|
|
#31 |
|
mOLDerator
|
Dot.: Sól
Co do ciśnienia to ja mam generalnie całe życie niskie i dowiedziałam się, że nie mogę jeść codziennie grejfrutów, bo one jeszcze bardziej je obniżają.
A propos sosów sojowych. Myślicie, że one nie mają dużo soli? Ja kupuję przeważnie lidlowe ale szczerze powiedziawszy nie sprawdzałam składu. |
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#33 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Widziałam w sklepie sos Kikkoman Less salt, muszę kupić.
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
nigdy nie miałam nawyku solenia i czymś normalnym jest dla mnie gotowanie kaszy czy ziemniaków w nieosolonej wodzie. Za to jestem wielką fanką ziół.
Jednak w wielu potrawach sól podkręca smak i tam z niej nie rezygnuje, ale dodaję w bardzo umiarkowanych ilościach albo tylko szczyptę. Jeżeli mój facet uważa, że coś jest niedosolone to po prostu oddzielnie mu to posypuje solą, a sama jem bez. |
|
|
|
|
#35 |
|
Konto usunięte
|
Ziemniaki gotowane bez soli w wodzie traca wlasna sol i smakuja ochydnie. Ziemniaki gotowane np w mundurkach bez soli smakuja cudownie. To moja opinia.
Ja stosuje sol morska ...ale nie przesadnie nie dajmy sie zwariowac sol jest potrzebna. |
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Te tańsze mają również cukier, karmel jako barwnik, oraz wzmacniacz smaku, np. glutaminian sodu i konserwant - benzoesan sodu. Więc lepiej sprawdź co jest an butelce ja akurat w lidlu jeszcze nie kupowałam.
|
|
|
#37 |
|
mOLDerator
|
Ok, no a istnieją jakieś zdrowe sosy sojowe? Jakie?
|
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
"zdrowe" sosy sojowe to tylko z soji genetycznie nie zmienionej. 90% w sklepach sosy, to sa robione na genetycznej soji barwnikach i dodatkach. Pozatym dobre sosy sojowe napewno kosztuja kilkakrotnie wiecej jak w Lidlu.
np. http://allegro.pl/sos-sojowy-shoyu-b...622390947.html Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2014-10-17 o 11:12 |
|
|
|
|
#39 | |
|
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Dziewczyny, a tą ekologiczność tego sosu da się jakoś zweryfikować? Marka znana i godna zaufania?
|
|
|
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
Firma TerraSana w tej dziedzinie jest znana.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Pani Mizantrop
|
Litr to by mi do końca życia wystarczył, jeszcze by zostało
|
|
#44 |
|
mOLDerator
|
A kupujecie to z sklepach ze zdrową żywnością, czy zamawiacie w internecie? U nas bardzo mało jest takich sklepów, w zasadzie kojarzę taki jeden mały... Wiem, że mają tam tofu, mleko sojowe, ale nawet nie wiem, czy byłby sos sojowy.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
mOLDerator
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
Smaka mi zrobiliscie na cos z sosem sojowym
(chyba woka zaraz wygrzebie) a miala byc dzis pizza z grilla![]() ![]() Jak nie ma mozliwosci zakupu na miejscu to trzeba zamowic w necie (wazna jest data trwalosci) |
|
|
|
|
#48 |
|
Pani Mizantrop
|
Ja rzadko używam, bo słonego smaku nie lubię i generalnie wolę ziołami doprawiać jedzenie.
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
Skuszę się na ten sos, skoro firma znana. Generalnie planowałam zrobić sobie jakieś zamówienie dodatków do chińszczyzny i do sushi.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
mOLDerator
|
Sama robisz?
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
Taaak... w myślach.
Co Ty, za leniwa jestem plus nie za bardzo wierzę w swoje zdolności w tym względzie plus pewnie sushi byłoby z sierścią kotów, bo mi na głowę by weszły, jak robię coś do jedzenia. A tak poza tym, jak kiedyś sobie skalkulowałam zakup składników, to wyszło mi na to, że lepiej kupić raz na jakiś w Auchanie (chyba najlepsze, chociaż i z Biedronki wcale nie takie złe) i mieć z głowy. Co innego, gdyby jadła bardzo często. Ja jestem z tych, co niektóre rzeczy wolą kupić.
|
|
|
|
|
#53 | |
|
mOLDerator
|
Cytat:
Dlatego pytam, bo się zdziwiłam, nikt z moich znajomych tego sam nie robił. W ogóle ludzie często sceptycznie są nastawieni. U nas otworzyli sushi bar, a ja nie mam chętnych, by ze mną poszli. A co z Biedronki kupujesz? Bo Auchan u nas nie ma.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Sushi się łatwo robi tylko jest czasochłonne. Ja właśnie jestem w trakcie krojenia składników;-)
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Ja znam pania z Korei i tam sushi jest inaczej robione jak w japoni. W Korei jest to jedzenie dla biednych.... kroja wszystkie produkty od sushi do jednej miski mieszaja z ryzem polewaja sosem sojowym i tak jedza. Sam jadlem i musze powiedziec smakuje super... tyle ze tak ladnie nie wyglada.
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) za 15 zł. Jeden z moich ulubionych (oczywiście bez wczytywania się w skład). Sushi bywa też w Tesco - również niezłe. Za to z Lidla jadła koleżanka i stwierdziła, że omijać szerokim łukiem.Za to kolega z pracy często robi sushi, ma te wszystkie wodorosty i inne składniki. Podziwiam go. |
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() Ogólnie sushi wcale nie lubię, sklepowego nie próbowałam, a w restauracjach jadłam w paru miejscach w Warszawie i jakiś czas temu w Niemczech i stwierdzam, że to nie mój typ
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
Jak pisalem do miski pokruszyc nori glony, ryz, jajko na twardo poszatkowane, avokado, swiezego ogorka drobno pokrojonego, wedzonej rybki + sosik sojowy i macie salatke sushi
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Sushi się rzeczywiście albo bardzo lubi, albo w ogóle nie. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Rozeznanie
|
Raczej mało solę. Doprawiam solą trochę sosy czy zupy (presja męża
), wodę na ryż/makaron solę, ale np. pomidora czy frytki nigdy.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.

ja akurat w lidlu jeszcze nie kupowałam.
Czyli jak się urządzić i nie zwariować