![]() |
#31 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czy poświęcić swoje życie dla kogoś?
Ja na twoim miejscu rozstałabym się z mężem i zaczęła związek z kimś kogo naprawde kochasz, w twoim przypadku to przyjaciel. Bo po co męczyć się i być wiecznie rozczarowaną?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
w tytule to pytanie retoryczne, prawda?
ja bym wiała jak najszybciej, ale nie do tego drugiego. lepiej odejść i uczciwie zacząć nowe życie niż męczyć to dalej , bo tak wypada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Przyczajenie
|
powoli dojrzewam do tej decyzji.
To chyba najgorsze święta w moim życiu. I jeszcze awantura z mężem przy mojej siostrze. Najgorsze, bo spotykam się z całą jego rodziną, która mnie bardzo lubi. Chciałabym wyprowadzić się do rodziców. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605161428 Czas edycji: 2014-12-25 o 22:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
Rzadko się zdarzają powroty do wątku, ale ja chciałabym napisać czy sprawa się rozwiązała czy jest gorzej.
Wyprowadziłam się od męża kilka dni temu. Przez ostatnie trzy miesiące udało mi się wygrać z depresją, ale w takiej sytuacji wróciła ze zdwojoną siłą. Czuję się jak ostatni potwór, bezwzględna osoba, która krzywdzi okrutnie dobrego człowieka. Mój mąż błaga żebym wróciła. Ja płaczę w kółko od kilku dni, bo widzę jego twarz jak wychodziłam z domu z rzeczami. Już dwie ulice dalej zaczęłam tęsknić za domem, który musiałam zostawić. Nagle wydaje mi się, że w domu miałam wszystko - zwierzęta, opiekę, spokój, ciszę i poczucie bezpieczeństwa. A teraz nie mam nic. A nie, mam. Przyjaciela, który stał się miłością i planuje ze mną całe życie. Tylko co to za szczęście zbudowane na ruinie czyjegoś szczęścia, nawet jeśli ten ktoś nie widzi, że było całkowicie pozorne? Nie wiem co mam dalej robić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co dalej? pozew, rozwod. I nowe zycie. A z wyrzutami sumienia bedziesz musiala sobie poradzic. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
A nie myślałaś o terapii? Moja koleżanka była w takiej sytuacji, i po dwuletniej terapii zdecydowała się na rozwód. Tylko że oni mają dziecko...
Ja uważam, że trzeba próbować do końca, szczególnie jeśli chodzi o małżeństwo. Być może nic się już nie da zrobić, ale chociaż obydwoje bylibyście mądrzejsi. Bo z jakichś powodów weszliście w ten związek... I może ten przyjaciel jest miłą odskocznią od rzeczywistych problemów. Ale to jest moje podejście, musisz sama zdecydować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Popełniłaś straszną głupotę wychodząc za niego za mąż , nie będąc pewna swoich uczuć. Nie marnuj życia sobie i temu człowiekowi. Miej odwagę zakończyć to, bo inaczej Ty i on będziecie całe życie nieszczęśliwi. A prędzej, czy później i tak dojdzie do zdrady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
zanim zwiążesz się z przyjacielem - idź na terapię, wylecz się. Bo może wpadasz z jednego kiepskiego związku w drugi... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Serio uważasz, że nic z sytuacją nie możesz zrobić, czy tak sobie wmówiłaś,bo ci tak wygodnie? Jak dla mnie to jesteś typ, który nie puści jednej gałęzi, a już chwyta drugiej. Gdzie tu czas na przeanalizowanie tego czego się chce, być może też swojego zachowania, bo w Twoim robieniu z siebie męczennicy zdecydowanie coś nie halo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2015-04-16 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
dziękuję Wam za odpowiedzi.
przecież wiem to wszystko. Uważam, że jestem najgorszą osobą na świecie i nie zasługuję na nic. I co mam zrobić? Powiesić się? Bardzo bym chciała. Ja przynajmniej nigdy nikomu źle nie życzę. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
BAN stały
|
Czyli rozstanie się kulturalnie, gdy przestanie kochać?? To nieźle w porównaniu z wieloma, którzy latami jadą na dwa fronty albo żyją obok, bez emocji i nic z tym nie robiąc.
Skąd jednak ta pewność, że tak się stanie? Bo ty byś tak chciała życzyć autorce? ---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Cytat:
Teraz źle się czujesz i boisz się przyszłości, ale niczego nie żałuj. Całe życie czułabyś się jak w więzieniu. I w końcu zaczęłabyś zdradzać. Z potrzeby poczucia się atrakcyjną, z potrzeby zakochania, z potrzeby bycia adorowaną, a nie traktowaną jak kumpela. I sama zobaczysz za jakiś czas, stwierdzisz, że dobrze zrobiłaś. ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Nie pozwól się zdołować tym, którzy oceniają cię źle. Ty masz rację i zrobiłaś dobrze. Jak układają się relację z tym drugim? A właściwie już pierwszym? Nie przesadź z tymi wyrzutami sumienia i tęsknotą przy nim, bo pomyśli, że już ci na nim nie zależy i żałujesz tego, co zrobiłaś, a przecież tak nie jest. Lepiej odejść z zimnego związku niż trwać bez emocji bo miło i zacisznie. Zresztą, brzy takim trybie życia, jaki prowadziliście (brak czułości, seksu, bliskości), jak nie ty, to on by pękł za parę lat. Tylko nie wiadomo, czy by się zachował tak fair, jak ty, odchodząc, gdy się zakocha. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
dziękuję za te słowa ![]() Na razie z tym drugim (nie-mężem) wszystko układa się idealnie. Momenty z nim to jedyne, które uwalniają mnie od nerwicy. Chociaż oboje jesteśmy obciążeni potwornymi wyrzutami sumienia, staramy się jakoś żyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
BAN stały
|
Cytat:
Odeszłam do innego, on odszedł od wieloletniej partnerki. Jesteśmy szczęśliwą parą od 8 lat, i żadnego elementu w naszym związku (juz małżeństwie) nie brakuje. Piszę o tym, żebyś wiedziała, że moje słowa wynikają z doświadczeń, a nie z teoretyzowania, jak to powinno być zgodnie z "moralnością" wedle której powinnaś trwać wiernie u boku męża, bo tak. . Wam też się uda, gdy emocje opadną, to z byłym możesz nawet pozostać w przyjaźni, czyli w układzie, który tak naprawdę mieliście do tej pory, tylko nazywaliście to inaczej. Buduj nowy związek na podstawie doświadczeń z poprzedniego, nie popełniaj tych samych błędów, bierz i dawaj czułość, namiętność, uwagę, zaufanie, a będzie dobrze. W nosie miej głupie krakanie innych. A nawet, gdyby się wam nie udało, nie żałuj, że odeszłaś poprzedniego układu. Poczucie bezpieczeństwa i "mała stabilizacja" to nie wszystko, a raczej to niewiele bez innych elementów związku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
BAN stały
|
I jeszcze dodam. Nigdy dla nikogo nie wolno poświęcać siebie i swojego życia. Poświęcać się - czyli robić coś, chociaż tego nie chcesz, bo uważasz, że powinnaś. Nie! A już na pewno nie w przypadku decyzji odejść czy nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
BAN stały
|
Hej, autorko? Planujecie zamieszkać razem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jakby ktoś przyszedł i nazwał mnie zdradziecką szmatą to oczywiście miałby rację, tylko czy to by coś zmieniło? Dziękuję jeszcze raz za poprzednie posty, Twoje słowa są jak balsam na duszy ![]() Jeżeli chodzi Ci o tego drugiego, to na razie nie. Jest dużo za wcześnie na takie kroki. Powinnam pobyć sama, zamierzam też rozpocząć intensywną psychoterapię. Zabawne, że przez wiele miesięcy depresji nie czułam zupełnie nic, wszystko było mi totalnie, kompletnie obojętne. A teraz nagle czuję dwa ogromne uczucia - żal za dawnym życiem i chęć pocieszenia męża oraz miłość do tego drugiego i strach, że to mogłoby się zakończyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
BAN stały
|
Nie ulegaj chęci pocieszania męża, bo stracisz tego drugiego. Lepiej złoż pozew o rozwód, to kolejny naturalny krok w tej sytuacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
BAN stały
|
Cytat:
Niewiarygodne, jakie powodzenie ma to powiedzonko. A bez podstaw. Gdybyż jednak nawet tak było, co takiego strasznego zrobiła autorka? Czyż nie to, co wielokrotnie radzono tutaj innym, jako jedyne sensowne rozwiązanie? Czyli - kiedy czujesz, że nie chcesz z kimś być, miłości nie ma, poznałeś/poznałaś kogoś, przy kim wreszcie serce drży i kto traktuje cię, jak atrakcyjnego/atrakcyjną osobę - odejdź najpierw, a nie jedź na 2 fronty, nie zdradzaj.. Ona odeszła. A co do dwudziestoletniej dziuni, to może się zdarzyć każdej, że jej chłop tak zrobi po latach, nie musisz, Milewo sama od kogoś odejść, żeby twojemu facetowi tak właśnie odbiło. Bowiem bywa tak również wtedy, gdy partnerka nikogo nie zostawiła w przeszłości i kocha partnera wierną, czułą miłością. Jakie wcześniejsze wydarzenia pozwolą w takiej sytuacji obarczyć winą tę niezbadaną "karmę", która "zawsze wraca"? To, że zabrała koledze misia w przedszkolu, a przykład? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Rzadko pisze, ale teraz nie wytrzymam
![]() Edytowane przez Malagenia Czas edycji: 2015-04-19 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
Masz rację, to samo pisałam. Ale wielu przeszkadza, że może się jej udać. Zawiść jest ludzka, nie wiesz?
Zawsze się znajdzie powód, by kogoś ukarać, dokopując mu. Autorko, nie daj sobie wmówić, że zrobiłaś coś złego. To, że twój mąż teraz cierpi, to prawda, ale zwykle nie da się rozstać bez cierpienia. Tak jak nie da się przejść bez niego przez operację, a jednak bywa niezbędna i ludzie się na nią decydują. A jednak po niej wraca się do zdrowia i jest ona konieczna. Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2015-04-19 o 13:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A widać, ze autorce i bez takich uwag ciężko z własnym poczuciem winy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Too much love will kill you...
Ja tu też widzę bardzo dużo egoizmu i niedojrzałości. Ale trudno, stało się. Nie wierzę w karmę. Z mojego doświadczenia te osoby, które idą do celu po trupach, mają potem najwygodniej w życiu ![]() Męża bym nie żałowała. Zasługuje na kogoś, kto będzie doceniał jego starania, nie będzie go traktował jako przedłużenie terapii i obwiniał o wszystie nieszczęścia w życiu. Dajesz mu właśnie na to szansę. Zgadzam się, nie da się rozstać bez bólu. Ale można to zrobić mniej lub bardziej boleśnie. Widzę kogoś, kto wykorzystywał przez kilka lat cudze uczucie, nie dając wiele w zamian, nie puścił jednej gałęzi, zanim nie uczepił sie drugiej, a teraz nadal użala się nad sobą. Tak, czasami trzeba być zimną su*ą, ale tu widzę raczej morze egzaltacji. Terapia i chwila dla siebie to chyba dobry wybór. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
BAN stały
|
Poczytajcie sobie wcześniejsze wypowiedzi autorki, jaki to cudowny człowiek z tego męża, którego tu wiele osób chętnie głaskałoby po główce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.