![]() |
#31 | ||
ctrl alt delete
|
Dot.: Obowiązkowe mundurki szkolne
Cytat:
---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;49259771]Kamizelka o wyglądzie szmatławego worka na ziemniaki, w której pocisz się jak świnia. W dodatku w astronomicznej cenie.[/QUOTE]
to współczuję, u mnie kosztowała grosze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Hrodebert
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
ctrl alt delete
|
I nakaz jej noszenia zmienia co konkretnie na lepsze?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
keep calm and contour on
|
Nie widzę powodu wprowadzania mundurków. Nie będę powtarzać argumentów,że status materialny i tak będzie widać. Gadanie o "przyzwoitym" ubiorze jest bez sensu. Nawet jeśli dziewczyna przyjdzie w mini do szkoły, to co z tego? Chłopaki się pogapią,jej problem. Mundurki są zwyczajnie brzydkie. Po co zmuszać kogoś do noszenia czegoś,co mu się nie podoba.
Mundurków w pracy tak samo nie akceptuję. Jakiś dress code,typu biała bluzka można dostosować do indywidualnych potrzeb. Babki z dużym biustem nie lubią koszul na guziki,mogą nosić wkładane przez głowę, ja nie lubię kołnierzyków,mogłabym nosić bez itd. ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Zresztą, po skończeniu podstawówki nie znikają różnice kto ma więcej kasy,a kto mniej. Więc po co tworzyć iluzję ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Naczelna Nastolatka
|
u nas były przez rok chyba. Były okropnie brzydkie, dosłownie dawało po oczach brzydotą. Poza tym były wieczne problemy, że rodzice musieli za nie płacić, że musiał mieć każdy dwie sztuki, że dzieci rosły i trzeba było kupować kolejne.
Wg mnie to był poroniony pomysł i wyszło to "w praniu" więc zrezygnowaliśmy z tego szybko.
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
"Owszem jedna interakcja w szkole różni się od takowej poza nią .W klasie jest większe "ciśnienie" popisywanie się ,lans ,często osoby mające w miarę poprawne relacje na co dzień ,lub też nie mające żadnych,konfliktują się w tym miejscu .Epatowanie nowym telefonem za dwa tys . czy butami za 500 stówek ,czy też obgadanie koleżanki z makijażem rodem z pod latarni nie sprzyja dobremu klimatowi ."
Ale różnice były, są i będą. Może wreszcie czas porzucić utopijną wizję świata, gdzie wszyscy mają to samo i tyle samo. I może jeszcze wyglądają tak samo. Edytowane przez 397c2675f3cdfd9a8d969495a6edd4aafb32f2d2_655aa1f83943f Czas edycji: 2014-12-08 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Są argumenty, że mundurki zabiją indywidualność, że dzieci przecież chcą się ubierać zgodnie z własnym stylem. A niby mundurki mają być po to, żeby nie było potem "Mamo kup mi buty Addidasa i bluzę PROSTO! Bo wszyyyystkie koleżanki mają!!!". Więc i tak dzieci same się mundurują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Polski system edukacyjny nie ma żadnego sensu i jest w rozsypce więc mundurki tutaj niewiele zmienią.
Zależy co chcemy osiągnąć. Jeśli chcemy wzmocnić obecny wpływ placówek oświaty na młodzież (system pruski z XIX wieku), tzn zabicie indywidualności, samodzielności czy też kreatywności, mundurki są świetnym pomysłem by uczniów %#$#ć psychicznie jeszcze bardziej ![]() Giertych nasiąknięty mądrościami swojego brata - fanatycznego katolika wprowadził kiedyś "mundurki" które w moim przypadku sprowadziły się do badziewnej, nie zapinanej kamizelki w badziewnym kolorze i o badziewnym kroju przez co była ona paskudna, bardzo nie wygodna i nikt jej nie nosił ostatecznie. W prawdziwym kraju z prawdziwą edukacją byłbym pewnie za. (studia dla 10% etc) Nie wiem jak to jest w chinach i ile tam tłoczą propagandy ale mundurki mają pierwsza klasa ![]() ![]() Tyle, że nawet patrząc na to zdjęcie, wszyscy wyglądają identycznie. To nie są jednostki, to jest masa. Chmara klonów ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Nie uważam, żeby mundurki wpłynęły na zatarcie widoczności różnych statusów materialnych uczniów. Jest mnóstwo gadżetów i dodatków, którymi można to okazać i mundurki wiele nie zmienią.
Po drugie nie nazwałabym burej kamizelki czy bluzy mundurkiem. Po trzecie uważam, że jeśli już obowiązywałyby mundurki, to dziewczyny powinny mieć do wyboru również spodnie. Nie widzę powodu, żeby miały chodzić tylko w spódniczkach.
![]() |
#46 | |||
ctrl alt delete
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z drugiej strony mamy szkolny dress code, który miał pomóc uporać się z problemem wyzywającego ubioru uczennic; a który nie byłby tak kosztowny jak zakup mundurka i kilku innych kompletów. W rodzinie temat szkolnego dress code'u jest bardzo na czasie. W wielu szkołach jest przykaz - ubiory mają być stonowane - w praktyce - są kolory dozwolone i zakazane. Bywa, że nawet kolor uznany za stonowany może być uznany przez nauczyciela za nieodpowiedni. Podobnie zakaz wzorów i nadruków - bywało, że umoralniająca pogadanka była skierowana do uczennicy w bluzce w marynarskie paski. Naprawdę rozumiem, że chodzi o wyeliminowanie gołych brzuchów, rowków, boczków, pośladków i dekoltów w nadmiarze, ale walka z niestosownym ubiorem przybiera dziwny wymiar w odniesieniu do dzieci z podstawówki. No i takie dziecko nasłucha się kilka razy kazań umoralniających, może mieć obniżone zachowanie (w odpowiednim wieku nie ma szans na świadectwo z paskiem). Naprawdę nie przeszkadzają mi dzieciaki z strojach z bohaterami kreskówek, tak samo jak bluza zespołu metalowego u gimnazjalisty/ licealisty. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Trudno powiedzieć, czy jestem za obowiązkowymi mundurkami szkolnymi.
Na pewno jestem za tym, żeby uwzględniać poczucie estetyki dzieci. Sorry, ale nikt mi nie wmówi, że cokolwiek dobrego zrobi dziecku pakowanie go w tandetny, ohydny uniform. Nie zrobi. Dziecko czy nastolatek w swoim ubiorze powinno czuć się dobrze, komfortowo i ładnie. Jeżeli ma nosić mundurek, niech on będzie z dobrej jakościowo tkaniny, ładnie skrojony, atrakcyjny, komfortowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Wg mnie są niepotrzebne. Po pierwsze, to jest zwyczajnie brzydkie, ja miałam taką "kamizelkę" wkładaną przez głowę, granatową, z takiego obrzydliwego materiału. po 2. i tak jeśli będzie mundurek to będą inne buty, inne dodatki, inny makijaż, inna fryzura, więc dziecko z biednej rodziny i tak będzie się czuło gorsze, bo ono ma halówki, a koleżanka ER MAKSY. Po 3 - jak babeczka ma 4 dzieci, to musi kupić 8 kompletów mundurków, a wątpię, aby całość kosztowała 50 zł
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() z tą kamizelką odpowiedziałam, że tylko takie widziałam w szkołach, nigdzie nie napisałam, że TYLKO KAMIZELKA to żaden problem, matko bosko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
według mnie mundurki tylko na pierwszy rzut oka sprawią że nie będzie widać które z dzieci pochodzi z biednej a które z bogatej rodziny, mundurek mundurkiem każdy dostanie taki sam a inne gadżety jakie będzie się ze sobą przynosić do szkoły sprawią że i tak będzie widać te różnice
co do niestosownego stroju szkoła według mnie zamiast nakazywać mundurki powinna starać się żeby uczniowie przychodzili do szkoły ubrani jak należy w niektórych szkołach obowiązują mundurki ale tylko w przypadkach różnych szkolnych uroczystości czy reprezentowaniu szkoły choćby na różnych konkursach, a tak to normalny strój i to według mnie jest fajna sprawa u mnie w liceum wprowadzono mundurki jak byłam w 3 klasie, a że było to już w trakcie roku ostatnie klasy zwolniono i nie musieliśmy ich na szczęście nosić, były to zwykłe koszulki, brzydkie na dodatek, część osób widziałam zakładała je tylko na lekcje z nauczycielami wymagającymi aby je nosić według mnie dużym minusem mundurków jest to że często szkoła daje taki mundurek, sztuka na osobę a ty chodź w tym codziennie, jak w czasie studiów dorabiałam pracując w sklepie mieliśmy obowiązkowe koszulki z logo ale osoby pracujące na pełen etat dostawały więcej niż jedna sztuka żeby mogły spokojnie je wyprać i nie chodzić codziennie w jednej i tej samej, i co jakiś czas dostawało się nowe coby wstydu nie przynosić w zniszczonej koszulce ![]() u kuzynki w podstawówce wymyślono marynarki z logo szkoły dla wszystkich, po roku szkoła zrezygnowała bo odkryła że dzieci szybko z tego wyrastają i szkoła musi zapewnić nowe, a pod koniec roku szkolnego nikt nie chciał w tym chodzić bo każdemu było gorąco |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
2. To, że ktoś założy mundurek nie oznacza, że jego rodzice się wzbogacą. 3. Nie widzę nic złego w rywalizacji. Całe życie ludzie ze sobą rywalizują. Gdy ja chodziłem do podstawówki wprowadzono mundurki. I jedynym powodem dla którego je wprowadzono była kasa. Nachapały się trochę pewne osoby. 10 lat temu za polar ze znaczkiem szkoły 40-50 zł dla dzieciaka 150 wzrostu to trochę za dużo. Pod koniec szkoły myślałem czy aby mamie nie dać jako szmatę albo tacie do warsztatu ale wszyscy wiedzą jak polar wchłania więc wylądował w rzece ![]() ---------- Dopisano o 16:33 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Heheszki. Edytowane przez DopplegangerEddarda Czas edycji: 2014-12-08 o 15:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
wańka wstańka
|
Chatul dzięki za założenie wątku
![]() U nas mundurki są. Mnie to bardzo pasuje. ![]() Ttaj można zobaczyć akceptowane w szkołąch spódniczki http://www.marksandspencer.com/l/kid...uniform-skirts i przykładowe spodnie dla dziewczyn http://www.marksandspencer.com/l/kid...ers-and-shorts I kilka przykladów jak to wygląda w szkołach brytyjskich
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mundurki to bzdura. Nie zlikwidują różnic pomiędzy uczniami . Rywalizacja przeniesie się na inne tereny, zwyczajnie. Po za tym za mundurki biorą się ci co nie maja dzieci. Jako matka wiem, ze dziecko wymaga kilku zmian ubrania, na zimę wymaga ubrań ciepłych na lato przewiewnych. Ile musiałabym wydać na umundurkowanie rosnącego dziecka- tłumaczenie ze wtedy nie wydaje na zwyczajne ciuchy jest bzdurne bo dziecko poza szkolą tez żyje i istnieje i musi być w coś ubrane. Kolejny problem to jakość, populiści wycierają sobie gębę biednymi rodzinami tlumaczac ze mundurki będą tansze. Tansze niz co? niż Versacze? no będą. Tansze niz adidas, hmm gdyby bylyu z dobrych, naturalnych i oddychających tkanin to nie, nie beda. Bedzie to tandetny poliester, po co katować dzieci w plastikowych ciuchach?? Co do niepoważnych uwag o tym ze uczniowie maja się uczyć a nie narzekać na niedopasowane do sylwetki mundurki, bardzo proszę ta mądra osobę, żeby popracowała w niedopasowanym i zrobionym na odwal się uniformie chociaż jeden dzień. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
ctrl alt delete
|
Cytat:
