![]() |
#31 |
DOMator
|
Dot.: Mądra segregacja śmieci (+ eko dom)
Mój każdy własny, osobisty pojemnik ma chip
![]() Dodatkowo każdy pojemnik jest myty dwa razy do roku, żeby nie zarósł brudem ![]() ![]() W tym wszystkim i tak cieszy mnie najbardziej to, że u nas nie funkcjonują te paskudne kolorowe worki, tylko normalne, estetyczne pojemniki. Widok ulic w dniu zabierania śmieci w workach woła o pomstę do nieba. Widziałam coś takiego u cioci, u której śmieci zbiera się do worków i wystawia przed dom w określonym dniu.
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Fajnie, że łatwo sprawdzić kto się nie trzyma segregacji, ale co jak wredny sąsiad podrzuci zmieszane do szkła?
![]() U nas tak jest. Tzn. można mieć dwa, trzy, osiem pojemników jak ktoś chce. No ale gdzie to postawić? Jeden nam się mieści, z drugim już byłby problem. Kolejna rzecz, za którą architekt powinien się wstydzić... W każdym razie zbieramy to w worki. Ale właściwie ich nie widać, bo zanim nadejdzie dzień odbioru to każdy trzyma je w garażu czy w domu. A nocy przed odbiorem wystawia obok kubła i o świcie (5-6) służby to zabierają. Więc tylko przed jedną noc jest niefajny widok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
DOMator
|
Na złośliwców nie ma rady, chyba, że zamontują pojemniki otwierane PINem lub kartą
![]() U mojej cioci dla odmiany zbierają to cały dzień, a jak byłam u niej do wieczora, to okazało się, że nawet ten dzień to za mało, bo śmieciowa wystawka w workach cały czas stała. To już nie jest fajne ![]()
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
A to oni cale miasto jednego dnia ogarniaja? Malo wozow, czy co? U nas tego samego dnia odbieraja bodajze z dwoch wsi, naszej i sasiedniej. Wiec jak zaczna o nieludzkiej godzinie to raz dwa i zalatwione.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak raz do papieru sasiadowi wrzucono jakies smieci to mu kubla smieciara nie oproznila, zostal z pelnym kublem na nastepne dwa tygodnie, masakra.
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Ja się śmieję, bo u mnie to by było możliwe, mam na osiedlu dwie takie rodziny... takie wiesz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
[COLOR="Silver"]Albo prezerwatywy ![]() Ja nigdy nie wiem, gdzie wyrzucać foliowe opakowania, jak np. po takich wafelkach.http://www.e-kleks.pl/upload/images/...smietanowe.jpg Nie mają folii aluminiowej pod spodem, jak np. delicje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tutaj tych podzialaow jest wiecej i nikt tego spod domu nam nie zabiera tylko jezdzi sie do smieciarni, w kazdej wsi taka jest.
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kiedyś była zbiórka w sklepie nakrętek na leczenie dziecka to zbierałam i przynosiłam do wystawionego tam pojemnika na nie. A teraz nikt nie zbiera to wrzucam do niesegregowanych. Mieszkam w prywatnym domu, mamy szczelne pojemniki na niesegregowane i te worki na plastik i szkło. W dzień zbiorki śmieci wystawia się je od rana przed bramę na chodnik i tak stoją nieraz do 15 bo nie wiadomo kiedy po nie przyjadą. Kiedyś zauważyłam lokalnego pijaczka jak grzebał w moim worku z butelkami i znalazł sobie butelkę po piwie , taką która w pobliskim sklepie jest za kaucją. Idąc chodnikiem można przez te worki zobaczyć co kto pija, bo worki są przezroczyste prawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Biała Dama
|
Cytat:
Ja sortuję tak jak jest słuszne, , nie do końca zgodnie z instrukcjami odbiorcy, ale zgodnie z katalogiem odpadów. Ostrzeżeń nigdy nie było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ostrzeżenia nie dostałaś, a potem od razu karę dowalą
![]() To naprawdę bardzo słabe, że nie ma jednych zasad i tyle, sortownie na pewno by sobie poradziły. Przez te różne zasady powstają wątpliwości, bo każdy ma inne informacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
DOMator
|
U mnie to wszystko idzie do plastiku: woreczki, nakrętki, opakowania po jogurtach, kartony po soku czy mleku, drobne plastiki, zabawki itp. Sortownia sama sortuje to na kategorie plastiku. Jedyne zastrzeżenie to żadnych tłustych butelek czy zatłuszczonych papierów (np. ręczników papierowych).
![]() |
#44 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
DOMator
|
Widocznie w wielu gminach wylano dziecko z kąpielą. Szkoda, bo gdyby mądrze podejść do tematu, to większość śmieci mogłaby lądować w pojemnikach do segregacji. U mnie w śmieciach zmieszanych zostaje niewiele, czasem ze dwa worki w tygodniu wrzucimy i to wszystko. Reszta jest segregowana, a pojemnik na plastik i papier u wszystkich pęka w szwach, bo ląduje tam bardzo dużo rzeczy.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
U nas drugi tydzień segregacji i duuużo mniej zmieszanych wyrzuciłam. A panowie zabrali dziś dwa wory po 60l wypakowane do cna papierem, plastikiem i metalem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() wrzucaj: butelki po napojach opakowania po chemii gospodarczej i kosmetykach pojemniki i naczynia z twoprzyw sztucznych nie wrzucaj: opakowań po olejach odpadów pochodzenia medycznego (czyli czego?) szeleszczących reklamówek styropianiu tłustych butelek i pojemników ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- A jeśli macie pojemnik tylko na białe szkło, to wyrzucacie tam też kolorowe? Sama nie wiem, co mam robić. Raz na jakiś czas trafi się wino i żal mi wyrzucać do zmieszanych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Biała Dama
|
Cytat:
ad. 2 opakowań po lekach, blistrów. Odpady medyczne to też zabrudzone opatrunki np. ale rozumiem że tu o plastik głównie chodzi ad. 3 Jak białe, to białe. Kolorowe jest z dodatkami kobaltu i czeguśtam, jak nie ma pojemnika na kolorowe, to trudno, do zmieszanych. I tak przechodzą (w każdym razie powinny) przez sortownię Ja bym w ogóle na Twoim miejscu zadzwoniła prosto na składowisko i się upierdliwie dopytała o wszystko. Gdyby ich ludzie pognębili trochę telefonami to by się może zmobilizowali do lepszej organizacji odbioru odpadów |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Nawet takiego plastiku? http://merlin.pl/Asparaginian-Orygin...25348516_2.jpg Nie wiem, czym się różni od takiego po szamponie. 3. ![]() Dziękuję ci za odpowiedzi ![]() Nienawidzę rozmawiać przez telefon, ale może się kiedyś zmuszę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Biała Dama
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Segregacja odpadów organicznych, papieru, szkła i plastiku, to prawny obowiązek każdego gospodarstwa domowego. Prezentowany nowoczesny kosz na śmieci w postaci zestawu, to nowoczesny niezbędnik w każdej kuchni. ..... <reklama>
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-02-10 o 12:17 Powód: reklama |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.