Mądra segregacja śmieci (+ eko dom) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-10, 16:04   #31
Elfia4
DOMator

Dot.: Mądra segregacja śmieci (+ eko dom)

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Twoj wlasny osobisty pojemnik ma chip?
Mój każdy własny, osobisty pojemnik ma chip To taki mały plastik zamocowany z tyłu pojemnika, generalnie niewidoczny na pierwszy rzut oka.
Dodatkowo każdy pojemnik jest myty dwa razy do roku, żeby nie zarósł brudem Istny luksus śmieciowy panuje u nas, a za wszystko i tak płacę w stosownej opłacie śmieciowej

W tym wszystkim i tak cieszy mnie najbardziej to, że u nas nie funkcjonują te paskudne kolorowe worki, tylko normalne, estetyczne pojemniki. Widok ulic w dniu zabierania śmieci w workach woła o pomstę do nieba. Widziałam coś takiego u cioci, u której śmieci zbiera się do worków i wystawia przed dom w określonym dniu.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 16:11   #32
201604191001
Konto usunięte

Fajnie, że łatwo sprawdzić kto się nie trzyma segregacji, ale co jak wredny sąsiad podrzuci zmieszane do szkła?

U nas tak jest. Tzn. można mieć dwa, trzy, osiem pojemników jak ktoś chce. No ale gdzie to postawić? Jeden nam się mieści, z drugim już byłby problem. Kolejna rzecz, za którą architekt powinien się wstydzić... W każdym razie zbieramy to w worki. Ale właściwie ich nie widać, bo zanim nadejdzie dzień odbioru to każdy trzyma je w garażu czy w domu. A nocy przed odbiorem wystawia obok kubła i o świcie (5-6) służby to zabierają. Więc tylko przed jedną noc jest niefajny widok.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-10, 20:19   #33
Elfia4
DOMator

Na złośliwców nie ma rady, chyba, że zamontują pojemniki otwierane PINem lub kartą
U mojej cioci dla odmiany zbierają to cały dzień, a jak byłam u niej do wieczora, to okazało się, że nawet ten dzień to za mało, bo śmieciowa wystawka w workach cały czas stała. To już nie jest fajne
Stary 2014-12-10, 20:32   #34
201604191001
Konto usunięte

A to oni cale miasto jednego dnia ogarniaja? Malo wozow, czy co? U nas tego samego dnia odbieraja bodajze z dwoch wsi, naszej i sasiedniej. Wiec jak zaczna o nieludzkiej godzinie to raz dwa i zalatwione.
Stary 2014-12-11, 14:36   #35
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Fajnie, że łatwo sprawdzić kto się nie trzyma segregacji, ale co jak wredny sąsiad podrzuci zmieszane do szkła?
To tutaj nie jest smieszne, bo u nas to sa dwa kubly obok domu, jeden na normalne smieci, drugi na papier. I co tydzien, na zmiane, jest oprozniany jeden kubel.
Jak raz do papieru sasiadowi wrzucono jakies smieci to mu kubla smieciara nie oproznila, zostal z pelnym kublem na nastepne dwa tygodnie, masakra.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 15:39   #36
201604191001
Konto usunięte

Ja się śmieję, bo u mnie to by było możliwe, mam na osiedlu dwie takie rodziny... takie wiesz
Stary 2014-12-15, 23:28   #37
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez przylaszczka50 Pokaż wiadomość
U mnie dają żółty worek na szkło- tylko butelki szklane i słoiki czyste bez zakrętek i bez pozostałości metalu czy plastiku w miejscu zakrętki. Jedynie nalepka papierowa może zostać. Butelki po oleju każą wrzucać do kontenera z niesegregowanymi.

Zielony worek jest na papier, tekturę czyste, suche a także duże czyste plastiki jak umyte butelki po mleku, napojach, kartony po napojach, duże wiaderka , miski, zabawki plastikowe. Do tego wora także metale ale duże jak garnki, patelnie, zabawki, elementy np. roweru.

Wszystko inne jak np. metalowe i plastikowe zakrętki, opakowania po serkach, jogurtach, reklamówki, woreczki idzie do niesegregowanych.

Kiedyś nawrzucałam do worka z plastikami zakrętek plastikowych, umytych kubków po nabiale i dostałam ostrzeżenie, że nie wolno.

Jest jeszcze czarny worek na liście, trawę, gałęzie.
To gdzie to wyrzucać?

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Wygladaja jak male Buki
[COLOR="Silver"]Albo prezerwatywy [/COLOR

Ja nigdy nie wiem, gdzie wyrzucać foliowe opakowania, jak np. po takich wafelkach.http://www.e-kleks.pl/upload/images/...smietanowe.jpg Nie mają folii aluminiowej pod spodem, jak np. delicje.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-16, 07:58   #38
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Ja nigdy nie wiem, gdzie wyrzucać foliowe opakowania, jak np. po takich wafelkach.http://www.e-kleks.pl/upload/images/...smietanowe.jpg Nie mają folii aluminiowej pod spodem, jak np. delicje.
Ja nie pomoge, bo to jest u mnie osobny wor i osobna kategoria
Tutaj tych podzialaow jest wiecej i nikt tego spod domu nam nie zabiera tylko jezdzi sie do smieciarni, w kazdej wsi taka jest.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 11:50   #39
przylaszczka50
BAN stały

Cytat:
To gdzie to wyrzucać?

[COLOR="Silver"]Albo prezerwatywy [/COLOR

U mnie zakrętki plastikowe z butelek po napojach, mleku a także pojemniki po jogurcie każą wrzucać do kontenera z niesegregowanymi / tam gdzie pobite szkło, brudne tłuste papiery, zniszczone buty, zużyte higieniczne, worek z zawartością z odkurzacza itp.
Kiedyś była zbiórka w sklepie nakrętek na leczenie dziecka to zbierałam i przynosiłam do wystawionego tam pojemnika na nie. A teraz nikt nie zbiera to wrzucam do niesegregowanych.
Mieszkam w prywatnym domu, mamy szczelne pojemniki na niesegregowane i te worki na plastik i szkło.

W dzień zbiorki śmieci wystawia się je od rana przed bramę na chodnik i tak stoją nieraz do 15 bo nie wiadomo kiedy po nie przyjadą.
Kiedyś zauważyłam lokalnego pijaczka jak grzebał w moim worku z butelkami i znalazł sobie butelkę po piwie , taką która w pobliskim sklepie jest za kaucją.
Idąc chodnikiem można przez te worki zobaczyć co kto pija, bo worki są przezroczyste prawie.
przylaszczka50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 13:30   #40
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
To gdzie to wyrzucać?

To wszystko powinno iść do plastiku, tylko że niektórzy sobie życzą w plastkiu same butelki pet, żeby nie musieć później rozgraniczać na różne rodzaje tworzyw. Idiotyzm, ale co poradzisz
Ja sortuję tak jak jest słuszne, , nie do końca zgodnie z instrukcjami odbiorcy, ale zgodnie z katalogiem odpadów. Ostrzeżeń nigdy nie było

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-16, 14:31   #41
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ostrzeżenia nie dostałaś, a potem od razu karę dowalą

To naprawdę bardzo słabe, że nie ma jednych zasad i tyle, sortownie na pewno by sobie poradziły. Przez te różne zasady powstają wątpliwości, bo każdy ma inne informacje
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-16, 16:53   #42
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Ostrzeżenia nie dostałaś, a potem od razu karę dowalą

To naprawdę bardzo słabe, że nie ma jednych zasad i tyle, sortownie na pewno by sobie poradziły. Przez te różne zasady powstają wątpliwości, bo każdy ma inne informacje
Ja sobie bardzo chętnie porozmawiam z kierownikiem składowiska Ciekawe kto pierwszy pożałuje tej rozmowy

