|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Co myślicie o weselu bez alkoholu?
ja na pewno na takie wesele bym przyszła bo po prostu zależałoby mi żeby dzielić ten dzień z młodą parą a nie na wódce
![]() ja byłam na weselu bez wódki ale z piwem i winem, które trwało do północy. Młodzi chcieli trochę zaoszczędzić i robili krótsze wesele z dj ale właśnie ze względu na godzinę zakończenia zdecydowali się nie stawiać wódki bo uznali, że ona nadaje się tylko na takie całonocne imprezy a atak to goście się upiją i nie będą chcieli wyjść. W efekcie końcowym rzeczywiście wszyscy byli dosyć trzeźwi, kulturalnie się bawili i w sumie większość to wino sączyła. Mi wesele się podobało chociaż słyszałam kilka oburzonych ciotek, które komentowały, że weselem tego nazwać nie można bo wódki nie postawiono co najlepsze były to osoby, które i tak nie piją alko albo tego wieczoru miały być kierowcami. Dodam, że przy zapraszaniu wszyscy byli uprzedzani, do której trwa wesele i że nie będzie wódki.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
z resztą myślę że takie wesele bez alkoholu powinno być dla ludzi motywatorem żeby jednak popracować nad sobą i pobawić się bez % a nie okazją do wymówek "bo ja na trzeźwo to nie umiem"
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
co innego bawić się bez alkoholu we własnym znajomym gronie, a co innego z obcymi ludźmi. |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja współczuję takim osobom,że trzeba wódki aby się zintegrować z innymi. Dla mnie to nie jest normalne. |
|
|
|
|
|
#35 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale dodam od razu, że na moim alkohol będzie, na szczęście to nie te czasy co kiedyś że zawsze na weselu ktos się spił na umór i leżał i spał, na żadnym na którym byłam - a ostatnimi czasy trochę ich było - nie było takiej sytuacji i wierzę, że u mnie też nie będzie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
NIGDY w życiu nie uzależniłabym swojej obecności na weselu TYLKO dlatego że nie będzie alkoholu!! i tak na wielu weselach nie piję bo kieruję ale nawet gdyby to i bez tego można się fajnie bawić. |
|||
|
|
|
|
#36 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiadomo przy alkoholu lepiej sie tanczy i lepiej jada.Ale poszlabym na wesele bez alkoholu przez szacunek dla mlodych.
|
|
|
|
|
#37 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo "tak jest w naszej kulturze". I to mnie strasznie drażni. Głupia wymówka. ---------- Dopisano o 08:29 ---------- Poprzedni post napisano o 08:25 ---------- Cytat:
Jakoś abstynenci na tym świecie istnieją, umieją się dobrze bawić i integrować z ludźmi. Nie potrzebują do tego alkoholu. Więc co, to są jacyś nadludzie, czy jak? Jakby para młoda zaproponowała na weselu jaranie trawki, żeby się rozluźnić i zintegrować to pewnie większość gości byłaby oburzona
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | |
|
Zadomowienie
|
Ja na pewno bym poszła
niejedną imprezę przetańczyłam całkowicie bez alkoholu, a na weselach piję, ale się nie upijam, za stara już jestem i potem mi wstyd przed rodziną aczkolwiek mój partner pewnie zechciałby wyjść ok. północy, bo chciałoby mu się spać ![]() Cytat:
wszystkich wujków, ciotek, babć co lubią wychylić, siedzieliby i marudzili, już widzę te smętne miny i focha na co drugiej twarzy głównie podejrzewam o to osoby 40-50+, bo w mojej kategorii wiekowej mam wiele niepotrzebujących alkoholu
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie z kolei rozwala, że jak ktoś pisze i alkoholu, to od razu pijus i że uchlewa się do nieprzytomności. Nie umiem wyluzować się wśród obcych bez alkoholu, bo jestem nieśmiała. I to nie znaczy, że łoję pół litra wódy, tylko, że czuje się bardziej swobodna po lampce wina czy drinku.
Umiem bawić się bez procentów, ale w znajomym gronie.
|
|
#40 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
), że są ludzie którzy bez alko się świetnie bawią. No są. Są też tacy co bawią się bez niego gorzej. Jedyna słuszna prawda to taka, że każdy powinien się super bawić w obcym gronie a reszta - idąc tym tokiem rozumowania - to podludzie? ![]() I ja nie wiem co dziwnego jest w tym, że jak się słyszy że będzie wesele to się zakłada że będzie na nich alkohol To nie znaczy że ludzie to pijusy i o niczym innym nie myślą, ale właśnie tradycja. Tak samo jak się idzie na sylwestra to zakłada się że będzie szampan A na urodzinach tort. I nie przez takie myślenie jest problem z alkoholizmem W zasadzie to w mojej najbliższej rodzinie nikt nie był na weselu bez alko. I nikt nie miał problemów z alkoholem, nie jest uzależniony - jacyś nadludzie czy co
|
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli czujecie, że nie możecie zgodzić się nawet na kompromis z lekkimi alkoholami, na Waszym miejscu zainwestowałabym w dobrego wodzireja - są tacy, którzy specjalizują się w weselach bezalkoholowych i prymicjach. W przypadku wesela bezalkoholowego branie pierwszy lepszego zespołu lub DJ-a może się skończyć katastrofą. I też byłabym za poinformowaniem gości wcześniej, żeby nie było nieprzyjemnych sytuacji w trakcie. Poza tym, trochę zaufania do gości - nie każdy pije na umór. U nas na weselu alkoholu było sporo, a żadnych alkoholowych ekscesów nie zanotowaliśmy, zarówno wśród młodszych i starszych (no, poza jednym panem, który usnął jak dziecię - ale tu uważam, że jest odpowiedzialny za siebie i powinien mieć zdolność oceny, ile może wypić). Ślub był dla nas ogromnym przeżyciem.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tutaj zespol musi miec nieco inne zabawy i robic duzo zabaw integracyjnych, chociazby namawiac gosci do spontanicznego kolejnego sto lat - na pijacym weselu byloby to slodzenie wodki to nie chodzi tutaj o fakt rozluznienia kazdy z nas zna osoby, ktore po alkoholu zachowuja sie tak samo, a sa osoby, ktore na trzezwo zatancza trzy piosenki zaciagnieci z przymusu przez partnera, sami nie zagadaja tylko zachowawczo odpowiedza na zadanie pytanie przez nieznanego wujka a po % dusza towarzystwa![]() alkohol bardzo integruje: mozna podejsc z kieliszkiem do rodzicow PM i wypic z nimi toast, wystarczy tylko lekkko zwilzyc usta i kieliszek wystarcza nam na kilka toastow, a tak to ktos moze miec problem, zeby zagadac do chrzestnego bez tego pretekstu. do tego goscie razem skanduja gorzko-gorzko, ktos zaczyna, reszta sie dolacza. przy stole gdy siedzimy obok kogos nieznajomego zawsze juz pierwszy krok, na wspolny toast ja i moj TZ nie mielibysmy z tym zadnego problemu, ale wiele osob na pewno
|
|
|
|
|
|
#43 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A może ci ''inni'' też potrafią. U nas, w najbliższej rodzinie, było wesele bez alkoholu i dziadkowie 70+ coś tam mówili, że wódki nie ma, ale doszli do wniosku, że teraz taka moda. Nikt się nie obraził, ani nie wyszedł na prostaka i nie poszedł do monopolowego ![]() Co znaczy ''obgadany''? Że po prostu goście zauważą brak, czy że będą wieszać psy na młodych? Bo jeżeli to drugie, no to sorry- kultury nikogo nie nauczysz. Jeżeli pierwsze, to podobnie- wszystkim nie dogodzisz. Chyba że ktoś, organizując wesele, robi ankietę wśród gości i razem ustalają wszystko: od sukni po kolor serwetek. Jeżeli ja po weselu kuzynki powiedziałam do mamy ''no i znowu był rosół'', to nie znaczy, że obgaduję i że źle się bawiłam.
|
|
|
|
#44 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale niedopuszczalne moim zdaniem jest niepowiadomienie gości o charakterze imprezy - jak komuś nie pasuje, niech nie przychodzi. I najważniejsza sprawa: musi być dobry wodzirej, żeby rozkręcić imprezę. |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym poszła na takie wesele, oczywiście jak na każde inne jeśli tylko bym dała radę
Ale sama bym takiego nie zrobiła. Zwyczajnie nie wyobrażam sobie, niektórzy nie są dość śmiali do wyjścia na parkiet czy różnych zabaw weselnych bez małego kieliszka. I być może mialabym pusty parkiet ![]() Ja jestem na nie dla wesela bez alkoholu, ale jeśli ktoś chce niech robi. Tylko musi liczyć się z tym że niektórzy goście będą niezadowoleni
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na yt znalazłam jeden klip z wesela bezalkoholowego zerknijcie tutaj- jest wodzirej, sporo zabaw. Ten klimat lubię, ale wiem też, że wielu osobom nie podoba się jak to określają "zmuszanie" do zabaw. Z krótkiego filmiku wnioskuję, że tych zabaw musiała być ogromna ilość, że praktycznie każda chwila została zapełniona.
|
|
|
#49 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nikomu w 100% się nie dogodzi.Twój klip co wrzuciłaś też wygląda fajnie.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
trochę jak na kinderbalu: zabawy, tańce, kotyliony, konkursy, byle dzieci się nie nudziły
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Bylam na takim weselu i nie bawilam sie dobrze. ludzie siedzieli smetnie za stolami, obzarci, szybko sie skonczylo.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze, to bywałam na kilku alkoholowych weselach, które były smętne i szybko się kończyły (zawinił kiepski zespół i zachowanie młodych).
|
|
|
#53 | |
|
Winter is coming
|
Cytat:
Gdybym poszła na bezalkoholowe wesele z wodzirejem, który by wymyślał ciągle zabawy, to o 22 byłabym w domu albo przesiedziałabym pół imprezy poza salą. Dobra muzyka wystarczy
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). Ogólnie jak ktoś rezygnuje z alko na rzecz wodzireja, to powinien porządnie zabrać się za poszukiwania, a nie brać pierwszego lepszego (czyt. tańszego.
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie piję alkoholu praktycznie w ogóle i jest mi z tym dobrze. Bez alkoholu w stosunku do obcych jestem zamknięta, a po alkoholu po prostu śpiąca i nie mam ochoty na zabawę :P. Jak mam dobry humor, to i tak świetnie bawię się bez alkoholu.
Mój Tż kiedyś wypalił, że jak będzie wesele to bez alkoholu. ABSOLUTNIE!! Nie wyobrażam sobie tego. Większość mojej rodziny (tej najbliższej duchowo, niekoniecznie według pokrewieństwa ) bardzo lubi alkohol i zwykłe spotkanie stanowi wystarczająco dobry powód do napicia się. Co prawda mieszkamy od siebie 400 km więc nie widujemy się za często, ale jednak. Oczywiście jest to picie z kulturą: zadnych wyzwisk, wymiocin, bitew itp. Generalnie na naszych komuniach też wódka leje się ostro. I jeśli Tż wymusił by na mnie wesele bez alkoholu to chyba w ogóle bym z niego zrezygnowała. Zrobiłabym tylko obiad, a wieczorem w domu wśrod najbliższych imprezę z alkoholem. Nie wiem, jakby rodzina zareagowała na informację o braku wódki na weselu, ale na pewno nie byliby szczęśliwi. A skrzywieni goście mają niestety duży wpływ na samopoczucie Młodych.
|
|
#56 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nikt w mojej rodzinie nie miał problemów z alkoholem, więc nie mam z nim złych wspomnień, ale nie rozumiem co oznacza ''kulturalne picie'' w odniesieniu do wódki Kulturalnie, dla smaku, to można pić wino/drinki/likiery, ale nie wódkę. Jasne że większość nie urządza po niej dzikich awantur, ale jednak czysta wódka nie kojarzy mi się z kulturą, tylko z piciem dla picia i po to, żeby się upić.
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
A co do pogrubienia mojej wypowiedzi...
Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić z punktu widzenia Kościoła, dlaczego na weselach można pić wódkę a na komuniach nie? A kulturalnie tzn. moim zdaniem bez tego co opisałam wyżej: czyli chamstwa, nocy spędzonej w toalecie i bójek.
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To czy ktoś pije kulturalnie, czy nie nie zależy ani od rodzaju alkoholu, ani od wypitych ilości (bo każdy lubi co innego i ma inną tolerancję). |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
![]() Co do tematu- poszlabym, ale ile bym wytrzymala to nie wiem, zalezy czy mialabym z kim porozmawiac, bo tanczyc nie lubie ![]() A ja mialam komunie bez alkoholu, bo tak sobie zazyczylam
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2014-09-19 o 09:37 |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus pewnie coś w stylu: komunia=dzieci=zero alko/ wesele=dorośli. I może Kościół też reprezentuje pogląd, że wódka nie służy do delektowania się i głupio byłoby tak upić sie w środku dnia na imprezie, której gospodarzem jest dziecko ![]() A co do picia wódki dla smaku, to potrafię sobie wyobrazić, że są takie osoby, ale umówimy się- należą do mniejszości. Sama piłam parę razy w życiu wódki smakowe ( dla smaku właśnie), ale na weselach raczej nie dba się o wrażenia gości i podaje czystą.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:21.

co najlepsze były to osoby, które i tak nie piją alko albo tego wieczoru miały być kierowcami. Dodam, że przy zapraszaniu wszyscy byli uprzedzani, do której trwa wesele i że nie będzie wódki.

A na urodzinach tort. I nie przez takie myślenie jest problem z alkoholizmem