![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: facet i jego kontakty z siostrą
Ale z drugiej strony postaw sie w sytuacji siostry. Jest sama z 2 dzieci, na pewno jest jej ciezko. No i lepiej, ze prosi o pomoc meza niz jakiegos obcego faceta.. Moze nie ma jej kto pomoc i tylko brata ma..
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Ale to jest efekt jej i jej męża wyborów. Brat to nie mąż, ani nie ojciec dzieci. Ma prawo do swojego życia, do układania go sobie z partnerką. A tak jest cały czas jedną nogą w czyimś związku i życiu. Jest spora różnica między "raz na jakiś czas pomóż mi siostro / bracie proszę przy np. opiece nad dziećmi (bo mam w tym czasie lekarza / coś muszę załatwić)", a "pomagaj mi regularnie, bo jestem taka sama, samotna, nie ma kto mi pomóc, nie radzę sobie" (ona nie musi tego mówić wprost, ale kontekst jest taki, a nie inny) - sytuacja nr 2 jest niezdrowa, bo się robi z tego więź rodząca poczucie winy (jakby się nie pomogło), obowiązek prawie, że rodzicielski, pewien przymus.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-11-22 o 11:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście nie przeczę, że ogólnie relacja nie jest zdrowa, bo jest na każde skinienie siostry i to się powinno zmienić. Tak jak wcześniej pisałam.
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() I tak, twierdzę że autorka non stop jest na pozycji nr 2. Brat to nie mąż, to tylko brat i wujek. I rozumiem że rodzeństwo sobie pomaga, ale ten układ jednak nieco odbiega od standardowych układów bratersko-siostrzanych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Doskonale Cie rozumiem ! Jestem w bardzo podobnej sytuacji . I musze przyznać ze denerwuje mnie to bardzo . Co prawda siostra mojego chłopaka mieszka za granicą , rozumiem ze jak przyjezdza to chca spędzić ze soba troche czasu , ale ona go wykorzystuje, i to bardzo! Wtedy oczywiście nie ma czasu dla mnie, bo musi jezdzić z nią i załatwiać jej sprawy..Moje zdanie sie wtedy tez nie liczy, tylko siostry . Puszczają mi juz nerwy ..
![]() |
#36 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 02:31 ---------- Poprzedni post napisano o 02:29 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Ja widzę tutaj inny problem. Ojca dzieci nie ma długo i nie ma większego kontaktu z dziećmi. Dzieciaki będą traktować wujka jak ojca i odwrotnie: rodzica jak dalszego krewnego. Nauczą się że razie problemów jest wujek a ojciec jest tylko w weekendy i pewnie chce odpoczynku i spokoju. Nie jestem pewna czy jest to dobre dla dzieci
![]() |
![]() |
#38 |
lise-kotta
|
Aż się we mnie zagotowało! Siostra taka biedna i samotna! Szkoda tylko że ma męża z którym to mężem wspólnie sobie ustalili że on pojedzie kręcić kasę w delegacjach a "jakby co" to zawsze na miejscu jest brat, który w podskokach przyleci.
To jest obarczanie innych ludzi konsekwencjami własnych czynów! Tak jak niektórzy decydują się na dzieci bo przecież jakby co to będą dziadkowie a sami dziadkowie pozostają w głębokiej nieświadomości ich zamiarów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zielona Driada
|
Ale wiesz, nie ma z niej co ofiary i bidulki robić, bo nią nie jest. Ma męża, można nianie zatrudnić żeby od czasu do czasu odciazyla. Ona jest dorosłym człowiekiem i wypadałoby w końcu trochę pomyśleć jak dorosły człowiek, zamiast zwalac na brata wszystko. Dorosłe życie polega na tym, że trzeba sobie radzić. Ją jestem ciekawa, czy ona w ogole rozmawiała z mężem, o tym że jej potrzebna pomoc, że wolałaby żeby był w domu. No chyba, że rozmawiała, a mąż odpowiedzial, ze masz brata zawsze pomoże, bo tak tez może być. Warto byłoby porozmaiać albo zrobić test jakby to było autorko, gdyby to Twój facet nagle co i rusz potrzebował pomocy siostry, zwykle wtedy okazuje się ze strona wykorzystującą wykazuje się aż nadmiarem asertywnosci. Może wtedy by oczy otworzył.
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
hmmm... jak długo? nie wiem.... próbuje rozmawiać, tłumaczyć... zobaczymy jaki będzie efekt.
Chłopak baardzo chce żebyśmy zamieszkali razem, tylko ja się tego poprostu obawiam. problem jest taki że ja nie rozumiem jego a on mnie. a przecież nie będę o tym rozmawiała z jego siostrą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na przykład, że ustala z siostrą wcześniej kiedy może pomóc, ale odpadają "nagłe wypadki" czyli niezaplanowane wypady do siostry bo to rujnuje jego/Wasze plany. I niech się trzyma tych reguł, nawet jeśli nie jest przekonany ponieważ Tobie w ten sposób będzie żyło się dużo bardziej komfortowo. Podejrzewam, że jemu także, o czym przekona się po pewnym czasie. A siostra żadna bidulka, oboje z mężem pracują, na pewno w takich nieoczekiwanych okolicznościach stać ich zapłacić te parę złotych za doraźną pomoc opiekunki ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2014-11-25 o 23:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
tłumaczyłam w ostatni weekend.. że to ich decyzja, że wiedzieli co robią jak szwagier wyjeżdżał, że mi byłoby głupio ciągle wołać o pomoc... zobaczymy co to da, ale bronił jej oczywiście że szwagier jest uparty i nie chce szukać tutaj pracy.
ale hitem jest że jak byliśmy u nich w odwiedziny w weekend to siostra zapytała go czy pójdzie wykąpać dziewczynki... padłam... a ojciec dzieci oczywiście w domu. na szczęście tego nie zrobił tylko się krzywo na nią spojrzał. ale ja już kompletnie nie ogarniam eh |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
nie, nie skomentował. ja później już nie pytałam ale jak temat się taki nadarzy to napewno to zrobie. chociaż jestem prawie pewna że powie że siostra żartowała...poza tym wg mnie dziwną sprawą jest że on ma wchodzić do łazienki 7letniej dziewczynki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Powinnaś mu to WPROST powiedzieć i powtarzać do znudzenia. W końcu dotrze. A jak nie, to cóż...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
może ja liczę na to że dziewczynki przecież zaraz dorosną? i że sytuacja się zmieni? sama nie wiem... ale staram się też nie robić z tego wielkiego problemu. ostatnio nie widzieliśmy się z nimi jakiś czas. staram się tłumaczyć, spokojnie, bez nerwów... jaki będzie efekt - dam znać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Kobieta z klasą
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
Twoje reakcja na taką sytuację jest jak najbardziej poprawna. Skoro On chce być z Tobą powinien Cię traktować jak nr 1. Siostra to siostra ale to Ty powinnaś być na pierwszym miejscu. Musisz to mu jakoś wyperswadować. Daj znać jak rozwiążesz ten problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Albo za totalnego frajera który jest na każde zawołanie, choć bardziej skłaniam się ku twojej tezie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
nyan nyan ^^
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
czas okaże co to będzie. Tłumacze, rozmawiam więc jeśli to przyniesie zamierzony skutek dam znać. Chyba że któraś z Was ma pomysł co mu powiedzieć żeby nie odebrał tego na zasadzie ataku na jego rodzine albo że chce mu kontakt z nimi ograniczyć...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
.
|
przestań się z nim cackać i wyłóż jak krowie na rowie, że ich relacja jest chora.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez szklana_mgla Czas edycji: 2015-03-01 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Autorko wątku, ale to jego problem, że on Twoje uwagi (bardzo zresztą słuszne) odbiera jako atak. Powinnaś być zacząć bardziej zdecydowana i twarda, jeżeli chodzi o ten temat. Na zasadzie "sorry, może nie chcesz, może nie lubisz, ale musisz mnie wysłuchać, bo sytuacja tego wymaga". Inaczej ten problem ciągle będzie nad Wami wisiał. To jest dorosły facet, nie dziecko, w dodatku rzekomo Cię kocha i wiąże z Tobą swoją przyszłość. Więc niestety i przykre, czy niewygodne prawdy czasami będziesz musiał od Ciebie usłyszeć. ---------- Dopisano o 07:13 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Rozeznanie
|
Ja bym go zapytała jak on sobie wyobraża tą Waszą wspólną przyszłość, ze szczegółami. Tzn. jak Ty byś np. była chora, a siostra zadzwoni, że jakiejś pierdoły znów potrzebuje, jak Ty byś była w ciąży, to czy nadal będzie na każde jej skinienie, itd.
A co do tej kąpieli dziewczynek, to już jest chore i to bardzo. Tak swoją drogą to ja nie wiem, czy teraz dzieci są jakieś niedorozwinięte (bez obrazy dla kogokolwiek oczywiście), czy co jest z nimi nie tak, ale 7-letnia dziewczynka nie potrafi się sama wykąpać? Dla mnie to dziwne. Rozumiem jeszcze, żeby mama przyszła i pomogła włosy z szamponu opłukać. Chociaż pod prysznicem, to raczej nic trudnego... ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:58.