![]() |
#31 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Czym naturalnym z kuchni" myc twarz ? (oprocz OCM czy platkow)
A co sadzcicie o mydle naturalnym w kostce o tym skladzie :
sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju kokosowego*, woda, sól sodowa oliwy z oliwek*, gliceryna roślinna, zapach, chlorek sodu, masło shea*, tiosiarczan sodu, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, alkohol cynamonowy, cynamal, benzoesan benzylu, cytral, cytronelol, kumaryna, eugenol, geraniol, limonen, wyciąg z mchu drzewnego. ---------- Dopisano o 05:44 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ---------- Cytat:
mydlo sosnowe Skład: sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju palmowego*, woda, zapach**, gliceryna, chlorek sodu, masło shea*, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalny pigment (tlenek chromu), limonen**. mydlo morelowo brzoskwiniowe Skład : sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju palmowego (z nasion)*, woda, gliceryna, zapach**, chlorek sodu, masło shea*, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalne pigmenty mineralne - tlenki żelaza (żółcień żelazowa, czerń żelazowa, czerwień żelazowa), limonen**, linalol** . Edytowane przez Czlowiek Istota Marna Czas edycji: 2014-08-20 o 04:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
W ogóle zapomnij o substancjach zapachowych, to silne podrażniacze, nie mówiąc już o innych rzeczach. Poczytaj - http://amigdalina.com.pl/?p=1086 Może kup po prostu tu - http://www.mydlarnia-tuli.pl/ Po prostu źle się zabrałaś do poszukiwań - fakt, że coś ma napisane "naturalne" nie znaczy, że takie jest. To jak z Lushem. Szał ogromny, a składy nierzadko takie sobie... działanie takoż. Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-08-20 o 23:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Mydla maja bardzo dobre sklady, ale faktycznie jesli chodzi o wrazliwa cere, ktora czesto nietrawi substancji zapachowych, to lepiej wybierac mydla bez zapachu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Bzdura. Nie mają bardzo dobrych składów, sól sodowa oleju jest silnie przetwarzana i traci pierwotne właściwości. Jest po prostu detergentem, który może podrażniać. W dodatku ta duża ilość substancji zapachowych - dla mnie te składy są dyskwalifikujące, natomiast mydeł z tuli używałam osobiście i polecam.
Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-08-21 o 12:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
no ale na tym polega mydlo. Mydlo to sol ktora powstaje w reakcji zasady i kwasu.
W skladzie jest to opisane jako sodium palmate( jesli mnie pamiec nie myli), czy sodium cocoate czyli pierwsze to olej palmowy a drugie to olej kokosowy. Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2014-08-21 o 20:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Te sklady mydel ktore podalam sa to mydla z zapachem z olejkow eterycznych ,nie chemicznych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
To bardzo dobre mydla, tak jak pisalam wyzej, sama co nie co juz mialam. Jednak olejki eteryczne moga uczulac i ich skladniki ktore sa wymienione w skladzie linalol itp nie na darmo sa pojedynczo w skladzie wymienione. Jest taki przepis ze te skladniki olejkow eterycznych majacych wlasciowsci uczulajace trzeba jeszcze pojedynczo wymieniac w skladach. Co nie znaczy ze ci krzywde zrobia. Ja uzywam takie mydla i to czesto recznie robione. MNie jeszcze nie podraznily, nie uczulily. Uzywam mieszanki olejowe perfumowane olejkami eterycznymi, ktore zawieraja w skladzie te substancje i sa oddzielnie w skladzie wypisane. jednak nie kazda skora wrazliwa da sobie z nimi rade. Sa osoby, ktora maja bardzo wrazliwa skore i moga uzywac mydel i wogole kosmetykow tylko nieperfumowanych. Jesli twoja skora az tak wrazliwa nie jest i mozesz sobie pozwolic na zapach w kosmetykach, to probuj. Ja wychwalam sobie z tych mydel zwykle mydlo oliwkowe, ta duza 300g i 600g kostke i z tych mniejszych mialam lawende i rozmaryn.
