Czym naturalnym z kuchni" myc twarz ? (oprocz OCM czy platkow) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-20, 04:44   #31
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Dot.: Czym naturalnym z kuchni" myc twarz ? (oprocz OCM czy platkow)

A co sadzcicie o mydle naturalnym w kostce o tym skladzie :

sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju kokosowego*, woda, sól sodowa oliwy z oliwek*, gliceryna roślinna, zapach, chlorek sodu, masło shea*, tiosiarczan sodu, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, alkohol cynamonowy, cynamal, benzoesan benzylu, cytral, cytronelol, kumaryna, eugenol, geraniol, limonen, wyciąg z mchu drzewnego.

---------- Dopisano o 05:44 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Czlowiek Istota Marna Pokaż wiadomość
A co sadzcicie o mydle naturalnym w kostce o tym skladzie"lawendowe" :

sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju kokosowego*, woda, sól sodowa oliwy z oliwek*, gliceryna roślinna, zapach, chlorek sodu, masło shea*, tiosiarczan sodu, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, alkohol cynamonowy, cynamal, benzoesan benzylu, cytral, cytronelol, kumaryna, eugenol, geraniol, limonen, wyciąg z mchu drzewnego.
a tu sklad mydla" Sandalowego" : sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju z nasion palmy kokosowej*, woda, zapach, gliceryna, chlorek sodu, masło shea**, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalne pigmenty (tlenki żelaza), alkohol cynamonowy, cytronelol, kumaryna, geraniol, linalol .

mydlo sosnowe Skład: sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju palmowego*, woda, zapach**, gliceryna, chlorek sodu, masło shea*, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalny pigment (tlenek chromu), limonen**.

mydlo morelowo brzoskwiniowe Skład : sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju palmowego (z nasion)*, woda, gliceryna, zapach**, chlorek sodu, masło shea*, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalne pigmenty mineralne - tlenki żelaza (żółcień żelazowa, czerń żelazowa, czerwień żelazowa), limonen**, linalol** .

Edytowane przez Czlowiek Istota Marna
Czas edycji: 2014-08-20 o 04:45
Czlowiek Istota Marna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-20, 23:24   #32
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
A co sadzcicie o mydle naturalnym w kostce o tym skladzie :

---------- Dopisano o 05:44 ---------- Poprzedni post napisano o 05:30 ----------

a tu sklad mydla" Sandalowego" : sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju z nasion palmy kokosowej*, woda, zapach, gliceryna, chlorek sodu, masło shea**, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalne pigmenty (tlenki żelaza), alkohol cynamonowy, cytronelol, kumaryna, geraniol, linalol .

mydlo sosnowe Skład: sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju palmowego*, woda, zapach**, gliceryna, chlorek sodu, masło shea*, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalny pigment (tlenek chromu), limonen**.

mydlo morelowo brzoskwiniowe Skład : sól sodowa oleju palmowego*, sól sodowa oleju palmowego (z nasion)*, woda, gliceryna, zapach**, chlorek sodu, masło shea*, kwas cytrynowy, wyciąg z liści rozmarynu lekarskiego, olej słonecznikowy, naturalne pigmenty mineralne - tlenki żelaza (żółcień żelazowa, czerń żelazowa, czerwień żelazowa), limonen**, linalol** .
Nie kupiłabym mydeł o taki składzie.
W ogóle zapomnij o substancjach zapachowych, to silne podrażniacze, nie mówiąc już o innych rzeczach. Poczytaj - http://amigdalina.com.pl/?p=1086

Może kup po prostu tu - http://www.mydlarnia-tuli.pl/
Po prostu źle się zabrałaś do poszukiwań - fakt, że coś ma napisane "naturalne" nie znaczy, że takie jest. To jak z Lushem. Szał ogromny, a składy nierzadko takie sobie... działanie takoż.

Edytowane przez Lirriel
Czas edycji: 2014-08-20 o 23:28
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 08:00   #33
201608040942
Konto usunięte

Mydla maja bardzo dobre sklady, ale faktycznie jesli chodzi o wrazliwa cere, ktora czesto nietrawi substancji zapachowych, to lepiej wybierac mydla bez zapachu.
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-21, 12:39   #34
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Mydla maja bardzo dobre sklady, ale faktycznie jesli chodzi o wrazliwa cere, ktora czesto nietrawi substancji zapachowych, to lepiej wybierac mydla bez zapachu.
Bzdura. Nie mają bardzo dobrych składów, sól sodowa oleju jest silnie przetwarzana i traci pierwotne właściwości. Jest po prostu detergentem, który może podrażniać. W dodatku ta duża ilość substancji zapachowych - dla mnie te składy są dyskwalifikujące, natomiast mydeł z tuli używałam osobiście i polecam.

