|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy choroba jest czymś wstydliwym?
Choroby to sprawa osobista, nie każdy chce o tym mówić ale też nie każdy ma ochotę słuchać o tym jakie to ktoś ma hemoroidy itd
Napewno nie powinniśmy się wstydzić mówić o chorobach czy różnych dziwnych objawach lekarzom, u lekarza wstydu nie powinno być. Uważam że chorób nie trzeba się wstydzić ale rozumiem, że nie każdy o chorobach chce mówić. Tak po prostu, nawet nie dlatego że się wstydzi. Z panią ze spożywczaka nie rozmawiam np o wychowywaniu dzieci, z nauczycielką o sposobach usuwania plam z ubrań a z kierowcą autobusu o moich ostatnich wakacjach. Dlatego nie widzę powodu żeby ze wszystkimi rozmawiać o chorobach.
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Większość chorób wstydliwa nie jest, ale za to ludzie są ograniczeni. Dlatego robią się z nich 'tabu'. O chorobach lepiej nie mówić, bo wiele osób świadomością jest daleko w średniowieczu. I przykładowo:
HIV - ćpun, okradnie Cię i jeszcze oddechem zarazi. Żółtaczka wszczepienna - puszczalska, też zaraża wzrokiem. Wszy/inne pasożyty - brudas, pewnie nie myje nigdy głowy to mu się robaki zalęgły z brudu Hemoroidy - pewnie dawała d*py, albo taka młoda a już zdrowie jak stary dziad, gdzie ona się tego nabawiła, co ona musiała robić Łuszczyca/pęcherzyca - brudas, zaraża dotykiem, także pośrednio przez rzeczy Tarczyca - żrą te hormony a potem płaczą, że zdrowie popsuli, dobrze im tak i tak dalej i dalej i wiele innych jeszcze można by wymienić. Choroby nie wstydliwe. Ludzie głupi. |
|
|
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
Hmmm.. wiadomo że są bardziej i mniej wstydliwe, łatwo powiedzieć nawet w towarzystwie że ma się niedoczynność tarczycy czy przeszło miesiąc temu grypę a gorzej z grzybicami i innymi tego typu...
chociaż to chyba kwestia indywidualna, jeden opowiada o nietrzymaniu moczu, inny może wstydzić się że ma katar...
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Wypowiem się jako osoba aktualnie chora na wszystko
Serio, biegam po wszystkich lekarzach, a to z jedną rzeczą, a to z inną, no cała się sypię ![]() Wg mnie raczej żadna choroba nie jest powodem do wstydu ale o ile o bólu kręgosłupa można swobodnie każdemu powiedzieć i jeszcze pożartować, to np z problemami trawiennymi już niekoniecznie sama nie lubię słyszeć jak ludzie w tramwaju rozmawiają o jakichś wrzodach, wylewach, krwawieniach itp, po prostu robi mi się słabo...A jeszcze inna sprawa z tym, jak komuś powiedzieć, że jest się poważnie chorym - znajomym to jeszcze jakoś się znajdzie 'dobry moment', ale jak poznałam obcego chłopaka i dotarło do mnie, że on nic nie wie i miałabym mu jakoś przekazać całą listę schorzeń to... to ja już wolę odpuścić w ogóle, przeraża mnie to po prostu. A ukrywać problemy też ciężko, bo kiedyś i tak się wyda. No i choroby, niektóre oczywiście, stwarzają niemiły dystans, ludzie nie wiedzą jak mają się zachować, jak traktować taką osobę, nie jest to przyjemne i nie sprzyja znajomościom...sama też jak słyszę od koleżanki, że coś jej dolega to nie wiem co powiedzieć.
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
Nie rozumiem, dlaczego coś, o czym nie mówi się w towarzystwie = coś wstydliwego. Jest mnóstwo rzeczy, których nie wypada roztrząsać publicznie, ale nie oznacza to, że są czymś wstydliwym. Jedną z nich są właśnie choroby.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Konto usunięte
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;47627200]Nie rozumiem, dlaczego coś, o czym nie mówi się w towarzystwie = coś wstydliwego.[/QUOTE]
Ja tego nie sugerowalam. Ale zaraz przyjdzie drabina i powie, co mialam na mysli. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
aż tak ci się nudzi że swój własny wątek podkręcasz moją osobą xD?
|
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem wstydem nie jest choroba a jej widoczne objawy(przynajmniej u mnie tak jest). Mam atopowe zapalenie skóry i jak objawy bardzo się nasilą to ludzie dziwnie patrzą. Tak jakbym ich miała zarazić
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miałam kiedyś z AZS "ciekawy" przebój. Podczas lekcji wf (grałyśmy w siatkówkę) zraniłam się w rękę, polała się odrobinka krwi (to nie było nic poważnego, tylko miałam wtedy nawrót choroby, dłonie całe w bąblach itp., a skóra z egzemą jest baardzo podatna na uszkodzenia mechaniczne), no i stwierdziłam, że jednak mądrzej i higienicznej będzie zrezygnowac z gry, poszłam więc do nauczycielki i pokazałam jej dłonie (bo nie chciałam być uznana za symulanta)... a ona, jak zobaczyła moje ręce, to aż ode mnie odskoczyła i omal nie krzyknęła Gdybym wiedziała, że tak ją to zohydzi, to bym jej nie prezentowała problemu, tylko powiedziała, o co chodzi, ale dla chorego widok egzemy to normalka i nawet nie pomyślałam, że mogę kogoś tym przestraszyć ![]() Edit: Ha, beautyq, o tym samym napisałyśmy Wybacz, najpierw napisałam, potem doczytałam wątek ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-08-10 o 00:42 |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam rogowacenie okołomieszkowe na ramionach. Samo nie wygląda źle, ale ja to wiecznie drapię, więc (zwłaszcza zimą) nie wygląda to dobrze. W szkole ciągle chodziłam w bluzkach z krótkim rękawem, więc wszystko było widać. Moja wychowawczyni, która była klasyczną idiotką, ciągle pytała, czy przypadkiem nie mam ospy
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po rogowaceniu, ktore mam od malego i ktore mi sie caly czas rozrasta (mam na wiekszosci ciala, teraz od niedawna na dekolt wychodzi), na ramionach mam blizny po nim, takie male kropeczki. Jakbym miala piegowate rece. Wczesniej, za dziecka mialam cale w tych zmianach, rozdrapywalam. I nikt uwagi nie zwrocil mi nigdy... Moze mialam taktowniejszych nauczycieli
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#43 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Konto usunięte
|
[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;47640072]Ale padały wypowiedzi o bezwstydym wujku opowiadającym przy stole o hemoroidach i do nich raczej "pilam".
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE] Tak tylko napisalam, zeby wyjasnic. Staralam sie zadawac pytania, nie wydawac opinii. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
Ta byla akurat bardzo ciekawa osobowoscia. ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Wstydliwe są też na pewno choroby psychiczne, zwłaszcza poważne jak Chad czy schizofrenia. Powszechnie przecież tekst ''idź do psychologa'' ''idź się leczyć do psychiatry'' jest uważany za obelgę.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tu tekst: http://wiadomosci.onet.pl/nauka/eksp...worowych/cx14v - a z tego szczególnie zwracam uwagę na 2 fragmenty: Cytat:
Cytat:
I akurat jestem w trakcie leczenia, szpitali, kontaktów z lekarzami- wszystko dotyczy badań krwi- a to okazuje się "spadkiem" po genach matki- czy to powód do wstydu? Nie, każdy z nas dziedziczy różne rzeczy w genach po swoich rodzicach, także mogą to być choroby. |
|||
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
moja Babcia twierdzi, że ciężkie choroby wrodzone (jak rozszczep podniebienia, rozszczep kręgosłupa, mukowiscydoza i inne) oraz rak sa spowodowane prostytucją.
kiedyś prostytutek nie było i dzieci-roślinek też nie. koniec kropka
|
|
|
#48 |
|
Konto usunięte
|
Ciekawe, skąd się w takim razie wzięły określenia: najstarszy zawód świata, córy Koryntu itp?
|
|
|
|
|
#49 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aż taka zerowa wiedza.
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Choroby wstydliwe istnieją, bo społeczeństwo niektóre choroby jako takie traktuje. Ja jako osoba chora raczej się nie dzielę tym publicznie, bo i po co. Gorzej, że pewnych rzeczy nie da się ukryć jak się z niektórymi ludźmi dłuższy czas przebywa.
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy głoszą takie poglądy.
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
rzekłabym że nie do końca. nie można mówisz, że prostytucja jest czysta i bez ryzyka. jakies ryzyko istnieje. choroby weneryczne (na nie się mówi "wstydliwe"), HIV. ale rak i choroby wrodzone?
Cytat:
moja mama (a jej córka) miała wycinanego guza w nodze. ale ona o tym nie wie.
|
|
|
|
#54 | |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy wstydliwym, ale na pewno prywatnym. Tak jak bym nie chciała, żeby zwykły znajomy raczył mnie historią swoich licznych nieszczęść w postaci śmierci rodziców czy swoich nieszczęśliwych miłości, tak głupio bym się czuła gdyby mi ktoś bliżej nieznany opowiadał o swoich chorobach, czy to o AIDS, czy o cukrzycy.
