Zniszczenie towaru - konsekwencje - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-27, 13:17   #31
kasiencja
Pani Buka

Dot.: Zniszczenie towaru - konsekwencje

autorko, zachowałaś się głupio. jakbyś zgłosiła od razu i przeprosiła, to zostawiłabyś po sobie o wiele lepsze wrażenie, nawet gdybyś nie zapłaciła za uszkodzony produkt...

a mnie się zdarzyła sytuacja, gdy chciałam się zachować przyzwoicie, a nie mogłam

robiłam spore zakupy w hipermarkecie, zapłaciłam, wyszłam obładowana siatami, przysiadłam na chwilę na ławce. niestety, zakupy były jakoś tak nieszczęśliwie zapakowane i położone, że z siatki wytoczyła się butelka piwa i rozbiła na podłodze ja oczywiście burak na twarzy, rozglądam się za ochroniarzem (często tamtędy przechodzą czy przejeżdżają na segwayach) - nie ma. podeszłam do najbliższego sklepu, pytam sprzedawcy, czy ma możliwość wezwania ochrony, bo jest taka sytuacja i trzeba kogoś zawołać. on machnął ręką - "pewnie ktoś zaraz przyjedzie" wyszłam, czekam, ludzie patrzą, ochrony dalej nie ma. zbieram całe pozostałe zakupy, wychodzę przed galerię, widzę że jakiś ochroniarz pali fajkę. mówię: "przepraszam, że panu przeszkadzam w przerwie, ale niechcący rozbiłam butelkę i nie chciałabym zostawiać takiego bałaganu..." on na to, że on nie jest ochroniarzem w całej galerii, tylko w jakimś konkretnym sklepie, ale że mam się nie przejmować, bo "zaraz pewnie ktoś przyjedzie"... mnie właśnie jechał autobus, więc do niego wsiadłam bo się spieszyłam, ale do dziś mi strasznie głupio

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 16:11   #32
trisja
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez grubella Pokaż wiadomość
Wypadła mi z ręki torba proszku do prania w Biedronce , rozdarła się/ pękła przy upadku, część się wysypała ale nie dużo. Chciałam wziąć tę resztę i zapłacić. Gdy się schyliłam po nią to pani układająca towar wzięła to ode mnie, powiedziała abym wzięła nowy bo ten idzie na straty.

taką samą sytuację miałam w biedronce, były desperadosy pakowane po 3 w takich kartonowych opakowaniach,ale myślałam, że są stabilniejsze i jeden z tych 3 mi wypadł. powiedziałam do pracownicy, że kupię te 2 za normalną cenę to zabrała ode mnie i powiedziała żeby wziąć sobie inne a to da na straty
trisja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 17:10   #33
crippled
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lucka91 Pokaż wiadomość
A skad ty masz takie dane? :p gdyby bylo tak jak mowisz to w rossmanach w ogole nie istnialoby takie cos jak premia dlatego ze straty tam sa ogromne, od pelnowartosciowych kosmetykow w ktore ludzie wsadzaja paluchy, psikaja i otwieraja bo nie rozumieja do czego sluzy tester, przez stluczone cienie, kremy, perfumy, po lradzieze ktorych w rossmanie jest ogrom.

Sama pracuje w sieciowce i wynik ostatniej inwentaryzacji to -25%, gdyby ktokolwiek mial za to placic to nie dosc ze nie dostalby wyplaty to jeszcze by musial firmie doplacac, wiec albo nie masz pojecia o czym mowisz albo mialas kontakt z jakas dziwna firma :p

Wysłane przez Tapatalk
Zapewniam Cię, że w Rossmannie nie ma opcji "ogromnych strat", bo jeśli są, to pracownicy nie otrzymują premii inwentaryzacyjnej.
Stary 2014-07-27, 18:09   #34
Lucka91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez crippled Pokaż wiadomość
Zapewniam Cię, że w Rossmannie nie ma opcji "ogromnych strat", bo jeśli są, to pracownicy nie otrzymują premii inwentaryzacyjnej.

Czy w te straty wliczaja sie przy inwentaryzacji tzw demiki, czyli produkty ktore regularnie sie usuwa i niszczy, w ktore tak jak mowilam ktos wsadzil palec, psiknal czyli niepelnowartosciowe i nie nadajace sie do sprzedazy? Bo jesli tak, to w ogole kiedykolwiek ktos w rossmanie zobaczyl premie inwentaryzacyjna? Bo po rossmanach ktore widze w swoim miescie widze ze mnostwo kosmetykow w szafach kolorowkowych jest poodkrecane prze to ze ludZie nic nie robia sobie z tego ze od tego sa testery.

U mnie 25% w zeszlym roku wyszedl za calosc, od tego co ludzie ukradli po to co sie zniszczylo, przeciez nie kaze kobiecie placic za bransoletke dlatego ze jest felerna i ledwo ja dotknela a rozwalila sie w rekach... Mam w pracy odpowiedzialnosc finansowa za braki w kasie, za towar nie.

Wysłane przez Tapatalk
Stary 2014-07-27, 18:57   #35
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

W każdym sklepie jest inaczej. Co innego wielka sieciówka co innego mała, a prywatne sklepy to już w ogóle inna bajka.

Sama pracowałam w sklepie przez dłuższy czas. Za braki przy inwentaryzacji nikt nam nie ucinał, ale za rozbity słoik, butelkę już tak. Bo samo z siebie z półki nie spadło. Albo zrobił to roztrzepany klient i powinnyśmy grzecznie upomnieć klienta, że to jego wina i musi zapłacić albo była to wina tego, że źle ustawiłyśmy towar na półce i klient nabroił nie umyślne, więc płacimy my. Ot taka filozofia w prywatnym sklepie.

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 19:44   #36
trytofindme
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
W jakim sklepie?
Nie pytam złośliwie, po prostu olałabym unikać, bo nigdy się z czymś takim nie spotkałam.
Zawsze spotykałam się z sytuacją, ze obsługa sklepu uszkodzony towar na terenie sklepu, wymieniała na nieuszkodzony.

Przecież jakby klient sie poskarzył, ze taśma źle zabezpieczona , słoik spadł i olaboga _prawie_ mu kuku zrobił, to by się zlecieli inspektorzy BHP i kazali w całej UE obudować taśmy zasiekami pod napięciem, żeby sznownego klienta przed kuku uchronić
W Biedronce właśnie, stąd moje zdziwienie, że mi automatycznie nabito cenę produktu spisanego na straty do rachunku, a w innym sklepie machnięto na to ręką. Sądziłam, że sieć powinna prowadzić spójną politykę...

Chyba nie mam szczęścia do "mojej" Biedronki, co jakiś czas mam do czynienia z niemiłymi sytuacjami.
trytofindme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-27, 21:34   #37
Shiva
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trytofindme Pokaż wiadomość
W Biedronce właśnie, stąd moje zdziwienie, że mi automatycznie nabito cenę produktu spisanego na straty do rachunku, a w innym sklepie machnięto na to ręką. Sądziłam, że sieć powinna prowadzić spójną politykę...

Chyba nie mam szczęścia do "mojej" Biedronki, co jakiś czas mam do czynienia z niemiłymi sytuacjami.
Miałam podobną sytuację. Z taśmy w Biedronce spadł soczek "kubuś". Tak naprawdę to strąciła go klientka stojąca przede mną. Niestety musiałam zapłacić...
Shiva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-07-28, 06:07   #38
summerisgone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Shiva Pokaż wiadomość
Miałam podobną sytuację. Z taśmy w Biedronce spadł soczek "kubuś". Tak naprawdę to strąciła go klientka stojąca przede mną. Niestety musiałam zapłacić...
Nie zapłaciłabym. Kiedyś miałam podobną sytuację w sklepie: położyłam szklane butelki na taśmie a gdy były już prawie przy kasjerce to ona je sobie postawiła pionowo. Taśma ruszyła, butelka spadła i się rozbiła a kasjerka sądziła że ja za nią zapłacę, lol. Nie ma mowy. Mogę zapłacić za coś co upadło mi lub zepsuło się z MOJEJ winy.
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 08:54   #39
Jeannee
Zakorzenienie

