![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz. III
normalnie średniowiecze
![]() ![]() ![]()
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Ja wózek kupilam w 16 tygodniu
![]() ![]() ![]()
#35 |
Zakorzenienie
|
MACZUMA dziękuję
![]() U mnie na szczęście ani Mama ani teściowa nie mają takiego podejścia. Czekają tylko na informacje o płci aby mogły kupować już w konkretnym kierunku. Ja też nie mam zamiaru czekać do ostatniego dnia bo koszta mnie przerażą no i podejrzewam, że mąż by zwariował i kupił z 10 smoczkow i 15 butelek także wolę powoli sama kupować ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#36 |
Zakorzenienie
|
witam sie w 3 czesci. ja w lidlu wzięłam tylko body na długi rękaw różowe jedne drugie biało kremowe.
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ostatnio jak mnie ktoś obdarzył taka dobrą zabobonną radą to powiedziałam przy kolejnej okazji, kiedy była mowa o świętach, że my nic na święta nie planujemy, nie wiem nawet czy prezenty komukolwiek kupię, no bo tyle się przecież słyszy, że kobiety nie przeżywają porodu, więc po co zapeszać i się nastawiać... Wszystko oczywiście z uśmiechem na ustach, ale chyba zrozumiano aluzję ![]()
![]() |
#39 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Mi naszczescie nikt nie mowi ze za wczesnie na kupowanie. A nawet jak by gadali to bym kupowala i tak i tak.
#42 |
Zadomowienie
|
i ja uważam że takie gadanie to niech sobie wsadzą...oprócz tego że te chłopiny to myślą że wózek, łóżeczko i pieluchy wystarczą to gdzie to się połapie jak zobaczy tyle mega hitów niezbędnych....no i na ceny też pewnie nie spojrzy tylko poleci aby wszystko w jednym sklepie i szybciej.... mój by tak pewnie zrobił
![]() ja robię na początku września spotkanie z koleżankami i już jedna pyta czy może coś kkupić czy jestem przesądna... i może to nieładnie ale jak tylko będzie chciała to całą liste jej wyślę niech sobie wybiera co chce kupić.... liczę że dziewczyny pokupują mi jakieś drobiazgi tańsze a ja w październiku z grubej rury dokupię konkrety... |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
U mnie przyjaciółka co wizyta mnie się pytała czy wiadomo co będzie bo Ona już by chciała po sklepach poszaleć. Oczywiście powiedziałam aby kłopotu sobie nie robiła to usłyszałam, ze jej portfel i ona decyduje na co będzie wydawać pieniądze.
Nie mam zamiaru czekać do ostatniego dnia. Może jadąc do szpitala z bólami porodowymi mam wstąpić do sklepu na zakupy? Ludzie mają dziwne myślenie. Moja koleżanka urodziła w 35 tygodniu i wyprawki nie miała przygotowanej. Także lepiej szybciej coś mieć niż później się martwić. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#44 |
Zadomowienie
|
Też jestem tego zdania, że lepiej kupić za wczasu. Raz, że mniejszy wydatek jak się kupuje po trochę a dwa, że raczej jak by nawet naskładał pieniędzy, żeby kupić na raz to zaraz by się znalazły inne super ważne wydatki... no chyba, że ktoś ma super mocną wolę i tego nie ruszy :p z porodem też bywa różnie, a co jak nie daj Boże dziecko się urodzi w 32 tc ?? U mojej szwagierki tak było, szwagier kupił wszystko na szybko i moim zdaniem zrobił to nie dokładnie, lepiej mieć uszykowane za wczasu
![]() W rodzinie na szczęście nie ma takich co mi zabraniali kupować przed czasem ![]() Ja z lidla mam kilka łaszków dla dzieci. One z lupilu są, ich jakość jest zadowalająca ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Kupuję ciuszki w lidlu od kilku lat i musze powiedzieć ze jakościowo są ok. Jedynie rozmiarówka jest szalona - zawsze sporo większa niż napisane, np teraz Felek chodzi w koszulkach 86 cm chociaż ma 104, podobnie było z pajacami i śpiochami. Spokojnie kupujcie a dzieci sobie do nich dorosną. CO prawda 19,99 za 2 pary body to żadna rewelacja.
Ostatnio byłam w Kik-u w Rzeszowie sporo tanich ciuszków kupiłam welurowe wdzianko na wyjście ze szpitala za 20 zł. Zrobiłam obciążenie glukozą 50g po godzinie - 133 (uff) i mocz - ciągle ne ma bakterii - niech żyje żurawina! |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
któraś z was powiedziała że analizuje blog Sroki i wybiera perełki kosmetyczne.... siadłam i ja i głowa mi pęka...boż co oni nam wciskają w tych dzieciowych kosmetykach:/
a może zrobimy zestawienie najlepszych wg Sroki? |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Witam się i ja w III części
![]() ![]() Nadrobiłam Was ale przyznaję, że pobieżnie. Byliśmy w weekend na weselu kuzynki, dość daleko i dopiero dziś udało mi się odespać zmęczenie. Jednak już nie dla mnie takie wojaże i zarywanie nocy na zabawę ![]() ![]() ![]() Linka ja Ci pw z uaktualnieniem wyślę jakoś w pt bo w czwartek mam wizytę i chciałam jeszcze się co do płci upewnić ![]()
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
super pomysł ![]()
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Przeliczylam ilosc chlopcow i dziewczynek z 1 strony i wychodzi mi ze to chlopcow jak na razie mamy wiecej ;-)
Wszystko się zmienia, to nie znaczy, że na lepsze. Trzeba sprawić, by było lepiej. Nie można tylko gadać i mieć nadzieję, że samo się poprawi. Edytowane przez Paulinkus Czas edycji: 2014-08-18 o 14:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]() A ja się dziś strułam. Tż-et w sobotę otworzył zsiadłe mleko i zostawił w spiżarni! nie wiem czemu... a ja dziś myślałam że to nowe, bo przeniósł je ktoś rano do lodówki wypiłam i myślałam, że padnę feee!!!!!. Teraz jest mi strasznie niedobrze, co mogę na tą dolegliwość wziąć? mięta czy co? Na szczęście było z pasteryzowanego mleka ![]() A co do kiełbas domowej roboty, to ja takie jem, tylko sobie zawsze grzeje, bo smaczniejsze ![]() Inne sery też jem, takie wędzone ![]()
#51 |
Rozeznanie
|
Prawda? Masakra ile świństw wrzuca się do dziecięcych kosmetyków. Nic dziwnego, że później dzieciaki mają problemy ze skórą. Szczerze mówiąc nie znam się na składach, ale chciałabym stawiać na jak najbardziej naturalne środki. Z tego co widziałam u Sroki marka Hipp jest całkiem niezła, pewnie nie zwróciłabym na nią uwagi. A tak na mojej liście wylądowało sporo produktów tej firmy. Wiele osób poleca też oilatum, mimo braku rekomendacji kupię do na pierwsze trzy miesiące. Nie jestem zwolenniczką oliwek, dlatego chciałabym postawić na kompleksowe mycie i nawilżanie. Później przerzucę się na Pielęgnacyjny płyn do kąpieli Hipp.
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Rozeznanie
|
o produktach Hipp też słyszałam wiele dobrego, ja sama używam czasem oliwki
![]() ciekawostka o Oliatum: u mnie w aptece są w różnych opakowaniach - pudełko jedno chyba biało niebieskie z instrukcją w języku polskim i drugie chyba całe białe z opisem po niemiecku, w środku butelki o identycznym składzie i ta bez polskich napisów prawie 20 zł tańsza ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- a co mamusie myślicie o parafinie? ponoć często stosowana przy pielęgnacji niemowlaków ale ja jakoś nie jestem przekonana... wolałabym np taką oliwką Hipp smarować dziecko regularnie aby miało nawilżoną skórę, niż parafiną taką apteczną (choć nie do końca wiem co to i jak się tego używa). Siostra męża właśnie mówiła, że ona to dziecko kąpie w Oliatum a jak mu coś się gdzieś przesusza albo robi się mu ciemieniucha to właśnie parafiną smaruje. Co wy na to?
#53 |
Zadomowienie
|
mnie zaskoczyło u Sroki bambino- wychodzi że to jakiś szajs!
osobiście zrobiłam sobie zestawienie najlepszych chusteczek nawilżanych i produktów do kąpieli(płyny,szampony,ol iwki). selekcja najpierw jakość potem dostępność potem cena. myślę nad tymi emolientami.... miałam kiedyś okres w zyciuże myłam się tylko oliwką i było mi z tym bardzo dobrze...zastanawiam się czy przy bobasie taka opcja wchodziw grę...żeby go jak najmniej kosmetykować... |
![]() ![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
Ciekawa jestem co mamy powiedzą o preparatach na ciemieniuszkę. Pytałam o to mamę, ale mówiła że ona nie miała z tym problemu.
Ja przeanalizowałam analizy Sroki i jeżeli kogoś zainteresuję to z chęcią podzielę się wynikami. Ja kierowałam się ogólną opinią o składzie, dostępnością i ceną. Do kąpieli: -na początek Oilatum (ok.45zł) -później Rossmann Babydream (10zł) lub Hipp do kąpieli (20zł) Do pupy: -linomag zielony maść (8zł) - w razie zaczerwienień -Hipp krem ochronny na odparzenia - na co dzień (20zł) Do pępka: - Octisept małe op. (25zł) Do włosów: - Atoperal baby (15zł) - Hipp też niezły (12zł) Do buzi: -Hipp na wiatr i niepogodę - na wyjścia (ok.15zł) -Hipp na co dzień - w razie potrzeby (ok 15 zł) - Nivea na każdą pogodę - też dobry (ok 13 zł) Do ciała balsam: - Pharmaceris Baby (40 zł) - nie lubię oliwek Chusteczki -Tibelly baby sensitive - z Netto - Higgies zielone |
![]() ![]() |
![]() |
#55 |
Rozeznanie
|
ja jestem nastawiona na kosmetyki z Hippa
![]() ![]() ![]() ![]()
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() jeśli mogę dodać wybory Sroki - chusteczki nawilżane Tesco gaga fresh (fioletowe opakowanie) ok 4-5zł Tesco love baby newborn (w jakieś żółte kropki) huggies natural care (zielone) Biedronka Fitti (podobno zawsze w 3paku) Biedronka Dada Cotton Ultra Sensitive Auchan baby natural ok.4,5zł (z naturalnymi olejami!!) Auchan baby sensitive ok, 4,5zł Tami natural Care Cotton (mocno polecane chociaż ciężko dostępne) Real chusteczki nawilżane TIP (chociaż w okresie noworodkowym...sama nie wiem) -do kąpieli Floslek for baby Hipp szampon do włosów z migdałami BIO Rossmann szampon serii dziecięcej tej niebieskiej Rossmann oliwka z wit. E również z niebieskiej serii Hipp oliwka z olejkiem migdałowym (różowa butelka) Real Quality oliwka (produkt realowy) -produkty SOS w przypadku suchej skóry Linomag maść (biała tubka z zielonymi akcentami) Linomag płyn z wit. F (do bardzo suchej skóry. uwaga barwi ubrania!) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Super, czyli stawiamy na naturę. To mi się podoba.
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 | ||||
Zadomowienie
|
Witam się i ja w III części,
3 dni mnie nie było a tu już 3 część ![]() Dziś wieczorem mam wizytę u gina także proszę o kciuki. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeśli chodzi o ciemieniuszkę to mój brat stosuje u córeczki oliwkę hipp i wyczesuje, mojemu synkowi niestety pomógł tylko preparat z Emolium na ciemieniuchę, ale słyszałam też dużo dobrych opinii o jakimś preparacie na ciemieniuchę ze Skarbu Matki. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Jak kosmetyk dla dziecka ma ładnie pachnieć to zdecydowanie Hipp, a jak ma byc tańszy o dobrym składzie to rossmanowski. przetestowałam, na niealergicznym co prawda, dziecku. Wszystkie emolienty można kupić jak się okaże że coś uczula albo wysusza, a tak na zapas nie wiem czy jest sens wydawać sporo kasy.
Wypróbowane mam chyba wszystko Babydream i zawiedziona byłam tylko chusteczkami z olejkiem -niby natłuszczające ale jakoś mi nie podeszły. Kupując szampon zwróćcie uwage na datę przydatności "do spożycia". Ja w ramach zakupów i prezentów miałam 3 różne szampony i...łyse dziecko ![]() Przy okazji zakupów dla dzieci nie zapominajmy o sobie ![]() Stanik "karmnik" z Canpolu - któraś pytała - wygodny i funkcjonalny, niestety mało elegancki. I podkłady poporodowe (jak to paskudnie brzmi) są "elegantsze" Canpolu i "zwyklejsze" nie pamiętam czyje - chłonność identyczna - cena 4 lata temu dwa razy niższa. |
![]() ![]() |
![]() |
#60 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Oliwkę zastosuję w ostateczności ![]() ![]() Cytat:
Zapisuję nazwę ![]() Edytowane przez jusssi Czas edycji: 2014-08-18 o 16:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.