A czy są choroby bardziej wstydliwe od innych? Myślę, że tak. Nie związałabym się z kimś, kto choruje psychicznie. Bałabym się. Myślę też, że nie nastawiłabym się pozytywnie do osoby, o której dowiedziałabym się, że dajmy na to 2 lata przebywała na oddziale zamkniętym. Może to okrutne, ale gdyby to była jakaś nowo poznana osoba, to raczej nie próbowałabym tej znajomości podtrzymywać. Chociaż stuprocentowej pewności nie mam, może okazałabym się być lepsza niż myślę. ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie po co o tym gadać. wstydem jest zaniedbywać, nie chorować. jakby facet z którym się związała miał hemoroidy czy łuszczycę - spoko. da się z tym zyc. sama posiadam parę niegroźnych acz upierdliwych chorób przewlekłych. co innego gdyby facet na którejś z pierwszych randek zacząłby opowiadać o tych schorzeniach,
|
|
|
#56 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Można się dorobić choroby przez swoją nieroztropność, brak wiedzy na ten temat, ale to dalej nie daje nikomu prawa do snucia domysłów dlaczego ktoś choruje na tę akurat chorobę, a tym bardziej - do potępiania go. Potępiać można chyba tylko kogoś, kto wie, że jest chory i świadomie zaraża innych czy też nie dba o bezpieczeństwo innych, kiedy wie, że choruje na zakaźną chorobę. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Ludzie nie tyle wstydzą się choroby, ale tego w jaki sposób te choroby załapali- np. przygodny seks czy jakieś długoletnie zaniedbywanie zdrowia.
---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
sorry, ale jak slyszę takie farmazony to uważam, że nie tylko starsze pokolenie księży musi wymrzeć... I z historią babcia tez jest na bakier, prostytucja była zawsze i jest wszędzie. |
|
|
|
|
|
#58 |
|
BAN stały
|
Głupota nigdy nie wymrze. Tak jak prostytucja - była, jest i będzie.
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
- a z tym się zgodzę .
---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- Cytat:
Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-08-11 o 11:47 |
|
|
|
|
|
#60 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gorzej, jeśli ktoś "dobrze się prowadzi" na co dzień, bo zależy mu na tym, "co inni powiedzą", a tu nagle ma pecha i w jakiś głupi sposób łapie wstydliwą chorobę, która wynika z zaniedbania lub rozwiązłości Moim zdaniem to zazwyczaj (uwaga, zazwyczaj) takie osoby najbardziej wstydzą się swojej choroby, bo skoro one same były święcie przekonane, że np. choroby narządów płciowych to się biorą z braku higieny lub rozwiązłości, to i sądzą, że właśnie w ten sposób zostaną przez innych ocenione, jeśli sprawa się wyda W pełni zgadzam się z Catjuszą w tej kwestii ![]() Cytat:
![]() Nie wstyd Ci, że ona później wśród swoich znajomych będzie takie "mądrości" rozpowiadała? Przecież jak ona powie to komuś, kto miał raka lub w jego rodzinie był rak... No to jak myślisz, jak taka osoba się poczuje? Na pewno nie będzie jej fajnie, a jak się wkurzy, to może Twoją babcię boleśniej i mniej kulturalnie uświadomić niż wy to zrobicie... Moja babcia ostatnio stwierdziła, że jak ktoś ma raka, to dlatego, że nie chodzi do kościoła... No normalnie chuj <termin medyczny> mnie strzelił w tym momencie, możecie sobie wyobrazić Kupidyna nakładającego dildo na cięciwę i trafiającego nim w czoło Pantegramu, tak właśnie się czułam Wkurzyłam się, wzięłam 2 oddechy i jej wygarnęłam, kulturalnie, bo kulturalnie, bo to babcia, ale usłyszała, że gada głupoty, że ma tego nie robić i dostała konkretne przykłady, dlaczego jej teoria jest z ![]() Na waszym miejscu jak najbardziej poinformowałabym babcię o raku w rodzinie, niech dotrze do niej, że to, co gada, to farmazony. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:51.

chociaż to chyba kwestia indywidualna, jeden opowiada o nietrzymaniu moczu, inny może wstydzić się że ma katar...
Serio, biegam po wszystkich lekarzach, a to z jedną rzeczą, a to z inną, no cała się sypię