Parówki jeść czy nie? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-11-10, 12:37   #31
_Bjeata_
Zadomowienie

GG do _Bjeata_
Post Dot.: Parówki jeść czy nie?

Cytat:
Napisane przez joannap18
Witam, ja mojemu 14 miesięcznemu synkowi daję parówkę 2-3 razy w tygodniu. Za parówkę jest w stanie zabić ;-)) Kupuję normalne, wieprzowe...mój mąż jest rzeźnikiem i dlatego twierdzi, że to wszystko jedno....i w każdej kiełbasie, w tym w parówkach są konserwanty i tony chemii. Pozdrawiam...
Wybacz, ale nie jest normą, że w każdej wędlinie jest masa konserwantów, sama kupuję wędline u jednego rzeźnika taką bez konserwantów i jest ona faktycznie bez doprawiania.
Szynka potrafi się zeschnąć jak mi leży kilka dni w lodówce ale nie jest obślizła (jestem analitykiem i o specjalności spożywczej i przy dobrym sprzęcie i odczynnikach można sprawdzić co w kiełbasce siedzi),
pozdrawiam

"Tęsknota, słowo zużyte,
Otwarło mi swoją dal...
Jak różne są rzeczy ukryte
W króciutkim wyrazie: żal."

_Bjeata_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 15:42   #32
karienna32
BAN stały

GG do karienna32
Dot.: Parówki jeść czy nie?

Ja mam dwuletnią córkę , ona bardzo lubi parówki. Kupuję jej parówki " WIEDEŃSKIE" są to duże i grube paróweczki. Bardzo smaczne, podaję jej je na ciepło. Podgrzewam w mikrofali i czasem kładę na nie ser ( rozpuszcza się na parówce , moja Wiki zawsze mówi- MIAMI jak widzi że wyciągam z lodówki ser).
karienna32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 15:43   #33
karienna32
BAN stały

GG do karienna32

Parówki WIEDEŃSKIE kosztują ok. 9,50 za kilogram.
karienna32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 18:34   #34
_Bjeata_
Zadomowienie

GG do _Bjeata_
Post Dot.: Parówki jeść czy nie?

Jeśli chodzi o parówki to jest w nich dużo soli i mielone z róznych rodzajów mięska (niekoniecznie chciałabym wiedzieć z czego) .
Moja córa jadła parówki ale skutecznie ją od tego odzwyczaiłam na rzecz wiejskiej kiełbaski w naturalnym flaku

"Tęsknota, słowo zużyte,
Otwarło mi swoją dal...
Jak różne są rzeczy ukryte
W króciutkim wyrazie: żal."

_Bjeata_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 20:34   #35
fajna laseczka
Raczkowanie

GG do fajna laseczka

Jak wiecie mam dopiero 18lat ale oglądałam kiedyś proram że parówek nie powinno się podawać dzieciom bo właśnie sa robione z jakichś niezbyt 'korzystnych rzeczy' resztek czy coś w tym stylu i następnie mielone.Jednak wiem że rodzice podaja dzieciom parówki,sama równiez jako maluch je jadłam i tak naprawdę chyba większej szkody nie wyrzadzą
fajna laseczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-28, 15:03   #36
jastin83
Zakorzenienie

Jak dobrze ze jest wyszukiwarka

No właśnie no i co z tymi parówkamidajeci e je swoim pociechom czy nie?
Po przeczytaniu wąteczku zdania sa podzielone,ale przecież urozmaicenie pokarmów dziecka to podstawa.
Ja podaje swojej 14-sto miesiecznej córce parówki cielece dwa,czasem trzy razy w miesiącu,czasem zwykłe a czasem z serem w środku.Wika je bardzo lubi i chętnie sie nimi zajada
A jak jest u Was?Odnawiam wąteczek bo jestem ciekawa czy Wy tez je podajecie?Wsumie troche czasu minęło od ostatniego postu w tym wątku dlatego piszcie co myslicie o tym?

Edytowane przez jastin83
Czas edycji: 2007-03-29 o 11:05 Powód: pomyłka!
jastin83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-28, 17:17   #37
paula78
Zakorzenienie

2-3 razy w tygodniu to jak dla mnie zdecydowanie za czesto,szczegolnie dla 14 miesiecznego bobaska.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 08:31   #38
marcelina73
Wtajemniczenie

Z zasady nie.
Ewntualnie raz "na ruski rok" - tylko najwyższej jakości - które i tak mają 2 x więcej tłuszczu (zwierzęcego) niż białka .
Urozmaicanie diety dziecka jest ważne, ale chodzi o rzeczy zdrowe - a parówki takie nie są. Ważne też, aby dziecko poznało różne pokarmy, ale równie ważne jest wpajanie pewnych nawyków żywieniowych.
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 11:04   #39
jastin83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
2-3 razy w tygodniu to jak dla mnie zdecydowanie za czesto,szczegolnie dla 14 miesiecznego bobaska.

paula źle sie wyraziłam oczywiście ze takie podawanie jest za częste mała dostaje 2-3 razy w miesiącu mój bład

jastin83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 11:06   #40
kiciamała
Zadomowienie

Jeśli produkt jest zalecany dla dzieci ponizej 3 roku życia ma na etykiecie zamieszczona taką informacje. Moja córka ma 4 miesiące ale chyba nie bede wprowadzać parówek do jej diety przed 3 rokiem życia.

http://www.swiatkonsumenta.pl/testy....d=&topicid=511
kiciamała jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-29, 14:31   #41
Jupi
Zadomowienie

GG do Jupi

na pewno jeszcze dlugo nie dam parowek!
moja corka ma 9,5mies.

//Paula- gdzie Was tam wywialo na Bali? sa gdzies zdjecia na wizazu? albo gdziekolwiek?
Jupi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-01, 14:25   #42
adeptka sztuki Cartera
Raczkowanie

Ja co prawda nie mam jeszcze dziecka , ale może kiedyś będę miała
Wiem ,że nie dam mu parówek , a jeśli już to nieprędko i tylko te najlepszej jakości. Nasłuchałam się i naczytałam jakim syfem są parówki , więc jestem przeciw. Są robione przede wszystkim z mięsnych odpadów takich jak :
tłuszcze, skóry, krowie wymiona, drobiowe łby nawet!,chrząstki czasami dodaje się mięso "normalne" + ogromna ilość zagęszczaczy,polepszaczy smaku ,przypraw itd To wszystko jest dokładnie mielone i mieszane.
Dawniej jadałam parówki tylko te "lepsze" i to sporadycznie ,od jakiegoś czasu nie jem wogóle i wcale mnie do tego nie ciągnie.
adeptka sztuki Cartera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-01, 14:47   #43
paula78
Zakorzenienie

Foty sa w watku pt: czas do przedszkola "

Nie przesadzalabym z ta okropnosci parowek, wszytsko teraz jest pelne soli,polepszaczy,itp takz einne nawet najdrozsze wedliny itp.

poza tym wszytsko jest dla ludzi i nie da sie uchrnoin przed wszytskim bo dzieci w przedszkolu tez jadaja parowki ,szkolne stolówki itd.

najwazniejsze to urozmaicenie diety ,nie zakazywania calkowite soli,cukrów ,tluszy itd ale umiar we wszytskim. wiadomo ze zakazany owoc smakuje najlepiej.

ogladalm ostatnio jakis program o grubasach i byly przeprowadzony eksperyment :dzieci w wieku 5 lat jadly chipsy na stole stal sloik z tymi amymi chipsami ale nie mogly ich dostac ,w koncu pani pozwolila i co sie okazalo ze te zakazane pomimo iz byly identyczne jak dozwolone smakowaly dzieciom o niebo lepiej

Stary 2007-04-02, 07:07   #44
poissonivy
Zakorzenienie

Ja popieram zdanie adeptki, co jest w tych parówkach to lepiej nie wiedzieć, oczywiście jak się je spożywa...
Absolutnie ja parówek nie jem i na pewno nie dam ich mojemu dziecku. Jeśli w domu ich nie będzie widzieć, to wtedy nie będzie uznawac tego czegoś za produkt zakazany.
I nie jest prawdą, że wszystko jest pełne konserwantów. To wszystko zależy ile za wędlinę płacisz, oczywiście płacąc 9 zł/ kg nie można spodziewać się niczego dobrego. Kiedy kupujesz polędwicę za 40zł/kg to to nadaje się do jedzenia. Polędwica taka konserwowana jest jedynie chlorkiem sodu (czyli tzw. solą), dlatego taka wędlina nie staje się "śliska" nawet kiedy poleży sobie tydzień w lodówce. Natomiast pozostałe, tanie wędliny konserwowane są (pomijam polepszacze, które z 1 kg surowca "robi" 1,5 kg wyrobu - magia normalnie) saletrami, czyli azotanami (V), które w układzie trawiennym dziecka mogą przechodzić w azotany (III) (ma to podobno związek z niewytwarzaniem dostatecznej ilości kwasu żołądkowego), a co one powodują, to proszę poczytać.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-04, 21:13   #45
paula78
Zakorzenienie

Jakos trudno i uwierzyc ze poledwica za 40 zl konserwowana jest tylko sola ,
nie uwazam tez by produkty tylko drogie byly dobre i zdrowe ,kierujac sie takim wyznacznikiem mozna wpasc w niezly mlyn.

Stary 2007-04-04, 21:25   #46
poissonivy
Zakorzenienie

Możesz Paula nie wierzyć, ale faktycznie tak jest. Smak polędwicy konserwowanej jedynie solą znam, więc mam porównanie, czy jest , czy nie jest. Wygląd takiej polędwicy może nie jest tak piękny, jak wędlin z saletrą (różowiutkie, jędrne i wilgotne), ale za to wiem, że to co jem jest faktycznie mięsem, a nie czymś nieokreśłonym.

I wbrew pozorom taka wędlina bardzo długo się nie psuje. Dowód? Szynka parmeńska, którą moczy się w solance, a potem może sobie leżakować i przez 3 miesiące.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-05, 09:18   #47
paula78
Zakorzenienie

Nie znam sie na wedlinach bo sredni zjadam plasterek na miesiac(nie kupuje tych za 9 zł ale tez nie za 40 wiec nie wiem czym sa konserwowane) ale szynka parmenska mhhh mniam cena jest dobijajaca fakt.

Stary 2007-05-25, 15:24   #48
nikita-21
Raczkowanie

Ja parówek swojemu dziecku nie dam jeść. To wędlina mięsopodobna . Wogóle wędlin ze sklepu nie jadam. Jak na wsi kupimy świnie przyjedzie rzeźnik i przerobi mięso na wędliny to to jeść można. Sklepowego jedzenia nie jem!!!! Znam proces produkcji tego świństwa i mi starczy.
nikita-21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-25, 15:29   #49
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikita-21 Pokaż wiadomość
Ja parówek swojemu dziecku nie dam jeść. To wędlina mięsopodobna . Wogóle wędlin ze sklepu nie jadam. Jak na wsi kupimy świnie przyjedzie rzeźnik i przerobi mięso na wędliny to to jeść można. Sklepowego jedzenia nie jem!!!! Znam proces produkcji tego świństwa i mi starczy.
jak znałabyś proces produkcji innych rzeczy zapewne nic byś nie jadła mój Tż twierdzi, że w parówkach przemielone są wszelkie odpadki (oszczędzę szczegółów) i ja się z nim zagadzam. z tym, że drobiowe wydają mi bezpieczniejsze od wieprzowych. wiem, że dzieci lubią parówki i mam cichą nadzieję, że taki MORLINEK czy SOKOLIKÓW nie faszerują nie przytoczę czym
alufa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-05-25, 18:42   #50
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
masz dziecko i zarzekasz sie na przyslzosc ?
bo to ogromna roznica.

sklepowego jedzenia nie jesz czyli co chleb pieczesz ?sery robisz?

w przedszkolu tez zabronisz podqwqniq jedzeniq ?

Stary 2007-05-25, 21:15   #51
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Cytat:
Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
masz dziecko i zarzekasz sie na przyslzosc ?
bo to ogromna roznica.

sklepowego jedzenia nie jesz czyli co chleb pieczesz ?sery robisz?

w przedszkolu tez zabronisz podqwqniq jedzeniq ?
Miałam się zapytac dokładnie o to co Paula.
Co w takim razie jesz? Pokaż mi żywność ogólnie dostępną bez konserwantów. Nie wierze że dziecięce bobofruty, kaszki itp też są bez skazy. Nie demonizujmu jedzenia, nie mozna popadać w paranoje.
Mądre poradniki nakazują by piec samemu mięso na kanapki i dawać to dziecku. Skąd mamy wiedzieć ile świństwa jest w tym kawałku np. schabu? Może tyle samo co w sklepowej wędlinie.

"Ludzie nie zdają sobie sprawy jak mało istnieją" Leo Lipski
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-30, 11:52   #52
Roxette
BAN stały

GG do Roxette

wicie co, po tym co tutaj przeczytałam o tych parówkach to chyba ich sama juz do ust nie wezmę
Roxette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości