![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: L4 w ciąży- Czy lekarz może odmówić?
Cytat:
słuchaj, a może odgórnie powinno być ustanowione, że ciężarne nie pracują? jak tylko zobaczą dwie kreski, to koniec, powinny być zaniesione na rękach na łóżko, pod łóżkiem powinny mieć nocnik, a i jeszcze prywatnego lokaja powinna mieć każda opłacanego, ba, wszyscy podatnicy powinny na to wszystko robić zrzutę. ja mam pracę biurową, stresu zero, ze wszystkim się wyrabiam. jak ktoś mnie obgaduje - olewam. no jak to jest możliwe? jeśli serio myślisz, że taka kobieta bierze L4 i idzie do domu leżeć do góry nogami, to gratuluję optymizmu. jeśli uważasz, że taka kobieta nie wychodzi z domu do końca ciąży, bo stres czy wypadek może ją przecież spotkać wszędzie, to naprawdę - gratuluję. a zresztą mam to gdzieś. niech sobie biorą wolne. niech kopią pod sobą dołki. zwisa mi to. u mnie w pracy całkiem niedawno dziewczyna przekonała się, jakie konsekwencje ma takie branie lewych L4 przez jej poprzedniczki - ma teraz tak pod górę, że głowa mała (ma działalność, czyli czeka ją zero dochodu jak weźmie wolne i głodowa kasa na macierzyńskim). a mogła mieć normalną sytuację. niestety razem z nią pracowały takie, co to z czystej przyjemności wolały wziąć wolne. także róbta co chceta, dziewuszki, tylko później nie płaczcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() I dalej mnie nie rozumiesz... Nigdzie nie napisałam, ze wszystkie ciężarne jak jeden mąż mają leżeć do góry kopytami i nie ruszać się z łóżka. Nie napisałam też że mają nie ruszać się z domu. To inne koleżanki, twierdząc że ZUS się zjawi, tak twierdzą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli jej taka praca nie odpowiada niech nie pracuje. Nikt jej nie każe. To nie jej koleżanki - poprzedniczki zgotowały jej taki los tylko pracodawca który zapewne szuka oszczędności i chce ograniczyć płacenie wszelkich możliwych świadczeń do minimum. Do tego nasz rząd który chce wycofać tzw umowy śmieciowe a nic w tym kierunku nie robi i wreszcie pracownicy którzy godzą się na prace na takiej właśnie podstawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#37 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak nie to ci to wyłuszczę: UWAGA CYTAT: Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
To nie jest tak, że kobieta w ciąży ma prawo do zwolnienia lekarskiego + jest ono płatne 100%? To nie tak że nie musi się o nie prosić?
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Ja nie jestem tępa tak jak poniektórzy na tym wątku, którzy wrzucają wszystkie ciężarne do jednego wora i obarczają winą za to, że nie mogą znaleźć pracy albo ich szef stosuje w pracy przez owe ciężarne mobbing... Owszem ciąża to nie choroba, ale ciężarna ma prawo podczas tego stanu odpocząć czy też nie narażać się w jakikolwiek sposób.
A autorka napisała, że chce L4 zamiast urlopu, bo u niej w pracy zapewne pracują takie <zle_slowo> jak Wy, które patrzą na nią krzywo że w ogóle śmiała zajść zamiast pilnować swoich obowiązków a już na pewno nie powinna iść na zwolnienie, bo może spodziewać się samych nieprzyjemności. Dlatego ze strachem pyta o możliwość 2tyg zwolnienia, bo o urlopie sobie może pomarzyć.... A powinna się wypiąć i iść na zwolnienie zamiast się męczyć w taki upał i to w 24 tyg, kiedy zaczyna być ciężko... ---------- Dopisano o 08:50 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- Jestem ciekawa jaką Ty robisz zrzutę na to, że ktoś zajdzie w ciążę? Szef obniża Ci pensję, jak też pozostałym porządnym nie ciężarnym pracownikom i co miesiąc płacicie na to składkę dostając tym samym niższe wynagrodzenia? Czy Ty jesteś kobieto normalna? Jak można pisać takie bzdury? Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-06 o 11:43 Powód: <zle_slowo> |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Naczelna Nastolatka
|
L4 w ciąży jest płatne 100 procent. Wypłaca ZUS. L4 to zwolnienie od lekarza ze wskazań medycznych a nie zamiennik urlopu.
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak myślisz, skąd ZUS ma pieniądze na wypłatę kasy w czasie trwania L4? podpowiem: ze składek osób pracujących. nie mam nic przeciwko "zrzucaniu się" na wypłaty osobom, którym się należy, ale jak ktoś bierze lewe L4, to już mam lekki niesmak. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#44 | |
BAN stały
|
Cytat:
I następnym razem się 5 razy zastanów zanim kogoś nazwiesz tępym bo póki co to tylko Ty pokazujesz swoim zachowaniem, że nie ogarniasz ani jednej wypowiedzi, do której się odnosiłaś...smutne. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-08-06 o 11:46 Powód: <zle_slowo> |
|
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() A poziom Twoich wypowiedzi jest po prostu żenujący. Mało tego, obrażanie innych nadaje się do zgłoszenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:16.