Day "off" - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-06, 17:41   #31
Hultaj
BAN stały

Dot.: Day "off"

raczej staram się unikać czegoś takiego ;-), nie ma wg mnie nic niewłaściwego w leniuchowaniu ;-) ale nie lubię rozmemłania w stylu nie umyć się, nie uczesać, łazić w piżamie; to samo w wersji normalnie wstaniowo-higienowo-ubraniowej jakoś inaczej się przedstawia wg mnie nawet jeśli się kwitnie na kanapie z gazetą np.
Cytat:
Dla mnie siedzenie przy komputerze, czytanie, odmóżdżające seriale to forma spędzania wolnego czasu
no proszę Cię, ale taką chwilę to raczej każdy stara się znaleźć w ciągu dnia także ;-), to się raczej trochę różni od takiego dnia dziecka, i oby nie dnia świstaka. ;-)
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 17:51   #32
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez listopadowa_noc14 Pokaż wiadomość
No własnie chodzi o to , że zbytnio niczym dlatego mam wyrzuty sumienia. A wiem, że też mam obowiązki, którymi będę musiała zająć się jutro.
to nie mów innym nic o stracie czasu, plz
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 18:03   #33
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

O taaaaaaaak
Ja to nazywam "dzień koszulkowy". Polecam. Polega to na tym, że calutki dzień łazisz w koszulce, relaksujesz się, czytasz, coś pojesz, zajmiesz się zabiegami upiększającymi (oj podnoszą nastrój) a jak niebacznie ktoś Cię odwiedzi bez uprzedzenia to na własne ryzyko. Ja mam dzień koszulkowy (czyli latam po domu w koszulce do spania) i palcem nie kiwnę by kogokolwiek wtedy zabawiać.

Niestety- przy moim trybie zycia to rzadko mam okazję zafundować sobie dzień koszulkowy. Najbliższy w święta. Niech się pali i wali- nie wyłażę nigdzie, Dzień koszulkowy i już!

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 18:07   #34
inspiron2
Zadomowienie

Ja tak mam prawie codziennie

Nie warto martwić się czymś, czego nie można uniknąć. Dość będzie zmartwień, kiedy to nastąpi.
inspiron2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 18:38   #35
mary_poppins
sissy that walk

Niestety mam takie dni bardzo często z racji nieposiadania większych obowiązków - w ciągu ostatnich dwóch lat robiłam przerwy na zaoczną szkołę i coś tam w domu (sprzątanie, gotowanie) albo spotkania z ludźmi, a poza tym nie robiłam zupełnie nic produktywnego. Koszmar, ale tak to u mnie wygląda, jak nie mam obowiązków z kategorii "wstać rano, wyjść z domu i wrócić po X godzinach, bo szkoła/praca/inne zajęcia". Rozmemłałam się koszmarnie i mam ogromne wyrzuty sumienia, że zmarnowałam tyle czasu Na szczęście na dniach to się zmieni i czuję ogromną ulgę.

ALE! Jeśli na co dzień człowiek naprawdę robi coś ze swoim życiem (studiuje, pracuje, działa w organizacji, zajmuje się hobby), to wg mnie "dni gnicia" są bardzo istotne dla tego, by się po prostu, po ludzku zregenerować. Taki dzień, kiedy nie myślimy i nie robimy, to najlepszy odpoczynek, swoisty "reset" dla organizmu, i według mnie nie ma powodu dla którego przeciętny człowiek miałby mieć z tego powodu jakiekolwiek wyrzuty sumienia, czy poczucie marnowanego czasu. Oczywiście - można byłoby czytać podręcznik zamiast Pudelka, można byłoby obejrzeć program naukowy zamiast 2 Broke Girls, i teoretycznie dalej siedziałoby się na kanapie i "leniło się", ale to nie to samo dla naszego ciała i naszej psychiki. Zdarzyło mi się kiedyś nawet czytać o tym w jakimś artykule, który uwrażliwiał ludzi na to, że spędzanie każdego weekendu na zwiedzaniu, oglądaniu sztuk teatralnych i uczeniu się nowego języka niekoniecznie jest dobrym pomysłem.

Wniosek z tego jeden - odpowiednie proporcje.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 19:15   #36
cholernarejestracja
Copyraptor

Tak. W ciągu tygodnia chodzę do pracy, a po pracy wracam do domu i dalej pracuję, plus obowiązki domowe. Mam problemy rodzinne, więc często w weekendy jadę do rodziny, opiekować się chorą starszą osobą, co jest wykańczające psychicznie i fizycznie. Zazwyczaj sypiam po 5-6 godzin. Moje hobby też jest aktywne i wymaga jeżdżenia, więc rzadko kiedy mam okazję tak naprawdę odpocząć.

Czasami mam luźniejszy weekend i, jak dziś, pozwalam sobie na zupełnie minimum - trochę popracuję, ale tylko, jeżeli mi się chcę, i spędzam cały dzień czytając, grając na konsoli, rozmawiając ze znajomymi (przez internet), oglądając seriale, gotując i ogólnie - leniąc się mało konstruktywnie. Resetuje mnie to i jest mi to bardzo potrzebne od czasu do czasu.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 19:33   #37
velika
Winter is coming

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
to tak jak u mnie. tylko u mnie to dzień gnicia.
u mnie też dzień gnicia co jakiś czas sobie funduję, mniej więcej co 2 tygodnie w sobotę albo w niedzielę Zagrzebuję się w łóżkowym barłogu z laptopem i nie robię absolutnie nic.

velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 19:48   #38
Darkoz
Zakorzenienie

Uwielbiam dni trolla (chyba podkradnę to określenie). W zasadzie każdy mój weekend tak wygląda, jeśli się z nikim nie spotykam. Od czwartku siedzę w domu i leczę przeziębienie - idealna okazja na weekend trolla, zrobiłam domowe spa, nadrobiłam serial, codziennie gorąca czekolada i wysypianie się. Jakoś nic mnie ostatnio nie zachęca do produktywności i aktywnego życia, co poradzić.

Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 20:11   #39
I ona
Zakorzenienie

I ja mam takie dni, nawet raz w tygodniu mi się to zdarza
I nigdy przenigdy nie miałam z tego powodów poczucia winy, że straciłam czas

Z reguły taki dzień wygląda tak, że pól dnia spędzam w łazience - leże w wannie i się cziluje, robie sobie SPA a reszte przesiedze przed TV lub laptopem, jem obiad który przygotowałam dzień wcześniej a wieczorkiem popijam piwko/winko
Ale zdarza się i tak, że przez cały dzień nie wychodze z łóżka tzw. dzień doła
I ona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 22:02   #40
antidotum89
Wtajemniczenie

ja mam czasem dzien smoka
chodze caly dzien w starych rozmemlanych dresach, puchatych skarpetkach, ogladam filmy, spie, czytam ksiazke.
uwielbiam dni smoka

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 22:18   #41
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Oczywiscie, ze tak. Najgorzej jak sie robi taki dzien, gdy terminy gonia z wypelnianiem obowiazkow
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 22:32   #42
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 22:44   #43
kalincia
BAN stały

Cytat:
Zdarza wam się czasami taki dzień, że nie macie ochoty nic robić i chociaż obowiązki są to nie ruszycie ich w ogóle właśnie z powodu nastroju?

Dzisiaj jest okropna pogoda i nie wiem czy przez nią czy przez zbliżającą się miesiączkę nie mam na nic ochoty. Tylko siedzieć/ leżeć w łóżku przed komputerem i nie wychodzić z domu
Często. Pieprzę obowiązki, jak mi się nie chcę i nie robię.
albo robię tylko to, co muszę. Ale od wielu miesięcy nic nie muszę.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-06, 22:45   #44
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

Co jakiś czas mam taki dzień gnicia, np. dzisiaj był ten dzień cały dzień śmigam po domu w piżamie, nieuczesana, leżę w łóżku z laptopem, co jakiś czas pójdę po coś do picia, jedzenia no i do łazienki, jest cudownie chociaż powinnam pisać pracę inżynierską...ale brak natchnienia
Stary 2014-12-07, 00:27   #45
niezarejestrowana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aljenka Pokaż wiadomość
Ja mam tak bardzo często, nawet dla mnie zaczęła być to patologia. Dlatego wypisuję sobie rzeczy, które mam zrobić na kartce i jak już nicnierobienie mnie zaczyna nudzić i męczyć () to biorę się za najlżejszą rzecz z listy. Idę zmywać!
Możemy sobie przybić piątkę Ostatnio skończyły mi się pewne zajęcia, które pochłaniały mnóstwo mojego czasu, więc mam za dużo wolnego i już mnie zaczyna to męczyć i co najgorsze - rozleniwiać. Potrzebuję trochę więcej obowiązków!

Pomysł z zapisywaniem sobie rzeczy do zrobienia jest genialny. Często robię sobie takie listy co by trochę dzień uporządkować. A jaką radość czuję przy skreślaniu kolejnych pozycji!

Dr House: Ludzie się modlą, żeby Bóg nie rozgniótł ich jak robaka.

Edytowane przez niezarejestrowana
Czas edycji: 2014-12-07 o 00:28
niezarejestrowana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 00:32   #46
poshh
Zadomowienie

Nie. Miewam raczej takie stany a nie dni, co najwyżej przez parę godzin tkwię w takim nicnierobieniu (co i tak się zdarza raz, dwa na rok, czyli niezwykle rzadko), ale potem się ogarniam, bo aż mnie zaczyna boleć, że aż tak marnuję czas.
poshh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 07:02   #47
kalincia
BAN stały

Czemu to jest marnowanie czasu, jeśli człowiek sobie robi tym przyjemność. skąd poczucie winy? Bo co? Zawsze muszę? Nic nie muszę!
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 09:03   #48
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
Ja mam dziś dzień paszteta. Od godziny 12 mam włączony plik w wordzie do pracy mgr i jeszcze tam nie postawiłam kropki od rana.
Najgorsze jest to, że ja w tym czasie leniuchowania nie odpoczywam w ogóle, tylko się stresuje, że olaboga ile miałam do zrobienia ;p
Ha! Znam to

---------- Dopisano o 10:03 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Jezu. Jesteś mną.
O, widze ze jest nas wiecej
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 10:18   #49
egocentryczna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
Ja mam dziś dzień paszteta. Od godziny 12 mam włączony plik w wordzie do pracy mgr i jeszcze tam nie postawiłam kropki od rana.
Najgorsze jest to, że ja w tym czasie leniuchowania nie odpoczywam w ogóle, tylko się stresuje, że olaboga ile miałam do zrobienia ;p
oj tak...
też wieszam sobie kartki , ale niektóre wiszą tyle czasu, że się do nich przyzwyczajam i nie zwracam uwagi
egocentryczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 10:21   #50
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor kremowy Pokaż wiadomość
Widocznie nie są to super pilne obowiązki, skoro moga poczekać do jutra. Wyluzuj. Teraz jest zewsząd takie ciśnienie na aktywność (po pracy nauka języka, trening, joga, taniec, piwo ze znajomymi), a przeciez każdy potrzebuje regularnie dnia,w ktorym moze po prostu ODPOCZĄĆ i nic nie robic. Co ja niniejszym czynię :-D
Otóż to Zwłaszcza jeśli chodzi o np.sprzątanie, co za różnica czy sie to zrobi w sob czy niedz?
Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Czemu to jest marnowanie czasu, jeśli człowiek sobie robi tym przyjemność. skąd poczucie winy? Bo co? Zawsze muszę? Nic nie muszę!
Zgadzam sie w 100%
Stary 2014-12-07, 10:51   #51
deszczowypies
Zakorzenienie

Różnie to nazywam . Dzień paszteta, dzień lenia, dzień klucha... Uważam, że raz na jakiś czas takie dni są bardzo potrzebne i regenerujące - owszem, odpoczynek to też wyjście na kawę czy do kina ze znajomymi, ale tak naprawdę człowiek odpoczywa dopiero wtedy, kiedy ma cudowną świadomość że nie musi na konkretną godzinę wstać z łóżka i się zebrać na spotkanie z życiem - przynajmniej ja tak mam .
Także raz na 2-3 tygodnie nie widzę nic złego w takim odpoczynku.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 11:07   #52
pannaatopowa
Zakorzenienie

Przed okresem wszystko mnie wkurza w okres też. Uspokajają mnie generalnie porządki, więc nie mam dnia lenia. Wolę sprzątać niż drzeć się bez powodu.

Ale czasem jak każdy mam dzień "nic mi się nie chce". Nie wyobrażam się nie umyć i łazić cały dzień w piżamie, ale czasem ugotowanie zupy czy machnięcie parę razy szczotką po podłodze jest ponad moje siły. Robię to dnia następnego. Nie mam wyrzutów sumienia.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 11:12   #53
solll
Zakorzenienie

Raczej nie zdarzają mi się cale dni, gdzie kompletnie nic nie robię, chyba że w wakacje ;-). Owszem, bywa że leżę np. do 13, po ciężkim tygodniu i jest mi to potrzebne. Ale potem zwykle wstaje, normalnie ubieram się i biorę za cos, cokolwiek-sprzątanie, naukę. Zresztą nie uważam, żeby oglądanie filmów w obcym języku i czytanie książek było marnowaniem czasu... Moze gdyby większość ludzi podzielala te poglądy, to byśmy nie musieli oglądać ulotek reklamowych z błędami ;-) także polecam. I podsumowujac, każdemu życzę umiejętności odpoczywania, bez poczucia winy

P.s. Piszę z telefonu, przepraszam za brak polskich znaków.

solll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-07, 11:16   #54
Aimee_J
Zakorzenienie

W moim domu utarło się, że niedziela to święto - i wcale nie chodzi tu o chodzenie do kościoła itd., a o zwykły dzien odpoczynku i spędzenia czasu ze sobą. Tak planujemy tydzień, żeby w niedzielę spać do 10, z niczym się nie spieszyć i mieć dzień dziecka. Choćbym miała w sobotę szorować podłogi do trzeciej w nocy, to posprzątam, żeby tylko w niedzielę mieć wolne i nic nade mną nie wisiało.

Co nie zmienia faktu, że czasem zdarza mi się taki typowy dzień gnicia w środku tygodnia, ale nie bardzo mogę sobie na niego pozwolić. Mogę ograniczyć obowiązki do najważniejszych rzeczy, ale często nie mogę z nich w całości zrezygnować. Oj, ciężko mi czasem się w sobie zebrać do życia, ciężko...
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 13:47   #55
Ryska88
Rozeznanie

Ja i mój TŻ nazywamy ten dzień trochę mniej cenzuralnie, bo u nas to " dzień na wy☠☠☠*ce". Nie wiem nawet skąd wzięło się to głupie określenie, Wasze są ładniejsze

Ja na co dzień wstaję do pracy o godzinie 4, wracam do domu koło 18 i uważam, że taki dzień mi się należy. Nie mam poczucia straconego dnia bo:

1. Cera odpoczywa od makijażu.
2. Nogi od chodzenia.
3. Ręce od.. robienia

Być może tłumaczenia trochę naciągane, ale mnie przekonują W taki dzień nie myślę o sprzątaniu, zmywaniu i innych okropnych czynnościach i baaardzo dobrze mi z tym.
Stary 2014-12-07, 13:57   #56
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Zdarza wam się czasami taki dzień, że nie macie ochoty nic robić i chociaż obowiązki są to nie ruszycie ich w ogóle właśnie z powodu nastroju?

Dzisiaj jest okropna pogoda i nie wiem czy przez nią czy przez zbliżającą się miesiączkę nie mam na nic ochoty. Tylko siedzieć/ leżeć w łóżku przed komputerem i nie wychodzić z domu
Tak, zdarzają mi się takie dni. Niestety nie mogę sobie pozwolić na niewstanie z łóżka.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 14:06   #57
The Quiet One
Raczkowanie

Dla mnie takie dni to przeważnie problem. Mam dużo roboty, a tu kicha – nie ma siły, żebym się zmusiła, by cokolwiek zrobić. Nie odpoczywam tylko cały czas myślę, że później będę żałować, bo wiem, że następnego dnia będzie o tyle więcej do zrobienia. Później kumulują się następne rzeczy, co mnie jeszcze bardziej zniechęca...
Także nie cierpię tych dni. To jak strzelanie sobie w stopę.

Przede mną okropny tydzień. Mogłabym się choć trochę odciążyć, wysilając się w weekend. ...Zgadnijcie, co dziś za dzień Chyba w życiu nie napisałam tyle postów jednego dnia

Quiet,
Please

The Quiet One jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 14:22   #58
egocentryczna
Zadomowienie

Ja np. dzisiaj jestem w pracy i wiem, że jak wrócę to muszę posprzątać i zrobię to, natomiast jak miałabym całą niedzielę wolną to jestem przekonana, że bym tego nie zrobiła
egocentryczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 16:42   #59
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
skąd poczucie winy? Bo co? Zawsze muszę? Nic nie muszę!

Amen.

Chodzimy nakręceni jak robociki cały tydzień (przeważnie). Więc jak mam dzień luzu, to spędzam go na luzie i towarzyszy mi tylko poczucie, że mi się to należy. Koniec kropka, żadnych wyrzutów sumienia

Każda sobota to u mnie dzień trolla i jestem z tego dumna. Uważam, że mam zdrowe podejście do tematu resetu.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 17:08   #60
mala19881
Zadomowienie

GG do mala19881

Czesto mam dzien kiedy mowie soie pie***ole nie robie. Czasem uda sie to zrealizowac, czasem nie...
mala19881 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości