|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: On nie chce mieć dzieci... ale może mu się odmieni(?)
Teoretycznie każdemu może się odmienić - znam parę (znajomi ojca), którym się odmieniło (na szczęście obojgu) po 40stce i są szczęśliwymi rodzicami córeczki. Zdaje się też, że była wcześniejsza ciąża, ale zakończyła się poronieniem. Ale moim zdaniem takie spektakularne zmiany zdania nie zdarzają się często i z moich obserwacji, jeżeli się zdarzają, to u obojga, gdzie oboje wcześniej deklarowali bezdzietność. Nie znam pary z różnicą "ja chcę dzieci, on nie" czy odwrotnie, żeby zakończenie było szczęśliwe (nawet jak się dziecko pocznie).
Ja NIGDY nie byłabym z kimś, kto nie chce dzieci. Dla mnie to tak kluczowy element życia. Jak nie poczniemy naturalnie, to adopcja - i tu też się zgadzamy. Odradzam czekanie i liczenie na to, że pan zmieni zdanie.
|
|
#32 |
|
BAN stały
|
Stąd, że w powszechnym mniemaniu jak chcesz mieć dzieci to jesteś dojrzałym, odpowiedzialnym człowiekiem, a jak nie chcesz - to masz braki, jesteś wiecznym dzieciakiem i właśnie - osobą niedojrzałą. Tak rozumuje przeciętny kowalski, niestety.
Do tego stopnia to 'działa', że nawet jak nastoletnie dziecko deklaruje, że kocha dzidziusie i będzie miało kiedyś swoje, to jest to przyjmowane z całym zrozumieniem i akceptacją i nikt nie wpiera dziecku, że mu się 'odmieni' (ciekawe określenie ). No przecież NORMALNIE rozumuje, ZDROWO. Jak 'wszyscy' normalni.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Przyczajenie
|
Wydaje mi się też, że on nie do końca rozumie, co się właściwie dzieje...i czym się to może skończyć.. Kiedy rozmawialiśmy, ja pragnęłąm usłyszeć,że są szanse na jakiś kompromis... że może z z miłości do mnie... on natomiast wielokrotnie kwitował: "Wiesz jak myślę i nic w tej chwili na to nie poradzę"... poczułam się sama w tej sprawie...kiedy stwierdziłam, że takie konflikty nie kończą się fochem ani cichymi dniami, tylko gorzej i że się tego boję... dowiedziałam się "że Luby już zdążył zauważyć, że w wielu sprawach przesadzam..."
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Prawda jest taka że ślub i posiadanie dzieci to sprawy w których nie ma kompromisu.
Ja bym się nie związała z takim facetem ponieważ chcę mieć dzieci, pomyśl logicznie skoro już teraz się to niepokoi co będzie za 5 lat? Nigdy nie licz że się facetowi odmieni, czasem się zdarza ale nie nastawiałabym się mój brat ma 30 lat i mówi że nie chce mieć dzieci bo nie jest gotowy na taką odpowiedzialność i nie czuje potrzeby , mówi może kiedyś , ale raczej nie chce. |
|
|
|
|
#35 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
|
|
|
|
#36 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli posiadanie dziecka/dzieci Cię uszczęśliwi - przy jakiejś okazji powiedz mu to. Powiedz że nie wyobrażasz sobie życia bez dzieci, że byłoby puste, że w takim horyzoncie czasowym 2-5 lat już byś pomyślała o dziecku. Niech to nie będzie kontynuacja rozmowy : "co on sądzi o posiadaniu dzieci", tylko luźne przedstawienie Twojego poglądu. Przywołaj przykład znajomych którzy mają/ nie mają dzieci/ lub właśnie im się coś urodziło. Powiedz że uważasz że dobrze/źle zrobili/ pospieszyli się/ trochę późno urodzili to dziecko ale dobrze że się zdecydowali. Nie odnoś się do jego poglądów tylko do swoich. |
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
Zgadzam się, nie ma kompromisów w tej kwestii. Nie można mieć dziecka tak trochę. Uważam, że powinnaś zacząć szukać partnera, który chce mieć dzieci, inaczej skażesz się na nieszczęśliwość. |
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Kompromis w tej sprawie to można mieć co do liczby dzieci, ale nie : chcę dziecko/nie chcę dziecka.
Tu już wyżej Wiedma napisała tak: Cytat:
Dla mnie to jedna z rzeczy, które powinny być spójne. Edytowane przez madana Czas edycji: 2014-08-27 o 10:36 |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Nie powinno się decydować na dziecko tylko dlatego, że się kogoś kocha. Ciekawe jak Ty byś się poczuła, gdybyś się któregoś dnia dowiedziała, że Twój ojciec tak naprawdę nigdy nie chciał żebyś się urodziła, ale się poświęcił, bo mama chciała? No chyba nie bardzo to fajne. |
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Facet zmęczy się tematem i sam ucieknie. Autorka pisała że pytała się faceta jakie jest jego zdanie na ten temat. I miała nadzieję że jego odpowiedź będzie ją zadowalała. Nie doczytałam żeby ona jemu mówiła na temat swoich poglądów na ten temat. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-08-27 o 11:23 |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorko powinnas sie rozstac z facetem. on nie ma 20stu lat tylko 30sci i skoro mowi ze nie to znaczy ze nie.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Jesteś tak dojrzała, że chciałabyś dla swojego dziecka ojca, który go nie będzie kochał, tylko "zmusi się przez wzgląd na miłość do ciebie"? Przerażające... |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz, w sumie wiedziałaś od początku, że on tych dzieci nie chce. I sama jesteś sobie winna, że dałaś się wciągnąć w taki związek. Nie za co liczyć, że mu się zmieni, czy "dojrzeje". On jest dojrzały, wie że nie nadaje się na ojca/nie czuje się na siłach, więc się na to nie decyduje. Jego prawo.
|
|
|
#44 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Autorko, według mnie mu się nie odmieni. Uważam, że tekst "może kiedyś" wygłasza się najczęściej, by złagodzić szok i jakoś wybrnąć z tej okropnej rozmowy [i najlepiej nigdy nie wracać
]. Dlaczego uważasz niechęć do posiadania dzieci za coś dziwnego? Dlaczego oczekujesz, że go olśni? I że się poświęci z miłości dla Ciebie? Skoro tak, poświęć się może Ty - i nie miej dzieci, bo przecież też go kochasz, prawda? Więc niekoniecznie on musi ustąpić, pokaż, że to z Twojej strony prawdziwa miłość ![]() Cytat:
gdzie są ci faceci, o których piszesz? Na moje nieszczęście, spotykam samych marzących o dzieciach Cytat:
Przerażające. Odeszłabym na jego miejscu za tak rażący brak szacunku do mojej osoby i do mojego zdania. Cytat:
Cytat:
Okropność, tylko posiadanie dzieci jest normalne. Jedyne normalne, nie ma innego normalnego życia ![]() Cytat:
Edytowane przez Aysell Czas edycji: 2014-08-27 o 12:42 |
|||||
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchaj to wygląda tak
aktualnie jesteście w związku. on nie chce dzieci. ty chcesz dzieci. i co sądzisz, to chyba dostateczny powód by w tym związku nie być? Odmieni mu się? Ale ty myślisz, że kiedy? na pewno nie w przeciągu 10-15 lat jak chcesz to czekaj... jak masz czas tylko dziwne, że dla ciebie spełnianie siebie nie jest ważne. Wolisz spełnić faceta. Smutne.Chociaż w sumie lepiej, że on nie chce dzieci. Nie wiem co z ciebie byłaby za matka jeśli faceta traktujesz jak jedynego boga i wybierasz nawet odrzucenie własnego szczęścia w imię jego. Prawie jak zakochana 15 latka Serio nie wiem co trzeba mieć w głowie żeby wiązać się z kimś kto ma całkowicie inne spojrzenie na życie. Nie planujemy dziecka, ale doskonale wiem, że TŻ nie tyle chciałby, co chce. Jakby nie chciał to na pewno dowiedziałabym się o takim czymś wcześniej i nie kontynuowałabym relacji po dziś dzień. Nie jestem głupia. Bo ja chcę dziecka bardzo. I jakoś moje zdrowie psychiczne, spełnienie i poczucie instynktu jest dla mnie ważniejsze... Edytowane przez chwast Czas edycji: 2014-08-27 o 12:56 |
|
|
|
|
#46 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
Ale ciekawi mnie dlaczego akurat synów ? A córce to nie jest potrzebny wyrozumiały, inteligentny i opiekuńczy ojciec ? ---------- Dopisano o 13:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
no taki mam dzień na dramatyzowanie, po prostu no. :d
|
|
|
|
|
#48 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ludziom w wieku Autorki, gdy twierdzą, że dzieci mieć nie chcą i nie będą, mówi się, że im się odmieni - więc może się odmieni co prawda, nieco na odwrót, niż by to było "normalne", ale może jednak... może jednak ![]() ![]() Syn też wtedy na pewno [na pewno!] posiadałby te wszystkie zalety i uszczęśliwiłby następną kobietę za jakieś 25 lat i tak dalej
Edytowane przez Aysell Czas edycji: 2014-08-27 o 13:14 |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, to nie jest facet dla Ciebie, jeśli naprawdę chcesz mieć rodzinę,a on naprawdę nie. Nie trać czasu, bo jest mnóstwo mężczyzn marzących o dzieciach.
