![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wady i zalety posiadania kota
Cytat:
![]() ![]() Natko - dorosłego kota można zaadoptować w każdym wieku, najbardziej potrzebują domu dorosłe koty, od maleńkiego chowane w mieszkaniu i nagle np wyrzucone z domu ( po śmierci właściciela, choć niekoniecznie...) Mają tą zaletę, że przyzwyczajone są do kuwety, a poza tym adoptując takiego kota prawdopodobnie ratujesz mu życie, bo dorosłe koty mają małą szansę na adopcję, a na dworze zginą... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, siedzę na forum, czytam wątki o kotkach do adopcji i beczę
![]() ![]() ![]()
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
i dobrze zrobisz
![]() ja w przyszłości wezne zwierzaka ze schronisia obecnuie mam 3 kotki i dobrze się msprawują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Dzięki Laura2112...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Natka, takie dachowce chyba zawsze są za darmo oddawane
![]() Też bym chciała przygarnąć takiego kotka, który potrzebuje domku... Mój kocurek jest ze schroniska w Konstancinie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak serio to co koty potrafią robic ze swoim ciałkiem czasem mnie zadziwia... Superowa Kicia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Trochę głupie pytanie i mało istotne w przypadku przygarniania kotka, ale mimo wszystko je zadam
![]()
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Ja miałam kotke o imieniu Leon
![]() Problemu z kotem nie mieliśmy,jeśli kotek chciał kupke bądż lulu zawsze w kuchni skakiwał na parapet i wtedy sie go wypuszczało przez okno,bo było niziutko. Ale pamietam jak zawsze spał na mojej pierzynie na nóżkach,mmm zawsze tak ciepełko mi było,a szczególnie w zime. A jak koczka chciała sie okocik to zawsze się chowała do środa do łożka,bądż do pierzyny tak do środka wchodziła,ale pamietam jak nie raz sie okociła w ubraniach od taty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
Podpisując się pod wszystkim, co napisały wyżej inne posiadaczki kotów (zwłaszcza pod tym, że nie trzeba wychodzić na spacer o szóstej rano
![]() ![]() Zalety posiadania dwóch: - wcale nie ma dużo więcej pracy niż przy jednym (no dobrze, musisz częściej sprzątać kuwetę, ale przecież nie codziennie), za to koty dotrzymują sobie towarzystwa i chyba jest większa szansa, że ocaleją Ci meble (choć nasze nie ocalały ![]() A zabawy jest w dwójnasób. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
Prawda taka, że nie wszystkie koty reagują na imię
![]() ![]() Lady Azazelle na pamiątkę mojej postaci z RPG ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
One more time, bo przeszło bez echa
![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#43 | |
Raróg
|
http://forum.miau.pl/-vp918461.html
http://forum.miau.pl/-vp325018.html http://forum.miau.pl/-vp754010.html Takie coś znalazłam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
To wszystko to zależy od wielu czynników... Fakt, faktem jest , że to kocice są skore do łowów (mojej sąsiadki kocica co noc przynosiła po kilka kretów
