Ktoś narąbał mnie w butelkę - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-17, 17:25   #31
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Ktoś narąbał mnie w butelkę

Ale np. tutaj prawnik radzi, żeby takich spraw i tak nie ignorować:
http://www.alertfinansowy.pl/alerty/...-prawnika.html
i wysłać firmie jednoznaczną wiadomość, że takiej korespondencji sobie nie życzymy.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 17:59   #32
patrycjamy
Raczkowanie

Fajnie, że sprawa się wg ciebie wyjaśniła, ale znalezienie artykułu o firmie windykacyjnej jeszcze nic nie oznacza. Podobną sytację miał mój brat- ale o coś innego chodziło- dostał pilne wezwanie do zapłaty z groźbą wkroczenia na drogę sądową jeśli nie zapłaci opłaty za rejestr, w którym się nie rejesterował. Kupujecie to? wzywać do zapłaty za coś czego się nie kupiło, nie zapisywało w konkretnym rejestrze Księgowy doradził odpisać im, ze nie zyczymy sobie tego typu pism i nakaz natychmiastowego wykreślenia firmy z rejestru, bo wpisu dokonał ktoś do tego nieupoważniony, bez wiedzy i zgody łamiąc w dodatku przepisy.
Możesz im odpisać w podobnym tonie.
To siłownia/klub sportowy? Jesli tak, to przy jednorazowym treningu spisują z dowodu lub prawka, a przy podpisaniu umowy dane z dowodu. Co więcej opłaty nie naliczają się same- trzeba zapłacić składkę członkowską w gotówce, inaczej nie ma wstępu do klubu, a nie chodzić na siłownię, nie płacić i dostawać jakieś wezawania. Pomijam, że opłata członkowska jest jednorazowa i płatna z góry przy umowie.
Ktoś w tym świstku pisze takie bzdury, że mam wrażenie jakby był lekko niedorozwinięty
patrycjamy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 18:03   #33
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez patrycjamy Pokaż wiadomość
Fajnie, że sprawa się wg ciebie wyjaśniła, ale znalezienie artykułu o firmie windykacyjnej jeszcze nic nie oznacza. Podobną sytację miał mój brat- ale o coś innego chodziło- dostał pilne wezwanie do zapłaty z groźbą wkroczenia na drogę sądową jeśli nie zapłaci opłaty za rejestr, w którym się nie rejesterował. Kupujecie to? wzywać do zapłaty za coś czego się nie kupiło, nie zapisywało w konkretnym rejestrze Księgowy doradził odpisać im, ze nie zyczymy sobie tego typu pism i nakaz natychmiastowego wykreślenia firmy z rejestru, bo wpisu dokonał ktoś do tego nieupoważniony, bez wiedzy i zgody łamiąc w dodatku przepisy. Możesz im odpisać w podobnym tonie.
To siłownia/klub sportowy? Jesli tak, to przy jednorazowym treningu spisują z dowodu lub prawka, a przy podpisaniu umowy dane z dowodu. Co więcej opłaty nie naliczają się same- trzeba zapłacić składkę członkowską w gotówce, inaczej nie ma wstępu do klubu, a nie chodzić na siłownię, nie płacić i dostawać jakieś wezawania. Pomijam, że opłata członkowska jest jednorazowa i płatna z góry przy umowie.
Ktoś w tym świstku pisze takie bzdury, że mam wrażenie jakby był lekko niedorozwinięty
Jak wyżej.
Stary 2014-07-17, 18:14   #34
coffee
and cigarettes

Mogłaby któraś z Was wyjaśnić, skąd jakaś firma windykacyjna może mieć adres i nazwisko osoby, która pod tym adresem mieszka? Trochę to niepokojące.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 18:15   #35
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Mogłaby któraś z Was wyjaśnić, skąd jakaś firma windykacyjna może mieć adres i nazwisko osoby, która pod tym adresem mieszka? Trochę to niepokojące.
Np. rejestrujesz się na jakiejś stronie, dajesz swoje dane osobowe w sklepie, bo chcesz się dowiadywać jakie zniżki mają. I tak dalej... Niektórzy takimi danymi pokątnie handlują. Albo dane są przechwytywane przez hackerów.
Stary 2014-07-17, 18:30   #36
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Np. rejestrujesz się na jakiejś stronie, dajesz swoje dane osobowe w sklepie, bo chcesz się dowiadywać jakie zniżki mają. I tak dalej... Niektórzy takimi danymi pokątnie handlują. Albo dane są przechwytywane przez hackerów.
Ludzie podają swój adres do rejestracji na jakiejś stronie albo w sklepie, by wiedzieć o promocjach?
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-17, 19:26   #37
limonka1983
Zakorzenienie

GG do limonka1983

W czasach, gdy ludzie zostają wmanewrowywani w spłacanie cudzych długów i różne podobne historie, bo komuś gdzieś nie chciało się dokładnie sprawdzić czyichś danych, wyjasniłabym tą sprawę. Czasem 1 telefon może zaoszczędzić człowiekowi długotrwałego i skomplikowanego odkręcania sytuacji.
limonka1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-18, 08:37   #38
MeredithGrey
Zadomowienie

Najpierw bym zadzwonila, albo lepiej napisala maila (aby miec ewentualny dowod do sadu). PO zapoznaniu sie z ich odpowiedzia, wsadzilabym ich list, wydruk swojego maila do szafy i czekala . Moze cos sie wydarzy, moze nie.. Slyszalam, ze pure lubi rozne przekrty robic. Ale to od znajomego, ktory faktycznie sie tam zapisal.
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 10:03   #39
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Po pierwsze - żadna firma nie wysyła takich rzeczy listem zwykłym.
Wezwania idą co najmniej poleconym i za potwierdzeniem odbioru.
Nieprawda Prywatne firmy windykatorskie wysyłają wezwania do zapłaty zwykłymi listami. W przypadku braku kontaktu po iluś próbach polubownego rozwiązania sprawy, przekazują wszystko do sądu.

Koleżanka przez ponad rok dostawała na adres zameldowania listy zwykłe (nie polecone ani nie z potwierdzeniem odbioru) od firmy windykacyjnej, która zajmowała się jej długiem dotyczącym jazdy bez biletu w jakimś pociągu czy autobusie. Rodzina odkładała te listy na kupkę i nikt się nie interesował ani nic nie przekazywał, każdy myślał że to jakieś reklamy (nie otwierali tych listów). Dopiero jak przyszło pismo z sądu to się wyjaśniło co i jak, a odsetki zdążyły narosnąć.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 10:23   #40
suszarka
Buc

na Twoim miejscu napisała bym do pure i do firmy windykacyjnej email/list za potwierdzeniem odbioru z prośba o wyjaśnienie tej pomyłki.
Stary 2014-07-23, 16:19   #41
Yin
Rozeznanie

Smile Dot.: Ktoś narąbał mnie w butelkę

Zadzwoniłam do firmy windykacyjnej. Kobitka mega sympatyczna, nie wymagała ode mnie podania żadnych danych osobowych, jedynie nr sprawy, który widniał na piśmie. Ponformowałam, że dana osoba pod tym adresem nigdy nie mieszkała i nie mieszka.

Kobitka powiedziała, ze już wymazuje z systemu adres tak, że nie będą już przychodziły żadne listy, oraz napisała adnotacje, że żadna osoba o podanych danych osobowych tutaj nie mieszka.

Coż, widać że sprawa zakończona.
Dziękuje
Temat można zamknąć.
Yin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-24, 07:01   #42
rousse
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Yin Pokaż wiadomość
Mnie tylko zaszokowało to, że spisali od jakiegoś ciecia dane osobowe bez okazania dowodu tożsamości o.O

A kiedyś myślałam o tym, aby się tam zapisać.
Masakra. Chyba wywalę - jak coś to dam im swój D.O. i niech sp*******ją.
Lepiej nic im nie dawaj i nie pokazuj (bo sobie jeszcze dane "uzupełnią")
Ja bym nie reagowała, pismo sobie zostaw, na wszelki wypadek albo odeslij "zły adresat".
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości