Ile się szuka pokoju w Warszawie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-10, 12:31   #31
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Dot.: Ile się szuka pokoju w Warszawie?

Mi się najlepiej mieszkało na Bielanach, praktycznie przy granicy z Żoliborzem. Blisko metro i sporo terenów zielonych.
Teraz mieszkam na Ursynowie, nie jest źle, ale zdecydowanie głośniej i mniej miejsc do spacerowania. Nie zauważyłam, żeby było niebezpiecznie. Prawie wszyscy moi sąsiedzi to emeryci, a w nowszych blokach młode małżeństwa. Zaletą jest bardzo dobra infrastruktura - bliziutko mam kilka dużych sklepów, basen, różnorakie fitnessy i siłownie.
jesienny_lisc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 12:57   #32
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Na Ursynowie jest niebezpiecznie? W której części? Mieszkałam przez ponad rok i wydawało mi się, że tam to same starsze panie i młode matki urzędują
Mieszkałam 4 lata, zaczynałam kilkanaście lat temu od okolic Puławskiej, później były okolice Sadku i bardzo często ktoś kogoś pobił, studenci SGGW też swoje pokazali, najarana lub naćpana młodzież w Sadku. Być może teraz się coś zmieniło, jest więcej policji, ale mimo to mam złe wspomnienia z Ursynowem. Z kolei mąż mówi, że na Ursynowie mieszkało mu się całkiem nieźle, tylko 2 lata, ale mu się nawet podobało.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-08-10 o 13:00
Varga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 13:14   #33
JaOna19
BAN stały

A jak jest z komunikacją miejską? Łatwo czy ciężko dojechać z jednego miejsca w drugie np. dwie albo trzy dzielnice dalej?
JaOna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 13:28   #34
20160901857
Konto usunięte

Ja nie narzekam na komunikację. Wiadomo, że metro jest tylko jedno i tylko w określonych dzielnicach, ale tam, gdzie go nie ma, są tramwaje, autobusy jeżdżą często (co 5-10 minut, kiedyś mieszkałam w innym mieście wojewódzkim, gdzie w zwykły dzień autobusy są co 20 minut albo rzadziej). Wydaj mi się, że z każdego końca Warszawy można dojechać na drugi koniec z max. 3 przesiadkami, chociaż oczywiście czasowo to wychodzi różnie. Z Bemowa na Ursynów jeździłam 1h 15min (autobus+metro), z Ochoty na Wilanów tyle samo (tramwaj+metro+autobus). Jest też kolej miejska, ale akurat nigdy nie korzystałam, więc się nie wypowiem.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 13:51   #35
ferryboat
Zadomowienie

Kolej miejska super sprawa. Jeździłam ze Śródmieścia na Powiśle albo pod Stadion i nie było żadnych problemów, fajnie i szybko się jedzie, opóźnień nie zauważyłam.

Ale co racja to racja, w Warszawie nie ma większych problemów z komunikacją. Wydaje mi się tylko, że na I roku to warto mieszkać gdzieś w miarę blisko uczelni, zaznajomić się z okolicą i ogólnie miastem, a potem jak już się wie mniej więcej co gdzie i jak, to można dalej się wyprowadzać i szukać czegoś lepszego.
Stary 2014-08-10, 15:27   #36
_chocolate
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Pokaż wiadomość
A jak jest z komunikacją miejską? Łatwo czy ciężko dojechać z jednego miejsca w drugie np. dwie albo trzy dzielnice dalej?
Ogólnie komunikacja miejska jest dobrze zorganizowana. Najbardziej wiarygodne jest metro; opóźnienia zdarzają się kilka razy w roku, np. jak jest jakieś samobójstwo. Później tramwaje, bo nie stoją w korkach. Najgorzej jest polegać na autobusach.

Co do Ursynowa, to mieszkam tu od 5 lat i w życiu nie spotkały mnie tu żadne zaczepki ani jakaś niebezpieczna sytuacja. W jakieś potencjalnie nieciekawe miejsca, np. laski z pijaną i krzyczącą młodzieżą, się nie zapuszczam.

Edytowane przez _chocolate
Czas edycji: 2014-08-10 o 15:29
_chocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 19:54   #37
dorota_128
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _chocolate Pokaż wiadomość
Ogólnie komunikacja miejska jest dobrze zorganizowana. Najbardziej wiarygodne jest metro; opóźnienia zdarzają się kilka razy w roku, np. jak jest jakieś samobójstwo. Później tramwaje, bo nie stoją w korkach. Najgorzej jest polegać na autobusach.