tutaj moim ulubiency http://www.ecco-verde.de/produktarte...live-marseille http://www.ecco-verde.de/produktarten/seifen/olive to pierwsze jest nieperfumowane klasyczne kern seife czyli cos na wzor mydla szarego. nie wiem kiedy, ale kiedys skusze sie i na ktoras wersje z tych savon du midi ( pewnie lawenda na pierwrzy rzut pojdzie. Kocham lawende ![]() http://www.ecco-verde.de/produktarte...-karite-butter sa to jedne z tanszych mydel do kupienia w bio sklepach i jesli z jakis tam powodow ktore nie moze/nie chce pozwolic sobie na wydanie wiekszych pieniadzy na mydlo, to mozna sporbowac z tymi. Edytowane przez 201608040942 Czas edycji: 2014-08-21 o 20:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale ogólnie wąty największe miałam (i mam) właśnie do substancji zapachowych. Fajne te mydła, co podałaś, wszystkie, aczkolwiek parfum w składzie też mnie straszy. Chociaż czasem sobie myślę, że chciałabym fajnie pachnące mydło do ciała, więc może się skuszę. Edytowane przez Lirriel Czas edycji: 2014-08-22 o 00:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() NIE WIEM DLACZEGO ale po umyciu twarzy ,czy ta glinka ,czy mydlem nawet naturalnym moja skora wyglada na taka szarawa ?? nie wiem dlaczego.. Edytowane przez Czlowiek Istota Marna Czas edycji: 2014-08-22 o 02:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Ja ze wzgledu na pogode( u mnie juz jesien) wyciagnelam lawendowe Alterra. Wiem, wiem ono az tak naturalne nie jest, no ale cos mnie ostatnio kusi jak widze cos taniego o ladnym skladzie, choc jakis skladnik sie tam zaplacze co go nie powinno tam byc. Moje jest jeszcze stara wersja z przed zmiany certyfikatu. odlezalo swoje w komodzie i wydaje mi sie lagodniejsze od innych wersji( jeszcze wszystkich nie mialam), co nie dziwi. Takie swieze ze sklepu moze byc nie do konca dojrzale. Moglo za krotko lezakowac, albo jesli jest produkowane industrialnie to moglo wogole nie lezakowac i moze byc ono nie do konca dojrzale. Fakt, ze na rowni go nie postawie z recznie robionym mydlem we wlasnej kuchni, ale i tak jest lepsze od klasycznych drogeryjnych mydel.
Do czego zmierzem? Moze twoje mydla sa wlasnie nie do konca "dogodzone" ? Moze trzeba by je bylo odlozyc do ciemnego przewiewnego miejsca i zapomniec o nich na pare miesiecy? Niech poperfumuja ci ubrania w szafie ![]() ![]() Druga sprawa, moze taki rodzaj mycia, albo dane mydlo poprostu nie dla twojej cery. Lirriel, teraz to ja cie pewnie zaskocze ![]() Ja wiem, ze dla niektorych sama mysl wykorzystynia loju zwierzecego moze napawac obrzydzeniem. Mnie to nie obrzydza. ja jestem tego zdania, ze jak juz zabijamy zwierzeta i spozywamy ich mieso, to powinno sie wykorzystac wszystko, a nie wyrzucac na smieci wartosciowe czesci, ktore poprostu dla naszego widzi misie sie marnuja. jestem miesozerna i takie marnotractwo uwazam na karygodne. Pewnie glupia jestem, ale co zrobic. Takie moje zdanie. Tluszcz ten tak samo jak tluszcze roslinne ulega procesowi zmydlenia, jako ze jest duzo tanszy to i mydlo jest tansze, ale wlasciowosci myjace, lagodzace itd, ma takie zwykle szare mydlo bardzo dobre i jest alternatywa dla tych ktorym portfel swieci pustami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Ktoras z pan wspominala ze oecn emydla nawet te naturalne nie sa juz robione wedlug receptur naszych babc prababdz ,dlaczego ?
![]() JESLI chodzi o mydlo znane przez chyba wszytskie wizazanki ALEP ,mialam 20% i ono sciagalo mi bardzo skore,jakby troszke podraznialo,ale nie wysuszalo,ale to moze ze wzgledu na ten olej laurowy? prawie 3 miesiace testowalam mydlo DUDU OSUN (codziennie wieczorem)- ono nie wysusza ,fajne jest ,ale po jakims czasie sposodowalo ze na policzkach skora stala sie jak atopowa ...swedziala niesamowicie luszczyla sie byla prawie krwawo czerowna-prawie jak atopowa..,przestraszylam sie i odstawilam,nigdy jeszcze zaden produkt nawet chemiczny nie wywolal czegos takiego... a stosowalam testowalam wieleeeeee produktow kwasow z apteki itp.. Monika Pogrzeba ,a moze zdradzilabys przepis na swoje, mydlo domowej roboty ? ![]() Chyba dla mnie odpowiednie by bylo mydlo naturalne w kostce ,nadajace sie dla skor bardzooo wrazliwych,atopowych,nacz ynkowych ze skladem typu : same oleje+woda+cos naturalnie kojacego +omega3 ??? ale czy takie w ogole istnieje ,da sie takie mydlo wykonac ?? tutaj wizaz podaje przepis na mydlo wlasnej roboty ,ale skad wziasc,gdzie kupie wodorotlenku sodu (NaOH) - demineralizowanej wody???? i CZY DA SIE OBEJSC bez wodorotlenku sodu-bo przeciez to strasznie zracy skladnik i moze podrazniac wrazliwa skore ??? " Samodzielne zrobienie mydła daje dużo satysfakcji i jest proste. Trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa, ponieważ w procesie produkcji mydła używany jest wodorotlenek sodowy lub potasowy. Są to substancje żrące. " https://wizaz.pl/Pielegnacja/ABC-pie...m_campaign=NYT Edytowane przez Czlowiek Istota Marna Czas edycji: 2014-08-22 o 22:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dudu osun kocham miłością bezwzględną, jednakże do twarzy się u mnie nie nadaje, za mocne. Wolę jednakże od Alep zdecydowanie. Jeśli chodzi o mydła najdelikatniejsze, to warto poszukać w seriach dla dzieci ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mydla sama nie robie, ale takie dmowej roboty kupuje, sa to wlasnie mydla recznie robione. Nie da sie zrobic mydla bez NaOH, a gdzie kupic ? W sklepie dla mieszaczy, wode demineralizowana kupisz na kazdej stacji benzynowej, w Realu itp sklepach. Takie mydlo jak chcesz mozesz sobie zrobic, wlasnie taki skladniki jakie wymieniasz dodaje sie zeby zrobic mydlo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
Ale w reakcji zmydlenia NaOH zmienia sie wlasnie w mydlo. Odrazu mydla uzywac nie mozna, bo nam spali skore, mydlo musi lezakowac/dojrzec i w trakcie dojrzewania reakcja zmydlania trwa dalej az wszystkie oleje ulegna zmydleniu . Zeby mydlo mialo przetluszczanie dodajesz wieksza ilosc tluszczu niz powinno sie dac na dana ilosc NaOH i ta ilosc nie ulega zmydleniu i wlasnie ten niezmydlony tluszcz pielegnuje skore. Tego NaOH w takiej niezmienionej postaci juz w dojrzalym mydle nie ma, bo wchodzi on w reakcje z olejem.
Poczytaj co to jest mydlo, bo widze ze nie za bardzo masz pojecie piszac ze to chemia. Ja wiem ze to chemia, tak samo jak zel z apteki tez ma chemie w sobie, ale to sa dwa rozne produkty wjednym z nich ta chemia ulega reakcji zmydlania i juz jest po chemii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Zel nie moze zawierac NaOH bo jak by zawieral to juz by nie byl zelem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
I nadal nie wiem czy mydla naturalne sa lepsze korzytsniejsze dla skory ,niz zele dla dzieci,dla skor wrazliwych...??
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Dowiesz sie jak na sobie przetestujesz. kazda skora jest inna i co innego lubi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |||||
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Teraz jednak wybór na rynku kosmetycznym naprawdę jest duży, trzeba tylko przestać czytać przednie etykiety produktów, nabrać dystansu do reklamowych zapewnień producentów i rozpoznać potrzeby i reakcje swojej skóry. można znaleźć żele bez drażniących detergentów lub łagodne i naturalne mydła w kostce stosować w parze z hydrolatami... jednakowoż nadzieje na to, że po samym mydle skóra nabierze blasku tudzież innych walorów radziła bym porzucić ![]() Edytowane przez mhm0808 Czas edycji: 2014-08-25 o 17:46 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
Tak zachwalacie ten zel z rossmana dla dzieci i plyn do kapieli dla mam,a one wlasnie sprawialy ,ze moja skora szybciej sie przetluszczala,byla bardziej zszarzala,czetso zaczerwieniona...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Cytat:
To, że coś ma fajny skład wcale nie znaczy, że będzie każdemu pasował. BD to kosm. dla dzieci, czyli dla delikatnych, bezproblemowej skór raczej... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() i za mojego ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Zgadzam się z Mhm, mitem jest to, że mydło to Zuooo stworzonym na potrzeby wypromowania koncernów produkujących żele znane raptem od 30 lat, a mydło znamy od tysiącleci. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
a jakiego mydelka uzywasz jakiej firmy ? tez mam skore bardzo wrazliwa+ tlusta..
Piszesz ze myjesz skore mleczkami ,micelami ,a nie sa one za slabe zeby oczysci skore z nocyz nocnego kremu ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Rzecz w tym, że odkąd używam mleczek, to nie potrzebuję nocnych, treściwych kremów. Używam ich ze ściereczką tak samo jak robi się to przy OCM i wtedy cały brudek dokładnie jest zmyty ze skóry. Czasem dodaje do mleczka w zagłębieniu dłoni glinkę lub drobinki mąki ryżowej. Polecam jednakże mleczka z niską zawartością olejów ( tu konieczne jest czytanie składów inci). Edytowane przez Korah Czas edycji: 2014-08-26 o 08:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Dzieki za ciekawe informacje
![]() Edytowane przez Czlowiek Istota Marna Czas edycji: 2014-08-26 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
Edytowane przez nie_ma_mnie Czas edycji: 2014-08-28 o 19:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Niektore dziewczyny rankiem zamiast myc twarz woda+ cos tam ,przecieraja twarz tylko plynem micelarnym ,czy przez takie tylko przecieranie po nocy tylko micelarem nie spowoduje powstawania wagrow czarnych ,przy skorze mieszanej ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
samo wysychało i nic nie wysuszyło szczerze mówiąc nie wiem dlaczego miałby być wysuszający... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:07.