![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ile dokładacie się do rachunków?
Cytat:
U mnie sytuacja jest zupełnie inna, chciałam się dokładać rodzicom, oni nie chcieli ode mnie pieniędzy, powiedzieli, że dopóki ich stać na to, to powinnam odkładać pieniądze. Dzięki rodzicom mam odłożoną całkiem sporą sumę, bo jestem raczej oszczędną osobą( w innym przypadku raczej by nie poszli na taki układ). Jednak mimo, że się nie dokładam do utrzymania domu, to robię często zakupy( przeważnie chemia, kosmetyki do higieny), czasami jakieś większe zakupy spożywcze, plus opłacam kablówkę. Wychodzi tego więcej niż 200zł miesięcznie.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
wg mnie 200 zł przy zarobkach 1700-2200 to jest żart, nawet jeśli sama kupujesz sobie jedzenie i kosmetyki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Uważam, że to trochę za mało.
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
200 pln to jest moim zdaniem strasznie malo jesli w to wliczasz jedzenie a takze domowa chemie (proszki do prania, srodki czystosci itp rzeczy uzywane wspolnie albo do konserwacji wspolnej przestrzeni)
My z bratem dokladalismy sie lacznie ok 1200-1500 pln, potem brat sie wyprowadzil, potem ja ale dalej przelewamy rodzicom taka kwote. Nie wyobrazam sobie miec mozliwosci i nie pomagac rodzicom (nie mowie o patologicznych czy toksycznych relacjach). Moi nawet jak tej kasy nie potrzebuja na zycie to maja na podroze i inne przyjemnosci. Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2014-12-26 o 11:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
myślę, że 500 zł byłoby ok :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Buc
|
po prostu zapytaj się rodziców jaki ich są oczekiwania.
i nie łapię dodatkowo postów, że 200 zł to żart. przykładowo, jeżeli rachunki wynoszą 600 zł to wtedy jest to po równo. jasne jak rachunki wynoszą 1,5K no to wtedy to jest za mało.
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Jedz przez miesiac za 200 zl to sie przekonasz czy to malo. Masz 25 lat a zachowujesz sie jak przedszkolak, ktory za 20zl od babci chce kupic Maserati
---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- W pierwszym poscie pisalas ze tylko kosmetyki, ubrania i slodycze kupujesz sama
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
No tak. Pod warunkiem, ze sie dom traktuje jak hotel. Nie je sie nic w nim, nie robi prania, oplaca sprzataczke z wlasna chemia itp. Wtedy rzeczywiscie partycypuje sie uczciwie tylko w czesci rachunkow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
lise-kotta
|
5 lat temu musiałam mieszkać w domu rodzinnym przez 3 miesiące. Płaciłam 600zl na miesiąc i nie było w tym żadnego żarcia tylko rachunki i chemia gospodarcza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2014-12-26 o 12:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
bylo potem sprostowane, ze cale jedzenie dla siebie? Edit. Doczytalam. Zastanawiam sie czemu autorka sie nie wyprowadzi. Skoro twierdzi, ze sama sie utrzymuje na rodzicow liczyc nie moze i jeszcze utrzymuje ich samochod. To za 2200 minus dokladanie rodzicom i utrzymanie samochodu utrzymalaby sie sama Edytowane przez 201712071518 Czas edycji: 2014-12-26 o 12:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