Edytowane przez Lirriel
Czas edycji: 2014-08-21 o 12:41
Stary 2014-08-21, 13:22   #35
201608040942
Konto usunięte

no ale na tym polega mydlo. Mydlo to sol ktora powstaje w reakcji zasady i kwasu.
W skladzie jest to opisane jako sodium palmate( jesli mnie pamiec nie myli), czy sodium cocoate czyli pierwsze to olej palmowy a drugie to olej kokosowy.

Edytowane przez 201608040942
Czas edycji: 2014-08-21 o 20:35
Stary 2014-08-21, 19:23   #36
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Te sklady mydel ktore podalam sa to mydla z zapachem z olejkow eterycznych ,nie chemicznych Sa to znane mydla naturalne sprzedawane w sklepach bio z zdrowa zywnoscia " SAVON DU MIDI "
Stary 2014-08-21, 20:42   #37
201608040942
Konto usunięte

To bardzo dobre mydla, tak jak pisalam wyzej, sama co nie co juz mialam. Jednak olejki eteryczne moga uczulac i ich skladniki ktore sa wymienione w skladzie linalol itp nie na darmo sa pojedynczo w skladzie wymienione. Jest taki przepis ze te skladniki olejkow eterycznych majacych wlasciowsci uczulajace trzeba jeszcze pojedynczo wymieniac w skladach. Co nie znaczy ze ci krzywde zrobia. Ja uzywam takie mydla i to czesto recznie robione. MNie jeszcze nie podraznily, nie uczulily. Uzywam mieszanki olejowe perfumowane olejkami eterycznymi, ktore zawieraja w skladzie te substancje i sa oddzielnie w skladzie wypisane. jednak nie kazda skora wrazliwa da sobie z nimi rade. Sa osoby, ktora maja bardzo wrazliwa skore i moga uzywac mydel i wogole kosmetykow tylko nieperfumowanych. Jesli twoja skora az tak wrazliwa nie jest i mozesz sobie pozwolic na zapach w kosmetykach, to probuj. Ja wychwalam sobie z tych mydel zwykle mydlo oliwkowe, ta duza 300g i 600g kostke i z tych mniejszych mialam lawende i rozmaryn.

tutaj moim ulubiency
http://www.ecco-verde.de/produktarte...live-marseille
http://www.ecco-verde.de/produktarten/seifen/olive

to pierwsze jest nieperfumowane klasyczne kern seife czyli cos na wzor mydla szarego.

nie wiem kiedy, ale kiedys skusze sie i na ktoras wersje z tych savon du midi ( pewnie lawenda na pierwrzy rzut pojdzie. Kocham lawende

http://www.ecco-verde.de/produktarte...-karite-butter

sa to jedne z tanszych mydel do kupienia w bio sklepach i jesli z jakis tam powodow ktore nie moze/nie chce pozwolic sobie na wydanie wiekszych pieniadzy na mydlo, to mozna sporbowac z tymi.

Edytowane przez 201608040942
Czas edycji: 2014-08-21 o 20:45

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-21, 23:59   #38
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
no ale na tym polega mydlo. Mydlo to sol ktora powstaje w reakcji zasady i kwasu.
W skladzie jest to opisane jako sodium palmate( jesli mnie pamiec nie myli), czy sodium cocoate czyli pierwsze to olej palmowy a drugie to olej kokosowy.
!!! Przepraszam, zwracam Ci honor, bo nie wiem na co patrzyłam, że zobaczyłam w tych mydłach tłuszcz zwierzęcy, który jest ohydnym syfem, chyba oślepłam na starość. :<

Ale ogólnie wąty największe miałam (i mam) właśnie do substancji zapachowych. Fajne te mydła, co podałaś, wszystkie, aczkolwiek parfum w składzie też mnie straszy. Chociaż czasem sobie myślę, że chciałabym fajnie pachnące mydło do ciała, więc może się skuszę.

Edytowane przez Lirriel
Czas edycji: 2014-08-22 o 00:01
Stary 2014-08-22, 00:06   #39
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Cytat:
To bardzo dobre mydla, tak jak pisalam wyzej, sama co nie co juz mialam. Jednak olejki eteryczne moga uczulac i ich skladniki ktore sa wymienione w skladzie linalol itp nie na darmo sa pojedynczo w skladzie wymienione. Jest taki przepis ze te skladniki olejkow eterycznych majacych wlasciowsci uczulajace trzeba jeszcze pojedynczo wymieniac w skladach. Co nie znaczy ze ci krzywde zrobia. Ja uzywam takie mydla i to czesto recznie robione. MNie jeszcze nie podraznily, nie uczulily. Uzywam mieszanki olejowe perfumowane olejkami eterycznymi, ktore zawieraja w skladzie te substancje i sa oddzielnie w skladzie wypisane. jednak nie kazda skora wrazliwa da sobie z nimi rade. Sa osoby, ktora maja bardzo wrazliwa skore i moga uzywac mydel i wogole kosmetykow tylko nieperfumowanych. Jesli twoja skora az tak wrazliwa nie jest i mozesz sobie pozwolic na zapach w kosmetykach, to probuj. Ja wychwalam sobie z tych mydel zwykle mydlo oliwkowe, ta duza 300g i 600g kostke i z tych mniejszych mialam lawende i rozmaryn.

tutaj moim ulubiency
http://www.ecco-verde.de/produktarte...live-marseille
http://www.ecco-verde.de/produktarten/seifen/olive

to pierwsze jest nieperfumowane klasyczne kern seife czyli cos na wzor mydla szarego.

nie wiem kiedy, ale kiedys skusze sie i na ktoras wersje z tych savon du midi ( pewnie lawenda na pierwrzy rzut pojdzie. Kocham lawende

http://www.ecco-verde.de/produktarte...-karite-butter

sa to jedne z tanszych mydel do kupienia w bio sklepach i jesli z jakis tam powodow ktore nie moze/nie chce pozwolic sobie na wydanie wiekszych pieniadzy na mydlo, to mozna sporbowac z tymi.
ja wlasnie mam SAVON DU MIDI lawendowe

NIE WIEM DLACZEGO ale po umyciu twarzy ,czy ta glinka ,czy mydlem nawet naturalnym moja skora wyglada na taka szarawa ?? nie wiem dlaczego..

Czas edycji: 2014-08-22 o 02:08
Stary 2014-08-22, 10:03   #40
201608040942
Konto usunięte

Ja ze wzgledu na pogode( u mnie juz jesien) wyciagnelam lawendowe Alterra. Wiem, wiem ono az tak naturalne nie jest, no ale cos mnie ostatnio kusi jak widze cos taniego o ladnym skladzie, choc jakis skladnik sie tam zaplacze co go nie powinno tam byc. Moje jest jeszcze stara wersja z przed zmiany certyfikatu. odlezalo swoje w komodzie i wydaje mi sie lagodniejsze od innych wersji( jeszcze wszystkich nie mialam), co nie dziwi. Takie swieze ze sklepu moze byc nie do konca dojrzale. Moglo za krotko lezakowac, albo jesli jest produkowane industrialnie to moglo wogole nie lezakowac i moze byc ono nie do konca dojrzale. Fakt, ze na rowni go nie postawie z recznie robionym mydlem we wlasnej kuchni, ale i tak jest lepsze od klasycznych drogeryjnych mydel.
Do czego zmierzem? Moze twoje mydla sa wlasnie nie do konca "dogodzone" ? Moze trzeba by je bylo odlozyc do ciemnego przewiewnego miejsca i zapomniec o nich na pare miesiecy? Niech poperfumuja ci ubrania w szafie A potem przypomnisz sobie o nich i moze sie okaze ze nagle jest lepiej. Moze tak byc
Druga sprawa, moze taki rodzaj mycia, albo dane mydlo poprostu nie dla twojej cery.

Lirriel, teraz to ja cie pewnie zaskocze ja az tak nie jestem na nie jesli chodzi o wykorzystywanie tluszczu zwierzecego w produkcji mydla. Jak jestem w PL i przypadkiem na polce zobacze zwykle szare mydlo z prostym skladem, doslownie pare skladnikow na krzyz, a glowym tluszczem jest loj zwierzecy to i tak chetnie kupuje i sobie nowe mydlo testuje. Te mydla sa bardzo delikatne, czesto nieperfumowane, lagodza mi skore, choc ja juz od pewnego czasu nie mam co lagodzic. Jakis czas temu polecilam mojej mamie zwykle szare mydlo, jak zaczela miec problemy ze skora. Kupilam jej szare mydlo, oczywiscie na loju zwierzecym( moja mama nie moze sobie pozwolic na zamawianie drogich mydel), jakie sa dostepne wszedzie, nawet na polce z chemia w spozywczaku. Wyprobowala i nagle ja olsnilo, ze takie mydla istnialy w jej dziecinstwie. Uzywalo sie ich do wszystkiego, nie tylko do mycia ciala. Odrazu jej problemy ustapily.
Ja wiem, ze dla niektorych sama mysl wykorzystynia loju zwierzecego moze napawac obrzydzeniem. Mnie to nie obrzydza. ja jestem tego zdania, ze jak juz zabijamy zwierzeta i spozywamy ich mieso, to powinno sie wykorzystac wszystko, a nie wyrzucac na smieci wartosciowe czesci, ktore poprostu dla naszego widzi misie sie marnuja. jestem miesozerna i takie marnotractwo uwazam na karygodne. Pewnie glupia jestem, ale co zrobic. Takie moje zdanie.
Tluszcz ten tak samo jak tluszcze roslinne ulega procesowi zmydlenia, jako ze jest duzo tanszy to i mydlo jest tansze, ale wlasciowosci myjace, lagodzace itd, ma takie zwykle szare mydlo bardzo dobre i jest alternatywa dla tych ktorym portfel swieci pustami.
Stary 2014-08-22, 20:57   #41
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Ktoras z pan wspominala ze oecn emydla nawet te naturalne nie sa juz robione wedlug receptur naszych babc prababdz ,dlaczego ? cos szkodzi na przeszkodzie zeby ktos zaczal produkcje mydel z receptur naszych prababek ?

JESLI chodzi o mydlo znane przez chyba wszytskie wizazanki ALEP ,mialam 20% i ono sciagalo mi bardzo skore,jakby troszke podraznialo,ale nie wysuszalo,ale to moze ze wzgledu na ten olej laurowy?

prawie 3 miesiace testowalam mydlo DUDU OSUN (codziennie wieczorem)- ono nie wysusza ,fajne jest ,ale po jakims czasie sposodowalo ze na policzkach skora stala sie jak atopowa ...swedziala niesamowicie luszczyla sie byla prawie krwawo czerowna-prawie jak atopowa..,przestraszylam sie i odstawilam,nigdy jeszcze zaden produkt nawet chemiczny nie wywolal czegos takiego... a stosowalam testowalam wieleeeeee produktow kwasow z apteki itp..

Monika Pogrzeba ,a moze zdradzilabys przepis na swoje, mydlo domowej roboty ? ? jakie skladniki dodawals i sposob wykonania ?

Chyba dla mnie odpowiednie by bylo mydlo naturalne w kostce ,nadajace sie dla skor bardzooo wrazliwych,atopowych,nacz ynkowych ze skladem typu : same oleje+woda+cos naturalnie kojacego +omega3 ??? ale czy takie w ogole istnieje ,da sie takie mydlo wykonac ??

tutaj wizaz podaje przepis na mydlo wlasnej roboty ,ale skad wziasc,gdzie kupie wodorotlenku sodu (NaOH)
- demineralizowanej wody???? i CZY DA SIE OBEJSC bez wodorotlenku sodu-bo przeciez to strasznie zracy skladnik i moze podrazniac wrazliwa skore ??? "
Samodzielne zrobienie mydła daje dużo satysfakcji i jest proste. Trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa, ponieważ w procesie produkcji mydła używany jest wodorotlenek sodowy lub potasowy. Są to substancje żrące. "

https://wizaz.pl/Pielegnacja/ABC-pie...m_campaign=NYT

Czas edycji: 2014-08-22 o 22:04

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-23, 08:00   #42
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
A co sadzcie o myciu twarzy codziennie pasta z glinki markonanskiej Ghassoul? artglitz ma taka glonke w formie pasty i sklad jej to : (glinka marokanska ghassoul ,woda.) CZY myjac nia codziennie twarz nie zaszkodzi skorze wrazliwej+ tlustej ?
Jest nawet taki produkt Logony z glinki białej do mycia twarzy, włosów i ciała, można stosować standardowo, jako maseczkę raz na tydzień np, ale służy do codziennego mycia. Polecam, to biała ziemia wulkaniczna z kwiatem lotosu. Jest też wersja brązowa z paczuli, ale moim zdaniem dużo gorsza.