Zachowałaś się bezczelnie autorko... Brak słów. Zdajesz sobie sprawę z tego, że pracownice będą musiały pokryć stratę z własnej kieszeni? Masakra :/
Jeannee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 08:59   #40
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
Nie zapłaciłabym. Kiedyś miałam podobną sytuację w sklepie: położyłam szklane butelki na taśmie a gdy były już prawie przy kasjerce to ona je sobie postawiła pionowo. Taśma ruszyła, butelka spadła i się rozbiła a kasjerka sądziła że ja za nią zapłacę, lol. Nie ma mowy. Mogę zapłacić za coś co upadło mi lub zepsuło się z MOJEJ winy.
Zabawna kobieta, przez nią butelka się stłukła, ale to Ty za nią płać Pewnie dlatego, że to Ty chciałaś ją kupić, nie ona, a jej biednej z wypłaty potrącą
Dobrze zrobiłaś.

---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:58 ----------

Widzę taką sytuację przed oczami: kasjerka kasując bierze butelkę w dłonie i rzuca nią o podłogę, po czym z uśmiechem nabija Ci ją do rachunku
Stary 2014-07-28, 09:33   #41
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trytofindme Pokaż wiadomość
W Biedronce właśnie, stąd moje zdziwienie, że mi automatycznie nabito cenę produktu spisanego na straty do rachunku, a w innym sklepie machnięto na to ręką. [...]
Podejrzewam, że rozerwany proszek był dobrym łupem - mozliwe, że pracownicy moga kupowac takie rzeczy za 50% ceny (nie wiem, jak jest w biedronce, ale w wielu sklepach praktykuje się takie rzeczy), a stłuczony słoik to wiesz
Autorka zachowała się buracko, mam nadzieję, że to nie była jedyna drogeria w mieście, bo jest w niej raczej spalona
Stary 2014-07-28, 12:53   #42
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Jeannee Pokaż wiadomość
Zachowałaś się bezczelnie autorko... Brak słów. Zdajesz sobie sprawę z tego, że pracownice będą musiały pokryć stratę z własnej kieszeni? Masakra :/
Gdyby pracownicy musieli pokrywać z własnej kieszeni wszystkie straty w większych sklepach to chyba by dopłacali do interesu

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 14:07   #43
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Gdyby pracownicy musieli pokrywać z własnej kieszeni wszystkie straty w większych sklepach to chyba by dopłacali do interesu
Też tak myślę.
Jeśli komuś potrącają takie rzeczy z wypłaty, to powinien szukać innej pracy.

Z tego co tu piszecie wynika, że premia inwentaryzacyjna w Rossmannie zależy głównie od szczęścia do zręczności klientów w danym miesiącu. Więc perfumy autorki wątku to raczej żadna strata dla pracownic, najwyżej nie dostaną tej premii, ale to już nie tylko jej wina, ale też innych klientów. Oczywiście zachowała się bardzo niegrzecznie, ale karanie kasjerek jest winą głupiego systemu w pracy, którą te kasjerki podjęły z pełną świadomością.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 16:12   #44
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab
Konto usunięte

Klient zawsze może się bronić lub nawet oskarżyć sklep o to, że towar był źle zabezpieczony/ ustawiony w niewłaściwym miejscu lub pozycji itd. Ja będąc w sklepach typu Home & You, Almi Decor i wszystkich innych, gdzie półki z porcelaną są w odstępie niemalże pół centymetra od siebie, zawsze się boję, że coś strącę. Ale czy byłaby to tak naprawdę do końca moja wina...?
b021da5bf142259817d3b5d5900fc01cf3c7c2e4_67241a01ac6ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 16:39   #45
201803290936
Konto usunięte

[1=b021da5bf142259817d3b5d 5900fc01cf3c7c2e4_67241a0 1ac6ab;47487396]Klient zawsze może się bronić lub nawet oskarżyć sklep o to, że towar był źle zabezpieczony/ ustawiony w niewłaściwym miejscu lub pozycji itd. Ja będąc w sklepach typu Home & You, Almi Decor i wszystkich innych, gdzie półki z porcelaną są w odstępie niemalże pół centymetra od siebie, zawsze się boję, że coś strącę. Ale czy byłaby to tak naprawdę do końca moja wina...?[/QUOTE]

Nie, nie byłaby. To samo obserwuję: wszystko upakowane tak, jakby ktoś serio chciał, aby klient coś strącił.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-28, 16:59   #46
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Nie, nie byłaby. To samo obserwuję: wszystko upakowane tak, jakby ktoś serio chciał, aby klient coś strącił.
Dlatego nie bywam w Home&You, wystarczy torba zawadzic i cala polka lezy. A te rzeczy tam tez najtrwalsze nie sa

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-28, 22:36   #47
old
Przyczajenie

Zdaję sobie sprawę, iż zachowałam się BARDZO niegrzecznie - wyrzuty sumienia mam ogromne... Nigdy wcześniej nie zrobiłam czegoś takiego i na pewno w przyszłości będę bardziej ostrożna/odpowiedzialna. Perfumy nie kosztowały strasznie dużo - 40zł. Uszkodziłam dozownik (?), szkło nie pękło. Cóż, teraz mogę tylko
ps.: dlaczego miałabym wymyślać tę sytuację?
old jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 01:08   #48
myszenka87
Rozeznanie

Ja raczej podeszłabym do obsługi i opowiedziała sytuację,ewentualnie zapłaciła za szkodę jeśli wiedziałabym,że wina leży po mojej stronie.
Zdarzyło mi się zbić w biedronce sok(typu kubuś - trąciłam torebką),raz pękła mi woda spadając z taśmy innym razem makaron podczas wykładania na taśmę pękł,w każdej z tych sytuacji pani na kasie proponowała nowy produkt bez płacenia za poprzedni(makaron poprosiłam,żeby mi zapakować w jednorazówkę,resztę spokojnie wymieniłam).Kilka lat pracowałam za barem gdzie wymienialiśmy nawet piwa w puszce w których klient urwał kluczyk...

Edytowane przez myszenka87
Czas edycji: 2014-07-29 o 01:21
myszenka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 01:12   #49
trunfio
Rozeznanie

Nie wiem jak tam w Rossmanach, ale w H&M gdzie pracowałam straty były baaardzo duże. Codziennie co najmniej kilkanaście krzadzieży, gdyby ktoś chciał nam z pensji potrącać to by nie było żadnej pensji (ale to było kilka lat temu, być może od tamtej pory zmienili politykę).

Autorko, nic teraz już nie zrobisz, ale niech cię to na przyszłość nauczy innego postępowania. Zamiast wyrzutów sumienia mocne postanowienie poprawy. Tyle w temacie
trunfio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 09:10   #50
suszarka
Buc

perfumu.

autorko, dobrze, że masz wyrzuty sumienia, może następnym razem zachowasz się tak jak powinnaś.
Stary 2014-07-29, 10:31   #51
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Na pierwszych latach studiów siedziałam na kasie i nawet jak ktoś bił drogi alkohol to kazałam sobie wziąć następny - ja byłam rozliczana tylko za straty na kasie, sklep jest ubezpieczony na takie ewentualności Więc nie rozumiem wciskania stłuczonego produktu na półkę...

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 10:46   #52
_ema_
Zakorzenienie

Do wszystkich pań wierzących w niesamowicie wysokie ubezpieczenie od strat - takie ubezpieczenie jest, owszem. Ale tylko do pewnej, niewysokiej kwoty. Jeśli natłucze się towaru za większą cenę ktoś musi za to zapłacić i najczęściej są to pracownicy.
Chyba nie wierzycie w to, że jakikolwiek pracodawca powie 'tłucz co chcesz, ja stawiam!'.

Autorko, mieszkasz w małym mieście?
No to pora kupić samochód, żeby mieć czym dojeżdzać na zakupy do innego, bo raczej w tym sklepie jesteś spalona. Przynajmniej ja bym umarła ze wstydu idąc tam znowu na zakupy.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 10:49   #53
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Na pierwszych latach studiów siedziałam na kasie i nawet jak ktoś bił drogi alkohol to kazałam sobie wziąć następny - ja byłam rozliczana tylko za straty na kasie, sklep jest ubezpieczony na takie ewentualności Więc nie rozumiem wciskania stłuczonego produktu na półkę...
Cos sie to nie zgadza z wypowiedzia _emy_ i innych, klamiesz!

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-29, 10:50   #54
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez old Pokaż wiadomość
Perfumy nie kosztowały strasznie dużo - 40zł. Uszkodziłam dozownik (?), szkło nie pękło.
Różne są sytuacje finansowe, ale nigdy nie zrozumiem, do czego zdolni są ludzie dla takich niewielkich kwot. Ja bym zapłaciła za te perfumy choćby po to, żeby bez wstydu chodzić tam dalej na zakupy i nie schizować, że ktoś mi wezwanie do zapłaty przyśle. Masakra.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 11:17   #55
yoona
Zakorzenienie

ja kiedys w Superpharmie rozbiłam olejek do włosów, zapytałam czy muszę za to płacić- nie musiałąm. Ale strasznie mi było głupio, bo olejek śliski i panie miały niezłą robote ze sprzątnieciem tego.

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 11:21   #56
Nat Hol
Raczkowanie

Ja kilka miesięcy temu stukłam lakier do paznokci w rosmanie,który kosztował ponad 30 zł i pytałam czy nam za niego zapłacić,bo wina ewidentnie była po mojej stronie -po prostu wypadł mi z ręki.

Pani powiedziała.że absolutnie mam nie płacić i wziąć nowy.

Także nie wiem jak to jest z tym płaceniem za zniszczone rzeczy,gdyby miała przez te sytuację utracić premie to raczej kazałaby płacić, zwłaszcza,że się poczuwałam i bez oporów stratę bym pokryła.

Co do autorki to również sądzę.że stawianie uszkodzonego towaru na półkę nie jest odpowiednie,ale cóż.przynajmniej więcej się tak nie zachowasz ( mam nadzieję ).
Stary 2014-07-29, 11:53   #57
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Różne są sytuacje finansowe, ale nigdy nie zrozumiem, do czego zdolni są ludzie dla takich niewielkich kwot. Ja bym zapłaciła za te perfumy choćby po to, żeby bez wstydu chodzić tam dalej na zakupy i nie schizować, że ktoś mi wezwanie do zapłaty przyśle. Masakra.
a niby za co wezwanie do zapłaty?
po co Wy się wypowiadacie jak nie macie o czymś pojęcia?

a te bajeczki, że pracownicy muszą płacić za towar zniszczony przez klienta jaki przepis niby to reguluje?
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 12:45   #58
mpt
Zakorzenienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4749838 9][...]a te bajeczki, że pracownicy muszą płacić za towar zniszczony przez klienta jaki przepis niby to reguluje? [/QUOTE]
Przepis w podpisanej z pracodawcą umowieTak samo jak kwestie manka:coj est:
Stary 2014-07-29, 12:49   #59
invisible_01
Zakorzeniona

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4749838 9]a niby za co wezwanie do zapłaty?
po co Wy się wypowiadacie jak nie macie o czymś pojęcia?[/QUOTE]
Odniosłam się do tego, co napisała autorka:
Cytat:
Napisane przez old Pokaż wiadomość
Czy mogę ponieść TERAZ jakieś konsekwencje? Nie mają moich danych, a jedynie nagranie... Dodam, że mieszkam w małym mieście.
Dziwi mnie po prostu, że ktoś żałuje 40 zł, a potem się boi, że go znajdą i będą kazali ponieść konsekwencje.

A co do płacenia przez pracowników, to jeśli mają taki zapis w umowie, to niestety muszą płacić.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-29, 12:59   #60
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

To pokazcie mi taka umowe, gdzie jest taki zapis. Bo kolezanka kolezanki brata szwagra od strony psa sasiada taka miala to nie jest argument.

wysłano z mojej Xperii SP

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości