![]() |
#31 | |
wańka wstańka
|
Dot.: Grożący współlokator bijący swoją dziewczynę
Cytat:
2. Pomijam, ze autorka wątk widać miałą przesłąnki ku temu, ze facet był agresywny a nie kobieta 3, Kobiety niegdy nie były niewienne (tak z zasady); imiedzy nnymi dlatego powinny takie akcje być zgłaszane. 4. Nadal większość sytuacji przemocy domowej dotyczy sytuacji, gdy mężczyzna stosuje przemoc.
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Autorko wiej z tego mieszkania a o ta dziewczyne sie nie martw.
Pewnie mi sie zaraz dostanie za znieczulice ale znam takie osoby jak ta dziewczyna i jej nie pomozesz. Ona swojego kata nie wyda, dopoki samo do niej nie dotrze, ze musi cos z tym zrobic. Mam znajoma, ktora byla bita. Po kilku awanturach sasiedzi wezwali policje, ona pobita za kazdym razem tlumaczyla policjantom, ze a to sie przewrocila i uderzyla o kant stolu, innym razem, ze spadla ze schodow. Policjanci sie podsmiewali, bo dobrze wiedzieli co jest grane, ale spisywali jej zeznania- czyli byla glosna impreza, ale zadnej awantury i pobicia nie bylo- i odjezdzali. Nic nie mogli zrobic bo ona nigdy tego faceta nie zaskarzyla. Tak samo bedzie z twoja wspollokatorka, wezwiesz policje, ona sie wykreci a pozniej razem z tym kolesiem beda sie na was mscic. Nie ma sensu ladowanie sie w klopoty i pomaganie na sile osobie, ktora tej pomocy nie chce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Ale warto, aby policja o tym wiedziała, nawet jeśli to zgłoszenie za pierwszym razem nie pomoże. Być może stanie się coś co sprawi, że dziewczyna będzie chciała, aby poniósł karę, a takie zgłoszenie od byłych współlokatorów już pokazuje, że działo się coś wcześniej. Uważam, że na każdą taką sytuację powinno się reagować. bo możemy kiedyś mieć kogoś na sumieniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
A ja znam przypadki, w których telefon na policję ( w takich sprawach) uratował (dosłownie) komuś życie.
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie to logiczne, ze jak by w moim mieszkaniu kogos katowali i to konkretnie, to wezwalabym policje a raczej nie przygladalabym sie az by ta osobe zamordowali. Ale w takie rekoczyny jak opisala autorka, czyli podbite oko, nie wtracam sie i tyle. Chyba, ze kobieta sama by mnie poprosila o pomoc. Za duzo znam takich przypadkow, zeby sie wtracac w rekoczyny i pozniej miec problemy bo to ja okaze sie ta zla a nie kochany misio.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Okaże dla kogo? Rozumiem, że podstawowe ludzkie odruchy obowiązują tylko wtedy, jeśli będzie później fejm, dozgonna wdzięczność i klucze do miasta? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Takie surealistyczne rozmowy na granicy absurdu na wizażu już mnie nie dziwią; bardziej zasmucają. Już nawet nie chodzi o cudze poglądy, a raczej o kwestie podejścia do faktów. A fakty dotyczące premocy domowej pokazują, że przemoc eskaluje, widoczne limo może świadczyć równie dobrze i o tym, że dochodzi do eskalacji: w końcu oprawca jest mało ostrożny i traci kontrolę. \
![]() |
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak chcesz kogos na sile uszczesliwiac to powodzenia. Dla takiej kobiety jej misio zawsze pozostanie tym ukochanym, bo przeprosi i papeczke z mozdzka zrobi a osoba ktora pomaga bedzie dla obojga "kolezanka", ktora wpieprza sie w nieswoje sprawy. I jeszcze ta kolezanka moze pozniej chodzic w strachu po ulicy wieczorowa pora, bo owy "misio" moze chciec jej wyplacic za wsciubanie nosa nie tam gdzie trzeba. Niektorym ludziom dobrze jest w takich zwiazkach, czy Tobie sie to podoba czy nie. Pobija sie, pokloca i pozniej sie pogodza. Nigdy nie zmusisz kobiety do odejscia od mezczyzny, mozesz sobie 10 razy w miesiacu dzwonic na policje, ale niczego tym nie zmienisz. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wizażowy Kot Igor
|
W sumie to nie rozumiem, Autorko, Twojego modus operandi. W takich sytuacjach wzywa się policję.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
no a jakby wezwala policje, dziewczyna powiedzialaby historie o szafce w ciemnosci, misiaczek w minute zamienilby sie w aniola, to ona by dostala po tylku za zle wezwanie?
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakby powiedziala, ze nic sie nie dzieje, to nie mogliby nic zrobic. On by sie przestraszyl zamienilby sie w aniolka... Z usmiechem powiedzial, ze to pomylka. Ja btym dziewczyne wziela na rozmowe i tlumaczyla do skutku. W miedzyczasie szukajac innego mieszkania, bo nie wiadomo co swirowi do glowy wejdzie. To chyba najwazniejsza zasada, zeby kobiety nie bic. Inne zasady to juz dla takiego betka.
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Nie zwykłam nikomu życzyć źle, ale pewne osoby tutaj nie zasługują na to, by kiedykolwiek ktokolwiek im pomógł w trudnej sytuacji. Jesteście obrzydliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zycze ci zebys nigdy nie doswiadczyla takiej sytuacji, chociaz z drugiej strony gdybys doswiadczyla niektorych rzeczy na wlasnej skorze, to ocenianie innych nie przychodziloby Ci z taka latwoscia. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#46 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
![]() OT nie potrzebny, bo w sumie nie o to tu chodzi. Generalnie nie zgadzam się z twoją argumentacją co do tego: dlaczego nie pomagać takiej osobie. Faktjest taki, że mimo wszystko wybór czy się kolesiowi postawić bywa bardzo trudny. Co do przyczyn, dla których kobiety zostają http://www.niebieskalinia.pl/pismo/w...obiety-zostaja
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-10-30 o 22:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Widzisz a dla mnie trudny jest wybor czy pomoc kobiecie, ktora tej pomocy nie chce bo swoich prywatnych problemow mam wystarczajaco, wiec dziekuje za dodatkowy problem w postaci cudzego faceta kierujacego w moja strone pogrozki. Jak kobieta lubi wrazenia w takiej postaci, to jej sprawa i tyle. I dla mnie to nie jest zadna znieczulica gdy takiej osobie na sile nie pomagam, mam male dziecko i nie chcialabym zeby jakis wariat w ramach zemsty zrobil mu krzywde, albo mnie bo jak trafie obita do szpitala to zadna obronczyni ucisnionych sie moim dzieckiem nie zajmie. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o pomoc takiemu komuś ja to widzę tak - pomoc owszem, ale nie swoim kosztem. Nie mam tu nikogo kto się za mną wstawi, nie mam gdzie ani do kogo przenieść się w razie jakiejś nagłej sytuacji, wiem jak te mechanizmy działają z uzależnieniem, ale niestety nie da się zbawić całego świata. Nie sądzę że on przywiezie znowu swoją laskę, bo jej zaraz się skończy przerwa na halloween, ale to i tak w żaden sposób nie rozwiązuje problemu. Koleś złota-rączka wziął ją osobno do pokoju i z nią gadał sam, naprawdę dobrze z nią rozmawiał, ona jednak i tak zaprzeczyła wszystkiemu. Btw do tych co czepiały się nas w stylu "co to za cyrki ze złotą-rączką", właściciel generalnie często nam nie odpisywał na wiadomości,więc przewidziałyśmy że to samo będzie teraz, obydwoje są kumplami i wiemy że to bardziej złota-rączka się zajmował domem, oprowadzał chętnych na mieszkanie itd i też częściej go widziałyśmy. Właściciel był niby w Londynie na wycieczce, ale nie raczył nawet zadzwonić żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. Żadnego smsa, nic. Teraz powiedział że mamy się wzajemnie ignorować, i że jak coś takiego będzie się dziać to mamy do niego dzwonić, ale teraz to już może mnie cmoknąć, kolejny telefon to policja.
Blog o życiu w Walii z przymrużeniem oka: #23. Cieszę się ze złej pogody i wrzucam moje motywujące linki! http://blondiewales.blogspot.co.uk/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Od razu na policję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Czekam na Ragnarok
|
Co wy macie z tym nagrywaniem? Bez zgody nie można ot tak sobie nagrywać osób. Ja bym się wkurzyła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Glupia sytuacja:/ Teraz albo wyprowadzka albo ignor. Szkoda ze wlasciciel menda- ja kazalabym sie wynosic takiej nienormalnej parze.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
To ważniejsze jest prawo do bycia nienagrywanym czy obrona przed jakimś agresywnym typem? I co dalej, "ojej ten koleś własnie mnie okrada, ale nie nagram bo bo się wkurzy"itd.?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Czekam na Ragnarok
|
Chodzi o nagrywanie właściciela mieszkania, bo to jego chcą nagrywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:48.