![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Instynkt macierzyński...
To nie jest instynkt macierzynski ale histeria
![]() Jako matka dwojki dzieci powiem Ci autorko od razu, ze instynkt macierzynski to cos zupelnie innego. Nie chcica (przepraszam za wyrazenie) i zagladanie do wozkow ani nie ogladanie zabawek ale silna potrzeba dania dziecku milosci i bezpieczenstwa a takze zapewnienie mu najlepszego wychowania, w czym nie najmniej wazna jest obecnosc rodzicow w zyciu dziecka. Taki instynkt macierzynski to nie histeryczne piszczenie nad kazdym maluchem, ale bardzo mocna i wszechogarniajaca milosc do wlasnego dziecka, taka milosc, ktora wie, ze dziecko to najwieksza odpowiedzialnosc w zyciu. Pomysl czy w tym akurat momencie zycia jestes w stanie zapewnic dziecku to wszytsko. Bo jesli nie, to sobie spokojnie histeryzuj dalej, niektore kobiety tak maja, ze "chca, chca, chca" i sobie zagladaj do tych cudzych wozkow ale poczekaj jednak, az ta histeria przeksztalci sie w cos bardziej dojrzalego. ![]()
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Nie będę ani odrobinę oryginalna- W Twoim wieku miała to samo i to jest etap, który naprawdę mnóstwo dziewczyn przechodzi, ale mało która realizuje to natychmiast
![]() Przeszło mniej-więcej z chwilą pójścia na studia. Nie wiem, czy to hormony nieco okrzepły, czy po prostu myśli zajęłam czymś innym. Zresztą uważam akurat, że wzruszanie się na widok maleńkich bucików i cudzych dzidziusiów to nie jest żaden instynkt macierzyński. Tzn. to nie jest ta siła, która pcha ludzi do rozmnażania - raczej to, co się pojawia, jak dziecko już jest na świecie.
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
To po prostu zrób dzidziusia. Ja mam instynkt chyba od 15 r.ż. teraz mam 19 lat i jestem w 9 tygodniu. Jakoś sie wszystko ułoży. Plany i racjonalizm zawsze będzie mówił "nie teraz".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]() Jakos sie ulozy. A kto to dziecko utrzyma? Twoi rodzice? ;-) "dzidziusia", jezu, az na kilometr widac Twoja niedojrzalosc.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- oj tam oj tam.pewnie "szlachta nie pracuje". |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() A co do rady "zrób dzidziusia, ja miałam instynkt w liceum i se zrobiłam dziecko" to jest to potwierdzenie mojej teorii. Szalejące hormony całkowicie odbierają rozum i zdolność logicznego myślenia.
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
18 lat i już instynkt macierzyński???
![]() ![]() ![]() Wiesz, zachcianka na dziecko, to nie jest jak zachcianka na zakup nowego lakieru do paznokci - chce i mam, to poważna decyzja, która przez całe życie będzie z Tobą...
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
Instynkt macierzyński...
Tez mialam podobnie, ale wiedzialam, ze to za wczesnie i myslalamc ze moze nawet do 30stki lepiej poczekac.dziecko urodzilam w wieku 21 lat, i dopiero jak je trzymalam na rekach po porodzie to poczulam co to prawdziwy instynkt maciezynski
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() Edytowane przez spaghettii Czas edycji: 2014-10-02 o 18:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Racjonalizm podsuwa pytania czy bedziesz miala co dziecku dac na obiad, w co ubrac, za co kupic leki czy ksiazki. Jak pojawia sie nie wiem to znaczy, ze 'nie teraz' to jednak swietny wybor.
![]() |
#42 |
.
|
ależ dziecinada. współczuję temu dziecku.
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Instynkt macieżyński...
Cytat:
---------- Dopisano o 01:18 ---------- Poprzedni post napisano o 01:14 ---------- niektóre 40-latki tez nie wiedzą, czy to ten czas. Cały czas jest coś przeciwko. Nie jestem taka pewna, czy racjnalizm to dobra podpowiedź. Wiem jedno - samotne wychowywanie dziecka jest POTWORNIE trudnie i nie zycze tego nikomu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
To normalne.
Wyslane przez tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Ale przeciez nie kazdy musi urodzic dziecko. Skoro kobieta nie czuje potrzeby to nie musi zachodzic w ciaze tylko dlatego, ze wiekszosc rodzi dzieci.
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Owszem, dziecko machnąć każdy może w ramach zaspokojenia swoich widzimisię.
A napisałam tu po to, żeby się podzielić swoimi przemyśleniami, a nie, żeby ktoś zarzucał mi, że jestem histeryczką z fanaberią na dzieciaka i "chcicą". Ktoś chyba nie do końca czytał moje wypowiedzi. W każdym razie tak jak wspominałam, dziecka nie mam i na razie nie planuję, ze względu na to, że zdaję sobie sprawę z konsekwencji. Ktoś tam powiedział, że zdrowy rozsądek zawsze będzie mówił, że teraz nie pora na dziecko. Bzdura. Zdrowy rozsądek podpowiada, że trzeba skończyć liceum, zdać maturę, zdobyć zawód niekoniecznie w Polsce, bo tu raczej ciężko. Wierzcie lub nie, ale wiem, że dziecko to nie słodka maskotka z reklamy Bebilonu tylko człowiek, którego trzeba nakarmić rosołem jeżeli nie lubi pomidorówki, zmienić pieluchę, umyć i opiekować się nim 24/7. Z tym wiąże się ograniczenie jakichkolwiek wyjść itp. I jeżeli chodzi o mój instynkt (lub też nie według niektórych osób) przemawia przeze mnie chęć zapewnienia dziecku bezpiecznego domu, miłości, dobrego wychowania i w ogóle wiąże się to dla mnie nie tylko z ogromną radością, ale też trudem i zaangażowaniem, bo jakby nie było to też jest praca i to ciężka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Rozumiem Twój problem
![]() Zastanów się jednak czy jesteś w stanie zmienić całe swoje życie? Już nie będzie imprezowania i leniwych weekendów podczas, których możesz pospać do 10. W Twoim życiu najważniejsze będzie dziecko i opieka nad nim. Ja jeszcze nie mam dzieci, ale zapytaj kogoś kto ma na czym dokładnie polega opieka nad dzieckiem. Ile trzeba włożyć wysiłku w opiekę nad maluchem a trzeba pamiętać, że opieka to nie tylko nakarmienie, przewinięcie, umycie, ale również wychowanie i zapewnienie dziecku warunków do rozwoju fizycznego, psychicznego i emocjonalnego. To nie tylko śliczny bobas, którego wozi się bajeranckim wózkiem na spacer. To zobowiązanie na najbliższe minimum 18 lat. Poczytaj o wydatkach na dziecko w pierwszym roku życia. Koleżanka kiedyś wyliczyła, że na same pieluchy idzie 500 zł miesięcznie. Zastanów się czy będziesz w stanie iść do pracy, być może porzucić naukę i większość swoich zarobków przeznaczać na malucha. Czy jesteś w stanie zrezygnować ze swoich potrzeb na koszt zaspokojenia potrzeb dziecka? Na Twoim miejscu starałabym się zdusić ten instynkt i skoncentrować się na zdobyciu wykształcenia, by kiedyś móc zapewnić dziecku dobry start w życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro jesteś świadoma, że dziecko to obowiązek i jak na chwilę obecną nie decydujesz się na nie to chyba nie pozostaje Ci nic innego jak zacisnąć zęby w nadziei, że z czasem Ci przejdzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Chyba każda kobieta chociaż raz w swoim życiu czuła potrzebę posiadania dziecka
![]() ![]() Swoje zachcianki na dziecko zaspokajam oglądając filmiki z dzidziami na Youtube i to mi naprawdę pomaga, zwłaszcza, jak z wesołych, mądrych, uśmiechniętych dzieci trafiam na takie rozwrzeszczane głupie bachory ![]() ![]() Także głowa do góry, to normalne , ale nie ma co się spieszyć z dzieckiem, bo to ogromna odpowiedzialność na conajmniej 18 lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Oj autorko pożyczę Ci mojego syna na dobę, instynkt tak szybko ucieknie jak się pojawił
![]() ![]() A tak serio wyluzuj. Nie myśl o dzieciach a skup się na maturze. Nie rób nic głupiego przypadkiem bo zapewne ani finansowo ani psychicznie na dziecko Cię nie stać.
![]() |
#55 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Podobnie jak większość tu piszących miałam taki instynkt jak Ty i to zdecydowanie wcześniej niż w wieku 18 lat. Później mi to przeszło na długie lata, łącznie z fazą że nigdy z nikim się nie zwiążę i że dzieci są okropne i na pewno nigdy nie zafunduję sobie takiego wstrętnego bachora.
Ta faza też mi minęła. Mam teraz dwójkę maluchów. Z jednej strony więcej nie planuję, bo mi rąk do zajmowania się nimi nie starczy, a z drugiej strony raz na miesiąc w konkretnej fazie cyklu mam wielką ochotę na kolejne dziecko. To sprawka hormonów, będziesz się z tym bujać do menopauzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się. Mnie póki co nie korci. Nie wiem, czy to się zmieni. Ale Męża chyba zaczyna ciągnąć do dziecka. ![]() ---------- Dopisano o 19:28 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ----------
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście. Jeśli ludzie się mijają na tym polu, związek nie ma racji bytu.
![]() |
#60 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.