![]() A tak poza tym.. to Kobieto, o jakich ty wadach piszesz? ![]() ![]() No ale jeżli chcesz mieć kotka/kocice, to ważne jest czy będzie on w domu (z możliwością wyjścia na dwór) czy w bloku (co by nie było, kot uzależniony jest od ciebie). Ważne to jest, bo koty lubią chadzać własnymi ścieżkami ( i to nie jest żaden stereotyp). Mój kot potrafił na pare dni zniknąć z domu ![]() Koty mają swoje humorki, jak im coś nie pasi to szybko pokazują pazuki. Poza tym one wyczuwają, gdy ktoś ich nie lubi (mój kot tak miał, wówczas uciekał z pokoju lub sie we mnie wtulał). Esh.. znowu kota mieć... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Też polecę kiciusia
![]() - wcale nie śmierdzi, nawet, jeśli nie wybierze się siuśków i niesiusków z kuwety - to zaleta współczesnych żwirków - z mebli odrapała nam trochę fotel - bo jej pozwoliliśmy, i furynę przy drzwiach wejściowych (wymieniliśmy listwę, gdy już ją "przedrapała" i kotek miał co robić od nowa) - nie drapie i nie jest agresywny - nawet jak się ze mną bawi, i chce się wyżyć na moim ciele - stara się mnie nie ranić. Ja wkładam po kilka rękawiczek na dłoń, więc gryzie materiał, a jeśli nie mam rękawiczki na ręce - to wcale nie chce się wgryzać Cierpliwie znosi, gdy miętolą ją małe dzieci (nie zaatakowała nigdy - a dorosłemu tak by nie pozwoliła niemiłosiernie się gnieść). Unika dzieci (gdy np. jakieś przyjdą do nas), żeby ją nie męczyły, ale nie atakuje i nie drapie - charakter zależy od zwierzątka - nasza lubi sie kłócić, i jest rozmowna - jak coś rysuję na desce, albo piszę przy biurku - obowiązkowo pcha się leżeć na papierach, a pod lamką to już w ogóle ma swój raj - nieważne, że nie mam przez nią miejsca ![]() - towarzyszy w zajęciach - jest ciekawska - im głupsza robota, tym lepiej - śpi z nami, albo w świeżym praniu jak jest i włazi spać do półek - nasza jak mieszkaliśmy w bloku - na 3 piętrze - nauczyła się codziennie wychodzić na dwór pilnować rewirku jak pies - trzeba było ją zaprowadzić na dół (otworzyć domofon), i np. później przyprowadzić, choć wracała do domu sama też. - przyniesie mysz - dba o to, by rodzina miała co jeść ![]() - super jest mieć kota! Jak już będziesz mieć swojego kiciusia, to zdziwisz się, odkrywając charakter takiego Mruczka, jaką osobowść potrafi mieć taki niewielki sierściuch ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Oj, chyba jednak odpada taka opcja
![]() Ciężka sprawa ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Też miałam kiedys papużkę, ale dla mnie nie ma porównania między takimi zwierzątkami.
Kota można przytulić, wymiętosić, wytarmosić. To bardzo wrażliwe zwierzęta - i jak napisała Khem - doskonale wyczuwaja, kto ich nie lubi. Można powiedzieć - że świetnie poznają się na człowieku. Są bardzo wrażliwe, w tym w szczególności na ból - gdy je boli, bardzo cierpią. Gdy chorują na zęby, wolą się zagłodzić na śmierć, niż jeść. Kota, gdy się przywiąże do rodziny - nie można już oddać. Wiem, ludzie czasem oddają po kilku latach takie zwierzę, ale robią mu krzywdę. Nie wiem, jak to jest z psem - pewnie bardzo podobnie. Szczerze mówiąc, to oddanie psa, nawet jesli ktoś by go od Was wziął, pomimo szczekania i choroby - będzie rozwiązaniem dobrym tylo dla Was. Wg mnie.
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
wady: wlasnie postawila zadkiego kloca ktrorego aromat rozniosl sie po calym domu
![]() zalety: w tej chwili jakos nie potrafie sobie przypomniec
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
koty sa cudowne!! 2 osoby (moj ojciec i TŻ) ktorzy nie bardzo lubili koty przy blizszym poznaniu pokochali je tak jak ja.
jeden z moich kotow ma tego dodatkowego plusa, ze nie korzysta w domu z kuwety tylko schodzi sobie po polpietrach na trawke (mieszkamy na I pietrze) i w czasie spacerkow zalatwia wszystkie potrzeby ![]() ![]() ogolnie bardzo polecam koty. na pewno nie zrobia krzywdy, a legendy o kotach atakujacych noca mozna wsadzic miedzy bajki. sa wspanialymi istotkami. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]() Jako 100% kociara nie widzę wad posiadania kota ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Ja obecnie jestem posiadaczką 4 - letniej kocicy (rasa europejska, umaszczenie szare pręgowane)
![]() Dla Was plusy posiadania kotki ![]() - super jest uczyć się do ćwiczeń i jednoczesnie mieć pod reką futrzaka śpiącego ![]() - traktuje mnie jak mamusie i ciepelko w serduszku moim robi się, jak przychodzi do mnie na kolanka na pieszczotki ![]() - pięknie śpiewa "mru mru" lub "miau miau" ![]() - ładnie pachnie mmmmmmm ![]() - rozwesela mnie swoimi pozami ![]() - cudownie łasi się o ścianę, gdy jest głodna ![]() - ślicznie śpi w papierach od zajęć z uczelni ![]() Niestety jest też minus ![]() - 3 razy zsiusiała się i 1 raz zrobiła kupkę na moje łóżko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
od razu zastrzegam że nie czytałam wcześniejszych wypowiedzi więc moge powtarzać po innych
![]() -przesłodko wygladają ![]() -przychodzą wieczorem do łóżka i się przytulają ![]() -mozna się z nimi świetnie pobawić (na początek radzę zaopatrzyć się w gruuube rękawice ![]() -okazują jak bardzo cie kochają ![]() Jedyny minus to taki jak chyba z kazdym zwierzakiem- trzeba po nim sprzatać ![]()
![]() |
#56 | |
Raróg
|
Czy to Twój kot w avatarku? Piękne umaszczenie
![]() Moja właśnie wlazła na kolana i gapi się w moje oczy z wielką miłością ![]() Zapomniałam napisać o tym kocim zapachu - kojarzy mi się z watą, taki sterylny. Jeśli kot narobi poza kuwetę, to zazwyczaj nie bez przyczyny - żwirek jest brudny albo coś kotu dolega. A czasem z zemsty ![]() Na Animalii widziałam też preparat, który daje się kotu do jedzenia i to ponoć łagodzi zapach kociej qpki i sioo. Dla mnie kocia kupa nie jest uciążliwa, zawsze słyszę, jak zrobi, bo "szufluje" jak szalona, więc od razu wybieram. Kota można nawet nauczyć korzystania z ludzkiej ubikacji - z tego co widziałam w jakiejś instrukcji, nie jest to chyba trudne ![]() Natko - faktycznie masz dylemat, nie zazdroszczę ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
![]()
.
Edytowane przez ania1807 Czas edycji: 2007-12-17 o 10:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Obaliłyście mity negatywne, a jak jest z tymi pozytywnymi?
![]() ![]()
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pamietam, ze jak kiedys lezalam chora na jakas grype to mnie wygrzewal w lozku (podobno koty wyczuwaja choroby i rozpoczynaja sens promieniowania ![]() ![]() ogolnie sa kochane, a to ich promieniowanie podobno stwierdzono naukowo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
no cóż, moja mama też obawiała sie zniszczonych mebli, kwiatków, kabli itp. na szczęscie obyło sie bez takich ekscesów, kocur zadowolił sie framugami i tapetą przy wszystkich drzwiach, fotelem i paroma krzesłami. kwiatki tylko w ostateczności jak go mama zeźli
![]() kolejny minus - skradanie sie do własnego wyrka, bo jak gwałtowniej bede wchodzic to jeszcze sie ta kupa kłaków obudzi i bedzie mi przykro ![]() ![]() ![]() kolejny minus - w sklepie trzeba kupić wiecej szynki - wziąśc poprawke na łakomego kota, bo nie daruje jak nie dostanie, piszczy przeraźliwie, na litośc bierze... trzeba dać czas na plusy: yyyy.. on jest taaaki kochany ![]() ps. ja mam dwie papuzki faliste i dobrze im sie z kotem żyje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.