![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o zmiany zwyrodnieniowe
Bardzo czesto pora roku wplywa na zaostrzenie objawow. Zmiana dlugosci dnia, wilgotnosci powietrza, diety... jest wiele czynnikow wplywajacych na nasze samopoczucie i posrednio powodujacych zaostrzenie stanu patologicznego....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Ale nie odpowiedział mi pan na moje pytanie, które mnie dręczy-co mi jest?Kiedy i gdzie powinnam się zgłosić z tymi bólami. Czy powinnam poddać się tej operacji jak najszybciej? Powiem szczerze,że boję się szpitali, operacji itp.Ale jeżeli ma mi to pomóc tak jak pan mówi to się zdecyduję, bo mam dość tego bólu.Pozdrowionka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Odpowiedz znajdziesz na PW
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz.Szczerze mówiąc wolałabym, aby mi pan napisał przyjemniejsze rzwczy.To wszystko strasznie poważnie brzmi.Mam tylko(może aż 38 lat) i nie czuję się wcale taka stara, gdyby nie ten kręgosłup. Z zawodu jestem nauczycielem i dlugotrwałe stanie, nerwy powodują ,że wracam do domu "wypluta"Ulgę przynosi mi tabletka przeciwbólowa i maść ,którą wcieram w kark,ale to pomaga na chwilę.Początkowo czuję, że szyję mam sztywną a potem ten bół od szyi przechodzi w bół głowy.Ale ten ból jest inny niż migrenowy,określiła bym ,ze jest tępy.Po prostu czuję,że mam głowę i nic więcej.Proszę tylko mi powiedzieć gdzie mam teraz iść, do jakiego lekarza.Serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Asia 67 z Tarnowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Dzięki za słowa otuchy, ale one i tak nie wpłynęły na mój podły humor.Szkoda, że pan nie jest bliżej.Czy mogę zadać niedyskretne pytanie? czym pan się zajmuje zawodowo- jest pan lekarzem, rehabilitantem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Z wyksztalcenia jestem lekarzem. Tutaj "zdobylem" moj drugi zawod, masazysta (chociaz trudno to doslownie przetlumaczyc: Massage Therapist). Wszystko to bardzo dluga, ponad 20 letnia historia. Obecnie, oprocz praktyki, ucze na collegu masazu terapeutycznego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Pani Robercie błagam o pomoc! Dzisiaj jak wstałam okazało się, że nie mogę ruszyć szyją ani w prawo ani w lewo. Mogę lekko odchylić głowę w bok, ale boli i czuję jakby coś mi chrupało i "przytrzymywało" mi łepetynę.Wzięłam tabletkę przeciwbólową, pomogło tylko na chwilę, jeśli chodzi o ból.Dzieci miały niezły ubaw ze mnie,bo obracam się w "całości".Nie mogę iść na zwolnienie,bo mam sporo pracy.Prosz mi powiedzieć co mam zrobić, żeby to dziadostwo puściło.Teraz jak do pana piszę to mam szyję nasmarowaną maścią Naproxen i owoniętą szalikiem.Przecież nie pójdę tak jutro do szkoły.Nie chcę znowu być obiektem rozrywki. Czekam z niecierpliwością na poradę. Dzięki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Rzeczywiscie Asiu opis rozpoznania diagnostycznego nie brzmi najciekawiej. Nie jestem lekarzem, trudno mi tu określić, czy juz czas na operację.
Jedynie lekarz moze oceniać zaawansowanie zmian i ewentualnie wydać skierowanie na potrzebny zabieg. Z tego co piszesz... Częste bóle... Wiesz.... Taki stan jak Twój nie przytrafia sie przypadkiem. Długimi latami pracujemy na swój stan zdrowia. Czasami nas coś boli, ale staramy się wszelkimi siłami zagłuszyć ból. Każdy ból jest oznaką, że na coś trzeba zwrócić uwgę, czymś się zając, że gdzieś zaczęło sie już ognisko choroby. Kiedy zagłuszamy taki sygnał z wewnatrz naszego organizmu, staramy się utrzymywać niewygodną pozycję, utrwalamy tym samym krzywą postawę. Chciał bym zapytać jak długo u Ciebie trwają dolegliwości? Jak często masz nawroty? Coś, co mozesz zrobić, to próbować rozluźnić kręgosłup szyjny. Dobrze, że korzystasz z usług masażysty. Poza tym mozesz w domu sama lub z pomocą rodziny delikatnie masować, a także rozciągać kręgosłup szyjny. A co do operacji.... Boisz sie pewnie jak każdy... Powodzenia, trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Mozesz, Asiu, troche rozruszac szyje, ale obawiam sie, ze niewiele to pomoze. Sa to cwiczenia McKenzie'go, sluzace racze prewencji... ale jak to mowia: tonacy....
1. W pozycji siedzacej, przesun glowe do tylu (retrakcja) jak daleko tylko mozesz. Mozesz rowniez nacisnac na brade aby zmaksymalizowac ten ruch. 2. W tej pozycji, "spojrz" w gore, po czym przesun glowe najpierw w prawo, pozniej w lewo. 3. Podobne cwiczenia mozesz wykonac w pozycji lezacej. 4. Wykonaj kilka serii ruchow na boki, do przodu, do tylu, zaczynajac zawsze od retrakcji (1) 5. Na razie nie uzywaj rak dla zwiekszenia zakresu ruchu (moze to byc zbyt bolesne). Na razie tylko miesnie karku powinny pracowac. Powodzenia.... P.S. Zapytaj wsrod znajomych o dobrego masazyste, specjalizujacego sie w masazu ortopedycznym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Dzięki, ale mój kark nie przyjmuje teraz żadnego ruchu- boli,jak...Najgorzej jest skręcić go w bok.Może jakbym ubrała kołnierz ortopedyczny to by mi pomogło? Brałam niedawno masaże, ale po nich czułam się gorzej.Wspaniale wpływały na moje nerwy ,ale szyja ich nie polubiła.Pozdrawiam z bardzo zimnego i mglistego Tarnowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Dlatego wlasnie powinnas skontaktowac sie z masazysta specjalizujacym sie w masazu ortopedycznym. Masaz karku nie jest latwy, wymaga ogromnego wyczucia i cierpliwosci, a przy tym odpowiedniej wiedzy i doswiadczenia.
Edytowane przez CMT Czas edycji: 2005-11-15 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Dziękuję KUMI za zainteresowanie moim problemem.Jak wcześniej opisałam mój kochany kręgosłup daje mi w kość już od 7lat. Zawsze śmiałam się z młodych staruszków jęczących z powodu bólu pleców,ąle do czasu...Zaczęło się to po urodzeniu dziecka.Miałam znieczulenie w kręgosłup( z przymusu) Od tej pory zaczeło się...Początkowo był to odcinek piersiowy potem lędzwiowy a teraz szyjny.Mam już tego serdecznie dość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Droga Asiu masz bardzo poważne zmiany zwyrodnieniowe. Tutaj nie wiele Tobie pomożemy. To jest właśnie to, najpierw szkoda czasu, pieniędzy a masażysta jest drogi wiec lepiej nie pójdę kupie sobie tabletki itd. Itd. Wole wydąć na ******ły a później katastrofa bo zniszczenie kręgosłupa to bardzo dokuczliwa sprawa nie zazdroszczę.
Masz dyskopatie bo krążki nie mają większą tendencję do wypadania przy takich zmianach chorobowych a druga sprawa, ze są bardzo obciążone przy takim spłyceniu lordozy szyjnej. Zmiany klimatyczne pór roku jak najbardziej mają bardzo duży wpływ na samopoczucie, podobnie jak u „wrzodowców” lub u osób po złamaniach a zwłaszcza okres jesienno zimowy tutaj zwróć uwagę na zmiany ciśnienia, (jesteś chodzącym barometrem) zmiany ciśnienia w naczyniach krwionośnym w stawach itp. będą dawały teraz tobie we znaki. Wykonanie masażu, nie zalecałbym zbyt pochopnie ponieważ rozluźnienie mięśni w zwyrodnieniowo zmienionym odcinku między-stawowym i przez dłuższy czas utrzymywanym się napięciu mięśniowym niekoniecznie zniesie ból a nierzadko go pogłębi. Przynajmniej masaż powinien być wykonany nadzwyczaj delikatnie i powierzchownie a tym bardziej niezadługo. Ja bym doradził spróbowanie masażu prysznicem. Jest to prosta i bardzo dobra metoda. Wykonujemy go na zmianę raz zimną i raz ciepła wodą oczywiście nie należy to do przyjemności na samym początku ale ma zbawienne często efekty. Nie ingerując palpacyjnie zmuszamy miesień do samoczynnego ukrwienia i zmniejszenia napięcia bez ingerencji mechanicznej. Jako masażysta nie ingerowałbym palpacyjnie w miejsce gdzie odczuwany jest ból ale w okolice tego odcinka znosił napięcie mięśni które docelowo przyczyniają się. Z koncentrowałbym się na przyczepach w okolicach. No ale przez Internet bardzo ciężko coś w tym przypadku wymyśleć L Ważne jest na jakim łóżku śpisz jakiej poduszki używasz ile godzin dziennie obciążasz (przemęczasz) kręgosłup są to bardzo ważne informację, których w twoim przypadku musisz jak amen w pacierzu pilnować. Był okres kiedy ty wymagałaś od kręgosłupa zbyt wiele teraz przyszedł czas kiedy on wymaga od Ciebie – czułości, opiekuńczości i itd. J Generalnie bardzo ważna tutaj jest opinia lekarza specjalisty i uzgodnień z nim samym. Przy takich zmianach lekarz to obowiązek i każde posunięcie opiniowane z nim obojętnie do jakiego masażysty byś się nie udała to lekarz gra tu pierwsze skrzypce. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Asiu,
chociaz wykonywanie ruchów może być bolesne i z tego zwgledy kłopotliwe, to powinnaś! je wykonywać. Smaruj czymś rozgrzewającym i potem próbuj. Oczywiście delikatnie. Tak samo powinien wyglądać masaż-również delikatnie. Faktycznie, że czasami trudno jest o dobrego masażystę.... Poza tym oprócz odcinka szyjnego kręgosłupa, dobrze by było pomasować cały grzbiecik ![]() No a co z tymi nawrotami? To powracająca dolegliwość, tak? Czy pierwszy raz tak bardzo Cię boli? Jak udało Ci sie przez to przejść poprzednio? Pozdrawiam gorąco ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Serdecznie dziękuję za wsparcie i dobre rady.Dzisiaj są mi szczególnie potrzebne.Od rana wstałam z okropnym bólem głowy. Podejrzewam właśnie, że to od karku.Śpię na beznadziejnym łóżku zrobionym z gąbki.Kupiłam sobie nawet poduszkę ortopedyczną,ale żeby była rewelacyjna to bym nie powiedziała.Pytasz Andrzeju jak często łapią mnie takie "usztywnienia". Ostanio często myślałam nawet ,że to od przeciągów, ale dzisiejszy dzień rozwiał moje wątpliwości.Ta pogoda daje mi do wiwatu.Jestem wściekła od rana, bo boli...Ale dziś sprópuję rozpocząć terapię prysznicową, bo tonący brzytwy...Panowie dłużej już nie wysiedzę przy kompie,muszę się położyć bo zwariuję!
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
No to masz trzy opinie, od trzech roznych osob. W gruncie rzeczy sa to opinie bardzo podobne (jesli nie takie same).