Co do Ursynowa, to mieszkam tu od 5 lat i w życiu nie spotkały mnie tu żadne zaczepki ani jakaś niebezpieczna sytuacja. W jakieś potencjalnie nieciekawe miejsca, np. laski z pijaną i krzyczącą młodzieżą, się nie zapuszczam.
Z tym się akurat nie zgodzę, pamiętam jak jakoś w marcu jeździłam w środy na 8 na uczelnię (Ursynów-Bielany). Przez 4 tygodnie metro psuło się akurat w środę, akurat jak miałam na 8 i akurat do takiej pani doktor .
Tramwaje też stoją w korkach Widać to np. przy Królewskiej, z placu Bankowego do Świętokrzyskiej
Na Ursynowie mieszkam ponad rok, nic złego mnie nie spotkało. Wcześniej dwa lata na Pradze Południe i też wszystko było ok Po prostu nie trzeba kusić losu i słuchać intuicji

dorota_128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-10, 22:37   #38
KrwawaMary86
Zadomowienie

Polecam Bielany Rejon metra młociny i wawrzyszew - komunikacja dobra, biedronki, lidl, szpital bielański, las bielański.
Nasłuchałam się nieciekawych historii o Pradze, ale to też wszystko zależy od konkretnej ulicy. Koleżanka mieszka na Pradze Południe - rejon ronda Wiatraczna i twierdzi, że nie słyszała, żeby kogoś pobili.
KrwawaMary86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-10, 23:06   #39
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KrwawaMary86 Pokaż wiadomość
Polecam Bielany Rejon metra młociny i wawrzyszew - komunikacja dobra, biedronki, lidl, szpital bielański, las bielański.
Nasłuchałam się nieciekawych historii o Pradze, ale to też wszystko zależy od konkretnej ulicy. Koleżanka mieszka na Pradze Południe - rejon ronda Wiatraczna i twierdzi, że nie słyszała, żeby kogoś pobili.
Jakis czas temu robilam zakupy w tamtejszej biedrze i poszlam na przystanek, jechalam w strone szpitala. Szczerze mowiac chyba mialam pecha, bo tyle nieciekawego towarzystwa mi sie skumulowalo ze szok. Na przystanku dziwni ludzie, w autobusie tez. I co najlepsze, jedna taka parka wysiadla na moim przystanku kilkanascie minut pozniej
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-11, 18:33   #40
blueania
Zakorzenienie

Dokladnie, jesli mozesz sobie pozwolic na pokoj za min 800 zł znajdziesz szybko, nawet w 1-2 dni. Moja kolezanka ostatnio szukala czegos tanszego i troche jej to niestety zajelo, szukala ok miesiaca.
blueania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 18:48   #41
JaOna19
BAN stały

A co myślicie o Tarchominie? Trochę daleko od centrum i w związku tym mam pytanie czy da się tam dojechać tak,żeby się nie spóźnić na uczelnie no i czy ta dzielnica jest bezpieczna (ul. Myśliborska)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-08-17, 19:04   #42
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
A co myślicie o Tarchominie? Trochę daleko od centrum i w związku tym mam pytanie czy da się tam dojechać tak,żeby się nie spóźnić na uczelnie no i czy ta dzielnica jest bezpieczna (ul. Myśliborska)
Jeśli będziesz wychodzić z domu tak, by być na uczelni na styk to pewnie będziesz się spóźniać. Jeśli dasz sobie pół godziny zapasu to nie będzie tragedii.
Jednak miejsce jest całkiem dobre, będziesz miała autobus pod samą uczelnią, unikniesz spacerów. Kiedy kupowałam mieszkanie to szukałam opinii o Tarchominie i są całkiem dobre, więc niebezpiecznie chyba nie jest.
Stary 2014-08-17, 19:17   #43
aer
O RLY?

Tak, na Tarchominie jest bezpiecznie - mieszkam tutaj prawie 4 lata.

Jest kilka osiedlowych żuli, ale chyba tak jak wszędzie - w każdym razie nie zaczepiają, ani nic - pełna kultura. Na Tarchominie przeważnie mieszkają ludzie starsi, albo małżeństwa z małymi dziećmi - nie widać tu wielu studentów - myślę ze wzg na dojazd, ale odkąd mamy połączenie z metrem Młociny (około 10 min z przystanku Tarchomin) nie ma tak źle.

