Zamówiłam duży obraz. Bez ramy. Podoba wam się? I inne pytania. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-08, 18:31   #31
rousse
BAN stały

Dot.: Zamówiłam duży obraz. Bez ramy. Podoba wam się? I inne pytania.

Mi się podoba o ile to oryginał, a nie reprodukcja (bo wieszać reprodukcje trochę obciach) ;P

Edytowane przez rousse
Czas edycji: 2014-09-08 o 18:34
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 18:42   #32
Esktia
Przyczajenie

Obciach? Dla mnie ważne, że mnie inspiruje po prostu. Przeglądałam obrazy nieznanych malarzy, ale takie nijakie wydały mi się.

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Cytat:
Napisane przez rousse Pokaż wiadomość
Mi się podoba o ile to oryginał, a nie reprodukcja (bo wieszać reprodukcje trochę obciach) ;P
A ile kosztował by oryginał? Na razie mnie nie stać.
Esktia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 18:42   #33
201607111004
Konto usunięte

Dla mnie to jak kupowanie podróbki Chanel ale rób co chcesz.
Jeśli na Szanelkę cię nie stać to też kupujesz podróbkę?
201607111004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 18:52   #34
Esktia
Przyczajenie

To co innego. Bo ja nie kupiłam tego obrazu ze snobizmu (w sensie, że och Magritte, takie nazwisko, tak jak Chanel - och, jaka marka) tylko po prostu że mi się podoba, ma pobudzać moją wyobraźnię, spontanicznie go kupiłam, dla siebie. To nie tylko nazwa, tylko obraz, na którego się patrzy i coś on wywołuje, spełnia swoją rolę.
Stary 2014-09-08, 18:53   #35
201803290936
Konto usunięte

Zabijcie mnie, ale fajny ten obraz. Ma coś w sobie. Ale ramy bym nie dodawała. Chyba.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 18:55   #36
Esktia
Przyczajenie

Akurat inne nie podobały mi się - te co przeglądałam oryginalne malarzy nie reprodukcje, chyba że znacie np. jakąś galerię w internecie, gdzie są fajne obrazy oryginalne, no ale to musi coś wpaść w oko.
Stary 2014-09-08, 18:58   #37
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Dla mnie to jak kupowanie podróbki Chanel ale rób co chcesz.
Jeśli na Szanelkę cię nie stać to też kupujesz podróbkę?
Ale ona nie udaje, że to oryginał, a kupuje reprodukcję. Reprodukcje mają dużą tradycję (dobre / słynne obrazy reprodukowano właściwie od razu po ich powstaniu), to nie to samo co "podrabianie". Dobrej jakości reprodukcja może zresztą przedstawiać sobą sporą wartość (nie mówię, że to akurat ten przypadek).

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Esktia Pokaż wiadomość
Akurat inne nie podobały mi się - te co przeglądałam oryginalne malarzy nie reprodukcje, chyba że znacie np. jakąś galerię w internecie, gdzie są fajne obrazy oryginalne, no ale to musi coś wpaść w oko.
Szukaj na Allegro - sporo tam tego. Stacjonarnie ostatnio chciałam nabyć obraz jakiegoś lokalnego artysty, ale cena zaporowa: ponad 3 tysiące złotych. Nie dziwię się ludziom, że wolą kupić ładną reprodukcję za 200-500 zł, skoro galerie (to nie żadna Warszawa, czy Kraków, tylko Bytom) śpiewają sobie taką kasę za w sumie anonimowych twórców.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 19:06   #38
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
To co innego. Bo ja nie kupiłam tego obrazu ze snobizmu (w sensie, że och Magritte, takie nazwisko, tak jak Chanel - och, jaka marka) tylko po prostu że mi się podoba, ma pobudzać moją wyobraźnię, spontanicznie go kupiłam, dla siebie. To nie tylko nazwa, tylko obraz, na którego się patrzy i coś on wywołuje, spełnia swoją rolę.
I to najważniejsze. Wiżażanki nie będą oglądały obrazu tylko ty więc kieruj się zaspokojeniem swojej potrzeby.
Jak przestanie się podobać to wymienisz na inny. Albo domalujesz mu coś, nakleisz na niego.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 19:16   #39
rousse
BAN stały

Cytat:
A ile kosztował by oryginał? Na razie mnie nie stać.
myślałam, że to oryginał Coż, reprodukcja , lub kopia to nie to samo co podróbka one są legalne, dla tych, co nie mają szczęscia miec oryginału. Lepiej też mieć kopię (ręcznie malowaną) niż reprodukcję (drukowaną). Przynajmniej myślę, że nie będzie bił aż tak po oczach jak kopie 'popularnych' obrazów . Wieszaj go.
rousse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 20:09   #40
maryanna3
Zakorzenienie

Nie no nie sądzę mimo wszystko, że kupowanie reprodukcji obrazu, który nam się podoba to tak samo jak bluza marki Abibas albo perfumy Escapade zamiast Escady
Jak Ci się podoba to gra gitara, przeciez to na Twojej ścianie będzie wisiał, nie naszej, autorko
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 20:17   #41
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Szukaj na Allegro - sporo tam tego. Stacjonarnie ostatnio chciałam nabyć obraz jakiegoś lokalnego artysty, ale cena zaporowa: ponad 3 tysiące złotych. Nie dziwię się ludziom, że wolą kupić ładną reprodukcję za 200-500 zł, skoro galerie (to nie żadna Warszawa, czy Kraków, tylko Bytom) śpiewają sobie taką kasę za w sumie anonimowych twórców.
U mnie w mieście jest taki jeden, dziwak nad dziwkami, ale ceny ma znośne więc mama obwiesza całe mieszkanie w jego dzieła a musze przyznac, ze talent chłop ma. Tylko pod kopułą artystyczne wyboje.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 20:25   #42
JaOna19
BAN stały

Ta lokomotywa w tym obrazie nie wiem dlaczego , ale kojarzy mi się z penisem
Nie podoba mi się czarne odbicie w lustrze, aczkolwiek intryguję mnie to.
Zastanawia mnie też dlaczego akurat ta godzina jest na tym obrazie.

Ja za dwie stówki wolałabym jakiś pejzaż , bardziej mi się podobają
JaOna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 20:34   #43
tworazka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Nie no nie sądzę mimo wszystko, że kupowanie reprodukcji obrazu, który nam się podoba to tak samo jak bluza marki Abibas albo perfumy Escapade zamiast Escady
Jak Ci się podoba to gra gitara, przeciez to na Twojej ścianie będzie wisiał, nie naszej, autorko
czyli jak komus podoba sie np. Pole pszenicy z krukami, to jedynym wyjsciem jest udanie sie do muzeum w amsterdamie w celu odkupienia go za bojońska sume, a i pewnie nie sprzedaliby go. Tak?
Stary 2014-09-08, 20:45   #44
maryanna3
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tworazka Pokaż wiadomość
czyli jak komus podoba sie np. Pole pszenicy z krukami, to jedynym wyjsciem jest udanie sie do muzeum w amsterdamie w celu odkupienia go za bojońska sume, a i pewnie nie sprzedaliby go. Tak?
Przeczytaj jeszcze raz mój post Nie, uważam wręcz odwrotnie.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 20:53   #45
Wieszczka
Zadomowienie

Cytat:
To obraz Rene Magritte "Zasztyletowany czas". Wydaje mi się tajemniczy i pobudzający wyobraźnię.
Widzę, że koleżanka zna się na sztuce Obraz nie jest ładny - jest ciekawy. Magritte jest jednym z moich ulubionych artystów.
Sama niedawno kupiłam reprodukcję słoni Salvadora Dali - mojemu chłopakowi się nie podobały.
Wieszczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-08, 20:55   #46
Zilka
Rozeznanie

Reprodukcja NIE równa się podróbka. Obraz hipnotyzujący, ale nie powiesiłabym go u siebie, ponieważ u mnie też budzi niepokój.
Zilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 21:07   #47
shadow__
BAN stały

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Ewidentny. Czy autorce o taki efekt chodziło? Bo jak nie to niech może przemyśli zakup.
niby gdzie ten ewidentny podtekst?
shadow__ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-08, 23:36   #48
Hibiku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Nie dziwię się ludziom, że wolą kupić ładną reprodukcję za 200-500 zł, skoro galerie (to nie żadna Warszawa, czy Kraków, tylko Bytom) śpiewają sobie taką kasę za w sumie anonimowych twórców.
Anonimowych dla kogo? Dla anonimowego nie interesującego się sztuką człowieka, czy dla osób siedzących w temacie?
Fakt, czasem ceny są absolutnie wyciągnięte z kosmosu, jednak malarstwo, grafika czy rzeźba to nie są tanie zajęcia, często takie obrazy (pomijam samą wartość artystyczną która nie jest wymierna) w przeliczeniu na materiały i godziny pracy okazują się nie tak przesadzone jak by się zdawało.
Hibiku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 00:01   #49
chwast
Zakorzenienie

Tragiczny

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 00:08   #50
JaOna19
BAN stały

Ten obraz ma coś w sobie.Zauważyłyście , że jedna wskazówka idzie po przekątnej z cieniem ciuchci , a druga jest skierowana w strone ujęcia skąd jest malowany ten obraz. To musi coś znaczyć
JaOna19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 07:38   #51
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JaOna19 Pokaż wiadomość
Ten obraz ma coś w sobie.Zauważyłyście , że jedna wskazówka idzie po przekątnej z cieniem ciuchci , a druga jest skierowana w strone ujęcia skąd jest malowany ten obraz. To musi coś znaczyć
No pewnie, wiekszosc obrazow cos znaczy haha

Wyslane przez tapatalk 2
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 09:39   #52
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez Hibiku Pokaż wiadomość
Anonimowych dla kogo? Dla anonimowego nie interesującego się sztuką człowieka, czy dla osób siedzących w temacie?
Fakt, czasem ceny są absolutnie wyciągnięte z kosmosu, jednak malarstwo, grafika czy rzeźba to nie są tanie zajęcia, często takie obrazy (pomijam samą wartość artystyczną która nie jest wymierna) w przeliczeniu na materiały i godziny pracy okazują się nie tak przesadzone jak by się zdawało.
Właśnie. Poza tym malarstwo z biegiem lat zyskuje na wartości (zależy co się kupuje), reprodikcja nie. I najlepiej kupować bezpośrednio od artysty, bo galerie potrafią narzucać i 100 procent marży.
A co do reprodukcji, nic nie mam do tego że ktoś zapragnie sobie powiesić obraz wielkiego artysty, a jak nie ma kilku milionów na oryginał, wiesza reprodukcję (można jeszcze zamówić kopię u jakiegoś studenta, będzie 'szlachetniejsza'). Ćhoć malarstwem wydruk nie będzie, nie ma co się oszukiwać. Za Magrittem nigdy nie przepadałam, ale to tobie autorko ma się podobać. Myślę, że to oryginalny pomysł, biorąc pod uwagę że wiele ludzi ma na ścianach abstrakcje, kwiatki albo nowy jork :p

Z aplikacji. Przepraszam za literówki - czasem nie trafiam w klawisze.

Edytowane przez jaksy
Czas edycji: 2014-09-09 o 09:58
jaksy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 10:05   #53
luna65
Przyczajenie

O ile to oryginał???
Przepraszam, ale nie rozumiem.
Oryginał znajduje się w Art Institute of Chicago, w Chicago i jest nie do kupienia.
Być może będzie w przyszłości, muzea czasem sprzedają część kolekcji, ale cena będzie liczona w tysiącach lub pewniej w milionach dolarów.

Dobrze jest zainteresować się obrazem

en.m.wikipedia.org/wiki/Time_Transfixed

Wieszanie reprodukcji to nic złego. Po to są. Przecież na kupienie oryginalnego obrazu znanego malarza stać w Polsce bardzo małą grupę osób.. Popieram kupowanie oryginałów u studentów lub chocby na znanych aukcjach internetowych, ale reprodukcje są w porządku. Najlepiej byłoby zamówić ręcznie malowaną kopię, bo czuć w niej "pracę", czas i ma coś więcej, niż wydruk.

Sam obraz jest intrygujący. Jest nowoczesny i lepiej będzie wyglądał bez ramy.

Przepraszam, że się wtrąciłam, ale no nie mogłam inaczej. Jeśli obraz podoba się, nie można patrzeć na zdanie innych.
Jeden woli kwiaty, drugi akt, trzeci abstrakcje i to jest najlepsze

Pozdrowienia i gratuluję zakupu. Obraz będzie robił wrażenie na każdym. To pewne
luna65 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-09, 10:21   #54
jag_na
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaulinciaKWC Pokaż wiadomość
U mnie w mieście jest taki jeden, dziwak nad dziwkami, ale ceny ma znośne więc mama obwiesza całe mieszkanie w jego dzieła a musze przyznac, ze talent chłop ma. Tylko pod kopułą artystyczne wyboje.

Jak dla mnie obraz ciekawy. Póki co, powiesiłabym go bez ramy, a jak już kiedyś przemalujesz ten fiole na ścianie, to może warto byłoby powtórzyć taką złotą ramę, jak na obrazie.
jag_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości