![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: czy uważacie taką pracę za uwłaczającą?
Marketing szeptany - normalny odłam marketingu, nie widzę w tym nic dziwnego, chyba niektórzy dopiero się o istnieniu takiego czegoś dowiedzieli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Szukaj innej pracy, a znajomymi się nie przejmuj. Wystarczy, że powiesz, że piszesz teksty reklamowe dla firm z różnych branż. Nie musisz przecież zdradzać takich szczegółów jak to, że zarządzasz 180 kontami na fb... chyba że chcesz wzbudzić zainteresowanie w towarzystwie
![]()
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
To, że marketing szeptany istnieje od jakiegoś czasu nie znaczy, że jest uczciwy. Zresztą ja marketing szeptany rozumiem inaczej - po prostu zadowolony klient coś poleca. Tutaj nie poleca zadowolony klient, tylko ktoś kto oszukuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
nyan nyan ^^
|
Nikt nie twierdzi, że jest uczciwy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wizażowy Kot Igor
|
W sumie wiele reklam obiecuje ludziom gruszki na wierzbie ("odkurzacz, który sam sprząta". Jasne^^). Chyba każdej z nas zdarzyło się nabyć jakiś mniejszy lub większy bubel pod wpływem dobrze zrobionej reklamy. Ktoś kiedyś powiedział, że reklama to "sprzedawanie marzeń" i jest w tym wiele racji. Część reklam jest agresywna i stopniowo łamie i dobre obyczaje (pamiętacie reklamę z pierdzącym na choinkę miśkiem?) i pewne normy.
Z tego punktu widzenia to, co robisz ani nie jest uwłaczające ani niemoralne, podobnie jak w przypadku większości reklam. Ale jeśli, podobnie jak pan w linkowanym artykule, polecasz coś/kogoś, co/kto potencjalnie może wywołać szkody w czyims zdrowiu/życiu to już jest niemoralne. I uwłaczające Twojemu sumieniu. Jakkolwiek, jeśli sama czujesz, że w tej pracy dręczą Cię watpliwości i dylematy- zmień ją przy pierwszej okazji.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2015-01-01 o 09:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zresztą nie tylko Internet okłamuje ludzi. myślicie, że np. serwisy informacyjne w TV są takie "prawdziwe"? Kto tak myśli, grubo się myli. wystarczy odrobina studiów związanych z mediami oraz pracy w mediach (szeroko pojętych, gdzie również zaliczamy sieć) i od razu wiadomo ile w tym wszystkim prawdy. dlatego jak dla mnie to normalna praca. a co do okłamywania ludzi - nie tylko ta dziedzina ich okłamuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2015-01-01 o 11:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Bardziej ufamy osądom i opiniom prywatnych osób, mniej lub bardziej znajomych. Bo niby po co mieliby kłamac i wychwalać produkt, skoro im za to nie płacą? No niby logiczne. Dlatego ja osobiście ufam bardziej opiniom w KWC niż jakiejkolwiek pieknej reklamie, jeśli pragnę nabyć drogi kosmetyk (aktualnie badam opinie n/t różnych odzywek do rzęs). Mam sporo tzw. internetowych znajomych. Częsć zaczęła się w necie i przeniosła na grunt osobistych kontaktów, ale część w necie pozostała (nieraz odległości uniemozliwiają osobisty kontakt). Niemniej, niektorych takich znajomych internetowych znam już ładnych kilka lat, gadamy o wszystkim i nieraz wymieniamy się opiniami o czymś tam. Często mi też się zdarza polecać/odradzac jakiś specyfik. I byłoby mi niewymownie przykro, gdyby ktoś, kogo lubię (mimo, że nie znam tej osoby osobiście, ale jednak) okazał się takim "płatnym" szemranym marketingowcem. Czułabym się przez tę osobę oszukana i wykorzystana. Zwłaszcza, jeśli rzecz dotyczyłaby mojego zdrowia.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Sama chyba czujesz, że coś jest nie tak, bo inaczej nie zakładałabym tego wątku, prawda?
Absolutnie niczego Ci nie zarzucam, bo o pracę trudno. Ale jeśli tak źle się z nią czujesz - szukaj. Przecież nie musisz się od razu zwalniać. I też uważam, że coś takiego powinno być zabronione. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
haniapaseczek Widać, że czujesz się z tym nie najlepiej. Naprawdę, jeśli Ty będziesz się z tym czuła źle, to niewiele pomoże Ci zapewnienia od kilkunastu obcych osób, że Twoja praca jest świetna i wspaniała, możesz być dumna.
Może poszukaj innej pracy? Obycie w social media masz, więc miałabyś sporą szansę dostać pracę, w której na przykład prowadziłabyś profile firm na fb - a nie pisała fikcyjne komentarze. Offtopując, rozwalają mnie obowiązki i płace w niektórych AGENCJACH...
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze: to marketing, przecież to oczywiste, że taka praca nie jest "uczciwa".
Po drugie: znajomym mow, że pracujesz w social mediach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:06.