pakujemy się do porodu - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-10-25, 19:52   #31
frytusia2000
Raczkowanie

Dot.: pakujemy się do porodu

jeśli chodzi i kosmetyki dla dziecka ja zabrałam tylko oliwe z oliwek taka spożywcza . to brzmi dziwnie ale poleciły mi ją panie na szkole rodzenia, doskonale nawilża i chroni skórę noworodka (mój synek miał na początku problemy ze skórą) jest w 100% naturalna, więc nie uczula. na początku pomysł wydał mi sie dziwny, no i ten zapach..., ale pielęgniarki w szpitalu stwierdziły że bardzo dobrze zrobiłam! używałam jej przez pierwszy miesiąc, a potem oliwki bambino (johnson czesto uczula noworodki),
a co do podpasek to pieluszki higieniczne bella (w aptece), 3 paczki co najmniej!
pozdrawiam, trzymam kciuki
Stary 2005-10-25, 19:56   #32
frytusia2000
Raczkowanie

jescze jedno jesli chodzi o ksiazke, ja czytałam dużo przede wszystkim podczas karmienia, mały cycusiał na początku po pół godziny na jedno posiedzenie więc siedząc sobie w wygodnym szpitalnym foteliku do karmienia czytałam. szczególnie w nocy.
Stary 2005-10-26, 09:27   #33
justyskaa
BAN stały

oj jeszcze jestem i z uwagą śledzę wątek. Jestem już spakowana. Miałam tylko troszke nieprzespaną noc przez te bóle, ale ich intensywność jeszcze - moim zdniem - nie była typowo porodowa no i ustały, więc jeszcze jestem z Wami. Pytanie tylko ile jeszcze takich fałszywych alarmów będzie?
justyskaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-26, 09:30   #34
justyskaa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez frytusia2000
jescze jedno jesli chodzi o ksiazke, ja czytałam dużo przede wszystkim podczas karmienia, mały cycusiał na początku po pół godziny na jedno posiedzenie więc siedząc sobie w wygodnym szpitalnym foteliku do karmienia czytałam. szczególnie w nocy.
no skoro tak to wygląda to super. U nas w szpitalu karmi sie na zwykłym łóżku, które masz do dyspozycji przez cały okres pobytu w szpitalu, więc jest to dość niewygodne
Stary 2005-10-26, 12:25   #35
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Justyskaa to zabierz ze sobą poduszeczkę mały jasiek przyda się w karmieniu a i książke (byle nie za ciężką) czy gazetę bedzie wygodniej czytać ... Ile to ja się naczytałam przez te 7 miiesięcy karmienia piersią hihihi
... a już myślałam że się dzisiaj dowiem że jesteś szczęśliwą mamą po raz 3
agatha_c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 09:48   #36
justyskaa
BAN stały

też bym chciała
Stary 2005-10-27, 12:46   #37
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

nie wiem czy gdzieś już pisałaś? wiesz co będzie?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-10-27, 15:11   #38
justyskaa
BAN stały

nie mogę być niczego pewna, bo przy tym ułożeniu jakie mam ciężko podglądnąć, ale raz lekarz powiedział, że chyba dziewczynka, tak wiec kolejna baba w domu a TŻ zaczyna sie już czuć jak babski król . Zdecydowalismy, że to będzie nasze ostatnie dziecko, więc pewnie upragniony synek już się nie pojawi, no chyba ze małżeńska wpadka, ale to raczej wykluczone. Ja sie tam nawet cieszę, że same kobietki w domu, będziemy miały wyższość i zawsze przegłosujemy TŻ-ta, czego on się właśnie boi.
Stary 2005-10-27, 17:48   #39
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Kobity górą ... tez bym chciała mieć kiedyś córeczke (ach) a nawet dwie
Stary 2005-10-28, 10:49   #40
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

świetny wątek, nie dopisze swoich pomysłow co miałabym wziąźć do szpitala, bo wydaje mi się ze wystarczy zsumowac Wasze pomysły.

mam tylko pytanie dotyczące domkumentów a konkretnie legitymacji ubezpieczeniowej: zawsze myslałam ze wazna jest pól roku po podbiciu, w czerwcu byłam na wycieciu migdałka synka i kobiety w szpitalu powiedziały ze wazna jest dwa miesiące, natomiast jak chodze do swojej przychodni to wymagaja comiesiecznego podbicia- i juz zgłupiałam, a nie chciałabym aby mąz musiał mi jeszcze takie głupotki załatwiac.

jednak jescze dopisze co biore do szpitala (oprócz tego co wypisałyscie)-szczotke do włosków dla dzidzi, do jak pamietam to 6 lat temu bardzo mi sie przydała, tak sobie leżałam w szpitalu z synkiem i wyczesywałam mu resztki porodowe i ciemieniuche a on błogo przy tym spał ....oj nie moge sie doczekac a to jeszcze ponad 80dni.
pozdrowionka.
KATESIA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 12:12   #41
Moni@
Zakorzenienie

Dot.: do szpitala

proponowalabym wziac Linomag, sudokrem, osłonki na brodawki, mydło szare..najlepiej nie uzywac nic do hig intymnej i do ciała, bo perfumowane srodki spowoduja pieczenie rany...jakies klapki pod prysznic..
Moni@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-10-28, 13:48   #42
beata78
Raczkowanie

Dopiszę dla dziecka:
- maść bephanten do pupy (doskonale też służy na obolałe brodawki) lub, wspomniany wyżej, Linomag
- nie wiem czy już było - ale: rękawiczki (no chyba, że dadzą "służbowe" ) oraz nożyczki (może brzmi dziwnie ale moja córka urodziła się z dość długimi paznokciami, a gdy się zapytałam położnej o obcięcie/nozyczki to powiedziała, że to jest na tyle intymna sprawa dla każdego noworodka z osobna, że każdy załatwia tą sprawe we własnym zakresie
- do ciała: zwykła apteczna parafina - o niebo lepsza ( i duuuuużo tańsza) od oliwek, balsamów itp.
- pampewr Newborn - o ile te wieksze rozmiary mogą z innymi pieluszkami rywalizować jakościowo, te "jedynki" są najlepsze (mają taka specjanąsiateczkę/materiał, którego juz nie ma w innych pampersach)
- pieluszki tetrowe - do wytarcia buźki, dp położenia na mamy ramie przy odbiciu itd.
Pozdrawiam!!!
beata78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-28, 13:58   #43
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

na kiedy Justynka miała termin? czyzby jej juz było z głowy a teraz na glowie?

jesli ktos cos wie to piszcie.
Stary 2005-10-28, 14:01   #44
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

doczytałam sie ze miałą termin na 26pazdziernik wiec juz chyba ma to za soba. a tak wogóle to chyba wszystkie mamusie pazdziernikowe juz doczekały sie swoich pociech? wszystkie pozdrawiam.
Stary 2005-10-29, 13:56   #45
justyskaa
BAN stały

jestem, jestem! Rzeczywiscie najpierw wyznaczono mi termin na 26października, ale to już dawno nieaktualny teramin, bo w trakcie ciąży zmieniłam ginekologa i jak sie okazało poprzedni sie pomylił w obliczeniach, a termin prawidłowo mam na 8listopada. Jestem spakowana i zauważyłam, że zaczynam strachem reagować na każdy skurcz, a te pojawiają się często, ale tylko wieczorem no i na razie nie tak regularnie jak powinny. We środę wybieram się do lekarza (to już mam nadzieję ostatnia wizyta w tej ciąży) i wtedy może mnie skierować na oddział, choc wolałabym uniknąć leżenia jeszcze wcześniej na patologii i wszystkich innych przyjemności przedporodowych typu golenie , lewatywa itd. najchetniej pojechałabym dopiero kiedy odejdą mi wody bo do szpitala nie mam daleko, wiec zdążyłabym z pewnością. Nie wiem tylko czy moje marzenie sie zisci, bo jeśli miałabym mieć cc, na co w dalszym ciągu wskazuje ułozenie dzidziusia, to pewnie wcześniej położą mnie na oddział o ile nie zdecydują, że z takim ułożeniem mam rodzic naturalnie. Na razie codziennie wizażuję (w miarę możliwości oczywiście, bo przy dwójce dzieci też nie jest to łatwe) i czekam jak na szpilkach na spakowanych walizkach. P.S. Dziekuję, ze o mnie pamiętacie
Stary 2005-10-29, 23:21   #46
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

cały czas i trzymamy w kciuki
Stary 2005-10-31, 09:09   #47
KATESIA
Zakorzenienie

GG do KATESIA

Justynko trzymamy kciuki jak najbardziej.
Stary 2005-11-23, 21:56   #48
pestka1830
Zakorzenienie

niewiem jak Wy ale ja po porodzie przez pierwsze 2 dni po porodzie (siłami natury) nie mogłam siedzieć bo tak mnie "wszystko" bolało i wyczytałam kiedys w jakimś czasopiśmie że na takie bóle może się przydać dmuchane koło do nauki pływania jak używają dzieci. Podobno tak nie boli
-A while..."
pestka1830 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-24, 11:57   #49
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

a ja polecam wziąć ze sobą do przemywania ran po porodzie TAMTUM ROSA- mozna kupic w kazdej aptece. Saszetke rozpuszcza sie w wodzie(ja rozpuszczam w 0,5litra) i co jakiś czas nalezy sie podmywać. Poleciła mi to połozna i rzeczywiście zadziałało momentalnie. Nie wiem jaki jest skład ale bardzo dobrze odkaża, oczyszcza i goi rany. Ja po tygodniu miałam już wszystko super zagojone a stosuje ten preparat nadal
sylwi_2005 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 16:41   #50
makadamia
Raczkowanie

ze swojego doświadczenia: popieram Linomag do dzidziusiowej pupci (używałam go przez cały czas pieluchowy)chusteczki, bepanthen na piersi, pieluchy tetrowe miałam w szpitalu (rodziłam na Inflanckiej...nie używali pamperków) a pampersy zdecydowanie newborn ale nie podpowiem jakiej firmy...najlepiej, żeby miały wycięcie na pępuszek {a do gojenia pępuszka gencjana ale koniecznie na spirytusie, albo 70% spirytus (brzmi strasznie, ale szybciutko się goi),ale to juz w domu} dla dzidziusia skarpetki, albo kaftaniki z takimi specjalnie zawijanymi rękawkami zasłaniającymi dłonie...dzieci rodzą się zawsze z długimi pazurkami i czasem strasznie się drapią (no...chyba, że jesteście na tyle odważne, żeby noworodkowi obcinać pazurki), koszulki nocne zapinane z przodu ze dwa staniki do karmienia, wkładek używałam Penaten albo J&J, laktator jest niezbędny - proponuję sprawdzić w szpitalu jakie pompki elektryczne mają: Avent, czy Madela (na Inflanckiej w wawie mają Madele) z tym kółkiem to dobry pomysł...rzeczywiście ułatwia siedzenie po porodzie....też używałam pieluch bella...herbatka na laktację (błee na szczęście jej nie potrzebowałam)
najlepiej przed porodem sprawdzić co szpital ma a co trzeba przynieść ze sobą, jak ja rodziłam, trzeba było mieć ubranka dla dzidzi 2 pary śpioszków, 3 kaftaniki, czapeczkę
no i się uśmiejecie kilka liści kapusty....nic tak nie łagodzi bólu piersi w czasie nawału mlecznego

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-26, 19:36   #51
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

A jak myślicie ile wcześniej powinno się spakować rzeczy?
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-28, 10:58   #52
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
A jak myślicie ile wcześniej powinno się spakować rzeczy?
Ciezko powiedzieć. Ja urodziłam 5 tygodni przed terminem i nie bylam spakowana wiec sama widzisz jak to jest-nigdy nie bedziesz wiedziala kiedy jest to "TEN" odpowiedni czas
Stary 2005-11-28, 11:05   #53
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Właśnie tego się boje że złapie mnie wcześniej a ja nic nie będe miała przygotowane. Już raz tak się pakowałam jak jechałam na patologie. Chyba zaczne się pomału szykować po nowym roku żeby później uniknąć dodatkowego stresu.
Mam jeszcze jedno pytanie czy położna zaraz po porodzie ubiera nasze dziecko w ubranka przez nas przywiezione tzn. kaftanik i rożek?
Ile tych ubranek powinno się mieć ze sobą. Dla siebie to jeszcze wiem co pakować ale przy dziecku to mam mętlik w głowie.
Ile pampersów moge potrzebować? Poza chusteczkami do pupy brać jeszcze jakieś kosmetyki?
Stary 2005-11-28, 11:16   #54
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

Jest to sprawa indywidualna szpitala. Tam gdzie ja rodziłam dla dziecka nie brało się nic.Zostawiało sie jedynie 1 kaftanik i 5 pieluszek tetrowych dla maluchow ktore dopiero sie urodza. Dzidziuś przez ten czas kiedy byliśmy w szpitalu zawijany był przez personel w takie specjalne "kokony" zrobione z pieluszek tetrowych. Super sprawa bo dziecko lezalo w nim sztywno i nie bylo strachu zeby wziac na rece. Wystaje tylko buzka (łapki tez sa schowane) A dzidzia pod spodem ma na sobie tylko kaftanik a reszta to pieluszki. Chusteczki do pupy i masc byly w kazdej sali.A jesli chodzi o wszelakie kosmetyki to tez nic nie bylo potrzebne bo dzieci zabierane byly do kąpieli codziennie o 7.00 i wracały juz nakremowane
Najlepiej zadzwon do szpitala w ktorym zamierzasz rodzic i zapytaj czego bedziesz potrzebowac dla dziecka. Napewno nikt Cie nie wysmieje tylko udziela Ci odpowiedzi-bo po co masz zabierac ze saba zbedne rzeczy. U mnie nawet mleko dawali jesli kobieta nie mogla karmic. W ogole uwazam,ze opieka w moim szpitalu byla rewelacyjna bo jesli tylko potrzebowalam pomocy albo bylam zbyt zmeczona panie z personelu pomagaly.
Rzeczy dla dziecka potrzebne byly mi dopiero przy wipisie jak juz wracalismy do domu-ale to przywiozł już tata.
Stary 2005-11-28, 11:28   #55
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Sylwi dzięki za odpowiedź.
Matko, to gdzie Ty rodziłaś????
Stary 2005-11-28, 11:59   #56
sylwi_2005
Raczkowanie

GG do sylwi_2005

W stolicy... płytek ceramicznych w Opocznie
Stary 2005-11-28, 13:35   #57
pestka1830
Zakorzenienie

jak ja rodziłam dla dziecka potrzebowałam tylko swoje chusteczki reszte wszystko dostałam. W szpitalu były pampersy, dzidzie rano kapały i oliwkowały pielegniarki i dostałam kaftaniki. Najlepiej sie poradzic kogos kto juz rodził w tym szpitalu w którym Wy bedziecie rodzic. Albo przejechac sie i dopytać, bo ja niestety niewiedziałam i zabrałam ze soba ubranka dla dziecka które przydały sie tylko w dniu wypisania ze szpitala. Jezeli chodzi o to kiedy spakowac sie to trudno powiedzieć ja spakowałam się na 2 tygodnie przed terminem a urodziłam tydzień przed terminem.
-A while..."
pestka1830 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-28, 16:55   #58
makadamia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Joasiaa
Właśnie tego się boje że złapie mnie wcześniej a ja nic nie będe miała przygotowane. Już raz tak się pakowałam jak jechałam na patologie. Chyba zaczne się pomału szykować po nowym roku żeby później uniknąć dodatkowego stresu.
Mam jeszcze jedno pytanie czy położna zaraz po porodzie ubiera nasze dziecko w ubranka przez nas przywiezione tzn. kaftanik i rożek?
Ile tych ubranek powinno się mieć ze sobą. Dla siebie to jeszcze wiem co pakować ale przy dziecku to mam mętlik w głowie.
Ile pampersów moge potrzebować? Poza chusteczkami do pupy brać jeszcze jakieś kosmetyki?
ja się pakowałam w okolicach 38 tygodnia...2 tyg przed terminem, w większości szpitali pakuja w rożek szpitalny (ja swoje maleństwo rozpakowałam z tego toboła przy pierwszym przewijaniu, pampersów nigdy za dużo, ale dowiedz się w szpitalu w którym będziesz rodzić...tak czy inaczej dobrze jest mieć swoje ubranka...napewno ze 3 pary śpiochów i ze 3 kaftaniki, bawełniana czapeczka i koniecznie skarpetki i na nózie i na łapeczki...
i dziewczynie nie bójcie się porodu...nie taki diabeł straszny

eeeh zazdroszcze wam

Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą.
Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie:
może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem

Théophile Gauthie
makadamia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości