, że Artek nie jarzy jedzenia posmarowanych czymś kanapek na przykład, więc mam dość ograniczony wybór, głównie do jogurtu, owoców lub teraz - tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pytam nie po to, żeby siać zamęt - chodzi mi o to, że jeśli producent deklaruje coś na małym opakowaniu foliowym i na opakowaniu zbiorczym, z którego sprzedawane są później produkty na wagę, to nie mam powodu, żeby mu nie wierzyć ![]() Piratki mają mniej mięsa, ale dodatki nie są sztuczne: http://www.bangla.babyonline.pl/zdje...-up28074-3.htm - nie widzę w składzie nic, co mogłoby zaszkodzić dzieciom ![]() Pierwsze parówki z szynki, jakie przyszły mi do głowy to te z Sokołowa - super zawartość mięsa, ale pojawiają się 3 "E", których ilości nie są podawane, w tym jeden konserwant. Tutaj jest analiza owych "E": http://wieszcozjesz.blogspot.com/201...-z-szynki.html Tarczyński ma jeszcze większą zawartość mięsa, 97%, za to aż dwa konserwanty i wzmacniacz smaku.. Tutaj tabela innych producentów: http://vitalia.pl/artykul6420_Ranking-parowek.html Ja uważam, że nie warto kupować parówek z konserwantami, szczególnie dla dzieci ![]() Ale to tylko moje zdanie, jestem parówkożercą, mogę nie być obiektywna ![]() Edytowane przez shonyen Czas edycji: 2014-07-25 o 10:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
To jest jakaś nieaktualna etykieta. Mam Piratki w lodówce i na 1. miejscu jest 93% mięsa z szynki wieprzowej. Potem przepiszę cały skład, jak ktoś chce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47448901]To jest jakaś nieaktualna etykieta. Mam Piratki w lodówce i na 1. miejscu jest 93% mięsa z szynki wieprzowej. Potem przepiszę cały skład, jak ktoś chce.[/QUOTE]
dziękuję za zwrócenie uwagi! ![]() ta chyba jest aktualna: http://dzieci.pl/gid,16581107,img,16...uticaid=613253 Jeśli Perse będziesz miała czas, to zerknij - nie będzie wtedy konieczności przepisywania składu ![]() Jeśli to aktualny skład, to nawet jeszcze lepiej - więcej mięsa i mniej wypełniaczy (zniknął ekstrakt drożdżowy - wzmacniacz smaku, błonnik bambusowy i kultury startowe bakterii, pojawił się za to susz z aceroli ![]() Edytowane przez shonyen Czas edycji: 2014-07-25 o 10:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Shonyen, oczywiście jeśli skład parówek paczkowanych jest deklarowany taki sam jak tych na wagę to nie ma się co spierac, wtedy faktycznie nie ma różnicy. Nigdy tego nie porównywałam. Nie rozumiem tylko dlaczego te na wagę są aż o około 50 % tańsze, przecież zapakowanie parówek w opakowania po kilka sztuk nie wynosi połowy ceny parówek.
Moja Róża też nie wie co zrobić z chlebem posmarowanym czymkolwiek, mam tak samo ograniczony wybór, czy możesz napisać przykładowo co dajesz Arturowi w jeden konkretny dzień? Ostatnio moje dziecko jadłoby tylko suche kluski i brzoskwinie w całości, a ja nie mam pomysłów co mogłabym jej dać np. na śniadanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Tak, to ten sam skład. Mają też dość krótką datę ważności, więc resztę pewnie doje chętnie tatuś.
---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
No akurat my nie jesteśmy dobrym przykładem, bo wciąż słoikowi ![]() Rano jemy kaszkę mleczną, staram się kupować jakieś wielozbożowe. Na drugie śniadanie jogurt, czasami z rogalikiem, czasami + owocki, obecnie właśnie parówka+pieczywo. Na obiad słoik. Potem deserek - owocki, albo daję mu do rączki, jabłko/banan/arbuz/morelka, albo słoik (np. na dworze), a jak mam kaszę jaglaną, to daję właśnie owoce z nią (oczywiście Holle, bo dorosłej moje dziecko nie tknie). Na kolację też zwykle kaszka albo nie i wtedy na noc już tylko kp ok. 180-200 ml. Przegryza w ciągu dnia wafle ryżowe, uwielbia je, daję też pieczywo, ciasteczka bebe, czasami ![]() Nie jest to wszystko najlepszy wybór, ale my ciągle walczymy z wagą, tzn. teraz już jest lepiej. Tak czy inaczej wolę żeby zjadł te swoje papki, niż żeby nie zjadł. BLW niestety nie dla nas ![]() Coraz bardziej staram się przekonywać do naszego jedzenia. Ale to, co zje od nas, to nie są ilości, jakie je swojego... Szczerze mówiąc problem jego jedzenia spędza mi sen z powiek. Ja też sama jakąś wybitną kucharką nie jestem, nie mam takiego drygu, że wykombinuję jakieś zdrowe cuda. Muszę się stale edukować. Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2014-07-25 o 11:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Nie jest źle: ) Wiesz dobrze, ze ja teź mam od samego poczatku problem z karmieniem Róży, a Twój jadłospis jest podobny do mojego, bo np>
Śniadanie kaszka z butli albo mleko W tak zwanym " międzyczasie" właśnie owoc, zazwyczaj brzoskwinia, biszkopt, ciasteczko bebe, chrupki kukurydziane Na obiad słoiczek i to zmielony na miazgę, je niechetnie, później znów kaszka i w nocy mleko. Bardzo ubogo, czasami makaron rurki slbo plaster żółtego sera czy kromka suchego chleba i tyle.Mleczne produkty odpadają, o warzywach w całości nie ma mowy. Artur je wiecej " dorosłych posiłków"od mojej młodej i wielu innych dzieci, nie masz czym się martwic: ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Artur też je tylko miazgę albo tylko kawałki. Nie uznaje stanów pośrednich.
