![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Badania w ciąży
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48418098]No już bez przesady, tak to można gdybać w nieskończoność
![]() Sprawdzalnosc badan prenatalnych, to 90%, a ile jest u zwyklego gina? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Nie wiem, skąd mam wiedzieć. A te 90% to z jakiego źródła?
Nie demonizujmy normalnych nfzowskich lekarzy, to nie znachorzy. Druga sprawa, że często gęsto ten gin nfzowski po południu idzie do swojego prywatnego gabinetu, gdzie za USG, na które patrzy tymi samymi oczami, kasuje 2 stówki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli jest wskazanie, np. choroby genetyczne w rodzinie, niektóre choroby, wiek matki powyżej 35 lat, to test PAPPA również robi się bezplatnie. Ja tak miałam, dostałam skierowanie od ginekolog z NFZ i w specjalistycznej poradni miałam robione w pakiecie usg z przeziernoscia i test z krwi. Nic za to nie placilam.
Jak ci ginekolog nie odpowiada i masz możliwośc to zmień, niedoinformowanie i brakzaufania do lekarza to jest powód.
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48418251]Nie wiem, skąd mam wiedzieć. A te 90% to z jakiego źródła?
Nie demonizujmy normalnych nfzowskich lekarzy, to nie znachorzy. Druga sprawa, że często gęsto ten gin nfzowski po południu idzie do swojego prywatnego gabinetu, gdzie za USG, na które patrzy tymi samymi oczami, kasuje 2 stówki.[/QUOTE] Takie statystyki podawane sa przez lekarzy. Usg prenatalne ma 80%, a usg +Pappa 90%. Uslyszalam od dwoch niezaleznych od siebie ginow, pokrywa sie z tym co mozna znelezc w internecie. Jak kogos stac, to moze sobie nawet zrobic test nifty, wtedy sprawdzalnosc jest prawie 100%. Nie wiem jak Ty, ale ja bylam na usg I trymestru u lekarza na nfz, a potem prywatnie na prenatalnych i roznica jest diametralna. Na nfz badanie trwalo 15 minut, pomierzyl co mial pomierzyc, jakos obrazu slaba. Prenatalne trwaly ponad 40 minut, obejrzal kosc nosowa, przeziernosc karkowa, narzady, przeplywy itd, jakosc obrazu swietna. Tylko ja sprawdzilam, czy lekarz ma certyfikat. Tylko garstka lekarzy w Pl ma uprawnienia do tego badania. Ja nie demonizuje lekarzy na nfz, bo sama chodze i jestem zadowolona. ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Buc
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że liczy się kolejność badań, jeśli ciąża jest cały czas prawidłowa, przezierność była ok w 12 tc, potem usg połówkowe w 20tygodniu ok, to po co jeszcze robić sterty innych badań? Jak jest ok, to jest. W przypadku 2 moich dzieci tak właśnie było. USG było robione na bardzo dobrym sprzęcie i przez dobrego lekarza w ramach wizyty, a połówkowe robiłam u specjalisty odpłatnie w okolicach 20 tygodnia. Mnie to wystarczyło. Jeśli nie ma podejrzeń, że coś jest nie tak jak potrzeba to nie widzę sensu robić dziesiątek badań, no ale to kwestia podejścia.
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Suszarka, osobiscie nie znam nikogo, kto zrobilby to badanie, ale dobrze, ze taka mozliwosc istnieje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Nawet na NFZ lekarze robią usg co miesiąc podczas ciąży, nie wyobrażam sobie, żeby ktoś nie zrobił przynajmniej 1 na trymestr, szczególnie w tych "newralgicznych" okresach. Przecież ta wizyta nie jest do odbębnienia tylko w interesie samej pacjentki leży aby mieć jak najlepszą diagnostykę i domagać się badań.
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ja byłam u beznadziejnego lekarza, a przezierność zrobiła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Jest kość nosowa i przezierność karku więc jestem póki co spokojna
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ps czy Wy tez w okolicy swojej miesiączki czujecie mini pms i inne objawy które Was wtedy dotykały?
Amor incipit ab ego Edytowane przez sarkastiko Czas edycji: 2014-10-07 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Wiem, wiem niestety ale mam nadzieje, ze mi to wybaczy bo widziałam je pierwszy raz ah!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Nie martw się. Ja w ostatnim miesiącu ciąży usg miałam 2 razy w tygodniu, bo taka była potrzeba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Buc
|
Cytat:
Cytat:
dziewczyny, najważniejsze jest, żeby lekarz miał certyfikat FMF i dopiero wtedy jest uprawniony do mierzenia NT czy też NB a to czy jest beznadziejny, czy super, czy na nfz czy prywatny jest sprawą drugorzędną.
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
No i super. Ja miałam USG bardzo często niestety, ale dziecko jest zdrowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A propo czytania w internecie. Mój gin, prywatny, który mi prowadził ciazę, (dla wyjaśnienia, chodziłabym państwowo, ale żaden wybrany lekarz nie miał nigdzie takich wizyt) powiedział mi kiedyś. Proszę nie czytać tych bzdur w internecie, bo niektóre "kobiety" chyba nie mają zajęcia i tylko siedzą na tych forach i pierdzielą takie głupoty, że głowa pęka ![]() Rada dla autorki, zmień gina ![]()
![]() Zapraszam na mojego BLOGA KOSMETYCZNEGO http://carlacosmetics.blogspot.com/ 22.08.2015 - Nasza Jagodzianka ![]() Wspólnie zamawiamy buty ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778031 Edytowane przez bianeczkaa Czas edycji: 2014-10-08 o 19:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Joooo coś w tym jest
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:23.