|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ile wydacie na święta?
Jedzenia na święta nie kupujemy, bo spędzamy je w większości u moich rodziców lub rodziców Tż, a w każdym z miejsc jesteśmy obdarowywani "wałówką".
Świątecznym kosztem jest choinka, chciałabym zamknąć się w 100.- zł oraz prezenty (planujemy zamknąć się w 2000.- zł, nie mamy dużych rodzin). W tym roku narzuciłam sobie dyscyplinę finansową, bo wypadło nam sporo dodatkowych wydatków, więc mam oficjalnego bana na kupowanie ozdób świątecznych i zapuszczania się do Douglasa :-( |
|
|
|
|
#32 |
|
Konto usunięte
|
Ja wydaję tylko na prezenty - ale pójdzie sporo kasy, bo oprócz prezentów dla rodziny, obdaruję przyjaciół i ich zwierzyniec + wizażowa SZP + wielki prezent dla dzielnej dziewczyny, która w Warszawie żyje za 250 pln miesięcznie, jest poważnie chora i po prostu bez pomocy głoduje
Sobie i TŻ kupiłam prezent wcześniej .Chciałabym się zmieścić w 2000-2500 PLN Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2014-12-02 o 16:49 |
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Na jedzenie wydamy trochę więcej niż zwykle bo przyjeżdża brat z rodziną ( 5 os więcej) i czasami przed świętami robię mały zapas żywności, którą można przechować z racji jakiejś promocji lub w takim okresie można takową dostać . Jedzenie tradycyjne bez udziwnień i ogromu ilości czyli na te trzy świąteczne dni to ok 100 zł max więcej wydam niż normalnie. U nas święta są do świętowania, a nie do jedzenia. Jak mam ochotę na coś droższego i bardziej ekskluzywnego to to kupuje i nie patrzę na dzień w kalendarzu Co do prezentów to już od dwóch lat zrezygnowaliśmy bo ciężko coś kupić przydatnego w rozsądnej cenie (durnostojki odpadały) ale to były tylko w zakresie najbliższej rodziny czyli rodzeństwo i rodzice wyjątkiem to chrześniaki, ale one też dostają coś drobnego + kasa z racji, że do swojego domu mają ok 950 km i mają ograniczenia bagażnika w aucie. Po prostu każdy sobie robi teraz jakiś prezent coś kupując . Dodatkowym kosztem będzie choinka sztuczna bo starą myszy "przerzedziły" na strychu czyli dodatkowy koszt ok 120 zł.
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#35 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wydam pewnie coś koło 600 zł.
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Ja sama pewnie jakiś 1000 zł - prezenty, obowiązkowo nowa sukienka na Wigilię i jakieś tam drobiazgi. Ale nie urządzam świąt, nie kupuję jedzenia itp.
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Myślę, że w tym roku nie więcej jak 1500 zł łącznie.
I ani peso więcej
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Swoje przypuszczenia n't wyładowanych wózków opieram jedynie na widoku śmietników podczas wyrzucania worków ze śmieciami. Wywalona żywność (potrawy, ciasta, chleb) serio się poniewiera w sporych ilościach.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#39 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I przez rok trochę się tego nazbiera
|
||
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
ciut odbiegając od tematu..zazdroszczę tym co dostają reklamówki słodyczy..
|
|
#41 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No i może będzie jakiś prezent, ale symboliczny i tylko dla mojego faceta. Mieszkam tylko z nim, dzieci nie mamy więc nikt o prezenty płakać nie będzie, a ja i tak jako dziecko nie byłam uczona, że prezenty muszą być i nie zabijam się, żeby coś kupić, skoro nie ma za co. Więc święta dzień jak codzień i jak autora postu nie będziemy szaleć, jedynie kupimy lub zrobimy coś innego niż zwykle Najczęściej sałaka jarzynowa, może z kurczaka i pieczony karczek zamiast wędliny i serów I obiady też jak zwykle, albo pewnie jak co roku dosaniemy coś od mojej mamy i mamy partnera i po kłopocie.
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na jedzenie nie wydam nic, bo nie ja organizuję święta. Myślę jednak że przynajmniej te 500 zł DODATKOWO na same święta w zakresie artykułów spożywczych trzeba liczyć. Choinka mała, sztuczna, bo nie ma miejsca, mamy małe mieszkanie.
Co do prezentów myślę że ja wydam około 500 zł. Robię prezenty dla 3 osób jeszcze nic nie kupiłam , ale mam nadzieję,że niebawem to się zmieni
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
ja nic nie wydałam i nic widać nie zamierzam, świąt nie obchodzę, prezentów dawać ani dostawać nie lubię
, w ostatnich latach wyjeżdżałam z TZ na święta w góry, ale już 2 lata z rzędu niema śniegu, taki wyjazd to tylko było snucie się po knajpach i wydawanie niepotrzebnych pieniędzy - w tym roku więc postanowiliśmy - zostajemy w domu - ale świąt nie obchodzimy, kolacji wigilijnej nie zjemy, gości nie zapraszamy, ani nie mamy zamiary włóczyć się po cudzych chałupach - dzień jak co dzień, bez żadnych dodatkowych i zbędnych wydatków, tylko trochę łyso, że trzeba siedzieć cały dzień w domciu - knajpki będą zamknięte , ale jakoś te 2 dni w domu wytrzymamy |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to niestety takie co nie używa się ich...
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
I juz macie wymiankę
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli idzie o jedzenie to porównywalnie z wydatkiem na weekend, może więcej pomarańczy / mandarynek idzie
do tego choinka i prezenty (około 10 osób po 30-100zł, większość bliżej dolnej granicy, bardziej upominki niż prezenty) |
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
Najwięcej pójdzie na prezenty ( dla 6 osób ok. 500 zł), poza tym choinka i koszt dwóch dań ponieważ jedziemy do teściów na święta i zaproponowaliśmy, że przywieziemy sałatkę, ciasto i pierogi z uszkami, czyli całość zamknie się w 800 zł.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
takie zwykłe "bawełniano-frotowe" za ok 8-10zł ale babcia się nie złości jak potem układamy spanko psiuńce
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
U mnie dojdzie koszt mycia okien, bo dojrzałam do decyzji wynajęcia kogoś - wilk syty i owca cała (a raczej moje biedne dłonie, bo mam nawrót alergii). Także w tym roku z przyjemnością zrobię wszystkie inne prace.
I właśnie zamówiłam ręczniki, bo mam już mocno przechodzone, odbarwione etc. To przez ten wątek.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2014-12-04 o 10:44 |
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak już ktoś pisał, na jedzenie wydam tyle co zawsze, tylko coś innego kupię
w Wigilię jesteśmy sami z tż a nie zjemy kosmicznych ilości jedzenia. W pierwszy dzień obiad u jednych rodziców, w drugi u drugich kolacja... Jedynie zakup prezentów będzie jakimś wydatkiem, ale raczej szaleć nie będziemy.
|
|
#54 |
|
Konto usunięte
|
Na wigilię idę do rodziców, więc kwestie pieniędzy wydanych na potrawy odpadają.
Ok. 800-900 zł na same prezenty. A gdzie tam sylwester i inne grudniowe okazje?
|
|
|
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
Ok 500-600 zł na prezenty. Na jedzenie ok200-250 zł, trochę do domu, trochę na wigilię składkową u rodziców
|
|
|
|
|
#56 |
|
BAN stały
|
Na jedzenie nie wydam więcej niż w zwyczajne dni bo to co zostanie zje się w dni następne i w bilansie tygodniowym, miesięcznym wyjdzie jakby świąt nie było.
Choinka żywa rośnie w kubełku, ta sama po raz trzeci, ozdoby mam z wcześniejszych lat. Prezentów dla rodziny to jak postanowiliśmy wspólnie to nie będzie, jedynie drobne upominki ze słodyczy, kawy, herbaty, alkoholu czy owoców. Tego też nie liczę bo wydam ale i dostanę za podobną sumę coś co przyda się, zje się później. Jedyne dodatkowe wydatki to za opłatek z parafii przynoszony przez dzieci i udzial w kilku charytatywnych akcjach świątecznych. |
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Prawdopodobnie nic, moze 15funtow na choinke
Wyslane przez tapatalk 2 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:43.

.
W grudniu wydam na choinkę i coś ciekawszego niż na co dzień do jedzenia, nie będzie to więc zawrotna kwota. Może w takim razie zrobię sobie jakiś prezent w nagrodę za gospodarność

, ale jakoś te 2 dni w domu wytrzymamy