No wiec skoro autorka twierdzi, ze sama sie utrzymuje to spokojnie moglaby sie wyprowadzic. I nikt by jej nie trul nad glowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Być może to mieszkanie TBSowe, gdzie czynsz i 1500zł może wynieść. Zresztą, w normalnej spółdzielni czynsz też może być znacznie wyższy. Ja za sam prąd prawie 360zł płacę, woda na 4 osoby to ponad 100zł zdecydowanie. Wywóz śmieci 60zł. Gaz butla - ok. 60zł raz na 3mce, czasem raz na 2mce. Internet + tv to 120zł. Czynszu nie płacę, ale gdybym płaciła, to byłoby to za nasz metraż 550zł. Wychodzi grupo powyżej 800zł ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- No i skoro autorce wydaje się, że to są "jedynie koszty rachunków" - to niech sama to JEDYNIE płaci i już ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
czynsz 400 zł na 4 osoby, lol
![]() w co wątpię i przy dwóch pokojach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
Też uważam, że 200zł to w dzisiejszych czasach mało. Ja jak mieszkałam z rodzicami i tylko sobie dorabiałam w weekendy to oddawałam 1/4 tak mnie więcej. Ale to oczywiście wszystko zależy od sytuacji. Moi rodzice zarabiali bardzo mało, pensja nauczycieli wiadomo jak kiedyś wyglądała i po prostu rodzice by nie dali rady mnie utrzymywać. Inaczej pewnie to wygląda jak rodzice są dobrze sytuowani, a te składkowe są wtedy tylko takie symboliczne dla zasady. Może po prostu zapytaj rodziców ile oni by chcieli, żebyś dokładała??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Autorka pisala chyba o malym domku. Czyli najwieksze koszty generuje teraz ogrzewanie. Odchodzi czynsz. Woda i prad to standard (chyba, ze ma sie pole golfowe albo szklarnie)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
biorąc pod uwagę, że masz postępującą chorobę i starasz się odkładać pieniądze ze względu na nią, a rodzice nie chcą Ci pomagać to moim zdaniem kwota, jaką dokładasz jest w porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() mamy za mało info ile wychodzi utrzymanie domu - bo utrzymanie domu może być kwestią wręcz groszy, jeśli zainwestujesz duże pieniądze przy budowie, a może być kwestią fortuny, jeśli co chwile się coś sypie albo ogrzewany jest starą technologią. mamy za małe info ile zarabiają rodzice i jakie mają zobowiązania finansowe, mamy za mało info odnośnie tego skąd ma samochód, bla, bla, bla, bla. moi rodzice grosza by ode mnie nie wzięli jeśli by widzieli że tym rozporządzam mądrze. czyli opłacam auto, kupię sobie szmatkę na tyłek, ale resztę odłożę. gdybym z 2200 wydawała 500 na leki, a resztę rozchrzaniała bez pamięci, no to też by mnie ustawili do pionu. bo to nie kwestia pełnosprawny, niepełnosprawny, tylko tego na co faktycznie te pieniądze idą. jak z 1700 zł idzie 700 zł na auto i na coś "na ząb", a 500 czy 1000 zł jest odkładane, to spoko, ale jak całość zostaje przeżarta a dziewczyna mówi że "kupuje sobie słodycze i różne takie" to wybacz ale się nie dziwię że coś im tam dzwoni ![]() ale nie wiemy nic kompletnie, dla mnie - zero. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Mi też wydaje się, że autorka nie bardzo wie ile wynoszą opłaty i ile wynosi "ta wysoka pensja" rodziców. No i od tego trzeba by zacząć , wyjąć rachunki policzyć i zapytać ile rodzice mają i ile by chcieli żeby autorka dokładała. Mimo to 200 zł -ja nadal uważam za małą kwotę. Przy kilku osobowej rodzinie tyle to pewnie idzie na samą chemię gospodarczą itd. , ale mówię patrzę przez pryzmat Wrocławia, a do najtańszych to miasto nie należy. No i tak bez żadnych dokładnych danych ciężko coś powiedzieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
.
|
jak na moje to powinnaś dokładać 1/4 kosztów mieszkania/rachunków + kasa na jedzenie. gdybyś się wyprowadziła to płaciłabyś więcej i nie miała tyle kasy do przepitolenia.
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
no właśnie mało wiemy, autorka raz mówi że ma 1700 później że jednak 2200, raz pisze że kupuje sobie słodycze później że kupuje sobie jedzenie i ciekawi mnie czy jest to całe jej wyżywienie i z tego co kupują rodzice nic nie je, czy jest to na zasadzie mam ochotę na taką szynkę to ją sobie kupie obiad czasem we własnym zakresie a tak to jak jestem głodna to jem z tego co kupili rodzice, a że kupuje sobie kosmetyki i ciuchy to jest to chyba normalne że dorosła pracująca córka sama sobie takie rzeczy kupuje, co do samochodu to ja zrozumiałam że chodzi o jej samochód a nie rodziców, no więc zarabiasz chcesz jeździć to płać
no cóż nie wiemy jakie są relacje u niej w domu ile zarabiają rodzice, ale może stwierdzili że skoro tyle lat utrzymywali dziecko to teraz jak już sama pracuje to fajnie by było jakby sama się utrzymywała i dokładała się to wspólnych wydatków, a oni chcieli by przeznaczyć kasę na zachcianki na które wcześniej nie mogli sobie pozwolić bo kasa szła na dzieci ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- otóż to jak byłam młodsza i nie wiedziałam ile rodzice mają miesięcznie kasy i ile idzie na życie to się dziwiłam czemu nie kupią czegoś tam, ale później jak się dowiedziałam jaki mają budżet i jakie wydatki to przestałam się dziwić, ale i tak dopiero jak mieszkałam osobno i musiałam sama sobie kupić jedzenie to zobaczyłam jakie to są kwoty |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
no i a propos tego, że jej rodzice by sobie świetnie poradzili bez jej 200 zł - trudno, by sobie nie poradzili, skoro 200 zł w utrzymaniu 3-4 osobowej rodziny to kwota która szybko niknie.
![]() Ogólnie cięzko tu oceniać, autorka pisze, że jej rodzicie nieracjonalnie gospodarują kasa, a może oni myślą to samo o niej, np. za fanaberię uważają samochód. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2014-12-26 o 13:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wogóle to mi się wydaje że autorka myśli że bardzo mało zarabia, no nie ma dzieci na utrzymaniu to jak na nasze realia to nie jest mała kwota ma 2200 na jedną osobę, są rodziny które na jedną osobę mają dużo mniej niż 1000 i muszą dać radę, ale może autorka była przyzwyczajona że dostawała miesięcznie od rodziców dużą kasę na swoje zachcianki, żadne inne wydatki jej nie obchodziły więc teraz szok, i tak powinna się cieszyć bo nie jest w tej grupie która nie może znaleźć pracy tylko coś tam zarabia ---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- a co do tego że któraś z dziewczyn pisała że nie wyobraża sobie że miałaby powiedzieć pracującemu dziecku ok pracujesz to po równo dokładasz się do rachunków, no to zależy od tego jakie są w domu relacje i jak się to powie, pytałam TŻ jak to u niego na początku wyglądało to mówi że to że po wypłacie dał część mamie to było dla niego naturalne żeby coś dać w końcu żywi się w domu, ona nic się nie upominała a jak przyszedł rachunek to jego mama nie mówiła że trzeba dać tyle i tyle bo tak wyszło na osobę, tylko pół żartem pół serio że pasuje zrzutkę na rachunek zrobić i dla niego było oczywiste że dzielą na ilość osób i daje tyle ile wyszło i tak już zostało nikt się nie obrażał ze musi dać, ale przymusu jako takiego nie było że musisz i już |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Mi też się wydaje że 2200 to sporo, zwłaszcza że wiele osób zarabia mniej i przecież też choruje na najróżniejsze choroby i też jakąś część kasy wydają na leki, a do tego dochodzą np. dzieci/zwierzaki/auto plus wynajem mieszkania we własnym zakresie. Może to też kwestia tego,że dziewczyna wydaje wszystko, a rodzice chcieliby żeby jakąś część odkładała? I w ten sposób chcą wymusić bardziej rozsądne gospodarowanie wypłatą?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.