Cytat:
Te sklady mydel ktore podalam sa to mydla z zapachem z olejkow eterycznych ,nie chemicznych Sa to znane mydla naturalne sprzedawane w sklepach bio z zdrowa zywnoscia " SAVON DU MIDI "
Niestety wiele osób reaguje uczuleniowo na olejki eteryczne, ale miałam kilka mydeł Savon du midi i żadne mnie nie uczuliło, mają co prawda wianuszek zapachów w składzie, ale w rzeczywistości nie pachną intensywnie, więc tych olejków mają śladowe ilości. Najbardziej polubiłam wersję Eglantine (Dzika róża) z serii kwadratowej z zatopionymi płatkami róż.

Cytat:
JESLI chodzi o mydlo znane przez chyba wszytskie wizazanki ALEP ,mialam 20% i ono sciagalo mi bardzo skore,jakby troszke podraznialo,ale nie wysuszalo,ale to moze ze wzgledu na ten olej laurowy?

prawie 3 miesiace testowalam mydlo DUDU OSUN (codziennie wieczorem)- ono nie wysusza ,fajne jest ,ale po jakims czasie sposodowalo ze na policzkach skora stala sie jak atopowa ...swedziala niesamowicie luszczyla sie byla prawie krwawo czerowna-prawie jak atopowa..,przestraszylam sie i odstawilam,nigdy jeszcze zaden produkt nawet chemiczny nie wywolal czegos takiego... a stosowalam testowalam wieleeeeee produktow kwasow z apteki itp..

Chyba dla mnie odpowiednie by bylo mydlo naturalne w kostce ,nadajace sie dla skor bardzooo wrazliwych,atopowych,nacz ynkowych ze skladem typu : same oleje+woda+cos naturalnie kojacego +omega3 ??? ale czy takie w ogole istnieje ,da sie takie mydlo wykonac ??
Ja też nie zachwycam się ani Alep ani Savon noir. To drugie koszmarnie mnie uczuliło, a Alep moim zdaniem nie jest mydłem łagodnym. U mnie, ale też i u mojego synka dużo lepiej sprawdzają się mydła marsylskie.

Dudu osun kocham miłością bezwzględną, jednakże do twarzy się u mnie nie nadaje, za mocne. Wolę jednakże od Alep zdecydowanie.

Jeśli chodzi o mydła najdelikatniejsze, to warto poszukać w seriach dla dzieci
Korah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-23, 11:56   #43
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
Ktoras z pan wspominala ze oecn emydla nawet te naturalne nie sa juz robione wedlug receptur naszych babc prababdz ,dlaczego ? cos szkodzi na przeszkodzie zeby ktos zaczal produkcje mydel z receptur naszych prababek ?

Monika Pogrzeba ,a moze zdradzilabys przepis na swoje, mydlo domowej roboty ? ? jakie skladniki dodawals i sposob wykonania ?

tutaj wizaz podaje przepis na mydlo wlasnej roboty ,ale skad wziasc,gdzie kupie wodorotlenku sodu (NaOH)
- demineralizowanej wody???? i CZY DA SIE OBEJSC bez wodorotlenku sodu-bo przeciez to strasznie zracy skladnik i moze podrazniac wrazliwa skore ??? "
Samodzielne zrobienie mydła daje dużo satysfakcji i jest proste. Trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa, ponieważ w procesie produkcji mydła używany jest wodorotlenek sodowy lub potasowy. Są to substancje żrące. "

https://wizaz.pl/Pielegnacja/ABC-pie...m_campaign=NYT

Ja mydla sama nie robie, ale takie dmowej roboty kupuje, sa to wlasnie mydla recznie robione.
Nie da sie zrobic mydla bez NaOH, a gdzie kupic ? W sklepie dla mieszaczy, wode demineralizowana kupisz na kazdej stacji benzynowej, w Realu itp sklepach.
Takie mydlo jak chcesz mozesz sobie zrobic, wlasnie taki skladniki jakie wymieniasz dodaje sie zeby zrobic mydlo.
Stary 2014-08-23, 17:56   #44
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Cytat:
Nie da sie zrobic mydla bez NaOH, .
No wlasnie a to zwiazek chemiczny...chemia..:roll eyes: wiec nadal nie wiem czy zdrowsze sa mydla naturlalne z NaOH ,czy zele z apteki np dla skory atopowej ???
Stary 2014-08-23, 20:58   #45
201608040942
Konto usunięte

Ale w reakcji zmydlenia NaOH zmienia sie wlasnie w mydlo. Odrazu mydla uzywac nie mozna, bo nam spali skore, mydlo musi lezakowac/dojrzec i w trakcie dojrzewania reakcja zmydlania trwa dalej az wszystkie oleje ulegna zmydleniu . Zeby mydlo mialo przetluszczanie dodajesz wieksza ilosc tluszczu niz powinno sie dac na dana ilosc NaOH i ta ilosc nie ulega zmydleniu i wlasnie ten niezmydlony tluszcz pielegnuje skore. Tego NaOH w takiej niezmienionej postaci juz w dojrzalym mydle nie ma, bo wchodzi on w reakcje z olejem.
Poczytaj co to jest mydlo, bo widze ze nie za bardzo masz pojecie piszac ze to chemia. Ja wiem ze to chemia, tak samo jak zel z apteki tez ma chemie w sobie, ale to sa dwa rozne produkty wjednym z nich ta chemia ulega reakcji zmydlania i juz jest po chemii Poczytaj dokladnie jak robie sie mydlo, co to jest ta reakcja zmydlania itd.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-23, 21:10   #46
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Ale w reakcji zmydlenia NaOH zmienia sie wlasnie w mydlo. Odrazu mydla uzywac nie mozna, bo nam spali skore, mydlo musi lezakowac/dojrzec i w trakcie dojrzewania reakcja zmydlania trwa dalej az wszystkie oleje ulegna zmydleniu . Zeby mydlo mialo przetluszczanie dodajesz wieksza ilosc tluszczu niz powinno sie dac na dana ilosc NaOH i ta ilosc nie ulega zmydleniu i wlasnie ten niezmydlony tluszcz pielegnuje skore. Tego NaOH w takiej niezmienionej postaci juz w dojrzalym mydle nie ma, bo wchodzi on w reakcje z olejem.
Poczytaj co to jest mydlo, bo widze ze nie za bardzo masz pojecie piszac ze to chemia. Ja wiem ze to chemia, tak samo jak zel z apteki tez ma chemie w sobie, ale to sa dwa rozne produkty wjednym z nich ta chemia ulega reakcji zmydlania i juz jest po chemii Poczytaj dokladnie jak robie sie mydlo, co to jest ta reakcja zmydlania itd.
Naturalne mydło ma na pewno mniej chemii, niż żel z apteki, no chyba, że jest jakiś żel z apteki, o którym nie wiem i zawiera same oleje, ekstrakty, a na końcu detergent, bez wody, bez konserwantów, poprawiaczy konsystencji itp.
Stary 2014-08-23, 21:26   #47
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Cytat:
Dziekuje za szczegolowe informacje ,a zele z apteki np do skor atopowych ten zawieraja wodorotlenek sodu(NaOH ?? czy nie ? on chyba jakby wyzera wybiela skore?
Stary 2014-08-24, 10:13   #48
201608040942
Konto usunięte

Zel nie moze zawierac NaOH bo jak by zawieral to juz by nie byl zelem.
Stary 2014-08-24, 19:36   #49
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

I nadal nie wiem czy mydla naturalne sa lepsze korzytsniejsze dla skory ,niz zele dla dzieci,dla skor wrazliwych...??
Stary 2014-08-25, 13:24   #50
201608040942
Konto usunięte

Dowiesz sie jak na sobie przetestujesz. kazda skora jest inna i co innego lubi.
Stary 2014-08-25, 17:44   #51
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Cytat:
No wlasnie mam wrazenie ,ze od silikonow ,gorsze dla skory w zelach jest wlasnie SLS -ktory jest prawie w kazdmy zelu,szamponie ..
Nieprawda, jest sporo zeli/szamponów na rynku bez sls... np. cała seria baby dream za grosze z Rossmana.

Cytat:
Mowi sie naglasnia ,zeby nie myc absolutnie skory mydlami ,bo to nagorsze co moze byc ,ze skore trzeba myc zelami ,
no, reklama dźwignią handlu
Cytat:
a co sadzicie zeby przy skorze bardzoo wrazliwej atopowej uzyc mydla naturalnego czy nie zaszkodzi nie podrazni ? mialam mydlo alepp i dudu osun,obydwa jednak troche podraznialy skore,sciagaly..
są różne rodzaje mydeł naturalnych, te, które wymieniłas chyba do najłagodniejszych nie należą... chociaż akurat aleppo dla skóry atopowej poleca się ze wzgl. na działanie przeciwzapalne.

