Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-22, 16:57   #31
Munkaa
Zakorzenienie

Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji

Cytat:
Napisane przez MsLizard Pokaż wiadomość
Moim zdaniem mogą sobie wpuszczać kogo chcą, zwłaszcza jeśli istnieje prawdopodobieństwo kradzieży. Nie mówię, że wszyscy Romowie są źli ale duża część ludzi ma z nimi niemiłe wspomnienia, bo często kradną, nie osądzam ich bo różnie w życiu bywa ale nie mówimy tutaj o jakimś widzimisię tylko o faktach.
O! To zupełnie tak jak... LUDZIE. Powinien zostać wprowadzony zakaz wpuszczania ludzi do restauracji.
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 17:01   #32
201607111028
Konto usunięte

Dot.: Stop Przemocy i Szowinizmowi czyli skąd u osób bierze się postawa dyskryminacji

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Może i dyskryminacja ale co z tego jak zasłużona?
Ok. W takim razie zadam pytanie. Twoim zdaniem niewpuszczanie do lokali osób narodowości romskiej jest w porządku. Gdyby ktoś posunął się dalej, byłabyś w stanie tak mówić? Gdzie leży Twoja granica zasłużonej dyskryminacji?

Edytowane przez 201607111028
Czas edycji: 2014-09-22 o 17:03
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 17:02   #33
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
No właśnie, trzeba się uczyć na błędach i nie dopuszczać do tego, aby takie zbrodnie się powtórzyły. Bo to nie jest tak, że w Ukraińcy mają we krwi zabijanie są tacy jak każdy inny naród. Dokonali zbrodni ponieważ nienawidzili Polaków, chcieli niepodległości, mieli wiele żalu i pojawiła się okazja ku temu, aby się "zemścić" i zrealizować chore fantazje.
Jakkolwiek to zabrzmi, Polacy na ich miejscu pewnie zrobiliby to samo. Te mechanizmy są uniwersalne. Niezależne od rasy, narodowości itd. Wszyscy są zdolni do zbrodni, więc trzeba robić wiele, aby nie rozbudzać takich żądzy w ludziach...

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

Takie myślenie jest okrutne, a takie działania prowadzą do radykalizacji nastrojów. I niewpuszczanie jakiejś narodowości do restauracji jest obrzydliwym działaniem...
Po części się zgodzę, ale prawda jest taka, że żyjemy w dualnym świecie i nie da się niektórych czynów jednoznacznie osądzić jako dobre lub złe. Ty będziesz starała się wszystkich traktować dobrze a inni to po prostu wykorzystają. Ok, niewpuszczanie Romów do restauracji jest obrzydliwym działanie, zgadzam się ale kradzieże również.
MsLizard jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 17:03   #34
Kalini
Zakorzenienie

Ja do mojej restauracji nie będę wpuszczała ludzi z wąskimi wargami. Mam z nimi same złe doświadczenia: kradną, kłamią, są głupi i wredni. Sami sobie na taka dyskryminację zasłużyli. Być może znajdzie się 1 na 20 osób z wąskimi ustami, ale no cóż trudno, najwyżej za nie odpowie.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 17:10   #35
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alaba71 Pokaż wiadomość
Myślisz ,że wszyscy muzułmanie są źli? Wiesz co oznacza słowo dżihad ?Doskonalenie się .Świętą wojnę wymyślili chrześcijanie -rozpoczynając krucjaty-to wtedy papież chyba to był Urban II powiedział tak ,,mordujcie wszystkich Bóg pozna kto jest dobry.''
Nie możemy zapominać, że kultura europejska ma dużo do zawdzięczenia kulturze arabskiej.Z niej czerpała wzorce zachowań.Arabowie nie są źli .Są po prostu grupy ludzi , wykorzystujące niewiedzę innych w swoim interesie i dla własnych celów jak bin Laden
Ale ja to wszystko wiem, co nie znaczy, że popieram ich masowy napływ do Europy. Właśnie ze względu na takie grupy, które błędnie rozumieją niektóre sprawy powinno się zaostrzać niektóre przepisy.
Stary 2014-09-22, 17:14   #36
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja to wszystko wiem, co nie znaczy, że popieram ich masowy napływ do Europy. Właśnie ze względu na takie grupy, które błędnie rozumieją niektóre sprawy powinno się zaostrzać niektóre przepisy.
To paranoja. Nie ma żadnego MASOWEGO NAPŁYWU muzułmanów do Europy.
Nie warto ślepo wierzyć mediom.
Stary 2014-09-22, 17:21   #37
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:
Trzeba zrobić tak, aby nikt nie musiał emigrować i aby wszyscy byli piękni i bogaci
A tak poważnie zaostrzenie przepisów spowoduje jeszcze więcej tragedii takich jak te na Lampedusie. A może Europejczycy powinni od razu strzelać do muzułmańskich imigrantów? Tak byłoby dużo prościej i szybciej. Prawda?

Tu problemem są takie państwa jak Arabia Saudyjska, które wydają bardzo dużo, aby promować najbardziej radykalne odłamy islamu. Finansowali Al Kaidę, finansują ISIS, wysyłają wszędzie gdzie możliwe nauczycieli do Indonezji (która ostatnio bardzo się radykalizuje) do Europy itd. I USA i inne państwa zamiast bratać się z AS czy Katarem bo są bogate, powinny walczyć z terroryzmem na tym poziomie i nie dopuszczać do jego rozwoju, a nie potem płakać i wyżywać się na losowych muzułmanach.
Bo nawet w tych skrajnych państwach takich jak Afganistan czy Iran żyją normalni ludzie. O, teraz radykalizuje się też Turcja. I takie stereotypowe podejście do muzułmanów w Europie tylko pogarsza sytuację...
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-22, 17:23   #38
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez carolina662 Pokaż wiadomość
Ok. W takim razie zadam pytanie. Twoim zdaniem niewpuszczanie do lokali osób narodowości romskiej jest w porządku. Gdyby ktoś posunął się dalej, byłabyś w stanie tak mówić? Gdzie leży Twoja granica zasłużonej dyskryminacji?
Nie wiem czy jest w porządku, wiem tylko jak się przeciętny Cygan zachowuje więc rozumiem właścicieli firm tego typu że nie chcą ich wpuszczać bo zwykle kończy się przestawianiem stołów, krzeseł, syfem, wulgaryzmami, bijatykami, kradzieżami, straszeniem klientów itp.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 17:26   #39
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Nie wiem czy jest w porządku, wiem tylko jak się przeciętny Cygan zachowuje więc rozumiem właścicieli firm tego typu że nie chcą ich wpuszczać bo zwykle kończy się przestawianiem stołów, krzeseł, syfem, wulgaryzmami, bijatykami, kradzieżami, straszeniem klientów itp.
Wciąż nie odpowiedziałaś na moje pytanie.

Cytat:
Gdyby ktoś posunął się dalej, byłabyś w stanie tak mówić? Gdzie leży Twoja granica zasłużonej dyskryminacji?

Czas edycji: 2014-09-22 o 17:28
Stary 2014-09-22, 17:30   #40
deSawa
Przyczajenie

Analizy kryminologiczne wykonywane na potrzeby polskiej policji stanowią kontrprzykład dla tego stereotypu. Mimo bowiem obowiązującej w Polsce zasady nierejestrowania danych o pochodzeniu etnicznym sprawców przestępstw oraz osób skazanych, przedstawiciele organów ścigania jednoznacznie przyznają, iż ich odsetek jest podobny wśród Romów oraz nie-Romów[11]. Podobne wnioski wyciągają także autorzy niezależnych opracowań naukowych[15]. Ponadto według funkcjonariuszy policji przyczyną występowania wśród Romów zjawisk o charakterze przestępczym (głównie kradzieży, rozbojów, wymuszeń rozbójniczych) jest ubóstwo[16]. Sytuacja ta wpisuje się w uniwersalny schemat czynników kryminogennych, funkcjonujący niezależnie od jakiejkolwiek przynależności etnicznej.
deSawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 17:43   #41
alaba71
Raczkowanie

Nawiązując do wątku .Czy można coś z tym zrobić?Czyja to jest wina?Nauczycieli?Rodziców ? Czy środowiska?
Sądzę , że bardzo wiele zależy od edukacji.Oczytany dobrze wykształcony człowiek potrafi wyciągać wnioski.Ma pewne zaplecze intelektualne, które zawsze pozwoli mu na powiedzenie ,,nie'' w ekstremalnej sytuacji.Taka osoba nie da sobą manipulować.Nie zapisze się do jakiejś sekty bo nie pozwoli jej na to rozwinięty zmysł postrzegania.Oświata jest kluczowa w przypadku kształtowania człowieka.Jeśli oświata kuleje rodzice sami nie dadzą rady.Tak mi się wydaje.Uważam , że im człowiek więcej wie tym jest mniej agresywny-to też może stereotyp ale wydaje mi się ,że tak jest.Wielcy mordercy-tyranie -dyktatorzy przeważnie nie mieli żadnego wykształcenia
alaba71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-22, 17:48   #42
MsLizard
Zadomowienie

Cytat:
Trzeba zrobić tak, aby nikt nie musiał emigrować i aby wszyscy byli piękni i bogaci
A tak poważnie zaostrzenie przepisów spowoduje jeszcze więcej tragedii takich jak te na Lampedusie. A może Europejczycy powinni od razu strzelać do muzułmańskich imigrantów? Tak byłoby dużo prościej i szybciej. Prawda?

Ty to mówisz nie ja. Typowa zagrywka polegająca na tym, żeby wmówić komuś nacjonalizm.

Cytat:
Cytat:
Tu problemem są takie państwa jak Arabia Saudyjska, które wydają bardzo dużo, aby promować najbardziej radykalne odłamy islamu. Finansowali Al Kaidę, finansują ISIS, wysyłają wszędzie gdzie możliwe nauczycieli do Indonezji (która ostatnio bardzo się radykalizuje) do Europy itd. I USA i inne państwa zamiast bratać się z AS czy Katarem bo są bogate, powinny walczyć z terroryzmem na tym poziomie i nie dopuszczać do jego rozwoju, a nie potem płakać i wyżywać się na losowych muzułmanach.
Bo nawet w tych skrajnych państwach takich jak Afganistan czy Iran żyją normalni ludzie. O, teraz radykalizuje się też Turcja. I takie stereotypowe podejście do muzułmanów w Europie tylko pogarsza sytuację...
Na zachodzie nie możesz powiedzieć złego słowa o muzułmanach. Ja uważam, że stereotypowe myślenie nie ma tu nic do rzeczy, są grupy, które po prostu chcą tępić niewiernych i będą do tego dążyć.
Stary 2014-09-22, 17:50   #43
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Nawiązując do wątku .Czy można coś z tym zrobić?Czyja to jest wina?Nauczycieli?Rodziców ? Czy środowiska?
Sądzę , że bardzo wiele zależy od edukacji.Oczytany dobrze wykształcony człowiek potrafi wyciągać wnioski.Ma pewne zaplecze intelektualne, które zawsze pozwoli mu na powiedzenie ,,nie'' w ekstremalnej sytuacji.Taka osoba nie da sobą manipulować.Nie zapisze się do jakiejś sekty bo nie pozwoli jej na to rozwinięty zmysł postrzegania.Oświata jest kluczowa w przypadku kształtowania człowieka.Jeśli oświata kuleje rodzice sami nie dadzą rady.Tak mi się wydaje.Uważam , że im człowiek więcej wie tym jest mniej agresywny-to też może stereotyp ale wydaje mi się ,że tak jest.Wielcy mordercy-tyranie -dyktatorzy przeważnie nie mieli żadnego wykształcenia
Jak zwykle wszystko przez biednych nauczycieli

Czas edycji: 2014-09-22 o 17:52
Stary 2014-09-22, 18:06   #44
alaba71
Raczkowanie

Cytat:
Jak zwykle wszystko przez biednych nauczycieli
Nie uważam , że to wina nauczycieli.Trudno wskazać tak na prawdę przyczynę występowania uprzedzeń rasowych.Są nauczyciele którzy uczciwie podchodzą do edukacji- potrafią uczyć i takie osoby , które akurat nie miały innej możliwości.Podam przykład nawiązując do mego pierwszego wpisu.Pisałam tam o zabójstwie dziecka.Jutro mija rocznica.Skąd to wiem ?Znałam tę rodzinę.Kiedyś pracowałam w Polskiej Akcji Humanitarnej i zwróciłam na uwagę.Matka Martyny(kobiety ,która wraz z konkubentem zabiła dziecko)Uważała ,że stolicą USA jest Nowy York nie potrafiła powiedzieć nad jakim morzem leży Polska a sama pani Martyna ma 19 lat a nie zna stolicy Polski .Co to za system ?Coś tu jest nie tak .Jak ona mogła skończyć szkołę? Niewiedza rodzi przemoc takie jest moje zdanie
Stary 2014-09-22, 18:12   #45
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że w ostatnim czasie postawy się mocno zradykalizowały. Młodych ludzi ciągnie w stronę nacjonalizmu, szukania wspólnoty itd. Istotną częścią tego wszystkiego jest znalezienie wroga. W zależności od tego jak bardzo odjechali może być to UE, "genderowcy", lewacy, Żydzi, Ukraińcy, Rosjanie itd.

Co do wątku o Ukrainie, było tam wiele okropnych opinii. W skrajnych przypadkach cieszono się ze śmierci Ukraińców i życzono im tego co zrobiono na Wołyniu. A wypowiedzi o tym, aby Putin zrobił tam porządek były częste. I to jest niepokojące. Uważam, że istotną częścią człowieczeństwa jest empatia, a ona właściwie przestaje istnieć, skoro ktoś potrafi wręcz cieszyć się ze śmierci innych osób.

Co do kiboli, dresów itp. Ich agresja bierze się z wykluczenia. Kiepskie warunki życia i bark perspektyw spychają ich własnie do takich grup. A takie grupy wykorzystują ładni panowie w garniturach np. z RN...
Otóż to.

---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ----------

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ktore?

Nie wazne wydarzenia tylko media. Teraz trzy klikniecia i wiesz o tym, ze matka gdzies w Iowa zostawila dziecko w samochodzie, znasz jej personalia i wiesz czy masz odrosty.
Media to swoją drogą. A my tu mówimy przede wszystkim o ważnych wydarzeniach międzynarodowych. Niezależnie od tego, na ile są przez media rozdmuchane. To one aktywizują i nasilają zjawiska, które istnieją zawsze, ale nie zawsze zyskują na mocy.

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand
morelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 18:14   #46
Kathareo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Munkaa Pokaż wiadomość
To paranoja. Nie ma żadnego MASOWEGO NAPŁYWU muzułmanów do Europy.
Nie warto ślepo wierzyć mediom.
No to zapraszam na Rosengård, tam sie mowi glownie po arabsku. Problem z emigrantami pochodzenia arabskiego, jest taki, ze oni nie chca sie dostosowac do prawa i kultury kraju, w ktorym zyja. Posiadanie trzech zon jest w Szwecji zakazane, co zupelnie nie przeszkadza sporej grupie tutejszych muzulmanow. Poza tym w ramach "poprawnosci politycznej" nie mozna im zwrocic uwagi, bo natychmiast zostaniesz nazwana rasistka. Nie mam nic przeciwko kulturze arabskiej, jezeli nie wiaze sie ona z lamaniem prawa, lub nieposzanowaniem mojej wlasnej kultury. Jezeli mowimy o szacunku i tolerancji, to pojecia te powinny dzialac w obie strony, a z moich obserwacji wynika, ze tak nie jest.
Stary 2014-09-22, 18:17   #47
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
O! To zupełnie tak jak... LUDZIE. Powinien zostać wprowadzony zakaz wpuszczania ludzi do restauracji.
Święte słowa

"Prawdziwe szczęście niewiele kosztuje; jeśli jest drogie, niedobrego jest rodzaju".
F.-R. Chateaubriand
Stary 2014-09-22, 18:20   #48
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Nie uważam , że to wina nauczycieli.Trudno wskazać tak na prawdę przyczynę występowania uprzedzeń rasowych.Są nauczyciele którzy uczciwie podchodzą do edukacji- potrafią uczyć i takie osoby , które akurat nie miały innej możliwości.Podam przykład nawiązując do mego pierwszego wpisu.Pisałam tam o zabójstwie dziecka.Jutro mija rocznica.Skąd to wiem ?Znałam tę rodzinę.Kiedyś pracowałam w Polskiej Akcji Humanitarnej i zwróciłam na uwagę.Matka Martyny(kobiety ,która wraz z konkubentem zabiła dziecko)Uważała ,że stolicą USA jest Nowy York nie potrafiła powiedzieć nad jakim morzem leży Polska a sama pani Martyna ma 19 lat a nie zna stolicy Polski .Co to za system ?Coś tu jest nie tak .Jak ona mogła skończyć szkołę? Niewiedza rodzi przemoc takie jest moje zdanie
Zbyt ograniczona teoria. Przepraszam, takie jest moje zdanie. Jeżeli byłoby tak, jak mówisz - znalibyśmy przecież receptę na całe zło tego świata...
Stary 2014-09-22, 18:28   #49
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Niewiedza to podstawowa przyczyna tego co złe, ale wykształcenie nie jest gwarancją moralności i ochroną przed przestępstwem. Ale niewiedza rodzi uprzedzenia, niezrozumienie i lęk przed "innością". A podświadomy lub świadomy lęk bywa przyczyną agresji.

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:
Zbyt ograniczona teoria. Przepraszam, takie jest moje zdanie. Jeżeli byłoby tak, jak mówisz - znalibyśmy przecież receptę na całe zło tego świata...
Niezupełnie, bo często jest tak, że pozornie dużo wiemy i dlatego wydaje nam się, że nic nie jest dla nas tajemnicą. A to nieprawda. Propaganda, rozdmuchiwanie w mediach podawanych informacji dają złudne poczucie wiedzy.

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Cytat:
Wiesz, kiedyś śmiałam się czytając, że polska szlachta uważała zbyt wykształconych ludzi za skłonnych do demoralizacji. Teraz nie jestem całkiem pewna, czy przypadkiem nie miała ona racji. Najbardziej groźna jest gruntownie wykształcona osoba, o ile porzuci ścieżkę prawa. Natomiast istotnie, im mniej wykształcona i świadoma społeczność, tym trudniej nią manipulować.

F.-R. Chateaubriand

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-22, 18:33   #50
201607111028
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez morelle Pokaż wiadomość
Niewiedza to podstawowa przyczyna tego co złe, ale wykształcenie nie jest gwarancją moralności i ochroną przed przestępstwem. Ale niewiedza rodzi uprzedzenia, niezrozumienie i lęk przed "innością". A podświadomy lub świadomy lęk bywa przyczyną agresji.

---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Niezupełnie, bo często jest tak, że pozornie dużo wiemy i dlatego wydaje nam się, że nic nie jest dla nas tajemnicą. A to nieprawda. Propaganda, rozdmuchiwanie w mediach podawanych informacji dają złudne poczucie wiedzy.

---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Wiesz, kiedyś śmiałam się czytając, że polska szlachta uważała zbyt wykształconych ludzi za skłonnych do demoralizacji. Teraz nie jestem całkiem pewna, czy przypadkiem nie miała ona racji. Najbardziej groźna jest gruntownie wykształcona osoba, o ile porzuci ścieżkę prawa. Natomiast istotnie, im mniej wykształcona i świadoma społeczność, tym trudniej nią manipulować.
Ty masz rację. Odnosiłam się do wypowiedzi koleżanki, która mówi chyba o wiedzy stricte szkolnej.
Stary 2014-09-22, 20:05   #51
dominikmeller25
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, trzeba się uczyć na błędach i nie dopuszczać do tego, aby takie zbrodnie się powtórzyły. Bo to nie jest tak, że w Ukraińcy mają we krwi zabijanie są tacy jak każdy inny naród. Dokonali zbrodni ponieważ nienawidzili Polaków, chcieli niepodległości, mieli wiele żalu i pojawiła się okazja ku temu, aby się "zemścić" i zrealizować chore fantazje.
Jakkolwiek to zabrzmi, Polacy na ich miejscu pewnie zrobiliby to samo. Te mechanizmy są uniwersalne. Niezależne od rasy, narodowości itd. Wszyscy są zdolni do zbrodni, więc trzeba robić wiele, aby nie rozbudzać takich żądzy w ludziach...
dokładnie tak, bo tu można by dodać Jedwabno czy Kielce i zadać pytanie czy skoro tamci tak brutalnie rozprawili się z żydami to wszyscy Polacy tak nisko upadli aby mordować ludzi w stodole?
nie, po prostu czasem ludzie z pewnymi kompleksami muszą poczuć się lepiej i dochodzi do takich zbrodni jak na kresach czy Jedwabnie.

no i trzeba pamiętać też o historii, o tym co Stalin wyprawiał na Ukrainie, jak podburzał jednych przeciwko drugim, to nie mogło się dobrze skończyć.
a że Bandera do dzisiaj jest tam bohaterem, cóż jakby nie było walczył z ruskimi więc dla jednych tylko za to może być bohaterem a o tym co robił poza walką z ruskimi niekoniecznie ludzie muszą dobrze wiedzieć.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-22, 21:41   #52
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Nigdy nie bylo tak, ze wszyscy byli rowni i nigdy tak nie bedzie. I uwazam, ze mam wieksze prawo mieszkac w Polsce, bo jestem Polka, niz taki muzulmanin. I to nie ja mam sie do niego dostosowac tylko on do mnie. A w Europie robi sie coraz bardziej na odwrot i jesli ktos uwaza, ze wcale tak nie jest to po prostu jest slepy. Z Romami tak samo, chca tu zyc to niech zyja, ale uczciwie i spokojnie. A skoro w Poznaniu doszlo do tego, ze chca zakazu wpuszczania ich do lokalow to ich zycie pewnie dalekie jest od spokoju i uczciwosci, wiec zakaz jak najbardziej okej. W koncu dziwne, zeby we wlasnym kraju bano sie o swoj lokal, bo jacys obcokrajowcy zycza sobie wszczynac burdy w takim miejscu.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 06:24   #53
morelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikmeller25 Pokaż wiadomość
dokładnie tak, bo tu można by dodać Jedwabno czy Kielce i zadać pytanie czy skoro tamci tak brutalnie rozprawili się z żydami to wszyscy Polacy tak nisko upadli aby mordować ludzi w stodole?
nie, po prostu czasem ludzie z pewnymi kompleksami muszą poczuć się lepiej i dochodzi do takich zbrodni jak na kresach czy Jedwabnie.

no i trzeba pamiętać też o historii, o tym co Stalin wyprawiał na Ukrainie, jak podburzał jednych przeciwko drugim, to nie mogło się dobrze skończyć.
a że Bandera do dzisiaj jest tam bohaterem, cóż jakby nie było walczył z ruskimi więc dla jednych tylko za to może być bohaterem a o tym co robił poza walką z ruskimi niekoniecznie ludzie muszą dobrze wiedzieć.
Zgadzam się z tobą.

F.-R. Chateaubriand
Stary 2014-09-23, 07:08   #54
alaba71
Raczkowanie

Kultury nie da się od razu przyswoić. Jak zmieniały się epoki dotyczyło to pewnej niewielkiej grupy osób wykształconych , a reszta zostawała to teraz mamy do czynienia z ludźmi i wieloma epokami.Jedni żyją w tej inni w innej.Ci którzy żyją w średniowieczu są nastawieni rasistowsko przeciw muzułmanom.Po prostu nie trafili na swój czas .-----słyszałem kiedyś podobne zdanie.
Ja jednak cały czas uważam, że to nie wina inteligencji tylko braku wiedzy , oczytania , umiejętności rozumienia tekstów.Były jakiś czas temu podawane wyniki badań i okazało się, że jest spora grupa ludzi, którzy nie potrafią zrozumieć czytanego tekstu.Wyraźnie się tutaj o tym przekonałem. I nie tylko ja.Choć może to wina zatwardziałości a te osoby po prostu tekstu nie czytały .Na wątku o Ukrainie podawałam wraz z innymi ludźmi tyle przykładów swe wypowiedzi opierałam na książkach .Czy to była niechęć do czytania , czy właśnie brak zrozumienia tekstu.Jeśli to ostatnie to jest to wina nauczycieli lub systemu bo tak jak wcześniej pisałam jak można wypuścić ze szkoły ucznia , który nie przeczytał żadnej lektury.Nawet szkoła specjalna powinna mieć jakieś normy.Obowiązek szkolnictwa jest m.in po to aby osoba , która opuści mury szkolne potrafiła sobie dać radę w społeczeństwie .Jak może dać radę skoro nie potrafi czytać ze zrozumieniem?
Stary 2014-09-23, 07:58   #55
Munkaa
Zakorzenienie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4824563 2]Nigdy nie bylo tak, ze wszyscy byli rowni i nigdy tak nie bedzie. I uwazam, ze mam wieksze prawo mieszkac w Polsce, bo jestem Polka, niz taki muzulmanin. I to nie ja mam sie do niego dostosowac tylko on do mnie. A w Europie robi sie coraz bardziej na odwrot i jesli ktos uwaza, ze wcale tak nie jest to po prostu jest slepy. Z Romami tak samo, chca tu zyc to niech zyja, ale uczciwie i spokojnie. A skoro w Poznaniu doszlo do tego, ze chca zakazu wpuszczania ich do lokalow to ich zycie pewnie dalekie jest od spokoju i uczciwosci, wiec zakaz jak najbardziej okej. W koncu dziwne, zeby we wlasnym kraju bano sie o swoj lokal, bo jacys obcokrajowcy zycza sobie wszczynac burdy w takim miejscu.[/QUOTE]

Romowie urodzeni i żyjący w Polsce, to nie są obcokrajowcy. Bądź pracyzyjna, jak już musisz takie sądy wygłaszać.
Trudno zliczyć za ile burd, napaści, kradzieży i pobić, mordów czy gwałtów odpowiedzialni są Polacy. Im jednak wolno, bo są u siebie? Może warto w takim razie wyrażać się tak samo o nich. Gdyby Polakom w UK zabroniono wchodzić do knajp, bo są Polakami, to ból tyłka w Polsce sięgnąłby zenitu - w końcu tacy jesteśmy biedni, atakowani przez obcokrajowców. Rosjanie chcą nas ograbić z naszych ziem i kultury, Romowie okraść, muzułmanie głowy poucinać.

Sent from my GT-I9000 using Wizaz Forum mobile app

Edytowane przez Munkaa
Czas edycji: 2014-09-23 o 08:25
Stary 2014-09-23, 08:14   #56
alaba71
Raczkowanie

Cytat:
Romowie urodzeni i żyjący w Polsce, to nie są obcokrajowcy. Bądź pracyzyjna, jak już musisz takie sądy wygłaszać.
Trudno zliczyć za ile burd, napaści, kradzieży i pobić, mordów czy gwałtów odpowiedzialni są Polacy. Im jednak wolno, bo są u siebie? Może warto w takim razie wyrażać się tak samo o nich. Gdyby Polakom w UK zabroniono wchodzić do knajp, bo są Polakami, to ból tyłka w Polsce sięgnąłby zenitu - w końcu tacy jesteśmy biedni, atakowani przez obcokrajowców. Rosjanie chcą nas ograbić z naszych ziem i kultury, Romowie okraść, muzułmani głowy poucinać.

Świetne porównanie
Stary 2014-09-23, 09:32   #57
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f
Konto usunięte

Cytat:
Trudno zliczyć za ile burd, napaści, kradzieży i pobić, mordów czy gwałtów odpowiedzialni są Polacy. Im jednak wolno, bo są u siebie? Może warto w takim razie wyrażać się tak samo o nich. Gdyby Polakom w UK zabroniono wchodzić do knajp, bo są Polakami, to ból tyłka w Polsce sięgnąłby zenitu - w końcu tacy jesteśmy biedni, atakowani przez obcokrajowców. Rosjanie chcą nas ograbić z naszych ziem i kultury, Romowie okraść, muzułmanie głowy poucinać.

To, ze sie urodzili w Polsce nie oznacza, ze sa Polakami... Nikomu nie wolno krasc, robic awantur, zabijac czy gwalcic, niezaleznie od narodowosci tylko teraz nie mowimy o Polakach tylko obcokrajowcach.
A gdyby Polacy w UK codziennie rozwalali knajpy to jak najbardziej jestem za tym, zeby zabronic im tam wstepu.
9bfc43f248fa3dd370e3b645ec22fc32ebbe1d0f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 10:44   #58
alaba71
Raczkowanie

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4824877 3]To, ze sie urodzili w Polsce nie oznacza, ze sa Polakami... Nikomu nie wolno krasc, robic awantur, zabijac czy gwalcic, niezaleznie od narodowosci tylko teraz nie mowimy o Polakach tylko obcokrajowcach.
A gdyby Polacy w UK codziennie rozwalali knajpy to jak najbardziej jestem za tym, zeby zabronic im tam wstepu.[/QUOTE]

Asymilacja-histria prawdziwa
Ludwik Geyer był Niemcem przyjechał do Łodzi i założył tam fabrykę.Jego wnuk został rozstrzelany przez gestapo bo nie chciał się wyrzec polskości,
Kiedy wychowasz się w danym kraju czujesz się z nim związany co pokazuje powyższy przykład.Nawiązać można do Żydów Polskich lub raczej Polaków wyznających judaizm.Pierwsze żydowskie chorągwie walczyły pod biało -czerwonym sztandarem za czasów Napoleona mieli swój udział w powstaniu listopadowym .W II wojnie światowej w wojsku polskim generałem był Bernard Mond - również był żydem.W wojsku Polskim walczyli też osoby pochodzenia romskiego ,które czuły się Polakami.To tylko epizody jakie wypisałem ale jest ich sporo tylko są pomijane milczeniem , mało znane
Stary 2014-09-23, 11:20   #59
pankasztan
Rozeznanie

Cytat:
Przecież nie mówię, żeby ich zagazować. Ale na przykład rozumiem inicjatywę która miała miejsce w Poznaniu by restauratorzy mogli zabraniać Romom wstępu, co z tego że np. jeden na 20 Romów będzie normalny jak większość nie.

Restaurator musiałby mieć naprawdę poważny powód, żeby wprowadzić segregację klientów. Pojedyncze incydenty nie usprawiedliwiałyby jego kroku. Musiałby mieć do czynienia z jakąś plagą cygańskich oszustów, koczowiskiem Romów znajdującym się nieopodal jego restauracji, które szuka darmowej pożywki.

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4824877 3]To, ze sie urodzili w Polsce nie oznacza, ze sa Polakami... Nikomu nie wolno krasc, robic awantur, zabijac czy gwalcic, niezaleznie od narodowosci tylko teraz nie mowimy o Polakach tylko obcokrajowcach.
A gdyby Polacy w UK codziennie rozwalali knajpy to jak najbardziej jestem za tym, zeby zabronic im tam wstepu.[/QUOTE]

Właściciel norweskiego klubu wprowadził zakaz wstępu do lokalu Polakom, gdyż ci byli zbyt nachalni wobec bawiących się dziewczyn.
pankasztan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-23, 11:38   #60
Munkaa
Zakorzenienie

[/QUOTE]

Wiem, co masz na myśli. Jednak trudno, żeby czuli się z Polską związani, skoro Polacy traktują ich jak podludzi i nawet nie dają szans, nie próbują zrozumieć problemu od podstaw, tylko wszystko czarno-białe i klapki na oczach. Jeśli od ludzi oczekuje się, że się zmienią, to trzeba im te zmiany umożliwić, a nie gardzić i dyskryminować.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości