![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: się wkopałam
Chyba najlepiej zgrywać wielce zajętego i konsekwentnie odmawiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Ja tam bym nie zgrywała zajętej, tylko odpowiadała zgodnie z logiką. Czyli: dlaczego mam wstawać z samego rana, by ją podwieźć? Nie może wiecznie wykorzystywać tego, że raz Ci pomogła. Owszem można pomóc raz na jakiś czas, ale nie do przesady.
Na prosbę o podwiezienie rano odpowiedziałabym może "chciałabym ci pomóc, ale niestety jeszcze śpię i jestem zmęczona". Albo na przykład prośba o podwózkę na zakupy "chętnie bym cię podwiozła, ale zupełnie nie wybieram się teraz na zakupy, może kiedyś się zgadamy, jak obie będziemy potrzebowały pojechać do sklepu?". Chodzi o to, żeby laska zrozumiała, że nie może sobie pozwalać na wszystko i pewne prośby są przesadą. Z tego płynie też komunikat: jesteś moją koleżanką a nie przyjaciółką (mogę z tobą jechać do sklepu ale przy okazji a nie specjalnie dla ciebie). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Monicka - ale takich ludzi się nie wychowa ani nie przemówi im do rozumu, ile by im nie tłumaczyć oni i tak swoje, a jeszcze się śmiertelnie obrażają i zaczynają robić jakieś krzywe akcje. Znam ten typ, przerobiłam, i dlatego doradziłam Drabineczce inaczej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Niewiele warta ta znajomość skoro jednorazowa pomoc w trudnej sytuacji upoważniła twoją znajomą do robienia sobie z ciebie telefonu zaufania, taxówki czy chusteczki do ciągłego ocierania łez. Niektórzy ludzie nie mogą żyć jak nie zawracają innym gitary z byle pierdołą- raz to raz tamto, nienawidzę takich pasożytów. rad już dostałaś mnóstwo, problem masz z głowy szczególnie jeśli ci nie zależy na tej znajomości, żadnych korzyści z niej nie masz. ciężko jest z niektórymi, jedyna rada to tak jak dziewczyny powiedziały zerwać znajomość i nie bawić się w okrągłe słówka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Miałam kiedyś podobną sytuację, tyle że pod koniec podstawówki
![]() Tobie radzę to samo co dziewczyny, żebyś ją konsekwentnie olewała, a jak będzie dzwonić to nie wiem, może Twój facet odebrać i coś wymyślić. W końcu się dziewczyna skapnie, że Wasza znajomość nie ma przyszłości. Ale znam ten ból i powodzenia życzę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
To byłoby dobre przy normalnej osobie: kulturalnie zerwać kontakt wytłumaczyć dlaczego. I obie strony mają korzyści bo jedna święty spokój, a druga informacje zwrotną co zrobiła źle w relacji i co powinna w sobie poprawić budując następną relacje i właśnie dlatego taka była moja I rada. Tutaj to nie zadziała: skoro dziewczyna nie radzi sobie z problemami i przez drobnostkę nie chce żyć to zerwanie kontaktu z w jej mniemaniu: "przyjaciółką" może doprowadzić ją do bardzo głupiego pomysłu. Trudno określić czy tylko jojczy, że nie chce jej się żyć i zwraca uwagę czy naprawdę ma problemy. W takiej sytuacji chyba lepiej stopniowo ochłodzić kontakt.
http://www.youtube.com/watch?v=7UeH0...-03%20Odsapnij Na poprawę humoru ![]() Skoro można usuwać płody bo nie są jeszcze dziećmi to dlaczego nie można "usuwać" trzylatków? Przecież oni też nie są jeszcze dorośli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi, Flai przyznaję ci zdecydowanie racje. niestety ugięłam się bo się przestraszyłam i umówiłam na kolejne spotkanie. ja wiem, może jestem głupia, bo za tym kolejnym spotkaniem potoczyło się zaplanowanie mojego weekendu, ale aż nie wiedziałam jak powinnam postąpić gdyż sytuacje przedstawiła jako bardzo dramatyczną (coś się rzekomo wydarzyło).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
BAN stały
|
Cytat:
Po co zakładać wątek jak nie ma się zamiaru słuchać rad? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
nie wiem, masz rację, należy mi się kop centralnie w środek czterech liter. ale z jakiegoś dziwnego powodu nie potrafiłam odmówić gdy usłyszałam że jest koniec świata. teraz sobie obiecuję że to była ostatnia sytuacja kryzysowa jaką zażegnywałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ogóle masz jakieś niesłuszne poczucie dlugu. Przecież to tak nie działa, że jak ktoś nas pocieszy w trudnej sytuacji to później może się nami wysługiwać + wiecznie obarczać własnymi problemami. Ok, Ty nie jesteś z kamienia wiadomo, że jej czasem pomożesz i jak jest smutna to pocieszysz. Ale nie tak często i intensywnie, że na dźwięk smsa juz podskakujesz przerażona. Będziesz do niej czuła coraz większą niechęć z każdym kolejnym spotkaniem a ona jakkolwiek tego nie rozwiążesz korzystnie dla siebie i tak się obrazi i tak. Jak sobie te dwie rzeczy uświadomisz to po prostu zaczniesz ją najzwyczajniej w świecie ignorować. I to jest jedyny sposób. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
zdecydowanie masz rację. nie wiem skąd to poczucie długu, ale dałam się też trochę nakręcić gadką pt "widzisz ja dla ciebie to i tamto, i uważam że prawdziwa przyjaźń polega na tym że nawet jak jesteś zmęczony po pracy i w ogóle to wystarczy chcieć żeby znaleźć czas" a ja akurat miałam bardzo dużo wolnego czasu.
nie wiem no, po prostu macie rację a ja muszę pokazać jaja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
BAN stały
|
Dziewczyna ma moc jakąś magiczną widocznie, która sprawia, że brniesz w coś czego nie chcesz.
Im dłużej będziesz to ciągnąć tym trudniej będzie skończyć z tym. Ja bym odwołała spotkania tłumacząc, że doszłam do wniosku, że jednak mam coś innego w planach. Zrobisz jak zechcesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
ale wiesz, dzwoni, płacze, że straciła pracę, że nie wie co ma zrobić, ble ble ble że jest w ciemnym rowie że tak powiem. nie wiedziałam co zrobić, bo z jednej strony ta sytuacja miała miejsce z drugiej strony jestem zmęczona fałszywymi alarmami. i pojechałam wbrew sobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Poważny kryzys życiowy/emocjonalny, który ma czas zaczekać do weekendu? Czy to spotkanie będzie, czy się odbyło?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
? ale ja jestem już po spotkaniu, chodzi o to że na spotkaniu poza oczywiście kryzysem zawodowym omawianym, został omówiony i zaplanowany mój weekend (przez nią) to chciałam powiedzieć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
BAN stały
|
Ta dziewczyna najzwyczajniej w świecie cię wykorzystuje do swoich celów. A spotkam się dzisiaj z Drabineczką , bo nudy.Przecież i tak nie odmówi.Ona wyczuwa twoją słabość po prostu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Konto usunięte
|
no właśnie nie wiem, bo naprawdę straciła pracę i się przejęłam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wybacz, pomroczność jasna, musiałam coś źle przeczytać. A moja rada: bądź stanowcza i uciekaj. Tacy ludzie, mają zwykle jeden poważny dramat w miesiącu i ciągle zwracają na siebie uwagę. Przerabiałam taką znajomość - ciągłe narzekanie, dzwonienie. Po pół roku tej znajomości byłam naprawdę zmęczona psychicznie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Znasz bajkę o kreciku"Krecik i orzeł"?
Jest tam fragment, że jak się komuś uratuje życie to trzeba za tę osobę być odpowiedzialnym przez resztę życia. Wspierać ją, być przy niej. Twoja "przyjaciółka" wmówiła sobie, że ratując Cię z chwilowej depresji ma obowiązek być Twoim aniołem stróżem już na zawsze. Obetnij jej te anielskie skrzydełka. Dla swojego dobra. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
jestem taka wściekła, bo naprawdę dobrze mi szło ignorowanie ale się złamałam historią z pracą i dałam wyraźny sygnał że mam miękką faję i będę zawsze obok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
BAN stały
|
Ale kto ty jesteś? Friend 24 h on-line ?
Naucz się jej odmawiać,bo będziesz się czuła osaczona.Ja bym tak nie chciała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
Doczytałam, że ma problemy, straciła pracę.
To przygotuj się , że będzie jeszcze częściej w Twoim życiu, zacznie od Ciebie pożyczać, będziesz ją wozić , pisać jej CV, jeździć z nią na rozmowy. ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- NIE DAJ SIĘ WYKORZYSTAĆ! To tyle ode mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możesz zacząć olewać i ignorować takie fochy-obrazi się albo znajomość wróci do normalnego kształtu ale zadaj też sobie pytanie, czy ona Ci nie zbrzydła już na tyle, że w ogóle nie chcesz kontaktu. I do tego masz prawo. Obrazi się no ale w sumie co z tego? I tak się obrazi i tak w końcu a to i dla niej korzyść i dla Ciebie-ona nie będzie się widywać z kimś kto ma jej już dość a Ty z kimś kogo masz po dziurki ![]() Bo ja zrozumiałam, że żadne z was przyjaciółki nie są. To, ze ona Ci wtedy pomogła wyszło w sumie przypadkiem. Nie masz wobec niej żadnych zobowiązań a jeśli już koniecznie chcesz patrzeć w ten sposób to pomyśl, że juz dawno z nawiązką jej się odpłaciłaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
Jak straciła pracę to będzie mieć bardzo dużo wolnego czasu.
Poleć jej założenie konta na wizażu.Może się wkręci i da ci spokój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Czemu drabina jest zablokowana??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:17.