Tyle dobrze, że jak już coś je, to je. Obiadek to obecnie ok. 250g, potem zagryzione jeszcze waflem ryżowym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Drogie Panie, starajcie się nie robić z wątku kolejnego o ogólnym żywieniu dzieci - ten powstał, aby dzielić się opiniami o konkretnych produktach
![]() Myślę, że dyskusje ile i co dziecko zjada w ciągu dnia można prowadzić w innych przeznaczonych do tego wątkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Wiedziałam
![]() A poleca ktoś jakieś dżemy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47450563]Wiedziałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47450563]Wiedziałam
![]() A poleca ktoś jakieś dżemy?[/QUOTE] Jeśli koniecznie zależy ci na "jak najmniej cukru a dużo owoców" to nasz rynek jest fatalny pod tym względem. Dobra seria to Łowicz http://imworld.aufeminin.com/dossier...y-122034_L.jpg Ale szału i tak nie ma. Mam spory zapas domowych dżemów z porzeczki, tam jest 100% owoców, w porównaniu z najlepszym sklepowym przetworem jest kwaśny mimo iz babcia raczej cukru nie pożalowała ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Dżem to chyba trzeba niestety robić samemu. Wtedy wiadomo ile i jakich owoców zjadamy. Ja robię co roku truskawkowy
![]() Mam koleżankę, która na studiach dorabiała sobie w jakiejś wytwórni dżemu, minęło ponad 20 lat a ona nadal sklepowego dżemu do ust nie bierze ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Tak, macie rację, dżemy to najlepiej domowe
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Najprostszy sposób na dżem to na 1 kg owoców wsypać 0,5- 0,6 kg cukru, zagotować, gotowac przez 10 minut, zostawiać na noc i na drugi dzień znowu niech sie gotuje 10 min. Taki gorący dżem wlać do słoików i odwrócić. Prościzna, zero dżemixów. Można ewentualnie dodać łyzeczkę kwasu cytrynowego, żeby pleśń się nie pojawiła.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;47467327]Tak, macie rację, dżemy to najlepiej domowe
![]() ![]() Perse coś w tym jest, bo ja w zeszłym roku nie robiłam słoików a teraz jak mały ma 1,5 roku to mam w zapasie z 60 słoików i to nie tylko owoce ![]() u nas jest szał na powidła śliwkowe, cukru nie dodaje wcale, tyle,że moje robiły się ok 3 dni więc dla Ciebie odpada ten przepis a do mamy albo babci nie możesz się uśmiechnąć o pomoc w sprawie dżemów? ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Moja mama jest w sprawie przetworów domowych taka, jak ja
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny wtrące się do dyskusji o parówkach, otóż moja przyjaciółka studiowała technologię żywności ze specjalizacją z technologii mięsa i w tej dziedzinie jest dla mnie autorytetem. Rozmawiałam z niż na temat parówek, bo mój syn uwielbia. Ona twierdzi, że należy unikać drobiowych bo to sam mom. na cielęce też należy uważać bo cielęcina droga i nikt w parówki tego wkręcał nie będzie. Konserwanty są- niestety taki to wyrób, a W wędlinach jest jedna zasada "jaka cena taki towar"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, bo też kończyłam technologię żywności
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a mnei się wydawało, że jeśli produkt zawiera MOM, to producent ma obowiązek tą informację umieścić na opakowaniu, w składzie. czyli jeśli w składzie nie ma MOM tzn że go nie ma.... myliłam się? o np takie sokoliki: https://www.google.pl/search?q=sokol...tm%3B640%3B227 w składzie nie ma mowy o MOM ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:49.