|
|
|
|
|
#51 |
|
lokalna gwiazda
|
A może facet po prostu jeszcze nie wie, czy z autorką chciałby spędzić życie, a już ma decyzję o dzieciach podejmować... Co z tego, że 30-tka na karku, jemu zegar biologiczny nie tyka.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
też tyka, coraz większa liczba mężczyzn ma problemy z liczba plemników, ruchliwością ....
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to nie jest decyzja jako taka, to jest chęć, albo niechęć, tak w ogóle. Można stwierdzić, że się nie chce mieć dzieci nawet nie mając żadnego partnera życiowego, bo to jest po prostu kwestia, która zależy tylko od tej danej osoby. A kiedy się już taki partner pojawi, to z jego osobą nie ma to absolutnie nic wspólnego.
|
|
|
|
#54 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Porozmawiaj z nim Autorko i daj do zrozumienia, że jeśli on w Waszej wspólnej przyszłości dzieci nie widzi to ta przyszłość jest niemożliwa. I zacznij się powoli nastawiać na zerwanie, bo tkwienie w związku, w którym któreś z Was miałoby być nieszczęśliwe to słaby pomysł. Tu nie ma kompromisu. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Oni są razem 9 miesięcy - to już najwyższy czas, aby wiedzieć, czy istotne priorytety w związku się zgadzają - a dzieci do takich należą. Nawet, jeśli neie planują ślubu teraz, trzeba wiedzieć już po kiku miesiącach znajomości, czy priorytety są zgodne i czy warto inwestować swój czas, emocje w ten związek. Żeby za 3 lata nie było "ale ja mówiłem, że nie chcę dzieci".
Ja sama trafiałam na fecetów, chcących dzieci, i nie rozumieli, czemu po paru miesiącach, nie chciałam znajomości ciągnąć, bo moje "nie chcę mieć dzieci" kwitowali "młoda jesteś, zmienisz zdanie". Dobiegam 30 - stki i nie zmieniłam. |
|
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
Mówi ci ze nie chce dzieci żebyś potem nie miałaś pretensji ze ci nie powiedziedzial, że widziałaś. Mówi ci ze może mu się odmieni zżebyś nie odeszła. Teoretycznie może mu się odmienić. Teraz łatwiej odejść.
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Przecież nawet singiel może wiedzieć, że chce mieć dzieci - nie wie kiedy dokładnie ani z kim, ale ogólnie wie, że chce. |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#59 | |
|
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Ciekawe, że w kolejnym związku na kwestię posiadania dzieci patrzyłam inaczej, bez niechęci. |
|
|
|
|
|
#60 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:57.

Skad w ogole taki pomysl?
). No przecież NORMALNIE rozumuje, ZDROWO. Jak 'wszyscy' normalni.

?
]. Dlaczego uważasz niechęć do posiadania dzieci za coś dziwnego? Dlaczego oczekujesz, że go olśni? I że się poświęci z miłości dla Ciebie? Skoro tak, poświęć się może Ty - i nie miej dzieci, bo przecież też go kochasz, prawda? Więc niekoniecznie on musi ustąpić, pokaż, że to z Twojej strony prawdziwa miłość
Przerażające. Odeszłabym na jego miejscu za tak rażący brak szacunku do mojej osoby i do mojego zdania. 

to nie jest decyzja jako taka, to jest chęć, albo niechęć, tak w ogóle. Można stwierdzić, że się nie chce mieć dzieci nawet nie mając żadnego partnera życiowego, bo to jest po prostu kwestia, która zależy tylko od tej danej osoby. A kiedy się już taki partner pojawi, to z jego osobą nie ma to absolutnie nic wspólnego.