No i parę razy zdarzyło się, że ktoś śpiewał w nocy o wygranej Legii
aer jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 21:41   #44
biczi
Przyczajenie

Chwile na gumtree
biczi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-17, 21:48   #45
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Napisane przez biczi Pokaż wiadomość
Chwile na gumtree
No nie taką chwilę i nie wszyscy chcą czekać do 1 października
Stary 2014-08-18, 08:42   #46
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
No nie taką chwilę i nie wszyscy chcą czekać do 1 października
A kto ci każe czekać? Bo nie rozumiem
Stary 2014-08-18, 08:50   #47
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
A kto ci każe czekać? Bo nie rozumiem
Właściciele albo lokatorzy.W sensie nie obiecują,że do 1 października będzie wolny ten pokój,bo jak się wprowadzi ktoś inny np.teraz i się nie wyprowadzi do 1-go to zostaje. Rozumiesz teraz?
Wiesz coś o Tarchominie?
Stary 2014-08-18, 09:20   #48
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Właściciele albo lokatorzy.W sensie nie obiecują,że do 1 października będzie wolny ten pokój,bo jak się wprowadzi ktoś inny np.teraz i się nie wyprowadzi do 1-go to zostaje. Rozumiesz teraz?
Wiesz coś o Tarchominie?
Przecież jest dużo ofert od zaraz lub od pierwszego września. Właśnie przed chwilą znalazłam na pierwszej stronie ogłoszeń co najmniej 10.
Poza tym jeśli ktoś ma się wyprowadzić 1. października to się wtedy wyprowadza. Nie ma tak, że zostaje. Przecież podpisuje się umowę i to wszystko jest jakoś regulowane.

Jeśli podoba Ci się ten pokój na Tarchominie to bierz. Jeśli nie będzie Ci odpowiadało miejsce to się przeprowadzisz. W międzyczasie poznasz miasto, może sama się nakierujesz na to, gdzie chcesz mieszkać.
Jeśli tylko studiujesz to ja bym nie wybrzydzała jeśli chodzi o miejsce, a wybrała coś, gdzie mam blisko do sklepu, do przystanku, by pokój był tani, lokatorzy wydawali się w porządku i aby autobusy nie jeździły raz na pół godziny. Co innego jak byś do tego pracowała- wtedy szukałabym pokoju gdzieś w okolicach pracy lub uczelni, ponieważ na dojazdy jednak się traci trochę dnia.
Stary 2014-08-18, 09:25   #49
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Varga Pokaż wiadomość
Przecież jest dużo ofert od zaraz lub od pierwszego września. Właśnie przed chwilą znalazłam na pierwszej stronie ogłoszeń co najmniej 10.
Poza tym jeśli ktoś ma się wyprowadzić 1. października to się wtedy wyprowadza. Nie ma tak, że zostaje. Przecież podpisuje się umowę i to wszystko jest jakoś regulowane.

Jeśli podoba Ci się ten pokój na Tarchominie to bierz. Jeśli nie będzie Ci odpowiadało miejsce to się przeprowadzisz. W międzyczasie poznasz miasto, może sama się nakierujesz na to, gdzie chcesz mieszkać.
Jeśli tylko studiujesz to ja bym nie wybrzydzała jeśli chodzi o miejsce, a wybrała coś, gdzie mam blisko do sklepu, do przystanku, by pokój był tani, lokatorzy wydawali się w porządku i aby autobusy nie jeździły raz na pół godziny. Co innego jak byś do tego pracowała- wtedy szukałabym pokoju gdzieś w okolicach pracy lub uczelni, ponieważ na dojazdy jednak się traci trochę dnia.
Tak tylko ja się chcę wprowadzić od października tak,żeby nie płacić za wrzesień.Nie wybrzydzam,biorę ten pokój
Właśnie jak tam jest z tymi autobusami,normalnie kursują jakoś w miarę często?
Stary 2014-08-18, 09:30   #50
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz coś o Tarchominie?
Masz chyba lekki problem z językiem polskim. Nie mówię złośliwie, po prostu odpowiadasz średnio na temat, w dodatku strasznie chaotycznie. Powiem krótko: jeśli chcesz znaleźć pokój od 1 października, to szukaj takich ofert. Aczkolwiek może być ciężko, bo znaczna część osób zwalnia pokoje w okresie czerwiec-lipiec. Co nie znaczy, że szukanie jest bez sensu, bo może się coś trafić. Co nie znaczy, że w okolicach października będzie łatwiej.
O Tarchominie nie wiem nic, bo mnie nigdy w tamte rejony los nie rzucił.
Stary 2014-08-18, 09:40   #51
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Masz chyba lekki problem z językiem polskim. Nie mówię złośliwie, po prostu odpowiadasz średnio na temat, w dodatku strasznie chaotycznie. Powiem krótko: jeśli chcesz znaleźć pokój od 1 października, to szukaj takich ofert. Aczkolwiek może być ciężko, bo znaczna część osób zwalnia pokoje w okresie czerwiec-lipiec. Co nie znaczy, że szukanie jest bez sensu, bo może się coś trafić. Co nie znaczy, że w okolicach października będzie łatwiej.
O Tarchominie nie wiem nic, bo mnie nigdy w tamte rejony los nie rzucił.
Nigdy nie miałam problemów z językiem polskim.Denerwuję się jak piszę o przeprowadzce,pewnie dlatego jest taki chaos.Pokój już mam ogarnięty od 1 października.Wnerwia mnie tylko,że stamtąd jest 15 km do centrum Sorry
Stary 2014-08-18, 09:42   #52
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak tylko ja się chcę wprowadzić od października tak,żeby nie płacić za wrzesień.Nie wybrzydzam,biorę ten pokój
Tramwaj do metra jeździ bardzo często, może co 4-5 minut, a potem metrem, które też jeździ często. Masz też autobus pod sam kampus (we wrześniu jeździ chyba co 10 minut), ale jeździ on przez myśliborską tylko ze względu na objazd spowodowany budową torowiska, nie wiem do kiedy (kiedyś coś czytałam, że tramwaje mają już jeździć od tego roku, więc pewnie tylko kilka miesięcy będziesz korzystać z autobusu).

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

W Warszawie 15km do centrum to nie jest dużo.

Edytowane przez Varga
Czas edycji: 2014-08-18 o 09:42
Stary 2014-08-18, 09:43   #53
aer
O RLY?

Cytat:
Bardzo często (np. 101 do Metra Młociny kursuje przez prawie cały dzień co 10 min).
Stary 2014-08-18, 09:44   #54
Varga
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Bardzo często (np. 101 do Metra Młociny kursuje przez prawie cały dzień co 10 min).
O właśnie, zapomniałam o autobusie do metra.
Stary 2014-08-18, 09:49   #55
aer
O RLY?

No i już nie przesadzajmy, że Tarcho czy Nowodwory to koniec świata - wg mnie gorszy dojazd jest chociażby z drugiej strony Białołęki, czyli Lewandów i osiedle Derby.
Stary 2014-08-18, 09:52   #56
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Wrzuc ogloszenie, może byc na priv. Zerknę co i jak, żebys się w nie wpakowala w jakies dodatkowe oplaty czy cos
Stary 2014-08-18, 10:16   #57
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Wrzuc ogloszenie, może byc na priv. Zerknę co i jak, żebys się w nie wpakowala w jakies dodatkowe oplaty czy cos
Wysłałam do cb i do Vargi,bo ładnie doradzacie

Jadę je obejrzeć z mamą w tą środę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-08-18, 10:22   #58
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wysłałam do cb i do Vargi,bo ładnie doradzacie

Jadę je obejrzeć z mamą w tą środę
Dzięki

Hm.. od razu rzuciła mi się w oczy połowa czynszu. Pokój robi sie drogi
Stary 2014-08-18, 10:26   #59
JaOna19
BAN stały

Cytat:
Dzięki

Hm.. od razu rzuciła mi się w oczy połowa czynszu. Pokój robi sie drogi
Wiem,ale liczę po cichu,że tż się jednak ogarnie i zamieszka ze mną od pierwszego
Stary 2014-08-18, 10:28   #60
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem,ale liczę po cichu,że tż się jednak ogarnie i zamieszka ze mną od pierwszego
Ja bym na to nie liczyła, bo jesli się nie zdecyduje to będziesz w lekkiej dupce. W dodatku przewidziana jest 1 osoba, a wynajmujący może się nie zgodzić na dodatkowa osobę.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości