![]() |
#31 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: jak tak można? zachowanie księdza.
Cytat:
Osobiście znam dwoje księży, których naprawdę szanuję, ale to chlubny wyjątek w morzu wszelakich szumowin w sutannach, a troszkę z takimi szumowinami miałam do czynienia. To właśnie tacy księża odstraszają ludzi od kościoła, bo skoro kościół to wspólnota to nie chcą mieć nic wspólnego z takimi szumowinami. Tak było w moim przypadku i w przypadku każdego apostaty, którego dane mi było poznać. Do Boga wiedzie wiele dróg, każdy znajdzie własną a z Kościołem Katolickim raczej mi nie po drodze.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Oczywiście masz rację, ale niestety prawda jest taka że to codzienność. I możemy z tym walczyć - ale nie wiem czy uda się cokolwiek zmienić. Chyba największym problemem jest brak konsekwencji tylko przenoszenie do innej parafii.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Nie dziwi mnie to. Ludzie tak sami księży "wychowali " upychając im kasę pod sutannę
![]() to się skończy kiedy wymrą wszystkie dziadki. Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 Czas edycji: 2014-11-01 o 14:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4875989 2]Nie dziwi mnie to. Ludzie tak sami księży "wychowali " upychjąc im kasę pod sutannę
![]() Racja. Ale to wynika raczej z naszych uwarunkowań historycznych. Sto lat zaborów, germanizacji, rusyfikacji a jedynym miejscem, gdzie można było kultywować polskie tradycje, zwyczaje i język był kościół. Więc po odzyskaniu niepodległości kościół wyciągnął łapę jak po swoje gdyż wszystko co polskie automatycznie w domyśle było katolickie. Potem 40 kat komuny- ten sam schemat w innej wariacji. Ten stereotyp pokutuje do dziś, choć trochę się to zmienia, zwłaszcza wśród naszego pokolenia, które już jest wychowane w czasach post komunistycznych. Jesteśmy bardziej krytyczni. Coraz więcej z nas odchodzi od kościoła i jest prawdopodobne, że za kilkanaście lat, gdy starsze pokolenie zacznie się wykruszać, kościoły będą puste, jak w większości krajów UE. Tak więc kościół sam będzie musiał się zreformować od wewnątrz, oddzielić ziarno od plew, inaczej umrze śmiercią naturalną. Obecny papież doskonale to rozumie, o czym świadczą podejmowane przez niego działania (choćby sprawa księży-pedofili i inne tematy, ktore kościół do tej pory zamiatał pod dywan, z naszym papieżem włacznie). Więc może coś się zmieni na lepsze i kościół ponownie otworzy się na człowieka zamiast być instytucją polityczno-finansową. Oby.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
wiesz mnie szokuje sam fakt że dziecko zostało tak potraktowane i ksiądz nie miał za grosz współczucia dla rodziny że chowają swoje dziecko (a to jest chyba najgorsze co może spotkać rodzica) i pieprzy że dziecko było grzesznikiem i ma zamknięte bramy niebios i że rodzice powinni się cieszyć z tej śmierci.
dla mnie to jest zwykłe skur....ństwo i za to powinien odpowiedzieć ksiądz i przygłup z rady parafialnej który nie widzi w takim zachowaniu niczego złego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Moja kuzynka wystąpiła w lipcu tego roku z zakonu po ponad 10 latach posługi, bo 'z tym burdelem nie chce mieć dalej nic wspólnego'.
I wszystko w tym temacie. ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Dokładnie. Każdy wie jakie cyrki i patola odchodzi w tej instytucji. Myślący ludzie odcinają się od niej w 100% i żyją dalej kładąc laskę na to jak się tam kotłuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
O RLY?
|
W mojej rodzinie nie ma "problemu" z pogrzebami bo niestety urządzają pogrzeby w stylu "zastaw się a postaw się".
Ale za to jest z kolędą. Od kilku lat w domu rodzinnym nie przyjmujemy kolędy po tym jak ksiądz na wizycie zajrzał do koperty i powiedział do mamy, że za mało dała (100zł, byliśmy wtedy w niezbyt dobrej sytuacji finansowej). Z tego co wiem nie tylko w mojej parafii ksiądz tak potrafi powiedzieć. Btw, kilka lat temu na demotywatorach był wrzucony obrazek z wydrukowaną kartką a4 powieszoną na drzwiach klatki schodowej z informacją, iż ksiądz zebrał za mało kasy na kolędzie i przyjdzie jeszcze raz. Tamten demot był fejkiem z tego co pamiętam, ale sama taką kartkę miałam okazję zobaczyć u koleżanki w bloku.
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
1.Na komunii u kuzyna na wsi ksiądz zażyczył sobie full wypas kosiarki w zamian za mszę. Garstka dzieci z dość biednych rodzin.
2.Kolega się zdenerwował i nie poszedł do bierzmowania,bo na pierwszym spotkaniu ksiądz zażądał ofiary "dobrowolnej" 100 zł.
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a za to powinno być wydalenie z kościoła w trybie natychmiastowym. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Wizażowy Kot Igor
|
Bo to bezduszne, głupie i amoralne zachowanie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
nigdy nikt z rady parafialnej nie będzie widział w tym nic złego bo rada parafialna to przydupasy księdza ![]()
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
We Wrocławiu mamy np. cmentarz miejski poza kościelnymi oczywiście. i tam każdy kto chce, z przyczyn religijnych itd. może zostać pochowany. Swoją drogą 1000 zł za pochówek to dość tanio u nas ceny zaczynają się od około 2500 zł wzwyż..oczywiście zależy od parafii i księdza. Zastanawiam się jak to jest z tym rozsypywaniem prochów.. u nas chyba nie można?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
2500?
![]() U nas ostatnio było chyba 4k + opłata za księdza. Chyba dwie stówki kosztował |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4875989 2]Nie dziwi mnie to. Ludzie tak sami księży "wychowali " upychając im kasę pod sutannę
![]() to się skończy kiedy wymrą wszystkie dziadki.[/QUOTE] no chyba najgorsi sa wlasnie Ci stari ksieza - w mojej rodzinnej parafii proboszcz (wiek ok 70-80 lat) jest wlasnie takim wielkim ''panem'' - wodzi sie jakas limuzyna, zali sie ,ze nie zubieral jeszcze na jakies wypasione witraze,ktore kosztuja 3tys za metr a jak matka z dzieckiem przyjdzie na msze i niedaj Boze ona zacznie plakac to milczy az nie wyjdzie...kiedys jedna nie wiedziala i pol godziny wszyscy czekali ![]() ale mlodszych ksiezy kojarze raczej dobrze, chociaz tez ogolnie ejstem wrogiem tej instytucji za caloksztalt - ale pamietam mlodego skiedza,ktory jezdzil rowerem a swoja czesc pensji przekazywal na dzieci w afryce albo dofinasowania wyjazdow scholi/ministrantow, o dziwo kiedys po koledzie byl tez ksiadz ktory nie wzial od nas koperty bo mama na jego pytanie co robi powiedziala ,ze ejst bezrobotna - gdyby kosciol skladal sie z takich ludzi, to mysle, ze duuzo mniej mlodych ludzi by sie do niego odwracalo - a tak to wiekszosci kojarzy sie z tym,ze musza zaplacic niebotyczna kase za slub/pogrzeb/kolede i jeszcze ksiadz niezadowolony ![]() a ksiadz z tego artykulu to porazka, dobrze, ze go ludzie bojkotuja-co to woogole za pieprzenie,ze dziecko juz nagrzeszylo i bog im chcial cos przekazac... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
U nas księżulek bierze ok 800 zł za posługę na pogrzebie |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Ksiądz 8 stów kosztował? Przegięcie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wizażowy Kot Igor
|
Za osiem stówek też bym nie kupiła
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Zgadzam sie, ze sa fajni ksieza
![]() Ale z tego co widze w mniejszosci... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#52 |
BAN stały
|
Ciekawe ile za pogrzeb bierze ten ksiądz
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
O RLY?
|
Cytat:
![]() Btw, z 10 lat temu była w sąsiedniej parafii afera bo ksiądz proboszcz powiedział, że nie pozwala pochować niemowlaka dlatego, że rodzice nie mieli ślubu kościelnego tylko cywilny. Czyli dziecko zrodzone z grzechu, przesiąknięte złem i grzechami, niegodne spocząć w poświęconej ziemi. I jak rodzice chcą niech zakopią pod płotem. Były skargi, były media - proboszcz jak był tak jest dalej ten sam.
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Ja się spotkałam ostatnio z odwrotną sytuacją, ksiądz przyjmując ofiarę zapytał czy pracuję, czy stać mnie na podstawowe wydatki i czy zawartość koperty nie nadszarpnie domowego budżetu, bo jeżeli mam dać $$ , choć sama nie mam, to wyświadczy posługę za "Bóg zapłać" (w sensie za darmo);
Byłam pod wrażeniem, bo poprzednio "co łaska" w innym kościele było spisywane w dzienniczku (kto ile dał) i przy grubszej kopercie udało mi się nawet "załatwić" niedostępny termin... Wszystko zależy od księdza. Nie każdy powinien być lekarzem, nie każdy nauczycielem, nie każdy księdzem.
Przemilczenia dzielą bardziej niż nieobecności. [Gabrielle Bonheur Chanel] Edytowane przez sublime Czas edycji: 2014-11-01 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4876299 4]ale o czym mówicie o całokształcie czyli ksiądz, koscielny, wjazd na cmentarz czy o samej "gaży" ksiedza.
U nas księżulek bierze ok 800 zł za posługę na pogrzebie[/QUOTE] Ja o gaży księdza ![]() Edytowane przez Kle_oo Czas edycji: 2014-11-01 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Całkiem niedawno zostałam odesłana z kancelarii, bo miałam zbyt niską kwotę za mszę w intencji zmarłej osoby (msza w tygodniu, jedna z trzech w dniu, intencja jedna z dwóch w czasie mszy). Powiedziane wprost, że tyle się nie daje, że ludzie dają więcej.
-- O pogrzebie (właściwie pokropku) mojego dziecka ksiądz zapomniał. Staliśmy jak głupki na cmentarzu, auto z firmy pogrzebowej musiało już odjeżdżać na inną imprezę i je podmieniono, pracownicy cmentarza już chcieli telewizję wołać. Moja mama musiała iść do kościoła przypomnieć księdzu o pogrzebie. Cytat:
I serio, jak tu ich lubić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48763849]Całkiem niedawno zostałam odesłana z kancelarii, bo miałam zbyt niską kwotę za mszę w intencji zmarłej osoby (msza w tygodniu, jedna z trzech w dniu, intencja jedna z dwóch w czasie mszy). Powiedziane wprost, że tyle się nie daje, że ludzie dają więcej.
-- O pogrzebie (właściwie pokropku) mojego dziecka ksiądz zapomniał. Staliśmy jak głupki na cmentarzu, auto z firmy pogrzebowej musiało już odjeżdżać na inną imprezę i je podmieniono, pracownicy cmentarza już chcieli telewizję wołać. Moja mama musiała iść do kościoła przypomnieć księdzu o pogrzebie. Moja mama zrozpaczona po śmierci wnuka usłyszała, że może tak miało być, może miał być narkomanem czy coś tam... I serio, jak tu ich lubić?[/QUOTE] Nic tylko się cieszyć, ale takie teksty są na porządku dziennym. Moja mama pracowała na oddziale dziecięcym ciężkim, trafiały tam dzieciaki z zaawansowaną białaczką...na umarcie to już był oddział gdzie generalnie co chwilę był zgon.Rodzicom trzeba takie rzeczy bardzo delikatnie przekazywać..ksiądz- "X musiał umrzeć bo Państwo za dużo nagrzeszyli"...jakie pocieszające... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
U mnie w mieście była taka sytuacja. Zmarł samotny,schorowany,bezrob otny pan. Nie był alkoholikiem ani nic z tych rzeczy. Ksiądz nie chciał odprawić mszy i ceremoni na cmentarzu,bo kto mu zapłaci. Sąsiedzi zrobili zrzutkę.
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48763849]
Moja mama zrozpaczona po śmierci wnuka usłyszała, że może tak miało być, może miał być narkomanem czy coś tam... I serio, jak tu ich lubić?[/QUOTE] I Wy chodzicie jeszcze do tego kosciola? Ja juz bym stopy nie postawila, nie mowiac o tym, ze w ogole bym mu w twarz dala za taki tekst Cytat:
![]() no ja bym sie nie zrzucila, i zniechecala innych do chodzenie do takiego skiedza bo taki materialzm jest naprawde razacy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:33.