Cytat:
I JESZCZE JEDNO PYTANIE a moze znacie cos jakis produkt ktory gdy umyjemy twarz zyskuje ona zdrowy odcien ?
nie, ja nie znam;

Cytat:
CZY FAKTYCZNIE te zele apteczne sa lepsze od NATURALNYCH MYDEL ? przecize nasze babcie kiedys nie mialy dostepu do takich zelow ? tylko mydla uzywaly ?
atak żeli myjących odbył się za mego życia, choć babcią (jeszcze) nie jestem, pamiętam, że cała rzecz zasadzała się na stwierdzeniu, że mydło w kostce zmienia ph skóry, a żele przeciwnie; tymczasem okazuje się, że większość żeli oparta jest na bardzo silnych, drażniących detergentach.
Teraz jednak wybór na rynku kosmetycznym naprawdę jest duży, trzeba tylko przestać czytać przednie etykiety produktów, nabrać dystansu do reklamowych zapewnień producentów i rozpoznać potrzeby i reakcje swojej skóry.
można znaleźć żele bez drażniących detergentów lub łagodne i naturalne mydła w kostce stosować w parze z hydrolatami... jednakowoż nadzieje na to, że po samym mydle skóra nabierze blasku tudzież innych walorów radziła bym porzucić

Edytowane przez mhm0808
Czas edycji: 2014-08-25 o 17:46
mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 19:46   #52
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Tak zachwalacie ten zel z rossmana dla dzieci i plyn do kapieli dla mam,a one wlasnie sprawialy ,ze moja skora szybciej sie przetluszczala,byla bardziej zszarzala,czetso zaczerwieniona...
Stary 2014-08-25, 21:03   #53
mhm0808
Obcy 8 pasażer Nostromo

Cytat:
Tak zachwalacie ten zel z rossmana dla dzieci i plyn do kapieli dla mam,a one wlasnie sprawialy ,ze moja skora szybciej sie przetluszczala,byla bardziej zszarzala,czetso zaczerwieniona...
Jakby co, to ja nie zachwalam... podałam do jako pierwszy z brzegu przykład żelu bez sls.
To, że coś ma fajny skład wcale nie znaczy, że będzie każdemu pasował. BD to kosm. dla dzieci, czyli dla delikatnych, bezproblemowej skór raczej...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

mhm0808 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-25, 22:29   #54
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
Napisane przez mhm0808 Pokaż wiadomość
Nieprawda, jest sporo zeli/szamponów na rynku bez sls... np. cała seria baby dream za grosze z Rossmana.

no, reklama dźwignią handlu
są różne rodzaje mydeł naturalnych, te, które wymieniłas chyba do najłagodniejszych nie należą... chociaż akurat aleppo dla skóry atopowej poleca się ze wzgl. na działanie przeciwzapalne.

atak żeli myjących odbył się za mego życia, choć babcią (jeszcze) nie jestem, pamiętam, że cała rzecz zasadzała się na stwierdzeniu, że mydło w kostce zmienia ph skóry, a żele przeciwnie; tymczasem okazuje się, że większość żeli oparta jest na bardzo silnych, drażniących detergentach.
Teraz jednak wybór na rynku kosmetycznym naprawdę jest duży, trzeba tylko przestać czytać przednie etykiety produktów, nabrać dystansu do reklamowych zapewnień producentów i rozpoznać potrzeby i reakcje swojej skóry.
można znaleźć żele bez drażniących detergentów lub łagodne i naturalne mydła w kostce stosować w parze z hydrolatami... jednakowoż nadzieje na to, że po samym mydle skóra nabierze blasku tudzież innych walorów radziła bym porzucić
NOO
i za mojego

Cytat:
Dlatego dziewczyny dobrze piszą, jeśli coś Ci nie służy to nie używaj tylko dlatego, że jest polecane Jeśli wolisz żele z drogerii, apteki, ktore mają substancje uznane oficjalnie za szkodliwe, to proszę bardzo, skoro ewidentnie widzisz, że służą Ci lepiej, niż naturalne mydło, czy żel dla dzieci, to dlaczego masz na siłę z nich rezygnować Każda skóra jest inna i co innego lubi. Ja nie lubię żeli, w życiu to miałam może 2-3 żele, które lubiłam, mydła wolę i glinki, ale też mam skórę wrażliwą i nie mogę ich używać codziennie, bo by przesuszyły, lubię mydło do twarzy 1-2 razy w tygodniu do dokładnego domycia, a na co dzień najbardziej lubię płyny micelarne i lekkie mleczka, chociaż cerę mam tłustą i każdy odradza mleczka przy takim typie skóry, a moja cera je ewidentnie najbardziej sobie upodobała, to dlaczego mam się nie wyłamać. Za to nie cierpi OCM.

Zgadzam się z Mhm, mitem jest to, że mydło to Zuooo stworzonym na potrzeby wypromowania koncernów produkujących żele znane raptem od 30 lat, a mydło znamy od tysiącleci.
Stary 2014-08-26, 01:18   #55
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

a jakiego mydelka uzywasz jakiej firmy ? tez mam skore bardzo wrazliwa+ tlusta..

Piszesz ze myjesz skore mleczkami ,micelami ,a nie sa one za slabe zeby oczysci skore z nocyz nocnego kremu ?
Stary 2014-08-26, 07:58   #56
Korah
Zakorzeniona Zmorah

Cytat:
a jakiego mydelka uzywasz jakiej firmy ? tez mam skore bardzo wrazliwa+ tlusta..

Piszesz ze myjesz skore mleczkami ,micelami ,a nie sa one za slabe zeby oczysci skore z nocyz nocnego kremu ?
Mydełek używam różnych, ale jest kilka do których chętnie bym wróciła. Najtańszą, łatwodostępną i bardzo dobrą do skóry wrażliwej opcją dla mnie jest mydełko dla dzieci Babydream. Za pewniaka jednakże uznaję mydla marsylskie, nigdy mnie nie zawiodły, nawet jak były mocno naperfumowane. Polecam zwłaszcza Le Chatelard i wcale nie są najdroższe. Świetne mydła ma też marka Scandia ( The secret soap store)

Rzecz w tym, że odkąd używam mleczek, to nie potrzebuję nocnych, treściwych kremów. Używam ich ze ściereczką tak samo jak robi się to przy OCM i wtedy cały brudek dokładnie jest zmyty ze skóry. Czasem dodaje do mleczka w zagłębieniu dłoni glinkę lub drobinki mąki ryżowej. Polecam jednakże mleczka z niską zawartością olejów ( tu konieczne jest czytanie składów inci).

Edytowane przez Korah
Czas edycji: 2014-08-26 o 08:00
Stary 2014-08-26, 20:31   #57
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Dzieki za ciekawe informacje sluchajcie nie chce zakladac nowego watku ,czy np przecierajac skore tonikiem pietruszkowym ,trzeba ja koniecznie po przetarciu osuszyc ,nie moze ten tonik sam wsiaknac wyschnac ? bo wysuszy skore? i takp rzy kazdym toniku ktorym przecieramy twarz ??

Czas edycji: 2014-08-26 o 20:34
Stary 2014-08-28, 14:57   #58
nie_ma_mnie
Rozeznanie

• sokiem z cytryny
  • płynnym miodem
  • mieszanką miodu z olejem 1:1

Edytowane przez nie_ma_mnie
Czas edycji: 2014-08-28 o 19:24
nie_ma_mnie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-28, 19:57   #59
Czlowiek Istota Marna
Rozeznanie

Niektore dziewczyny rankiem zamiast myc twarz woda+ cos tam ,przecieraja twarz tylko plynem micelarnym ,czy przez takie tylko przecieranie po nocy tylko micelarem nie spowoduje powstawania wagrow czarnych ,przy skorze mieszanej ?
Stary 2014-08-28, 21:12   #60
kasiatoya
Rozeznanie

Cytat:
Dzieki za ciekawe informacje sluchajcie nie chce zakladac nowego watku ,czy np przecierajac skore tonikiem pietruszkowym ,trzeba ja koniecznie po przetarciu osuszyc ,nie moze ten tonik sam wsiaknac wyschnac ? bo wysuszy skore? i takp rzy kazdym toniku ktorym przecieramy twarz ??
ja się psikałam i przecierałam wodą pietruszkową na wszystkie strony, zwłaszcza jak było upalnie i nic nie osuszałam
samo wysychało i nic nie wysuszyło
szczerze mówiąc nie wiem dlaczego miałby być wysuszający...
kasiatoya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości