![]() |
#31 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: Kup sobie studenta...
Cytat:
![]() Mnie tam bardziej bulwersują właśnie "darmowe praktyki" zakładające że człowiek ma nieograniczoną ilość czasu i nie musi jeść ani mieszkać, niż proste prace za pieniądze. ---------- Dopisano o 02:23 ---------- Poprzedni post napisano o 02:20 ---------- Cytat:
Aha, bo niepodzielanie Twojej opinii to kłótnia. W pierwszym poście pisałaś o: marnowaniu na proste prace energii, którą można zużyć na co innego, tym że 50 zł to nie zarobek, tym że student ma zwykle inne alternatywy, tym że może zarobić więcej, więc po co ma zarabiać mniej... To są po prostu rzeczy na które mam inny pogląd, który przedstawiłam. Najzwyczajniej w świecie: uważam inaczej. Nie wiem gdzie widzisz kłótnię i po co ktokolwiek miałby się kłócić o takie rzeczy jak te o których tu mowa ![]() (Tekst o nawracaniu też spoko. ![]() ![]() Edytowane przez GgochaA Czas edycji: 2014-12-31 o 01:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- nie czytasz moich postów w całości - wyrywasz z kontekstu pojedyncze zdania i interpretujesz je w oderwaniu od reszty (na swoją modłę) - nie podajesz własnych argumentów, a olewasz moje. Na kwestie wyżej przez Ciebie otrzymałaś już odpowiedź i argumenty, Ty jednak wolisz udawać, że odpowiedzi nie było (tak jakby ciężko było Ci napisać: "ok, good point"? ![]() Dyskusja w ten sposób nie ma sensu. Nawet jak Ci zacytuję konkretne fragmenty moich postów na dowód, to Ty znów udasz, że nic nie napisałam. Wybacz, ale prawdopodobnie już Ci nie odpowiem na kolejne posty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 2. Nie mówiłam, że student jest tańszy, bo ma mniejsze wymagania - tylko że generuje mniejsze podatki przy takiej umowie-zlecenie. Poza tym, hm, bez obrazy, ale "darmowe praktyki", czyli po prostu "darmowa praca" to chyba jeszcze gorszy wyzysk ![]() 3. Nie, nie na "nieprzydatne pierdoły". Na porządne praktyki - na to, jeśli ktoś nie ma czasu w roku akademickim, można poświęcić czas w wakacje. "Posprzątam za darmo kancelarię i zaparzę kawę mecenasowi" to nie praktyki dla studenta prawa ![]() Pisałam o max. kilku godzinach tygodniowo, różnie, raz pięć godzin we wtorek, a w innym tygodniu sześć w sobotę. Ciężko tu mówić o zasiedzeniu. Na etat nikt Cię w takim trybie nie zatrudni, na zlecenie też może być ciężko - bo to bardzo mało godzin i nieregularnie. Zależy ile ktoś ma czasu i na czym mu zależy. Ktoś dysponujący 20-30 godzinami tygodniowo i chcący zarobić nie wybierze wyprowadzenia psa od czasu do czasu. Ktoś mający kilka godzin tygodniowo w różne dni tygodnia nie pójdzie na kasę do marketu, tylko poszuka innych form dorobienia sobie. 4. Na zaocznych bywają stypendia, które po prostu pokrywają czesne lub jego część. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Naprawdę nie rozumiem dlaczego Ci ciężko pojąć że ktoś zwyczajnie ma inne zdanie na dany temat niż Ty.
Świat jest różnorodny, ludzie są różni, zdania są podzielone, opinie rozbieżne, moim zdaniem to zaleta nie wada. Żaden z Twoich argumentów nie był dla mnie "good point", bo żadnym mnie nie przekonałaś - zresztą nie wiem po co miałabyś chcieć to robić. Nadal uważam tak jak uważałam, a że Ty uważasz inaczej - super, myśl sobie jak chcesz, mi to przecież nie szkodzi. ![]() Pozdro i dobranoc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do darmowych praktyk, uważam tak: ok, pracodawca może nie płacić, ale wtedy de facto nie powinien też nic wymagać. Sama w ramach nie praktyk, tylko rekrutacji do normalnej pracy, w sporej firmie, miałam tygodniowe szkolenie, które było płatne tylko dla tych, którzy ostatecznie zostali zatrudnieni (trzeba było zdać egzamin teoretyczny i przejść pozytywnie rozmowę próbną). Wszystko zdałam, podpisałam umowę i elegancko wypłacili kasę ![]() Rozumiem jednak podejście pracodawcy - zrobił, jakby nie było, darmowe szkolenie. Kandydaci mieli okazję się na nim sporo nauczyć i zostać przyjęci, jak na tym nie skorzystali - ich strata, ale kasy dla "leni" niet. Przez analogię rozumiem darmową praktykę jako przeszkolenie, za które wypłacona zostanie pensja dopiero po zatrudnieniu. Jeśli jednak praktyka polega na tym, że nie ma żadnego szkolenia czy chociaż wdrożenia w obowiązki dla pracowników, a po prostu powierza się im te bardziej "małpie" (rutynowe) obowiązki etatowych pracowników... to to już jest tragedia i wyzysk pracownika. Tego typu firmy najczęściej po zakończeniu stażu/praktyki szukają kolejnego łosia i nigdy nie przedłużają współpracy, bo im się to nie opłaca. Ogółem z tego, co tłumaczył mi doradca zawodowy, jeśli praktyka ma nas czegoś wartościowego nauczyć, to powinna być płatna. Może być niskopłatna, ale płatna. Dlaczego? Jak jest za darmo, nie ma co liczyć na poważenie nam istotnych zadań, bo przecież nic nas nie motywuje do pracy i w dowolnym momencie możemy wyjść i trzasnąć drzwiami. A jak nie ma istotnych obowiązków, nie ma owocnej nauki, tylko bezmózgie przekładanie papierów i koło się zamyka. A najlepiej zamiast praktyk od razu szukać pracy, chociażby 2-3 szczeble niżej, byle "normalnej" pracy. Ewentualnie fajnie jest, jak się uda załatwić praktyki z polecenia / u profesora (wykładowcy itd. ![]() ---------- Dopisano o 03:06 ---------- Poprzedni post napisano o 02:53 ---------- Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Praktyki też są różne, w różnym wymiarze godzinowym - z mojego doświadczenia czasem idzie łatwiej pogodzić "normalną" pracę z uczelnią niż praktykę ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 03:08 ---------- Poprzedni post napisano o 03:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wszystko powyżej są to "sposoby" do właśnie zbudowania CV ![]() Oprócz nich można też kombinować jak Karina Gos, z pewną natarczywością do pracodawców, rozpytywaniem znajomych o pracę itp. ![]() Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-12-31 o 02:10 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czy to było szkolenie, za jakie dostali jakikolwiek dowód potwierdzający, że wzięli w nim udział? Bo to akurat nie problem. Skoro są firmy organizujące szkolenia na uczelniach, z poświadczeniami wzięcia udziału w nich... Mam znajomych, którzy zgodzili się najakieś głupie układy z umowami o dzieło. Wykonają zadanie - dostają ze wsteczną datą umowę. To zupełnie jak "sprawdzi się, to mu zapłacę" - taki długoterminowy okres próbny bez wynagrodzenia. Horror. To milion razy gorsze niż "cześć, studiuję medycynę, chcę wyprowadzić Twojego psa za 5 zł". ---------- Dopisano o 04:14 ---------- Poprzedni post napisano o 04:14 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Mimo tego zasady uważam za uczciwe, bo tak: nie było żadnego kombinowania z umową wsteczną, powiedzieli nam od razu, ile będzie trwało szkolenie i że będzie pełnopłatne, ale tylko dla tych, którzy zdadzą końcowy egzamin i zostaną przyjęci do pracy. Jeśli komuś to nie pasowało, mógł od razu wyjść ze szkolenia. Ponadto pracy przyjmowali de facto każdego, kto zdał egzamin... to nie było tak, że robili nam jakieś szczególne schody, tylko to była praca w obsłudze klienta i nie mogliśmy pitolić głupot ![]() ![]() Cytat:
Właściwie to powinni nawet w szkołach o tym mówić, może mniej ludzi by się decydowało na takie szemrane układy, mając świadomość, że jest to nielegalne, i rozsądny pracodawca nie będzie ryzykował donosem do PiPu ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja myślę, że w tych ofertach nie chodzi o jakąś stałą pracę, mającą na celu zdobycie doświadczenia zawodowego w przyszłym zawodzie i nie tak należy je traktować. Takich praktyk trzeba poszukać samemu, z tego, co mi wiadome, żaden uniwerek tego studentowi nie zapewni.
Ja bym raczej postrzegala te oferty jako sporadyczne sposoby zarobienia kasy według potrzeb np. chcemy kupić sobie perfumy->nie mamy kasy->bierzemy zlecenie. Nie widzę w tym nic uwłaczającego. Przecież nawet "zagranico" studenci zasuwają jako kelnerki/hostessy/opiekunowie zwierząt/... i nie traktują tych zleceń jako czegoś uwłaczającego/straty czasu. Dwa lata temu spędziłam kilka miesięcy w Bath, jako opiekunka w jednej ze szkół językowych (summer job). Nie czułam, by mi to uwłaczało w żaden sposób, choć i czasem za miotłę i mop trzeba było sięgnąć. Nie miałam też poczucia straconego czasu. Zarobiłam sporo kasy, dałam się poznać pracodawcy z jak najlepszej strony, dostałam rewelacyjne referencje i w każdej chwili mam tam pracę plus obietnicę stałego zatrudnienia w zawodzie po skonczeniu studió i specjalizacji, oczywiście już na innym stanowisku i o wiele lepiej płatną.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Pantegram Czas edycji: 2014-12-31 o 11:05 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wizażowy Kot Igor
|
A możliwe. Od rana jestem dziś rozgarnięta jak sterta siana
![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
Trochę smutne,że uczelnia promuje takie prace, zamiast stworzyć jakies fajne biura karier razem z pracodawcami. Nie ma co ukrywać, ciężko jest się dostać nawet na darmowe praktyki.
heh aż mi się przypomniało jak szukałam praktyk po 3 roku... szczególnie sytuację, gdy 1 biuro odmówiło, bo nie przyjmują studentów- po czym w październiku przy obranie praktyk dowiedziałam, się ,że kolega tam praktykował całe wakacje- po znajomosci oczywiscie ![]() Kup se studenta powinno być tylko dodatkiem, ale oczywiscie łatwiej jest organizować takie proste prace. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez dawidowskasia Czas edycji: 2014-12-31 o 22:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Absolwenci też tak jęczą i narzekają na brak możliwosci znalezienia pracy w zawodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.