Mundurków nie będą sprzedawać na ciuchach, tylko wszyscy będą musieli zabulić na nowe. W związku z tym będzie musiało być tanio, więc będzie tandetnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Gdyby mundurki miały być ładne, faktycznie stanowić komplet na każdą okazję (na zimę i na lato, jakieś marynarki obowiązkowe latem to absurd
![]() Dla mnie idealny mundurek to coś w przyjemnych kolorach (niekoniecznie tylko granat, czerń i biel!), z dobrych materiałów, dostosowany do zmieniających się pór roku, ze spódnicą i spodniami dla dziewczyn, z marynarką/swetrem na zimę, z koszulkami z krótkim rękawem na lato, z krótkimi spodniami też na lato. Gdybym miała córkę i miała posłać ją do szkoły, gdzie miałaby w zestawie mundurkowym ![]() ![]() Ale tu wychodzi argument finansowy, dobrej jakości pełne mundurki to wysoki koszt i stąd te wszystkie idiotyczne bluzy, kamizelki i koszulki, próbujące zastąpić mundurek. I wszechobecny poliester ![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-12-08 o 16:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Poroniony pomysł moim zdaniem. Nie uczmy dzieci ukrywać swojego statusu materialnego pod kawałkiem szarej szmaty. Raz, i tak nic to nie da, zasobnością portfela można się pochwalić (lub wręcz przeciwnie) na milion sposobów i przy wielu okazjach. Dwa, nie tak powinno wyglądać uczenie dzieci funkcjonowania w świecie dorosłych, w którym mundurków służących ,,zatarciu różnic'' nie ma.
![]()
Edytowane przez Darkoz Czas edycji: 2014-12-08 o 16:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zadomowienie
|
- nie
- nie - nie Nie jestem przeciwna mundurkom, ale moim zdaniem jeśli mają być wprowadzone, powinny być dofinansowywane od MEN (bo to jest spory wydatek dla rodziców) i organizowane przez szkoły (mam na myśli: szkoła ma wzór stroju, nowi uczniowie składają zamówienie przy przyjęciu do szkoły, płacą za niego cenę, która nie zwala z nóg, ci, których nie stać płacą np. połowę lub 1/3 ceny). Żeby miało to jakikolwiek sens, tzn. wyeliminowało 'rewię mody', mundurek powinien być pełny, razem z butami po szkole, dołem, górą. Bo jaki jest sens zamawiać polarowe bluzy (brr), gdzie ci, którzy chcą się pokazać przyjdą w drogich, odjechanych butach/reszcie stroju? A ci, którzy ubierają się w mniej widowiskowe kreacje będą wyglądać jeszcze gorzej? Biorąc pod uwagę powyższe, szkoły/MEN zamiast pchać pieniądze w mundurki, mogło by przeznaczyć pieniądze na pomoce szkolne. Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli atmosfera w szkole jest dobra i dbają o nią mądrzy nauczyciele to biedni nie czują się w niej źle, a bogaci się nie 'wożą'. Zazwyczaj, jeśli uczniowie są traktowani jak istoty myślące to tak też się będą zachowywać, przy odgórnym przymusie i traktowaniu wszystkich z buta, będą się jeszcze bardziej buntować ![]() Jeśli chodzi o szkoły średnie to moim zdaniem fajnie jest mieć marynarki szkolne, ale one tu służą bardziej pokazaniu przynależności do szkoły, pochwaleniu się, więc moja wypowiedź dotyczy podstawówek/gimnazjów raczej ![]() Edytowane przez Hadassah Czas edycji: 2014-12-08 o 16:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
I tak, dziecko potrzebuje kilku zmian(ile to zalezy od dziecka). Dzieci prez to mają mniej ubrań 'cywilnych', co ponieką wpływa na to że koszt ubrań nie rośnie. Dlaczego nie miałby ktoś odsprzedawać ubrań czy kupować drugiej ręki?
![]() |
![]() |
#60 | |||||||
ma zielone pojęcie
|
Zawsze do usług
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:46.