|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Gdzie zglosic zmiane nazwiska ??
Dziewczyny czy z tym paszportem jeżeli będzie się miało stare nazwisko to nie będzie problemu? Mam ślub 22 kwiecień 2006 a 2 dni później chcę jechać na podróż poślubną do Egiptu.....No i niemożliwe, żeby mieć nowy paszport....
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lećcie i bawcie się dobrze Ważne,żeby paszport był ważny,reszta raczej nikogo nie będzie interesować
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
Zgadzam się z annLee
Ja też leciałam do Egiptu w podróż poślubną i nikt się nie interesował czy mam inne nazwisko teraz - ważne, że miałam jeszcze te min. 6 miesięcy przed wyjazdem ważny paszport.BTW - Egipt jest cudny Dominiko, gdzie jedziecie dokładnie?
|
|
|
|
|
#35 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję serdecznie za odpowiedź dziewczyny
Byłoby kiepsko gdyby przez biurokrację miała problemy z wyjazdem na mój tydzień miodowy![]() Carrot - chcielibyśmy jechać do Sharm El Sheik, bo tam są genialne rafy koralowe. Ja już byłam w Egipcie w Hurghadzie i było super. A ty gdzie planujesz? |
|
|
|
|
#36 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
?
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Dominko, wybacz ze dopiero teraz pisze - nawal wszystkiego....
My byliśmy w Sharmie w hotelu Gardenia Plaza - rewelacja Dostalismy cudny apartament - 2 pokoiki z fajnymi widokami. Niestety po naszym powrocie Triada zrezygnowala (albo hotel) ze wspolpracy.. - ale to juz osobna historia, moze bardziej na priv Natomiast slyszalam wiele nt Hurghady, m.in. ze ladnie, ale strasznie tlocznie i rafy nie sa tak piekne jak w Sharmie. Jestes w stanie cos na ten temat powiedziec? Moze stananiesz w obronie? Do slubu juz tylko dni mozna odliczac - jak tam stan podekscytowania? Trzymam kciuki przede wszystkim za pogode, bo kwiecien-plecien... Pozdrawiam panne mloda
|
|
|
|
|
#38 |
|
Przyczajenie
|
No do mojego ślubu jeszcze tylko 2 tygodnie i 1 dzień
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zapraszam. my juz tez zarezerwowalismy podroz poslubna . dzis narzeczony uiscil oplate. jedziemy na dominikane. moj slub tydzien po tobie. pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zmiana nazwiska
Mnie niedługo też czeka szaleństwo związane z wymianą... I mam jeszcze kilka pytań do doświadczonych mężatek
![]() 1) Co z uczelnią? Ślub mam 03.06, więc teoretycznie 17.06 będę mogła odebrać akt małżeństwa. Sesję egzaminacyjną zdam pewnie pod starym nazwiskiem, ale na dyplomie (bronię się w lipcu) chciałabym mieć już nowe. Wiecie może jak to załatwić? ![]() 2) Jak się załatwia formalności w miejscu pracy? Wystarczy akt małżeństwa? |
|
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1) ja w tamtym roku ślubowałam i na uczelni stwierdzili ze nie ma sensu wymieniać wszystkich arkuszy i list obecności dla danego przedmiotu w danym momencie (obronę mam też w tym roku) i dlatego jesli chcesz mieć nazwisko nowe na dyplomie to zanieś do dziekanatu akt zawarcia małżeństw ksero i oryginał żeby mogli poświadczyć sobie za zgodność z oryginałem i to wystarczy. 2) co do pracy bynajmnie u mnie sam akt małżeństwa nie wystarczył, poza aktem musiałam okazac nowy dowód ale to może zależało od specyfiki mojej pracy bo musiałam mieć nowe pełnomocnictwa bankowe.
"Daj swojemu dziecku 2 rzeczy: korzenie i skrzydła" "Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło sie nudno, gdy umrzesz". ![]() " Żyj według życiorysu który chciałbys sobie sam napisać" W i N -córeczki mamusi
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chociaż nigdy nic nie wiadomo...
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
Biurokrata czyli walka z dokumentami po ślubie
Kochane.
Tak własnie latam po urzędach i mnie trafia bo cos załatwić szybcikiem to po prostu sprawa niemozliwa. Może zróbmy spis urzedów oraz teminów w których trzeba poskładać dokumenty swiadczące o zmianie stanu cywilnego/nazwiska. Należy : - zmienić dowód osobisty ( czas oczekiwania ok 1,5 mies) - zmienic prawo jazdy ( czas oczekiwanie 3-4 tyg) - zgłosic do Urzedu Skarbowego w ciagu 1 miesiąca. - zgosić do ZUSu - zgłosić do szkoły do kturej sie uczęszcza - zgłosić do miejsca gdzie jesteśmy ubespieczeni - zgłosić do funduszu emerytalnego i masa innych jesli macie jakieś doswiadczenia/rady lub inne urzedy... pomózcie |
|
|
|
|
#44 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Biurokrata czyli walka z dokumentami po ślubie
Oh
jest tego sporo ![]() przydatne linki ale jak wam sie udało pozałatwiać Formalnośi?? mnie przeraza zmiana Prawa Jazdy czy już któraś ma to za sobą???
|
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
Niedawno zmieniałam miejsce zamieszkania (droga chyba podobna
)Najsampierw zmieniamy dowód (!) - ponieważ w niektórych urzędach trzeba będzie podać nowy numere dowodu. Potem zgłaszamy w Urzędzie Skarbowym W pracy (to zakład pracy wysyła informację do ZUS!) W banku Prawo jazdy Paszport I wszędzie tam gdzie korzystamy z nazwiska - czyli biblioteki, sklepy internetowe, allegro itp...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#46 |
|
Zadomowienie
|
Ja złozyłam podanie o zmiane prawa jazdy. I wcale tak źle to nie wygląda.
Potrzebna jest opłata u nas 70 zł, znaczek skarbowy za 6.50 i ksero starego prawajazdy. Do tego, do wglądu kwitek że słozyło sie dokumenty o nowy dowód. I teraz tylko czekać Pozdrawiam |
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej pozostać przy swoim nazwisku panienskim.
Szkoda kasy na nabijanie państwowej kiesy. Moja mama nie zmienila po slubie nazwiska i dowod osobisty wymienila dopiero po 27 latach jego trwania, kiedy to zmienilismy miejsce zamieszkania. Ja niedawno wymieniałam WSZYSTKIE dokumenty, bylo to konieczne ze wzgl.na zmianę adresu i waznosc terminu prawa jazdy, i do tej pory jestem zla, ze tyle kasy musialam utopić w błocie.A ile czekania i nerwów.... Jestem zdania, ze oplaty uiszczane przy wymianie dokumentow powinny być symboliczne, kwoty w tej wysokosci to czyste zdzierstwo!!!! |
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
wstyd się przyznać, od 3 miesięcy noszę nazwisko męża a jeszcze nigdzie tego nie zmieniłam, wzięlam tylko druki na nowy dowód i prawko. Nie mam czasu żeby sobie zrobić zdjęcia.
Urząd skarbowy powiadomię jak zmienię dowód. Mam nadzieje że w tym roku się wyrobię
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W czwartek jadę załatwić sprawę z dowodem. Zobaczymy jak mi pójdzie Z tym schodzi dłużej ponieważ dokumenty musza przejść z jednego urzędu do drugiego, a w przypadku prawa jazdy wystarczy ksero dokumentu potwierdzającego zawarcie związku małżeńskiego.Powodzenia
Edytowane przez marzka82 Czas edycji: 2006-08-29 o 14:46 |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Przyczajenie
|
witam, ja ostatnio przy zmianie dowodu dowiedzialam się , że trzeba odczekać 3 tygodnie od zawarcia związku małżeńskiego w innym przypadku może moje podanie się cofnąć , przeżyłabym to gdyby pani przyjmująca wniosek oznajmiła mi o tym zapisie /pytała się o datę ślubu i nic nie wspomniała o takim absurdzie / wniosek jednak pani przyjęła , potem udałam się odebrać akt małżeństwa i wspomniałam że złożyłam wniosek o dowód, wtedy już inna pani powiadomiła mnie o tym dziwnym zapisie , zadzwoniła na górę pytając się dlaczego przyjeli mój wniosek odpowiedz była taką : PANI /CZYLI JA/ ZROBIŁA AWANTURĘ I NALEGAŁA ŻEBY PRZYJĄĆ WNIOSEK !!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zadomowienie
|
nieee, o czymś takim nie słyszałam.
Ale akt małżeństwa miałam juz ze soba składając podanie. A pani z urzędu zdziwiła się że tak szybko się staram- choć nie wspominała nic o jakis przeszkodach. Tak czy inaczej nalezy zacząć chyba od odbioru aktu małżeńskiego ( ja miałam juz go w ręce tydzień po slubie) |
|
|
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Tak, należy najpierw odebrać akt ślubu, ale w przypadku dowodu jakieś papiery muszą przejść z jednego urzędu do drugiego i nie wystarczy sam akt ślubu, a na przekazanie tych dokumentów mają 3 tygodnie. Powiedizli mi, że wcześniej nie ma po co tam chodzić.
Tak sprawa wygląda u mnie, nie wiem czy wszędzie tak jest.
|
|
|
#53 |
|
Wtajemniczenie
|
ja prawka na razie nie wymieniam, nie zamierzam płacić tyle kasy nie wiadomo za co, paszport też sobie na razie daruję
![]() za to wreszcie udało mi się wymienić dowód (przy składaniu wniosku Pani chciała tylko akt małżeństwa). zgłosiłam też zmianę nazwiska do US (zmiany dowodu jeszcze nie), ale to w sumie dlatego, ze w pracy już wszystkie skadki szły na nowe i nie chciałam żeby potem się coś namieszało. wymieniłam też kartę czipową (z NFZ) do tego trzeba mieć z pracy druk RMUA - chyba, gdzie wypisane sa te zmiany (w kadrach powinni wiedziec o co chodzi). zgłosiłam też zmianę do funduszu emerytalnego. zostały mi jeszcze banki, ale w jednym powiedzieli, ze musze od razu wymienić kartę, a nie mam ochoty im dodatkowo płącić więc jeszcze poczekam. i kablówka, ale tam nie mam kiedy jechać, u opertatora telefonu juz załatwione. w sumie to strasznie dużo tego, ale powoli powoli zbiliżam się do końca ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#54 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie prawko było najważniejszą sprawą do załatwienia. Niestety nie mogłam jeździć na starym nazwisku bo miałam już nie ważne (nie wymieniłam starego na czas)
Z resztą tak mi się nie spieszy, a szczególnie z paszportem. W US trzeba podać numer dowodu? Nie wystarczy, że pójdę i powiem, że zmieniłam nazwisko? Nie wiem czy iść jutro czy zaczekać aż odbiorę dowód.
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
nr dowodu też trzeba zgłosić do US
|
|
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Ja narazie złożyłam wniosek o zmianę dowodu pobrałam też druki na zmianę prawa jazdy. W Pracy podałam nowe nazwisko. Jak będę miała dowód to pójdę do urzędu Skarbowego. Nie wiem co z bankiem. Trzeba coś pokazywać, że się nazwisko zmienio. Czy tylko powiedzieć i już. Któraś już była ??
|
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
od razu po ślubie zmieniłam dowód i dane w US.
Po pól roku bank, po roku dane w Erze, a prawa jazdy jeszcze nie wymieniłam. Nazwisko mam podwójne więc i w dowodzie i w prawie jazdy jest to samo, ale co na to policja .... nie wiem
|
|
|
|
|
#58 |
|
Rozeznanie
|
Ja nareszcie złożyłam wniosek o dowód, prawko mam, bank zaczeka, a na uczelnie skoczę we wtorek. No i chyba tyle. Z paszportem zaczekam i tak niedługo będzie nieważny, a zostaje jeszcze US, ale to chyba chwilkę potrwa
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Już sobie przypomniałam że nowy dowód do banku potrzebny. Przecież sprawdzają go przy pobraniu pieniędzy z okienka
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:36.

Ja też leciałam do Egiptu w podróż poślubną i nikt się nie interesował czy mam inne nazwisko teraz - ważne, że miałam jeszcze te min. 6 miesięcy przed wyjazdem ważny paszport.
Dominiko, gdzie jedziecie dokładnie? 

jest tego sporo
witam, ja ostatnio przy zmianie dowodu dowiedzialam się , że trzeba odczekać 3 tygodnie od zawarcia związku małżeńskiego w innym przypadku może moje podanie się cofnąć , przeżyłabym to gdyby pani przyjmująca wniosek oznajmiła mi o tym zapisie /pytała się o datę ślubu i nic nie wspomniała o takim absurdzie / wniosek jednak pani przyjęła , potem udałam się odebrać akt małżeństwa i wspomniałam że złożyłam wniosek o dowód, wtedy już inna pani powiadomiła mnie o tym dziwnym zapisie , zadzwoniła na górę pytając się dlaczego przyjeli mój wniosek odpowiedz była taką : PANI /CZYLI JA/ ZROBIŁA AWANTURĘ I NALEGAŁA ŻEBY PRZYJĄĆ WNIOSEK !!!!!!!!!!!!!