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2014-12-16, 18:52   #43
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
To wszystko powinno iść do plastiku, tylko że niektórzy sobie życzą w plastkiu same butelki pet, żeby nie musieć później rozgraniczać na różne rodzaje tworzyw. Idiotyzm, ale co poradzisz
U mnie to wszystko idzie do plastiku: woreczki, nakrętki, opakowania po jogurtach, kartony po soku czy mleku, drobne plastiki, zabawki itp. Sortownia sama sortuje to na kategorie plastiku. Jedyne zastrzeżenie to żadnych tłustych butelek czy zatłuszczonych papierów (np. ręczników papierowych).
Stary 2014-12-16, 21:25   #44
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
U mnie to wszystko idzie do plastiku: woreczki, nakrętki, opakowania po jogurtach, kartony po soku czy mleku, drobne plastiki, zabawki itp. Sortownia sama sortuje to na kategorie plastiku. Jedyne zastrzeżenie to żadnych tłustych butelek czy zatłuszczonych papierów (np. ręczników papierowych).
Bo tak powinno być to wszystko podchodzi pod tworzywa, PE PP PET PEHD PELD poli-cuśtam-jeszcze, byle nie guma. I to są i przezroczyste butelki, i sloiczk po kremach i mocniejsze butelki i torebki itp. Albo nie doceniają ludzi albo sami podchodzą do segregacji od strony że takie zamieszanie robią. Ideą segregacji miało być max ograniczenie odpadów zmieszanych, a nie żeby tam ładować nagle kubeczki po jogurcie bo są kolorowe

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2014-12-16, 21:34   #45
Elfia4
DOMator

Widocznie w wielu gminach wylano dziecko z kąpielą. Szkoda, bo gdyby mądrze podejść do tematu, to większość śmieci mogłaby lądować w pojemnikach do segregacji. U mnie w śmieciach zmieszanych zostaje niewiele, czasem ze dwa worki w tygodniu wrzucimy i to wszystko. Reszta jest segregowana, a pojemnik na plastik i papier u wszystkich pęka w szwach, bo ląduje tam bardzo dużo rzeczy.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-17, 19:22   #46
201604191001
Konto usunięte

U nas drugi tydzień segregacji i duuużo mniej zmieszanych wyrzuciłam. A panowie zabrali dziś dwa wory po 60l wypakowane do cna papierem, plastikiem i metalem.
Stary 2015-01-12, 11:01   #47
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
To gdzie to wyrzucać?

A jak u mnie jest napisane na śmietniku: nie wrzucać szeleszczących reklamówek, to to się liczy czy nie? Nie mogę znaleźć rozpiski na stronie miasta Bo na śmietniku napisano:

wrzucaj:
butelki po napojach
opakowania po chemii gospodarczej i kosmetykach
pojemniki i naczynia z twoprzyw sztucznych

nie wrzucaj:
opakowań po olejach
odpadów pochodzenia medycznego (czyli czego?)
szeleszczących reklamówek
styropianiu
tłustych butelek i pojemników

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

A jeśli macie pojemnik tylko na białe szkło, to wyrzucacie tam też kolorowe? Sama nie wiem, co mam robić. Raz na jakiś czas trafi się wino i żal mi wyrzucać do zmieszanych.
Stary 2015-01-12, 14:06   #48
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
A jak u mnie jest napisane na śmietniku: nie wrzucać szeleszczących reklamówek, to to się liczy czy nie? Nie mogę znaleźć rozpiski na stronie miasta Bo na śmietniku napisano:

wrzucaj:
butelki po napojach
opakowania po chemii gospodarczej i kosmetykach
pojemniki i naczynia z twoprzyw sztucznych

nie wrzucaj:
opakowań po olejach
odpadów pochodzenia medycznego (czyli czego?)
szeleszczących reklamówek
styropianiu
tłustych butelek i pojemników

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

A jeśli macie pojemnik tylko na białe szkło, to wyrzucacie tam też kolorowe? Sama nie wiem, co mam robić. Raz na jakiś czas trafi się wino i żal mi wyrzucać do zmieszanych.
ad. 1 Nie życzą sobie folii, więc nie
ad. 2 opakowań po lekach, blistrów. Odpady medyczne to też zabrudzone opatrunki np. ale rozumiem że tu o plastik głównie chodzi
ad. 3 Jak białe, to białe. Kolorowe jest z dodatkami kobaltu i czeguśtam, jak nie ma pojemnika na kolorowe, to trudno, do zmieszanych. I tak przechodzą (w każdym razie powinny) przez sortownię
Ja bym w ogóle na Twoim miejscu zadzwoniła prosto na składowisko i się upierdliwie dopytała o wszystko. Gdyby ich ludzie pognębili trochę telefonami to by się może zmobilizowali do lepszej organizacji odbioru odpadów

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2015-01-12, 14:54   #49
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
ad. 1 Nie życzą sobie folii, więc nie
ad. 2 opakowań po lekach, blistrów. Odpady medyczne to też zabrudzone opatrunki np. ale rozumiem że tu o plastik głównie chodzi
ad. 3 Jak białe, to białe. Kolorowe jest z dodatkami kobaltu i czeguśtam, jak nie ma pojemnika na kolorowe, to trudno, do zmieszanych. I tak przechodzą (w każdym razie powinny) przez sortownię
Ja bym w ogóle na Twoim miejscu zadzwoniła prosto na składowisko i się upierdliwie dopytała o wszystko. Gdyby ich ludzie pognębili trochę telefonami to by się może zmobilizowali do lepszej organizacji odbioru odpadów
1. No tak myślałam, tylko szlag mnie trafia, bo to plastik.
2. Nawet takiego plastiku? http://merlin.pl/Asparaginian-Orygin...25348516_2.jpg Nie wiem, czym się różni od takiego po szamponie.
3.

Dziękuję ci za odpowiedzi

Nienawidzę rozmawiać przez telefon, ale może się kiedyś zmuszę.
Stary 2015-01-12, 15:36   #50
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
1. No tak myślałam, tylko szlag mnie trafia, bo to plastik.
2. Nawet takiego plastiku? http://merlin.pl/Asparaginian-Orygin...25348516_2.jpg Nie wiem, czym się różni od takiego po szamponie.
3.

Dziękuję ci za odpowiedzi

Nienawidzę rozmawiać przez telefon, ale może się kiedyś zmuszę.
Właśnie w tym rzecz, że to nie jest racjonalne, tworzywo sztuczne to tworzywo sztuczne, nie wiem o co takie zawracanie doopy robią. Torebka i butelka PEHD to ten sam związek chemiczny tylko inaczej uformowany, i jak byś przycisnęła kierownika składowiska to by Ci przyznał rację Ale cóż, tak ten świat chyba musi wyglądać, przepisy i instrukcje kosztem normalności...

Webook
Filmweb
Last.fm
Stary 2015-02-10, 12:01   #51
Leon Ardo
Przyczajenie

Segregacja odpadów organicznych, papieru, szkła i plastiku, to prawny obowiązek każdego gospodarstwa domowego. Prezentowany nowoczesny kosz na śmieci w postaci zestawu, to nowoczesny niezbędnik w każdej kuchni. ..... <reklama>

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2015-02-10 o 12:17 Powód: reklama
Leon Ardo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-02-10, 12:12   #52
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Leon Ardo Pokaż wiadomość
Segregacja odpadów organicznych, papieru, szkła i plastiku, to prawny obowiązek każdego gospodarstwa domowego.
Pomijając cały ten spam reklamowy... Co za bzdura. Jak już musicie się tak kijowo reklamować to przynajmniej nie wypisujcie głupot.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości