![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: wstydze się mówić co studiuje
wasze odpowiedzi mi dały dużo do myślenia, dzięki, rzeczywiście, nie mam się czego wstydzić, szkoda, że tak późno to zrozumiałam!
chyba moje kompleksy stąd wynikają, że od małego rodzina chciała, bym studiowała jakiś prestiżowy kierunek w stylu prawo czy coś takiego. dzięki jeszcze raz... ! Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-12-07 o 18:14 Powód: Przywrócenie usuniętego posta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
studiowałam administrację i co - i teraz mam się iść ubiczować albo jeść suchy chleb i pic wodę?
no sorry - ale skoro studia to wstyd to ja już nie wiem dokąd zmierza ten świat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
jedna moja koleżanka skończyła studia o nie pamiętam jakiej dokładnie nazwie, ale coś związanego z kadrami. I mówi, że skończyła ekonomię. Raz tylko powiedziała, że skończyła "kierunek ekonomiczny" ("bo z ekonomią związany").
Druga znana mi osoba skończyła finanse i rachunkowość, ale często mówi, że skończyła ekonomię. Czasem pojawiała się też wersja, że studiuje informatykę (kierunek informatyczny), jako, że miała jakiś przedmiot z informatyką związany. Czyli te "finanse i rachunkowość" bywały ekonomią i informatyką zarazem. Można zgłupieć od tego nadmiaru nazewnictwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
U mnie na ekonomii baaardzo często padał tekst, że jak czegoś nie rozumiemy to albo się nie uczyliśmy albo jesteśmy po jakiejś administracji ewentualnie pedagogice
![]() Nie bardzo rozumiem jaki jest sens iść na kierunek, którego później będziemy się wstydzić i który nie jest naszą pasją. Nie dostałam się na swój wymarzony to lepiej poczekać ten rok i spróbować jeszcze raz. No chyba, że chodzi o przejście z licencjatu na magisterkę i "pociągnięcie" zniżek na legitymację ![]()
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Autorko, podostawałaś się na tyle fajnych kierunków, więc czemu wybrałaś taki, którego się wstydzisz?
Moim zdaniem wstydzić się powinnaś swojej postawy i niezgułowatości, przez które przeoczyłaś terminy. I wiesz co? Wydaje mi się, że właśnie tego się wstydzisz, a nie konkretnie pracy socjalnej, która jest kierunkiem zwykłym i pospolitym, nic wstydliwego. Zawaliłaś, głupio ci i słusznie. Ale to nie wina kierunku, na którym teraz jesteś. Wstyd będzie, jak się wyda, ale musisz już jakoś sobie z tym poradzić. Możesz rżnąć głupia i mówić: "Cooo? Administrację? Coś ci się pomieszało, mówiłam, że jestem w szkole policealnej na administracji, a nie że studiuję administrację!" ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Wizażowy Kot Igor
|
Nie ma czegoś takiego jak wstydliwy kierunek studiów. Co najwyżej może być bezsensowny. Ale nawet, jeśli większość uznaje go za bezsensowny a jest on Twoją pasją to czego się wstydzić?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
Ech... to taki żart po prostu. Nawet osoby, które faktycznie przyszły po tych kierunkach nie obrażają się i same z tego śmieją
![]() Wracając do tematu, to faktycznie lipa, że skłamałaś Autorko. Chyba jedyny sposób, żeby to odkręcić to taki jak podała Narrhien.
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wyczułam żartu. ![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Luuuz
![]() Chciałam pokazać, że dla jednych ten niby fajny i "prestiżowy" kierunek też może się wydawać obciachowy. Nie twierdzę, że wszyscy traktują to jako żart (na finansach i rachunkowości nie traktuje się poważnie tego typu kierunków ![]()
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szczerze, to nie znam nikogo, kto by ściemniał o tym, co studiuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
O! wychodzi na to, że studiowałam na obciachowym kierunku
![]()
![]() ...Pochyliła głowę i przycisnęła usta do jego ucha. - Mój - szepnęła. - To jedno krótkie słowo wstrząsnęło nim aż do głębi duszy. Sięgnął po jej dłonie, odwrócił je wnętrzem do góry i na każdej z nich złożył pocałunek. - Moja - odszepnął... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ale przecież social work jest teraz bardzo modne. Przynajmniej w np. UK - wymagają dyplomu z social work do pracy z NGOsach i innych organizacjach skupiających się na tym temacie. Mój TŻ skończył social work i połowa jego znajomych - jedna osoba pracuje w NGOsie właśnie zajmującym się problemami osób starszych, przy biurku, lobbują i tak dalej przy ustawach etc. Tylko jednak osoba pracuje w roli typowego pracownika społecznego.
IMHO to bardzo dobry i całkiem modny kierunek, zwłaszcza zagranicą. I gdybyś chciała wyjechać do UK np. to o wiele bardziej obiecujący niż filologia angielska.
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co to jest NGO/NGOs? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wizażowy Kot Igor
|
Non governmental organisations. Czyli odpowiednik polskich organizacji pozarządowych.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#48 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Ja w ogóle nie rozumiem jak można wstydzić się tego, że człowiek się uczy?
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() To jest paradoks totalny, bo ludzie chwalą się, np. "nie chciało mi się tego i tamtego zrobić", "po co mam się tego uczyć" itd. ![]() Bardzo mnie dziwi to całe zjawisko.
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Droga autorko - nie wstydź się swojego kierunku. Nikt nie wie jak potoczy się nasze życie. Kto wie, może po tym kierunku szczęście Ci dopisze i znajdziesz pracę marzeń.
Ja jestem studentką Ogrodnictwa i nie raz i nie dwa spotkałam się z kpiącą reakcją. To przykre ale lubię swoje studia i sprawiają mi ogromną przyjemność. Pewien chłopak powiedział mi, że jak dorobię się na grabieniu liści i kopaniu łopatą, to mam mu dać znać. Mam nadzieję, że się zdziwi i Ty również nie przejmuj się cudzymi opiniami. Rób to co lubisz, realizuj cele, bo w tym wszystkim chodzi o Ciebie, a nie o opinie X czy Y. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
A po co składać dokumenty na kierunek, który jest "wstydliwy"?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Też nie ogarniam problemu. Jeśli komuś wstyd, że coś tam studiuje, to zawsze może zrezygnować, iść do pracy i próbować za rok dostać się na to, co faktycznie chce studiować. Nigdy też nie przyszło mi do głowy, że można ściemniać, że się studiuje coś innego niż w rzeczywistości. Serio? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Po co sie idzie na studia których się człowiek wstydzi?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Rozeznanie
|
Bo głupio nie-studiować? Żeby nie odzwyczaić się od nauki? Żeby nie musieć iść do pracy? Chyba skończyły mi się pomysły
![]()
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wydział np Ekonomia Kierunek np informatyka i przetwarzanie danych specjalność/specjalizacja: np finanse i rachunkowość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
'Wstydliwy kierunek' o Boże jaki wątaś, wysiadam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.