![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się usamodzielnić (czy w tym kraju to możliwe?!)
Zgadzam się. Ja szukam pracy, mój chłopak też i wszelkie oferty praktycznie, to jest zlecenie.. No albo okazuje się, że zlecenie na spotkaniu. Nie odrzucam tego, ale po prostu na umowę o pracę sama widzę, że jest teraz ciężko. Kiedyś było z tym lepiej, a teraz oszczędzają pracodawcy na czym się da. A te prace z umową o pracę, to jak widzę to grosz tych wszystkich, naprawdę nieduża część jak tak patrzę heh. A w urzędach np są o prace, ale jest to gros wszystkich ofert, ale bardzo ciężko się dostać itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() No i czasem naprawdę opisywane sytuacje domowe są takie, że jedyna radą jaką można dać jest "dąż do wyprowadzki jak najszybciej bo się wykończysz". Ale chyba w tym przypadku nie jest wcale tak źle, więc na miejscu autorki bym się wstrzymała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Dziękuję Wam za rady i odpowiedzi
![]() Większość ludzi, których pytam o radę puka się w głowę, że chcę się wyprowadzić... Oczywiście, absolutnie nie jestem w złej sytuacji. Mieszkam w dużym mieście od urodzenia, rodzice dają mi możliwość utrzymania dopóki będzie to potrzebne, mogę spokojnie studiować i pracować. W mojej rodzinie nie jest źle, niedogodności zdarzają się w każdej rodzinie, wiem to. Tak jak zauważyłyście, nie ma żadnej patologii. Ktoś tam trafił w samo sedno, studiuję pedagogikę co uwielbiam, obecnie jestem pomocą nauczyciela w przedszkolu, dlatego zdecydowałam się na studia zaoczne, żeby jednocześnie zdobywać doświadczenie. Moje obawy to takie, że takim tokiem myślenia, nigdy nie będzie odpowiedniego czasu na wyprowadzkę... Przemyślałam raz jeszcze. Odkładam dalej kasę, zrobię licencjat, może dostanę awans czy lepszą robotę... Jeśli nie, będę musiała się faktycznie przebranżowić ![]()
![]() |
#34 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
A to chyba zależy od zawodu. W "moim świecie" umowa o pracę to z kolei standard. ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Cytat:
A to z kolei zależy od wieku i charakteru. Jak się ma te +/-20 lat, to mieszkanie z rówieśnikami jest super. Z jednej strony samemu trzeba o siebie zadbać, z drugiej nie jest się samotnym jak w kawalerce. Mieszkam tak już trzeci rok, za nic nie wróciłabym teraz do domu rodzinnego na stałe. Trochę mi się już drogi z rodzicami rozeszły, nie ma co ukrywać. Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2014-09-19 o 18:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Jeśli nie ma patologii (a z twojego opisu wynika, że nie ma), to mieszkałabym dalej z rodzicami. U mnie w grupie na studiach (zaocznych) chyba nie było osób, które mieszkałyby same (na wynajmie). Były to osoby mieszkające z rodzicami lub partnerem, bo samemu jest ciężko się utrzymać płacąc za studia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I wiele takich sytuacji, rozumiem autorkę, ja uważam, że o 2 lata za długo już tu jestem...człowiek potrzebuje spokoju po pewnym czasie. Ale W KOŃCU się wyprowadzam!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wyprowadzilam sie idac na studia i teraz juz sobie nie wyobrazam, ze moglabym wrocic do rodziny, ale zazdroszczę troche osobom, ktore maja mozliwosc studiowania w miescie rodzinnym - mniej zmartwien finansowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mimo wszystko szukałabym jakimiś kanałami, źródłami, dojścia od znajomych o jakichś wolnych, tanich pokojach. Da się znaleźć taniej, na pewno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Ja wyprowadziłam się z domu mając 19 lat, bo studiowałam i pracowałam w innym mieście. Bardzo szybko się dzięki temu usamodzielniłam, ale gdybym mieszkała w moim studenckim mieście, to nie wyprowadzałabym się zapewne aż do licencjatu, tylko oszczędzała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Można, ale trzeba chcieć!
Z tego co wyliczyłaś, faktycznie brakuje Ci parę stów. Może dobrym pomysłem byłoby poszukanie lepiej płatnej pracy? Może udałoby Ci się coś znaleźć- to zawsze coś! Jeśli chodzi o wynajem mieszkania to jeśli nei masz wśród znajomych osoby z którą mogłabyś mieszkać, to na pewno w sieci jest full ogłoszeń od ludzi którzy także szukają współlokatora! Zawsze koszty idą na pół. Wiadomo, nie każdemu odpowiada mieszkanie z obcą osobą, ale zawsze też jest to jakieś wyjście, no i sama decydujesz czy ta osoba chociażby na pierwszy rzut oka Ci pasuje ![]() Fajnie by było też zarobić trochę więcej, odłożyć trochę kasy. Może w wakacje wyjedziesz do pracy za granicę, albo w ogóle zdecydujesz się na urlop dziekański i wyjedziesz na rok do pracy? To też jest ciekawa opcja. Moja koleżanka która ma 20 lat, także planuje wyprowadzkę i wyjechała na 2 miesiące do pracy za granicę, przywiozła ze sobą 8 tysięcy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 8 tysięcy w perspektywie usamodzielnienia się, kiedy nie posiada się wystarczających zarobków to NIC. W kilka miesięcy rozejdzie się na rachunki albo życie, a jeżeli przez ten czas autorka nie zdobędzie lepszej pracy to i tak prędzej czy później zacznie jej brakować. Nie czytałam całego wątku, ale nie rozumiem ciśnienia na "usamodzielnienie się" poprzez mieszkanie na kupie z obcymi ludźmi. Mając do wyboru to, i mieszkanie z własną mamą, we własnym domu - wybrałabym to drugie (zakładając że ich relacje są ok). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli "w tym kraju" jest tak źle, to może lepiej będzie w Somalii, Iraku albo Chinach? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Gdy mieszka się z obcymi ludźmi ma się zwykle więcej swobody, bo oni się nie martwią jak się wróci później, nie wtrącają się w nic, nie ma się wobec nich szczególnych zobowiązań.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Ale mogą robić imprezy o dziwnych porach, mieć dziwne nawyki, nie sprzątać po sobie, zatruwać atmosferę itd.
Nie wpominając już o tym że czesto podaje się jako przykład usamodzielnienia wynajęcie pokoju z kimś na spółkę. Wtedy chcąc nie chcąc musisz się tym kimś przejmować - bo moze chcesz pospać, a on chce słuchać radia, albo chciałabyś spędzić wieczór z chłopakiem, ale przecież nie wygonisz nikogo z domu itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i to jest absolutny klucz do całej dalszej dyskusji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:07.