|
|
#31 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: panienskie nazwisko po slubie
Z nazwiskami nie wiem dziewczyny jak to jest, ale miałam sytuację w liceum: przyniosłam zwolnienie z lekcji z wfu napisane przez moją mamę. Gdy mój wfista zobaczył jej imię stwierdził,że to jakieś żarty i nie chciał mnie zwolnić z lekcji. Dopiero gdy pokazałam mu mój dowód uwierzył, że takie imię jest i to moja mama
(ma rzadko spotykane imię). Może pomyśl nad dwuczłonowym? Swoje zachowasz a męża dodasz
![]() Edytowane przez namisek1990 Czas edycji: 2014-10-19 o 23:43 |
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
U nas nazwisko po mężu jest takim potwierdzeniem małżeństwa. Jednak mało kto rozumie, albo inaczej, to jeszcze sporo osób dziwi, jak kobieta bierze sobie dwuczłonowe nazwisko, a tym bardziej zostaje przy panieńskim. A w sytuacji kiedy trzeba coś załatwić, zdarza się, że zostaje się wziętym za krętacza. Bardzo irytujące jest to.
Uważam, że powinna być, nawet na zasadzie jednej litery, adnotacja w dowodzie osobistym, że jest się mężatką, w tedy problemów może było by mniej. Ja mam dwuczłonowe, chętnie zostałabym przy panieńskim, ale mój mąż nie chciał się na to zgodzić to raz, a dwa, zdawałam sobie z tego sprawę, że przyniesie to trochę komplikacji. Niemniej jednak wszystko jest do ogarnięcia.
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
zuy mod
|
Karo89 - wg mnie to nawet w dowodzie powinno byc imie i nazwisko meza, a potem imiona dzieci.
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48593048]Ciekawe co by powiedział, gdybyś ty nie zgodziła się aby został przy nazwisku kawalerskim
[/QUOTE]Dobrze mówisz Miałam sytuację taką, że rozmawiałam z partnerem na temat ślubu itd. i on właśnie powiedział, że nie zgadza się na to żebym została przy panieńskim w razie ślubu. Powiedziałam mu dokładnie to co piszesz i się uspokoił
|
|
|
|
|
#36 | ||
|
Zakorzenienie
|
u mnie w rodzinie jest masa takich sytuacji- generalnie, kto chce ten ma nazwisko swoje panieńskie, kto chce- przyjmuje po mężu, po żonie...zdażyło się nawet, że daleki kuzyn który mial inaczej na nazwisko zmieniał na "nasze' bo jest bardzo ładne (i mógł udowodnić swoje pokrewieństwo z naszym nazwiskiem, a wcale nie miał jakiegoś obraźliwego czy coś...po prostu zwyczajne jak np. Kowalski, a zmienił na "nasze" bo jest niezwykłe i mu się podobało), nie widzę problemu.
Ja mam panienskie i nie zmienię go na żadne. Syn ma dwuczłonowe- i wyjaśnienie- bo jest synkiem mamy i taty, więc ma nazwisko po mamie i po tacie po równo. To mu w zupełności wystarcza. Cytat:
Po prostu nie można się wdawać w głupie tłumaczenia i wyjasnianie jakby się było czemukolwiek winnym. Cytat:
twoje nazwisko to TWOJA sprawa, a mąż/przyszły mąż może sugerować, prosić, namawiać...ale zgodzić się będzie musiał z TWOJĄ decyzją. To nie czasy gdy kobieta była własnoscią męża i musiała robić to co on zadecydował. Uhahałam się
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48593048]Ciekawe co by powiedział, gdybyś ty nie zgodziła się aby został przy nazwisku kawalerskim
[/QUOTE]raczej nie był by zadowolony hehe zgadzam się!
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja zostałam przy panieńskim. Na razie komplikacji 0. Mąż z innym nazwiskiem i adresem zameldowania odbierał mi przesyłki na poczcie (wziął ksero aktu ślubu, ale nikt go nie chciał oglądać). Dzieci planujemy z podwójnym nazwiskiem. w razie czego nazwisko zawsze można zmienić.
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48601412]Ty raczej też nie byłaś skoro chciałaś zostać przy panieńskim, a nie zostałaś, bo ci mąż "zabronił"
[/QUOTE]Nic takiego nie napisałam. napisałam, że chętnie bym została, ale nie miałam na to ciśnienia. Mąż nie chciał się na to zgodzić, ale nie na zasadzie, że mi zabraniał, narzucając mi swoje zdanie. Pytałam na zasadzie luźnej rozmowy co o tym sądzi a nie w stylu " co mam robić? " ![]() zdecydowałam o dwuczłonowym, bo nie chciałam przyjmować jego nazwiska tylko, nie chciałam się pozbywać swojego w stu procentach, no i trzy, planowaliśmy dzieci i zdawałam sobie sprawę, że może być z tym trochę zamieszania.
|
|
#41 |
|
PeEma
|
Ja nie widzę nic złego w zostawieniu sobie nazwiska panieńskiego. Sama brałam pod uwagę taką opcję. Jednak razem z Tz zdecydowaliśmy, że oboje bierzemy dwa nazwiska, w kolejności Moje-Jego, dzieci tak samo. Myślę, że to najlepszy kompromis, bo cała rodzina nazywa się tak samo, a każdy wkłada w małżeństwo coś od siebie
![]() Ale ja generalnie nie rozumiem hejtu na kobiety, które zostają przy swoim panieńskim, biorą dwa, albo CO GORSZA, kiedy mąż bierze nazwisko żony! Uważam, że to tak ważna decyzja, że nikt nie ma prawa w to ingerować. Ten, który będzie nosić dane nazwisko powinien czuć się dobrze
|
|
|
#42 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak zostałam przy panieńskim, bo po prostu tak wolałam
|
|
|
|
|
|
#43 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie mówiąc już o tym, jak się trzeba nalatać Plus trzeba by zupełnie przeprojektować wzór dowodu, bo co, jeśli ktoś się hajta z Bolesławem Komorowskim-Burczykowskim, a potem ma z nim ośmioro dzieci, każde o podwójnym imieniu? Musiałyby być rozkładane dowody dla takich osób ![]() Cytat:
Ale nie hejtuję wyborów innych Niektóre nazwiska podwójne brzmią świetnie ![]()
|
|
|
|
#44 |
|
ctrl alt delete
|
No właśnie wydaje mi się, że chyba już nie może. Tzn. moment ślubu to ta jedyna chwila, kiedy może zmienić nazwisko z panieńskiego na ślubne, ale ciągle zachować swoje panieńskie nazwisko jako panieńskie. Wiecie, o co mi chodzi, np. Anna Kowalska wychodzi za Nowaka, wyrabia nowy dowód i ma tam napisane, że nazywa się Anna Nowak, nazwisko rodowe: Kowalska.
Ale jeżeli Anna Kowalska została Kowalską, a potem zmieniła zdanie, to owszem, może zmienić sobie nazwisko na Nowak, tylko to ta sama procedura, jak gdyby chciała zmienić na Kwiatkowska. Tzn. nie nazwisko "po mężu", tylko zmiana nazwiska na akcie urodzenia itp. I wtedy w dowodzie byłoby Anna Nowak, naziwsko rodowe: Nowak - bo na takie sobie zmieniła. Tak słyszałam. Ktoś może słyszał inaczej i mnei poprawi? |
|
|
|
|
#45 | |
|
PeEma
|
Cytat:
idziesz do urzędu i składasz wniosek o zmianę nazwiska. W takim przypadku taki wniosek zawsze zostanie rozpatrzony pozytywnie ![]() Zresztą trochę zagmatwałaś :p Nie wiem czy do końca zrozumiałam :p
Edytowane przez kognisia Czas edycji: 2014-11-06 o 10:37 |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
Bo większość ludzi (dalsza rodzina) myśli że małżeństwo ma jedno nazwisko - męża, to wynika z tradycji. Czy teraz przed pisaniem zaproszeń do znajomych czy dalszej rodziny powinno się dzwonić i pytać " wiesz piszemy zaproszenie, wiemy wiemy że mieliście ślub ale chciałam się upewnić czy masz nazwisko męża czy swoje a może dwu członowe? "
Dla mnie przyjęcie nazwiska męża to taka " spójność" po prostu. Moja siostra zostawiła sobie nazwisko panieńskie i ma dwu członowe i nie mieści się w żadnej rubryce, no ale ona zostawiła ponieważ od 10lat pracuje w firmie i każdy zna ją jako X. Y. kontrahenci, pracownicy itd i po prostu byłby trochę zamieszania
Kontrola - najlepszą formą zaufania ![]() Mam swoje zdanie na dany temat ,nie zawsze musimy mieć takie same ![]() zamykam kolekcję półmaratonów czas na ... Edytowane przez barbarossan Czas edycji: 2014-11-09 o 11:23 |
|
|
|
|
#47 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Mężczyznę zresztą o to samo pytać można, bo ma on dokładnie takie same możliwości zmienienia nazwiska
|
|
|
#48 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
|
|
|
|
#49 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
ma zielone pojęcie
|
Według mnie w wielu sytuacjach to jednak byłoby faux pas. Raz, że nierozsądne jest zakładanie, że kobieta wzięła nazwisko męża, a dwa, że akurat w przypadku ślubów zwykle zapraszane są osoby bliskie. Wtedy też trochę lipa nie wiedzieć, jakie ktoś ma nazwisko. Według mnie dużo lepiej jest zwyczajnie zapytać niż wysyłać oficjalne zaproszenie na błędne dane osobowe.
|
|
#51 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Nie ma to jednak jak Facebook itp. w takich sytuacjach ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#52 |
|
ma zielone pojęcie
|
No tak, ale jak ktoś nie wie, to nie wie. Lepiej według mnie, żeby się przyznał i zapytał niż żeby pisał oficjalne zaproszenie na nieprawdziwe dane.
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.

(ma rzadko spotykane imię). Może pomyśl nad dwuczłonowym? Swoje zachowasz a męża dodasz

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...