Reasumujac: Pierwsze co musisz zrobic, to skonsultowac sie z lekarzem, ktory zadecyduje co zrobic dalej. Drugie, to znalezc dobrego masazyste, ktory pomoze ci zminimalizowac bol. Trzecie, to cwiczenia... Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
A więc może ja znowu się wypowiem...A więc mój chłopak wczoraj był znowu na wizycie u innego specjalisty-chyba dr Gumola się nazywa w Jastrzębiu Zdroju. Także już ma wszystko ponastawiane-opinia lekarza...także wszystko jest na swoim miejscu. Lekarz zalecił ten rezonans magnetyczny-za 3 tygodnie będzie robiony...ale z objawów i z rozmowy z moim chłopakiem stwierdził że zrobiła mu się przepuklina na odcinku szyjnym. Rezonans ma mu to potwierdzić...lekarz stwierdził że jeśli okaże się to przepuklina to trzeba będzie operować
![]() ![]()
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Witam! znowu się odzywam gdyż mamy nową diagnozę. A więc ostatnio strasznie "poskładało"mojego chłopaka-wieczorem się dobrze czuł, lecz rano nie za bardzo potrafił wstać z łóżka-strasznie go bolały plecy..jak już wstał to miał problemy z chodzeniem i kulał.Myśleliśmy że to korzonki-pojechaliśmy do lekarza pani doktór przepisała MYDOCALM i kazała sie położyć...lecz ok godziny 17 juz nie umiał wytrzymać z bólu i jakimś cudem dotarłam do takiego pana który ma w Raciborzu gabinet terapii manualnej...hmmm..sama nie wiem ale poszliśmy i okazało: tzn .tak jest diagnoza tego pana: że po tylu latach ćwiczeń na siłowni-mój chłopak jest dość potężnie zbudowany-ale tylko w sposób naturalny(niegy nie brał sterydów) to jak zrobił przerwę 6-mcy to dostał przykurczy mięśni pleców-i to właśnie spowodowało tak olbrzymi ból-podobno krioterapia to też wyolbrzymiła. wyobraźcie sobie że jak w piątek byliśmy u tego pana to jak mój chłopak usiadł na kozetce to przez ten przykurcz aż z miednicą coś mu się stało i miał krutrzą nogę
![]() ![]()
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Do Asi 67: W Tarnowie jest dobry specjalista - ortopeda naprawdę biegly w terapii manualnej, szczególnie w tzw. technikach "miękkich". Przekazuje Ci w PW adres i telefon
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
hmmm..a ja?nic nie macie panowie do powiedzenia w moim pytaniu?
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Nie wiem dla mnie najważniejsze byłaby diagnoza RTG+rezonansu aby wykluczyć zwyrodnienia lub inne przyczyny. Co do mięśni zgodzę się z tym, że przyczyniają się do zaostrzenia bólów oraz nawet zbyt długi przykurcz może doprowadzić do zmian, które z czasem będą postępować. No cóż ale aby wyeliminować każdą ewentualność musicie zrobić rezonans. Przykurcz swoją drogą a zmiany w kręgosłupie swoją. Mogły zbiec się dwie sprawy naraz. Nikt tu nie powiedział, że twój chłopak uczęszczając tak długo na siłownię ćwiczył nie zwracając szczególnej uwagi na kręgosłup a zakładam, że w wielu przypadkach nawet sobie z tego nie zdawał sprawy mógł uszkodzić go.
Powiem Tobie realną drugą stronę tej teorii. Ćwicząc długo wymuszasz długotrwałą prace na odpowiednich partiach mięśni. Generalnie są one poddane ciągłemu czynnemu ruchowi ciągłej pracy. Ich masa i siła wzrasta sztucznie wywołana wymuszona dietą i seriami (planem siłowym) Nie każdy ma dobre warunki wszystko zależy od naszego genotypu. Czasami spoglądając na mężczyznę widzimy jego cechy - fenotyp, niektórzy mają uwarunkowania genetyczne i bez siłowni wyglądają bardzo dobrze niektórzy mają problem z nadwagą a znowu inni są bardzo szczupli i mają problem z nabraniem masy. Generalnie rzecz biorąc każdy z tych przypadków poddając odpowiedniej diecie i harmonogramowi ćwiczeń nie zależnie od cech postawy może wyćwiczyć sobie odpowiednią sylwetkę kulturysty. Każdy z tych organizmów był poddany całkiem osobnemu, całkiem innemu planowi ćwiczeń i diety i teraz, jakbyśmy zabronili tym panom ćwiczyć to efekt w przeciągu 6 m-cy byłby zdumiewający. Każdy zauważyłby anomalie jakie zachodziły by w ich organizmach i posturze. Jeden szybko by się roztył inny bardzo wolno a jeszcze inny schudł itp. Zmierzam do tego, że czas przerwy w tym sporcie jak i w każdym innym nie koniecznie odwołuje się do przykurczy samych mięśni (co również może iść w parze), ale również do zmian ich siły i masy. Panowie tzw. STRONG-Mann nierzadko nazywani „maszynami” dźwigają poważne obciążenia bardzo szkodliwe dla ich samego zdrowia. Z czasem to odczują kiedy ich masa mięśniowa zacznie się zmniejszać z wiekiem i ograniczeniem systematyczności ćwiczeń. W chwili obecnej mięsnie chronią ich przed tym co będzie nieuniknione jak przestaną spełniać funkcję trzymającą wszystko w kupie.. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Panie Andrzeju za opinię-przekażę ją mojemu chłopakowi jak zawsze
![]()
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!Mam już dłuższy czas problemy z kośćmi,zaczeło sie od drobnego szczelania w ręce.Teraz jak przekręcam rękę to słychac jak przeskakuja mi kości i głośne chopotanie(słyszalne),poz atym szczelaja mi kości w kolanach,palcach(ale z tego co wiem to duzo osób tak ma).Od niedawna podczas jedzenia szczela mi szczęka z jednej strony(cośjakby przeskakiwała)podczas gryzienia.Czy takie coś jest normalne?a moze jakieś mam problemy z kośćmi?Wcześniej myślałam ze to nic powazniejszego,ale coraz bardziej zaczynam sie zastanawiac nad tym czy cośjest nie tak z moimi kośćmi.Nawet zwiekszyłam ilość wapnia w pożywieniu(takze biore witaminy) ale to nic nie pomogło.Czy ktoswie co mi mozę dolegać i do jakiego lekarza powinnam sie udać ?Prosze o dpowiedź,zgóry dziękuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Pytanie: czy uprawiasz jakieś sporty?
Ile masz lat? Być moze, o ile dojrzewasz, jest to właśnie przyczyna twojego strzelania w kościach. W tym wypadku, dobrze, że dbasz o dietę, ale zadbaj też o ćwiczenie, chociaż króciutką gimnastykę każdego dnia. Nie tyle chodzi o jednokierunkowe treningi pojedynczych grup mięsniowych, co o rozciągnięcie wszystkich większych grup mięśniowych... Zatem lepsza będzie 10-minutowa gimnastyka rozciągająca, niż długie ćwiczenia na siłowni wybranych grup mięśni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
przepraszam że tak długo nie odp.ale tegoroczna matura pochłania mój cenny czas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
AAaaaa zapomniałam napisać miałam w swoim życiu kilka okresów drastycznych diet ale krótko trwałych, mozę w tym leży przyczyna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
BAN stały
|
to ja tez zapytam o siebie bo bardzo sie niepokoje:w okolicach łopatek odczuwam bol juz dobrych klika miesiecy(wczesniej kilka lat temu spadlam ze schodow w szkole),po tym incydencie bardzo bolay mnie kolana nie mogla schodzic ze schodow itp...poszlam do kreglarza ktory stwierdzil wylanie jadra dysku w okol.k.szyjnych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.