![]() |
#31 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Szokująco głupi wypadek
Cytat:
Ja zgłupiałam po raz pierwszy jak usłyszałam od ratownika, że lepiej nie ruszać. No kurde. Nie wiem, może się nie dogadaliśmy, a może jakiś głupi był... W każdym zawodzie trafią się dziwni. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
No ale jak nie ruszac? Nie ruszac i czekac, az zajda nieodwracalne zmiany w mozgu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
No właśnie ja też nie. A cała rozmowa w ogóle wzięła się z tego, że jeden facet bał się ruszyć potrąconą osobę, chociaż wiedział, że nie oddycha i ta osoba zmarła przed przyjazdem karetki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Ja z kolei slyszałam opinię, że jeśli nie oddycha, to ruszać, bo inaczej nastąpi śmierć pnia mózgu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
W przypadku ruszania i nie ruszania wszystko zależy od sytuacji dziewczyny, przecież ocena stanu i zagrożenia to też ważny element udzielania pierwszej pomocy.
Jeżeli ktoś leży cały powykręcany i połamany, a wiemy, że karetka będzie za 2 minutki to wtedy chyba lepiej nie ruszać, bo zanim go ruszymy to pewnie oni już dojadą. Jeżeli natomiast ktoś leży powykręcany i połamany, a karetka będzie za 10 minut i mamy możliwość delikatnego ruszenia to oczywiście lepiej to zrobić. Wszystko zależy do tego czy ktoś oddycha - jak oddycha, albo nawet jest przytomny (chociażby był przygnieciony czymś ciężkim) i nie ma zagrożenia życia tej osoby (czyli np. zaraz coś obok niej nie wybuchnie) to czekamy na pomoc. Zależy też od tego czy jesteśmy sami, czy z kimś, czy wiemy jak prawidłowo przeprowadzić rko, czy ktoś może nam pomóc delikatnie przenieść daną osobę, czy mamy przy sobie apteczkę pierwszej pomocy. Ważna jest ocena sytuacji, ewentualnych zagrożeń i dopiero wtedy podjąć należy decyzję. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano o 00:04 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
weźcie pod uwagę,ze po 4,5 minutach bez oddechu dochodzi do NIEODWRACALNYCH zmian w mózgu. Więc ruszać- reanimować !
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiele osób też nie wie jak prawidłowo sprawdzić czy ktoś oddycha i ma puls, czy nie, a w panice i strachu czasami wydaje się, że ktoś nie oddycha, a oddech może być bardzo słaby po prostu. Warto też pamiętać, żeby w przypadku dorosłych pierwsze dzwonić po pomoc a potem udzielać pierwszej pomocy,a w przypadku dzieci lepiej najpierw udzielić pierwszej pomocy, a w międzyczasie wzywać pomoc. Poza tym pierwsza pomoc to nie tylko w przypadku omdleń i leżenia plackiem, to przecież masa opcji - pierwsza pomoc w przypadku złamania kończyn, pierwsza pomoc w przypadku urazów kręgosłupa itp. i trzeba to łączyć i stosować razem w razie potrzeby. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Nie chciałam o tym pisać, żeby nie zniechęcać do udzielania pierwszej pomocy ale to jest właśnie sedno sprawy (i dylematu czy coś robić, a jeżeli tak to w jaki sposób), szczególnie jeśli chodzi o groźne wypadki jak tutaj opisany.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Zakładając, że chlopak nie został błyskawicznie przewieziony do szpitala tak jak to powinno się w tym wypadku stać… Jesteście pewne, że prokurator jest niezbędny w sytuacji, gdy są liczni świadkowie (ktoś napewno widział moment upadku od początku) oraz wszędzie jest monitoring… To nie jest pierwszy wypadek, gdy w centrum handlowym dzieje się taka sytuacja. było ich już mnóstwo. Istnieją stosowne procedury, podejrzewam że ktoś bardzo szybko przyjechał po ciało albo zostało ono przeniesione. W momencie gdy jest dużo dowodów na to, że był to losowy wypadek, nie ma podstaw żeby stwierdzać zabójstwo czy niedopatrzenie ze strony właściciela sklepu, po co wzywać prokuratora? Zapewne przyjechało szybko pogotowie, stwierdzono zgon i zabrano karetką ciało. Z całym szacunkiem do człowieka, któremu to się wydarzyło, ale nie wyobrażacie sobie chyba, że ktokolwiek by dopuścił do pozostawienia na dłuższy czas ciała w miejscu które jest centrum handlowym i każdy przychodzi tam zrobić zakupy a nie patrzeć na czarny worek, parawany i atmosferę śmierci? brutalne, ale prawdziwe, już w tym głowa właściciela żeby rozwiązywać takie problemy szybko i skutecznie… tak mie sie wydaje "na chlopski rozum"
Edytowane przez Bawitching Czas edycji: 2014-11-01 o 00:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 02:33 ---------- Poprzedni post napisano o 02:30 ---------- Mało prawdopodobne żeby umarł, jeśli nawet, raczej nie na miejscu - czekałam ostatnio 3 godziny na pociąg, pod który wskoczyła kobieta. Jest dużo zamieszania z policją i prokuraturą.
![]() |
![]() |
#46 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Podstawa zadzwonić i poinformować, postępować zgodnie z instrukcjami podawanymi przez telefon, dyspozytorzy wiedzą że ludzie panikują i nie mają wiedzy- pomagają przez telefon. Generalnie zasada zagrożenie- ratować siebie a jak się uda to i poszkodowanego, nikt nie będzie oskarżał o niewyniesienie 100 kg faceta z samochodu. Jak oddycha to nie ruszać- ułozyć w pozycji bocznej- kiedy można, zapewnić bezpieczeństwo i komfort cieplny. Brak OZNAK krążenia ( niemedyk nie wyczuje tętna w sytuacji stresowej) - uciski klatki- oddechy nie sa konieczne, dlatego że ludzie się bali i brzydzili a statystycznie osoba z zatrzymaniem krążenia ma większe szanse na przeżycie kiedy prowadzony jest sam masaż serca niż kiedy nie jest robione nic. Oddechy oczywiście są super. Schemat obecny to 2:30 ale jak ktoś pamięta 2:15 i tak zrobi to nadal jest super. Masaż serca u osoby po upadku, wypadku samochodowym i w innych sytuacjach kiedy uszkodzony jest kręgosłup- masaż się wykonuje wiedząć że można uszkodzić rdzeń w imię zasady że najpierw ratuje się życie a później zdrowie. Cytat:
A mężczyzna pewnie przeżył: zabrała go karetka, karetka nie wozi zwłok, jest potrzebna żywym. Na miejscu nie było policji i nikt nie zabezpieczał miejsca zdarzenia. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do Twojego ostatniego zdania. Byłam kiedyś świadkiem, jak we wrocławskim CHBorek pod TMobile leżał worek z ciałem, nikt się nie śpieszył by go szybko wywieść do kostnicy. Co więcej po mniej więcej godzinie jak już wracałam z zakupami to ciało nadal było w tym samym miejscu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo co, chłopak spadł w centrum handlowym? Litości... Czasami przeceniamy szybkość dziennikarzy, taka 'akcja' potrafi się dziać bardzo szybko (już nie wspomę o tym, że moim zdaniem nie byli tam po nic potrzebni). A też nie jestem 'za' sytuacją, w której dzieje się wypadek, a naokoło tłum gapiów z wyciągniętymi telefonami, bo ktoś w internecie może chcieć o tym przeczytać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Dacn
![]() Widzisz, zupelnie wypadlo mi z glowy, ze dyspozytor poprowadzi za reke. Ale to dlatego, ze zawsze ktos inny dzwonil, a ktos inny zajmowal sie poszkodowanym. Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2014-11-01 o 10:06 Powód: belkot telefoniczny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Buc
|
współczuję Ci widoków.
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Przezyl. Musial przezyc. Moze zmarl w drodze do szpitala ale normalnie musialaby byc policja i musieliby chociaz zdjecia cyknac swoje. Nie ma opcji ze kadefka zabrala zwloki
---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Poza tym! Ostatnio to widzialam nawet namiot policyjny zeby technicy mogli nie ruszajac zwlok i nie narazajac ludzi na widoki pobrac probki! A tutaj mieliby zwloki sturlac i zawozic gdzies karetka? Na pewno nieee. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Kiedyś stałam w korku, na drodze ekspresowej bo śmiertelnie potrącono faceta. Prognozowano, że korek na co najmniej 3h bo prokurator musi dojechać (na szczęście osobówki mogły się cofnąć do jakiegoś zjazdu). I co jakoś nikt nie sturlał ciała na bok, żeby inni kierowcy mogli sobie przejechać.
Z resztą nawet we wszystkich pseudo kryminalnych serialach odcinki zaczynają się od oględzin na miejscu zdarzenia, a nie od wizyty w kostnicy, gdzie ktoś przypadkowy opowiada co się stało. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
30 uciśnięć : 2 wdechy
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
2 wdechy na 30 uciśnięć. Tak mnie uczono ( zaczynać od wdechów tzw ratowniczych, obecnie się trochę pozmieniało ale taki schemat mam wbity w głowę) na szczęście nie musiałam sprawdzać w praktyce. Przepraszam jeżeli napisałam to nieczytelnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Wytyczne zmieniły się już jakiś czas temu i zaczynamy od uciśnieć, chyba, że mamy do czynienia z podtopieniem i dziećmi, wtedy zacznamy od oddechow.
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Na FB Galerii Łódzkiej ktoś o to spytał (któraś z Was? Autorka?) i odpisali: "Odpowiednie służby zajęły się już sprawą. Uszanujmy fakt, że osoba zainteresowana ma prawo do prywatności. Prosimy, ewentualne pytania kierujcie do nas jako wiadomość prywatną. Dziękujemy."
Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-11-01 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:33.