Nago do sklepu? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-08-27, 19:25   #31
dekra
Rozeznanie

Dot.: Nago do sklepu?

Zastanawiam się jaki temat zobaczę jutro. -.-
dekra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 19:32   #32
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
To jaka część ciała jest uważana za wstydliwą oraz stopień zakrywania ciała oraz odczucie wstydu przy patrzeniu na nagość jest uwarunkowane kulturowo. Ludy pierwotne to się w jakiś sposób odziewały w celach praktycznych czyli ochrona przez zimnem, ranami. Natomiast nie z powodu wstydu czy potrzeby intymności
Mnóstwo cech pierwotnie miało praktyczny cel, a potem zupełnie inny, tak też jest w tym wypadku. Wstyd przed nagością jest uwarunkowany typowo przystosowawczo, ewolucyjnie.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 19:37   #33
zakonna
Naczelna Nastolatka

jakoś małe dzieci się nie wstydzą dopóki się nie nauczą od dorosłych, że ubierać się należy.
Stary 2014-08-27, 19:46   #34
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez elvji Pokaż wiadomość
Co myślicie o praktykowaniu nudyzmu w miejscach publicznych?
http://www.fakt.pl/wydarzenia/naga-k...ly,474624.html

W końcu w bardzo dawnych czasach nagość podobno nie była niczym wstydliwym, przeciwnie. Tak sobie czasem myślę, że gdyby ludzie nie byli katolikami, nie byłoby nic złego z chodzeniu nago po ulicy, co? W sumie to religia kazała nam się wstydzić pewnych części ciała.
mysle, ze na cale szczescie mamy prawo karne
pomijam juz ,ze nie wiem jaki jest cel watku , poza kontrowersyjnoscia, bo przy naszym klimacie to sie po prostu nago chodzic nie da- ot moze 3 dni w roku

Cytat:
Napisane przez lilia_pamplemousse Pokaż wiadomość
żaden ze mnie historyk, ale coś mi się kojarzy, że ludzie zasłaniali tyłek zanim ktokolwiek słyszał o katolikach.
dokladnie

Cytat:
Ale mi chodzi o to - co jest złego w nagim tyłku czy cyckach? Przecież piersi są fajne, piękne. Zastanawiam się, czy ktoś kiedyś wmówił nam, że tego akurat trzeba się wstydzić. Dlaczego akurat gołych piersi i np. sromu? Możecie to wyjaśnić? Ja wiem, że to jest intymne, ale czemu np. nie inna część?
owszem jak patrzysz na sliczna 20 latke albo wysportowanego przystojnego faceta ok 30 to maja piekne ciala - natomiast niekoniecznie ogladanie wszystkich jest estetyczne ( np starych, otylych)

Ale powiem Ci o co chodzi skoro nie widzisz - i piersi, i pupa oraz narzady plciowe sa atrybutami seksualnosci, i do takich czynnosci sluza i chodzi o to, zeby nie prowokowac oraz nie wywolywac niechcianych reakcji seksualnych( np mysle,ze jakby ludzie mieli chodzic bez ubran to mlode nauczycielki w liceach, gdzie jest duzo chlopcow niekoniecznie by chcialy wszystko widziec

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ----------

Cytat:
jakoś małe dzieci się nie wstydzą dopóki się nie nauczą od dorosłych, że ubierać się należy.
bo to dzieci i seksualnosc jest dla nich pojeciem nieznanym

ale wiesz to i tak kiepski przyklad - male dzieci np robia w pieluchy/na nocniku przy innych i to tez nie jest dla nich problem, ale chybabys nie chciala zeby dorosli tez tak robili
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 20:42   #35
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Małe dzieci nie chcą uprawiać też seksu i co, to że w wieku około 16+ już chcą to dlatego, że ich rodzice uczą? Nie. To jest po prostu biologicznie uwarunkowane.
Stary 2014-08-27, 21:12   #36
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Mnóstwo cech pierwotnie miało praktyczny cel, a potem zupełnie inny, tak też jest w tym wypadku. Wstyd przed nagością jest uwarunkowany typowo przystosowawczo, ewolucyjnie.
Trudno się zgodzić, skoro jeszcze w średniowieczu pokazywanie nóg było czymś, czym teraz jest pokazanie piersi publicznie. Wątpię, żeby ewolucja maczała w tym palce :p To tylko i wyłącznie wpływ kultury.

Cytat:
Napisane przez Nocna Nimfa Pokaż wiadomość
owszem jak patrzysz na sliczna 20 latke albo wysportowanego przystojnego faceta ok 30 to maja piekne ciala - natomiast niekoniecznie ogladanie wszystkich jest estetyczne ( np starych, otylych)

Ale powiem Ci o co chodzi skoro nie widzisz - i piersi, i pupa oraz narzady plciowe sa atrybutami seksualnosci, i do takich czynnosci sluza i chodzi o to, zeby nie prowokowac oraz nie wywolywac niechcianych reakcji seksualnych( np mysle,ze jakby ludzie mieli chodzic bez ubran to mlode nauczycielki w liceach, gdzie jest duzo chlopcow niekoniecznie by chcialy wszystko widziec
W sumie to przykre, że ciało starszych osób jest rozpatrywane jako dostatecznie/niedostatecznie estetyczne. W końcu starość każdego czeka i wtedy co? Będziesz wymiotować patrząc w lustro? Myślę, że gdybyś od dziecka oglądała ciało w różnym wieku, to nie byłoby to dla Ciebie szokiem, a tak ludzie naoglądają się spreparowanych manekinów i uważają, że tak ciało powinno wyglądać.

Pamiętaj, że tu i ówdzie ludzie chodzą w burach, żeby nie wywoływać niechcianych reakcji seksualnych. A nauczycielki i tak wszystko widzą
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-27, 21:20   #37
201701300929
Konto usunięte

Cytat:
Trudno się zgodzić, skoro jeszcze w średniowieczu pokazywanie nóg było czymś, czym teraz jest pokazanie piersi publicznie. Wątpię, żeby ewolucja maczała w tym palce :p To tylko i wyłącznie wpływ kultury.
kultury tez ale nawet amazonskie/afrykanskie plemiona, ktore biegaja polnago jakos tam sie probuja zaslaniac

Cytat:
W sumie to przykre, że ciało starszych osób jest rozpatrywane jako dostatecznie/niedostatecznie estetyczne. W końcu starość każdego czeka i wtedy co? Będziesz wymiotować patrząc w lustro? Myślę, że gdybyś od dziecka oglądała ciało w różnym wieku, to nie byłoby to dla Ciebie szokiem, a tak ludzie naoglądają się spreparowanych manekinów i uważają, że tak ciało powinno wyglądać.
ale ja nie mowie, ze mnie obrzydza i szokuje, tylko ktos pisal, ze piersi sa takie piekne itp -no i sa piekne w mlodosci wlasnie, jak wlasciwie wszystko jest piekne i do tego sie odnioslam,

zreszta o ile zakryte cialo mnie nie obrzydza, to wlasciwie sobie mysle,ze jakbym widziala jakiegos starego dziada,ktoremu stoi na widok moj/jakies mlodej dziewczyny to tak obrzydzaloby mnie to

Cytat:
Pamiętaj, że tu i ówdzie ludzie chodzą w burach, żeby nie wywoływać niechcianych reakcji seksualnych. A nauczycielki i tak wszystko widzą
mhmm no nie wiem..ale nawet jesli to oszczedzmy niewinne nastolatki z klasy
201701300929 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-08-27, 21:38   #38
201605161006
Konto usunięte

Zasłanianie nóg to wpływ kultury, może i tak, na pewno nie tylko, ale zasłanianie stref intymnych + ubieranie się adekwatnie do klimatu to typowo ewolucyjna kwestia. Zresztą. Nawet jak coś wynika z kultury, to kultura i tak wynika z ewolucji gatunku, więc na jedno wychodzi w pewnym sensie.
Stary 2014-08-29, 19:05   #39
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Dawne czasy - miałam na myśli Grecję i Rzym. Po prostu wtedy chyba wielbiono raczej ciało.
Owszem. Ale po ulicach i rynkach starożytni też nie latali nago.

We współczesnych czasach nago można sobie latać- na plaży nudystów i we własnym domu.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-08-30, 10:08   #40
kasiarzynkaa
Raczkowanie

Kiedyś chodzili nago i to było ok, ale kiedyś też ludzie umierali, bo nie było leków. Nie można i już. Uważam, że nago, to można sobie po domu latać
kasiarzynkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości