![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji
Ok. W takim razie zadam pytanie. Twoim zdaniem niewpuszczanie do lokali osób narodowości romskiej jest w porządku. Gdyby ktoś posunął się dalej, byłabyś w stanie tak mówić? Gdzie leży Twoja granica zasłużonej dyskryminacji?
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-09-22 o 17:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ja do mojej restauracji nie będę wpuszczała ludzi z wąskimi wargami. Mam z nimi same złe doświadczenia: kradną, kłamią, są głupi i wredni. Sami sobie na taka dyskryminację zasłużyli. Być może znajdzie się 1 na 20 osób z wąskimi ustami, ale no cóż trudno, najwyżej za nie odpowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie warto ślepo wierzyć mediom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak poważnie zaostrzenie przepisów spowoduje jeszcze więcej tragedii takich jak te na Lampedusie. A może Europejczycy powinni od razu strzelać do muzułmańskich imigrantów? Tak byłoby dużo prościej i szybciej. Prawda? Tu problemem są takie państwa jak Arabia Saudyjska, które wydają bardzo dużo, aby promować najbardziej radykalne odłamy islamu. Finansowali Al Kaidę, finansują ISIS, wysyłają wszędzie gdzie możliwe nauczycieli do Indonezji (która ostatnio bardzo się radykalizuje) do Europy itd. I USA i inne państwa zamiast bratać się z AS czy Katarem bo są bogate, powinny walczyć z terroryzmem na tym poziomie i nie dopuszczać do jego rozwoju, a nie potem płakać i wyżywać się na losowych muzułmanach. Bo nawet w tych skrajnych państwach takich jak Afganistan czy Iran żyją normalni ludzie. O, teraz radykalizuje się też Turcja. I takie stereotypowe podejście do muzułmanów w Europie tylko pogarsza sytuację... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
Nie wiem czy jest w porządku, wiem tylko jak się przeciętny Cygan zachowuje więc rozumiem właścicieli firm tego typu że nie chcą ich wpuszczać bo zwykle kończy się przestawianiem stołów, krzeseł, syfem, wulgaryzmami, bijatykami, kradzieżami, straszeniem klientów itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-09-22 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Analizy kryminologiczne wykonywane na potrzeby polskiej policji stanowią kontrprzykład dla tego stereotypu. Mimo bowiem obowiązującej w Polsce zasady nierejestrowania danych o pochodzeniu etnicznym sprawców przestępstw oraz osób skazanych, przedstawiciele organów ścigania jednoznacznie przyznają, iż ich odsetek jest podobny wśród Romów oraz nie-Romów[11]. Podobne wnioski wyciągają także autorzy niezależnych opracowań naukowych[15]. Ponadto według funkcjonariuszy policji przyczyną występowania wśród Romów zjawisk o charakterze przestępczym (głównie kradzieży, rozbojów, wymuszeń rozbójniczych) jest ubóstwo[16]. Sytuacja ta wpisuje się w uniwersalny schemat czynników kryminogennych, funkcjonujący niezależnie od jakiejkolwiek przynależności etnicznej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Nawiązując do wątku .Czy można coś z tym zrobić?Czyja to jest wina?Nauczycieli?Rodziców ? Czy środowiska?
Sądzę , że bardzo wiele zależy od edukacji.Oczytany dobrze wykształcony człowiek potrafi wyciągać wnioski.Ma pewne zaplecze intelektualne, które zawsze pozwoli mu na powiedzenie ,,nie'' w ekstremalnej sytuacji.Taka osoba nie da sobą manipulować.Nie zapisze się do jakiejś sekty bo nie pozwoli jej na to rozwinięty zmysł postrzegania.Oświata jest kluczowa w przypadku kształtowania człowieka.Jeśli oświata kuleje rodzice sami nie dadzą rady.Tak mi się wydaje.Uważam , że im człowiek więcej wie tym jest mniej agresywny-to też może stereotyp ale wydaje mi się ,że tak jest.Wielcy mordercy-tyranie -dyktatorzy przeważnie nie mieli żadnego wykształcenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ty to mówisz nie ja. Typowa zagrywka polegająca na tym, żeby wmówić komuś nacjonalizm. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2014-09-22 o 17:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Nie uważam , że to wina nauczycieli.Trudno wskazać tak na prawdę przyczynę występowania uprzedzeń rasowych.Są nauczyciele którzy uczciwie podchodzą do edukacji- potrafią uczyć i takie osoby , które akurat nie miały innej możliwości.Podam przykład nawiązując do mego pierwszego wpisu.Pisałam tam o zabójstwie dziecka.Jutro mija rocznica.Skąd to wiem ?Znałam tę rodzinę.Kiedyś pracowałam w Polskiej Akcji Humanitarnej i zwróciłam na uwagę.Matka Martyny(kobiety ,która wraz z konkubentem zabiła dziecko)Uważała ,że stolicą USA jest Nowy York nie potrafiła powiedzieć nad jakim morzem leży Polska a sama pani Martyna ma 19 lat a nie zna stolicy Polski .Co to za system ?Coś tu jest nie tak .Jak ona mogła skończyć szkołę? Niewiedza rodzi przemoc takie jest moje zdanie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Media to swoją drogą. A my tu mówimy przede wszystkim o ważnych wydarzeniach międzynarodowych. Niezależnie od tego, na ile są przez media rozdmuchane. To one aktywizują i nasilają zjawiska, które istnieją zawsze, ale nie zawsze zyskują na mocy.
![]() |
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Święte słowa
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie, po prostu czasem ludzie z pewnymi kompleksami muszą poczuć się lepiej i dochodzi do takich zbrodni jak na kresach czy Jedwabnie. no i trzeba pamiętać też o historii, o tym co Stalin wyprawiał na Ukrainie, jak podburzał jednych przeciwko drugim, to nie mogło się dobrze skończyć. a że Bandera do dzisiaj jest tam bohaterem, cóż jakby nie było walczył z ruskimi więc dla jednych tylko za to może być bohaterem a o tym co robił poza walką z ruskimi niekoniecznie ludzie muszą dobrze wiedzieć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Nigdy nie bylo tak, ze wszyscy byli rowni i nigdy tak nie bedzie. I uwazam, ze mam wieksze prawo mieszkac w Polsce, bo jestem Polka, niz taki muzulmanin. I to nie ja mam sie do niego dostosowac tylko on do mnie. A w Europie robi sie coraz bardziej na odwrot i jesli ktos uwaza, ze wcale tak nie jest to po prostu jest slepy. Z Romami tak samo, chca tu zyc to niech zyja, ale uczciwie i spokojnie. A skoro w Poznaniu doszlo do tego, ze chca zakazu wpuszczania ich do lokalow to ich zycie pewnie dalekie jest od spokoju i uczciwosci, wiec zakaz jak najbardziej okej. W koncu dziwne, zeby we wlasnym kraju bano sie o swoj lokal, bo jacys obcokrajowcy zycza sobie wszczynac burdy w takim miejscu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Kultury nie da się od razu przyswoić. Jak zmieniały się epoki dotyczyło to pewnej niewielkiej grupy osób wykształconych , a reszta zostawała to teraz mamy do czynienia z ludźmi i wieloma epokami.Jedni żyją w tej inni w innej.Ci którzy żyją w średniowieczu są nastawieni rasistowsko przeciw muzułmanom.Po prostu nie trafili na swój czas .-----słyszałem kiedyś podobne zdanie.
Ja jednak cały czas uważam, że to nie wina inteligencji tylko braku wiedzy , oczytania , umiejętności rozumienia tekstów.Były jakiś czas temu podawane wyniki badań i okazało się, że jest spora grupa ludzi, którzy nie potrafią zrozumieć czytanego tekstu.Wyraźnie się tutaj o tym przekonałem. I nie tylko ja.Choć może to wina zatwardziałości a te osoby po prostu tekstu nie czytały .Na wątku o Ukrainie podawałam wraz z innymi ludźmi tyle przykładów swe wypowiedzi opierałam na książkach .Czy to była niechęć do czytania , czy właśnie brak zrozumienia tekstu.Jeśli to ostatnie to jest to wina nauczycieli lub systemu bo tak jak wcześniej pisałam jak można wypuścić ze szkoły ucznia , który nie przeczytał żadnej lektury.Nawet szkoła specjalna powinna mieć jakieś normy.Obowiązek szkolnictwa jest m.in po to aby osoba , która opuści mury szkolne potrafiła sobie dać radę w społeczeństwie .Jak może dać radę skoro nie potrafi czytać ze zrozumieniem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4824563 2]Nigdy nie bylo tak, ze wszyscy byli rowni i nigdy tak nie bedzie. I uwazam, ze mam wieksze prawo mieszkac w Polsce, bo jestem Polka, niz taki muzulmanin. I to nie ja mam sie do niego dostosowac tylko on do mnie. A w Europie robi sie coraz bardziej na odwrot i jesli ktos uwaza, ze wcale tak nie jest to po prostu jest slepy. Z Romami tak samo, chca tu zyc to niech zyja, ale uczciwie i spokojnie. A skoro w Poznaniu doszlo do tego, ze chca zakazu wpuszczania ich do lokalow to ich zycie pewnie dalekie jest od spokoju i uczciwosci, wiec zakaz jak najbardziej okej. W koncu dziwne, zeby we wlasnym kraju bano sie o swoj lokal, bo jacys obcokrajowcy zycza sobie wszczynac burdy w takim miejscu.[/QUOTE]
Romowie urodzeni i żyjący w Polsce, to nie są obcokrajowcy. Bądź pracyzyjna, jak już musisz takie sądy wygłaszać. Trudno zliczyć za ile burd, napaści, kradzieży i pobić, mordów czy gwałtów odpowiedzialni są Polacy. Im jednak wolno, bo są u siebie? Może warto w takim razie wyrażać się tak samo o nich. Gdyby Polakom w UK zabroniono wchodzić do knajp, bo są Polakami, to ból tyłka w Polsce sięgnąłby zenitu - w końcu tacy jesteśmy biedni, atakowani przez obcokrajowców. Rosjanie chcą nas ograbić z naszych ziem i kultury, Romowie okraść, muzułmanie głowy poucinać. Sent from my GT-I9000 using Wizaz Forum mobile app
a person who belives in the social, political and economic equality of the sexes" (HD!) BLOG Chow mein z orzechowym kurczakiem na ostro Edytowane przez Munkaa Czas edycji: 2014-09-23 o 08:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A gdyby Polacy w UK codziennie rozwalali knajpy to jak najbardziej jestem za tym, zeby zabronic im tam wstepu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4824877 3]To, ze sie urodzili w Polsce nie oznacza, ze sa Polakami... Nikomu nie wolno krasc, robic awantur, zabijac czy gwalcic, niezaleznie od narodowosci tylko teraz nie mowimy o Polakach tylko obcokrajowcach.
A gdyby Polacy w UK codziennie rozwalali knajpy to jak najbardziej jestem za tym, zeby zabronic im tam wstepu.[/QUOTE] Asymilacja-histria prawdziwa Ludwik Geyer był Niemcem przyjechał do Łodzi i założył tam fabrykę.Jego wnuk został rozstrzelany przez gestapo bo nie chciał się wyrzec polskości, Kiedy wychowasz się w danym kraju czujesz się z nim związany co pokazuje powyższy przykład.Nawiązać można do Żydów Polskich lub raczej Polaków wyznających judaizm.Pierwsze żydowskie chorągwie walczyły pod biało -czerwonym sztandarem za czasów Napoleona mieli swój udział w powstaniu listopadowym .W II wojnie światowej w wojsku polskim generałem był Bernard Mond - również był żydem.W wojsku Polskim walczyli też osoby pochodzenia romskiego ,które czuły się Polakami.To tylko epizody jakie wypisałem ale jest ich sporo tylko są pomijane milczeniem , mało znane |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Restaurator musiałby mieć naprawdę poważny powód, żeby wprowadzić segregację klientów. Pojedyncze incydenty nie usprawiedliwiałyby jego kroku. Musiałby mieć do czynienia z jakąś plagą cygańskich oszustów, koczowiskiem Romów znajdującym się nieopodal jego restauracji, które szuka darmowej pożywki. ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ---------- [1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4824877 3]To, ze sie urodzili w Polsce nie oznacza, ze sa Polakami... Nikomu nie wolno krasc, robic awantur, zabijac czy gwalcic, niezaleznie od narodowosci tylko teraz nie mowimy o Polakach tylko obcokrajowcach. A gdyby Polacy w UK codziennie rozwalali knajpy to jak najbardziej jestem za tym, zeby zabronic im tam wstepu.[/QUOTE] Właściciel norweskiego klubu wprowadził zakaz wstępu do lokalu Polakom, gdyż ci byli zbyt nachalni wobec bawiących się dziewczyn. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4824877 3]To, ze sie urodzili w Polsce nie oznacza, ze sa Polakami... Nikomu nie wolno krasc, robic awantur, zabijac czy gwalcic, niezaleznie od narodowosci tylko teraz nie mowimy o Polakach tylko obcokrajowcach.
[/QUOTE] Wiem, co masz na myśli. Jednak trudno, żeby czuli się z Polską związani, skoro Polacy traktują ich jak podludzi i nawet nie dają szans, nie próbują zrozumieć problemu od podstaw, tylko wszystko czarno-białe i klapki na oczach. Jeśli od ludzi oczekuje się, że się zmienią, to trzeba im te zmiany umożliwić, a nie gardzić i dyskryminować. Sent from my GT-I9000 using Wizaz Forum mobile app |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:42.